icon

Prečo môj novorodenec nespí a je nepokojný?

5. máj 2025

Ahojte,
Ja už vôbec netuším čo ho môže trápiť, kaká mi normálne prdiky má, niekedy mám pocit, že mu to nejde, tak mu pomôžem masirovanim. Lenže on je toľko na prsníku, že sa zas napapa a zase to iste dookola. Ako má len tri týždne, viem, že to môže byt inak zas o týždeň. Ale je to normálne? Že zrazu mi nespí poriadne tri hodiny. Ale len dve. Dnes spal iba dve hodiny možno dokopy štyri aj s prestávkami. Vkuse sa mrvi je nekludny aj v spánku. Kojim ho. Má ešte novorodenecku zltacku (dostal ju keď sme došli domov z nemocnice) no som z toho dosť na nervy, že mu ešte neustúpila..
vôbec netuším, čo ho môže trápiť.. zaspí jedine po ležiačky s prsnikom v puse. Dnes mám pocit, že už toľkokrát vyžaduje prsník, že ma totálne vycucal, že tam už nemám nič. Ale stále ide niečo. Nejaké rady? Podpora keď tak? Mali ste to tak aj vy? Cumel mi vypluva, skúšali sme všelijaké no žiadny nechce.

colsami
5. máj 2025

Moj prvy spal vkuse 3 hodiny prvy krat mozno tak ako 3-4 mesacny. A to myslim vo dne v noci, kazdu hodinu-MAX dve hore. Takze toto co popisujes je uplne normalne rezim-nerezim a spanok novorodenca. Ze Ti "zrazu nespi az tri hodiny" 🙂

sisska96
5. máj 2025

Joooooj len nenauč ho zaspávať na prsniku, potom budeš mať peklo

michaelam2
5. máj 2025

Opisala si prave uplne normalne spravanie novorodenca. Neboj sa, zmeni sa to. Raz k lepsiemu, raz k horsiemu 😀

luteam
5. máj 2025

Mozno skus nakojit a potom zaviazat do perinky a chvilku ponosit na rukach u nas to velmi pomohlo aby dlhsie spal

autor
5. máj 2025
@sisska96

@sisska96 ani ho nechcem naučiť ale chrbát už mám na totalku mŕtvy 😆 a nevladzem sedieť pri kojení. Snad ho to čím skôr prejde

lenka1801
5. máj 2025

Ja som si práve čítala túto stránku a natrafila na podobný príbeh. Skús si prečítať a možno pomôže 🙂 začiatky sú ťažké, držím palce 🍀
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-mati...

deti95060810
5. máj 2025

syn sa budil v noci každé 2 hod. niektoré maminky tu píšu že zažili aj každú hodinu...
dcéra odmietala cumlík stále - po niekoľkých mesiacoch sme to vzdali... nikdy ho nemala.
len máloktoré bábo spí celú noc...

lenkakravcova
5. máj 2025
@sisska96

@sisska96 vôbec nemusí mať z toho peklo.
Ja som tak dieťa naučila a normálne prebalila, nakojila a spalo.

Autorka - dojčí po leziačky. Normálne postieľka k posteli pritlačiť si dieťa k sebe, nakŕmiť a nechať ho potom spinkať.
Tak malé dieťa môže jesť častejšie. Mne do 3 mesiacov jedli deti cca každé 1,5-2,5 hodinky. Dokola dokola celé dni. Spí vtedy, keď spí dieťa aby si bola oddýchnutá aj ty.
Postupne sa mu bude spánok naťahovať. Nečakaj 3 hodinový režim od malinkeho novorodenca. To je reálne u veľmi malého percenta deti. Väčšina detí chce proste jedlo častejšie. A nič s tým neurobíš. Nepomôže ani prejsť na UM. Len môže mať ešte koliky viac. Ber to tak, že prvé tri mesiace je kŕmenie bábätka priorita. A podľa toho sa tomu prisposob. Potom bude aj lepšie spinkať.

ivangeline
5. máj 2025

Tvoje dieťa je ešte zlatý stred.

kiki68
5. máj 2025

Kojit aj v lahu na boku, to v nemocke nenaucili? Lebo to je dost dobra strategia ako dostat decko na spanok a bezpecne zdriemnut. Niekedy je to tazko, tie deti nemaju rezim a prve 2-3 mes je to hore dole

zuzikak
5. máj 2025

ano viem, ze asi nepomozem a nepotesim ale zial co je pre teda tazke je pre novorodenca normalne spravanie/fungovanie. Dieta nie su hodinky, ktore si nastavis presne na 3 hodiny. Moj starsi syn bol este narocnejsi. Nikdy som nevedela, ci bude spat 3 hodiny alebo 30 minut...a ked sa zobudil 2x po 30 minut a bol hore aj 3 hodiny, neznamenalo, ze dalsi spanok bude mat dlhsi. V noci obcas dokazal spat aj 2 hodiny. Ja som len od unavy odpadla, potom sa zobudila, nakojila, znova odpadla a do pol hodiny bol hore lebo si nevedel grgnut, a znova sme akoze spali atd. Trvalo to skoro 2 mesiace. To ze kojis v lahu je idealne pre tvoj chrbat. Ako pise @kiki68 - je to zachrana na unavu a zaroven mas dieta bezpecne ulozene. Neboj sa a opakuj si, ze je to len faza.

