Prečo má novorodenec problémy so spánkom a plače?
Ahojte. Už neviem co mam robiť. Dcérka má 3 tyzdne 2 týždne bolo úplne všetko v poriadku pekne papala každé 2-4h (kojim) už hneď po pôrode sa mi pekne pustilo mlieko aj odsávam semtam. Ale teraz už týždeň všetko je hore nohami. Ledva vydrží 1 hodinu spinkať veľa plače, s kakanim nie je problém občas jej to ide ťažšie musí sa trochu namáhať ale inak pohoda. Ledva spim 2 hodinky. Jedálniček som nezmenila od začiatku jem to isté tak neviem už čo môže byť zlé. Niekto nejaké rady ? Mam prjest na UM ? 😟
To je to čarovné obdobie po pôrode, prvý týždeň dva, kedy je dieťa ešte spokojné, oťapené, spí, papá,... A potom to začína. Veľa žien na to nie je pripravených, lebo o tom nevie. Vravia prvé dni, aké majú super dieťa, aké je to easy.
Malej nájdi spôsob, ako sa jej dobre spí. Niektoré deti majú radi tmavú izbu, iné byť v nosiči a ďalšie v kočíku na prechádzke. Niektoré chcú hluk, šum, iné hrobové ticho.
Bude to náročné, musíš nájsť "spoločnú reč" a zistiť, čo tvojmu bábu vyhovuje a nebude to z dňa na deň. Ale ver mi, bude to lepšie.
A naozaj sa snaž spať vtedy, keď spí malá, aj keď len šlofíky. Kašli na upratovanie, čistú domácnosť, manžel nech pomôže v kuchyni, upratať a dáte to 😊
Môžeš skúsiť aj to umelé, nech sa ty vyspíš nejaké 4-5 hodín v kuse, manžel nech vtedy malej dá umelé, to jej nezaškodí. On sa vtedy postará o malú, aby si si ty oddýchla. Hlavne komunikuj s ním, povedz mu, čo potrebuješ.
Držím palce ! ❤️
Asi Ta nepotesim ale pri prvom som nespala v kuse viac nez dve hodiny prvych asi 8 mesiacov. A to myslim bez prehanania. Kazdy den, kazdu noc. Ziadne finty ani UM ani nic mepomahalo. Zelam Ti nech sa polepsi.
To nie je o jedle. Teda nie vždy. Viac a viac si všíma veci. Vníma ich. Hluk. Farby. Vône. Spracováva.
@andikaaa152 deti mavaju rastove spurty, vtedy jedia viac, pamatam si, ze aj moji sa v istom obdobi kojili kazdu hodinu - hodinu a pol
@andikaaa152 V troch týždňoch to môže byť kľudne rastový špurt. Pozri si nieco o tom. Si to také obdobia, ktoré prichádzajú a vtedy sa dieťa prudko rozvíja a súčasťou toho je nepokoj. Prichádza väčšinou okolo 3. Týždňa, 6. Týždňa, 3 mesiacov, 6 mesiacov a pod. ... Skús si načítať ;)
@andikaaa152 ahoj, mozu to byt vetry, spln mesiaca ale hlavne špurt. Precitaj si o tom. Ja som si intervaly spurtov hodila do kalendara. Vtedy sa na par dni javi babatko, ze je nespokojne. V skutocnosti sa snazi prisposobit si tok a mnozstvo mliecka. Ja som si stale vravela, bola zdrava, priberala, takze len vydrzat.
Zavisi co na to pediater, ci pribera a ci je inak ok.
Po 2 mesiacoch sa to u nas krasne ustalilo a nakojila sa za cca 3-5 min. Velky rozdiel oproti zaciatkom.
Jaj a z Vigantolu ich zvyknu boliet bruska, ja preto obom dievcatam davam Jamieson vit D.
Nerozumiem ako by mal pomoct prechod na UM. NIE, to je to posledne co mas urobit. Dieta sa meni, vyvija, vsetko je len obdobie a nema to nic spolocne s (ne)dojcenim. Jedz co ti chuti. Dieta ma mozno koliku, pravdepodobne… to tiez nema suvis s dojcenim. Vyrastie z toho a ty zatial mozes davat prislusne kvapky, masaz bruska atd. Dojcit rozhodne neprestavaj 🙄
@andikaaa152 spí vtedy keď spí dieťa. Rob to isté čo dieťa aby si prežila - spánok, wc, spánok, najesť sa, spánok, wc.. ostatné kašli. Po 2-3 týždňoch sa to začne stabilizovať.