minesasubu
5. máj 2025

podľa mňa chce kontakt aj syn mal také obdobie , ptm spankova regresia
zalezi aj kolko má mesiacov

lienka.7
5. máj 2025

@autorka robí si z teba cumel. To je prvý krok "do pekla".

doominicka
5. máj 2025

Ja som ,no nie ja ale moje dievčatá mali tú ,,kolíku,, prvá dcérka to bolo brutálne ,mne od toho stresu sa stratilo mliečko ,manžel v zahraničí ja už potom sama len ,mliečko mala na predpis lebo nakoniec mala aj reflux . A u nás nonstop vysávač hučal ale nonstop . Ja som bola už zúfalá s toho . Neskúsila by si kúpiť mliečko a dokrimit ho? Možno mu je málo keďže je stále na cice.... Pri druhej dcérke to už bolo chvála Bohu 🙏 lepšie len pár dní plaču nepokoja .
Ale odžila som si svoje pri prvej dosť skoro tri mesiace 🥴

domak2
5. máj 2025
@lienka.7

@autorka robí si z teba cumel. To je prvý krok "do pekla".

@lienka.7 mne to ako peklo neprišlo. Nemala som nejak nič lepšie na robote, najmä pri prvej dcere.

Niektoré deti ten kontakt vyžadujú viac ako iné. Ale teda odporúčam ti naučiť sa kojit po leziacky. Kukala som seriál, čítala knižku, jedla ... Aspoň som mala vždy poruke nástroj na ukludnenie, nemusela som hojdat a nosit... Syn potom sem tam mal aj cumel, dcéra ho nikdy nechcela.

diewcatqoo
5. máj 2025

Ja premyslam, ci niektore z mojich deti vobec spalo niekedy suvisle aspon 3 hodiny prvy rok 🤔 🙂

maryetta
5. máj 2025

Noooo. Mala som aj horsie-to ti pisat nejdem. A jedno dieta aj lepsie. Teda aj spalo 😂 ale malo cumel. Teda stale ma 🙂 pre mna obrovska pomoc a ulava. Ked si predstavim prve dve deti fakt ale ze fakt nonstop na prsniku. Treti uz cumel chcel to bolo doslova oslobodenie. Ze si cmulal ten cumel a nie mna. Vedel kludnejsie pospat. A aj teraz najmensia.
Nie ale kazdy chce davat cumel.

smajliica
5. máj 2025

Autorka okolo 2-3 týždňov je tiež krátke obdobie, keď začnú vyžadovať viac mlieka. Vtedy na krátky čas (1-2 dni) sú na prsníku stále. To dá tvojmu telu signál, aby produkovalo viac.
Neboj sa, bude lepšie.

autor
5. máj 2025

No tato noc bude katastrofa ako vidim.. totalne ma vycucal keď je na prsníku mrnci mi.. už musí byt unavený. Nemám mu dať UM? podľa vás .. aj keď neviem že koľko by som mu mala dať v nemocnici keď sme boli mi napísali na papier že 36ml vody a 1,2 odmerky mlieka

autor
5. máj 2025

Ale keďže už je od toho tri týždne tak by sa ta dávka mala zmeniť či? Ja neviem.. čo mám robiť 🥲

aliaray1
5. máj 2025

Ahoj, za mna to mas super. Ja som 3 mesiace "nezila", kym zacala ako tak spat. Inak nonstop na prsiach...a sme si doma robili srandu, ze su ju mozem oblepit izolepou a nonstop nosit.

Precitaj si o rastovom a kojacom spurte. Mne toto pomohlo, nasa mala takmer identicke intervaly ako sa uvadza na nete.

aliaray1
5. máj 2025

On tym co robi a ze ho spravne podla poziadania kojis, vytvara v prsiach tym satim pre neho potrebne mnozstvo mlieka.

andrea2323
5. máj 2025

Ja mám len takú otázku na zamyslenie: čo sa s nami ženami stalo, keď také prirodzené veci ako spanie na prsniku, kojenie na požiadanie, atď atď niečo čo funguje tisícky rokov a vďaka tomu sme prežili, sa zrazu berie ako že “nenechaj ho, cesta do pekla, robi si z teba cumel”.. je mi to naozaj že lúto 🥲

karamelka1234
5. máj 2025

Na každom mlieku pre novorodencov je napísané na 30ml vody jedna odmerka (zarovnaná) 2 odmerky mlieka =60ml vody, 3 odmerky mlieka =90ml vody

monikafialka
5. máj 2025

Kup babatku ulitku kde mu zaviazes rucicky, urcite stoji za to to vyskusat. Pre nas to bol game changer. Vela spokojnych noci prajem.

barka1
6. máj 2025

Já radím každému vyskusat biely šum, pevné zavinutie a cumel. Ak vypluva, vrat mu ho, jemne pridrz v ustach.