Jáj dievčatá. Ja som s malou cvičievala aby ju nebolelo bruško. Ak musí občas tlačiť, tak s nožičkami k brušku a masírovať v smere hod. ručičiek okolo pupíku asi pár centimetrov od pupku nie hneď pri ňom. A dojčenie je lepšie ako UM. To sú také základy. A čo sa týka Špania vyskúšať dať dieťa do zavinovačky aby bolo kľudnejšie.
Ak máš mlieka dosť, absolútne nerieš UM. Ja moju dokrmujem, svoje odsavam, a všímam si, že UM je také akoby ťažšie pre ňu, pomalšie to pije, kdežto materské je ľahšie stravitelne, vypije toho viac. Určite ti to neulahci život, ak teraz seknes s kojenim, dokonca možno to veci viac skomplikuje. Prsia vytiahnem, UM musíš pripraviť čerstvé vždy, raz je voda studená, raz ešte horúca.. zatiaľ to dieťa reve. Potom bude trvať tiež, len už ho neuspokojis s priložením na prsník, lebo už nebudeš mať prečo prikladať. A to píšem ja, či som prvé mala prakticky len na UM a teraz tiež dokrmujem.
Proste ako píšu baby vyššie, skončili pokojne časy na krátky cas. Tie prvé dva tyzdne sú zvyčajne také, že nakŕmis, odgrgne, spinká. A takto dookola. Teraz je už dieťa iné, vnimavejsie, aktívnejšie. Nezrelé trávenie, nazrela nervova sustava. Vydrž, je to absolútne normálne. Ja som bola pri synovi Hotova tiež, lebo ma to zaslocilo. Skús vyskúšať takú vec, keď už naozaj je nepokojne bábo, a najmä ak hádže ruckami, že "ulitka". Taká jednoduchá zavinovačka, nie perinka, ale látka. Ja som kúpila z bazaru na V nove za 6 eur. Pár týždňov to ešte využijes. Mojej to veľmi pomáha, lebo hádzala ruckami, teraz ju zaviniem, a pokojne spí. Niektoré deti to majú radi, ukľudní ich to. A potom už len vydrzat. Prejde to, neboj sa.
To je to čarovné obdobie po pôrode, prvý týždeň dva, kedy je dieťa ešte spokojné, oťapené, spí, papá,... A potom to začína. Veľa žien na to nie je pripravených, lebo o tom nevie. Vravia prvé dni, aké majú super dieťa, aké je to easy.
Malej nájdi spôsob, ako sa jej dobre spí. Niektoré deti majú radi tmavú izbu, iné byť v nosiči a ďalšie v kočíku na prechádzke. Niektoré chcú hluk, šum, iné hrobové ticho.
Bude to náročné, musíš nájsť "spoločnú reč" a zistiť, čo tvojmu bábu vyhovuje a nebude to z dňa na deň. Ale ver mi, bude to lepšie.
A naozaj sa snaž spať vtedy, keď spí malá, aj keď len šlofíky. Kašli na upratovanie, čistú domácnosť, manžel nech pomôže v kuchyni, upratať a dáte to 😊
Môžeš skúsiť aj to umelé, nech sa ty vyspíš nejaké 4-5 hodín v kuse, manžel nech vtedy malej dá umelé, to jej nezaškodí. On sa vtedy postará o malú, aby si si ty oddýchla. Hlavne komunikuj s ním, povedz mu, čo potrebuješ.
Držím palce ! ❤️
@vkatush To si perfektne zhrnula. Najmä to, ktorému čo vyhovuje. Ja to vnímam s odstupom po piatich rokoch: malemu nevadil ziadny hluk, mal rád ten biely šum, neznášal zavinovanie, doteraz spi iba pri svetle. Mala naopak, potrebuje hrobové ticho, pri nej nemôže spadnúť káblik od nabíjačky Mobilu na zem, absolútnu tmu a zavinutie ako burito 🙈
@andikaaa152
Ahoj, nášmu prvému od 3 týždňa začali koliky. Skončil 3 mesiac a zrazu znova rozprávkové babatko. Počas toho obdobia som ho takmer stále mala v nosiči, soavalala som s nim cez den tiez, neodlozitielny bol. Zachránilo ma hojdacie kreslo! Tam chvilku vydrzal, obcas aj zaspal- pre mba vykúpenie. Ok, je to kompletne nesprávne, babo tam soat nema! Ake ja som bola šťastná, že sa môžem najesť a odsat mlieko.
Takže bud su to koliky akebo ta regulácia toku mlieka.
Teraz tretie babetko ma akurát tychc6 týždňov a začala tiez casto plakať. Vystrie sa ako doska a vidno, že ma kŕče. A tak ju len nosím, kojim a obcas dám aj um, keďže sa mi nedá prihlásiť ďalších dvoch malých deturencoch hodiny len kojit. Ona si pije tak pomaličky, ze by som nič iné robiť nemohla.
Neboj, je to náročné ale prejde to. S prvym sme naoriklad ani na prechádzky tie 3 mesiace nechodili, akurát k dr a na nutné presuny.
Prajem pevné nervy a potom pekne ďalšie obdobie 🙂❤️
Nezacala si davat vitamin? Vigantol?
Pripadne ozaj brusko si tiez musi zvyknut. Myslim ze kvapky sab simplex mozes dat.
A suhlasim s vyssie napisanym.
Perinka. Alebo bez.
Tma alebo svetlo
Teplo v izbe alebo chladnejsie.
Babo je vacsie. Viac vnima...
Nezacala si davat vitamin? Vigantol?
Pripadne ozaj brusko si tiez musi zvyknut. Myslim ze kvapky sab simplex mozes dat.
A suhlasim s vyssie napisanym.
Perinka. Alebo bez.
Tma alebo svetlo
Teplo v izbe alebo chladnejsie.
Babo je vacsie. Viac vnima...
@maryetta je možné že keď som začala dávať de vit tak to ovplyvnilo aj spánok aj celkové správanie myslím zvýšená placlivost? Lebo ozaj to začalo dňom keď som ho začala dávať
Nechcem strašiť, ale u môjho sa okolo toho tretieho týždňa začali koliky 😁 a trvajú doteraz- tretí mesiac. Cvičiť nožičky, masírovať pupikom a neviem ako je to s espumisanom pri.kojeni, nám pomohol aj s biogaia, ale mám malého namUM. Kojis, takže toho spánku bude menej, ale ono sa to stabilizuje. Teraz aj tak ešte bábätko nevie kedy má noc a kedy deň, to sa poddá. Skús zavinovačku, ak zavinujes a nespi, skus naopak vak - my sme išli naopak z vaku do zavinovačky a pomohlo. A ja som napríklad z rady spi, keď spí dieťa bola akurát pekne nasratá - neviem spať cez deň a neviem spať pri kocikovani 😏
Nechcem strašiť, ale u môjho sa okolo toho tretieho týždňa začali koliky 😁 a trvajú doteraz- tretí mesiac. Cvičiť nožičky, masírovať pupikom a neviem ako je to s espumisanom pri.kojeni, nám pomohol aj s biogaia, ale mám malého namUM. Kojis, takže toho spánku bude menej, ale ono sa to stabilizuje. Teraz aj tak ešte bábätko nevie kedy má noc a kedy deň, to sa poddá. Skús zavinovačku, ak zavinujes a nespi, skus naopak vak - my sme išli naopak z vaku do zavinovačky a pomohlo. A ja som napríklad z rady spi, keď spí dieťa bola akurát pekne nasratá - neviem spať cez deň a neviem spať pri kocikovani 😏
@michaela329 tak potom nie si este brutalne unavena...taky clovek zaspi hocikedy, nie ze cez den nevie
@michaela329 tak potom nie si este brutalne unavena...taky clovek zaspi hocikedy, nie ze cez den nevie
@gelifil ale som, v noci ma normálne vyplo, že som ani malého nepočula párkrát - vstával muž, len jednoducho neviem spať cez den a pri tom kocikovani neviem kto vie spat.

@andikaaa152 ja dokrmujem 1-2x za deň aj UM keď si vypýta, máme za 4 dni 3 týždne a teda tiež sa začína jej deň meniť. Spi menej a menej a plače viac a viac ... Asi len vydržať , my máme aj whitching hours, so mnou je ešte manžel sa striedame , o chvíľu ide do práce a mňa to čaká celé takmer samu 🫠 držím nám palce