icon

Prečo sa štvormesačné bábätko často budí a plače?

3. feb 2025

Ahojte, idem si pre radu. O tyzden ma dcera 4 mesiace. Od narodenia spavala v noci tak, ze zaspala okolo 20:00 a potom sa budila cca kazde tri hodiny. Posledne tri tyzdne sa jej ale nocny spanok vyrazne zhorsil a budi sa kazde 1,5-2 hodiny. No a dnes a vcera uz ani nevedela zaspat. Od osmej do polnoci zaspala vzdy len tak na desat minut a zobudila sa s velkym placom, nevedeli sme ju utisit. Je plne kojena a zaspava tak, ze sa napapa, odpoji sa a spi. Teraz ale nechcela ani velmi jest, stale sa odtahovala od prsnika. Posledne dni si vsimam, ze si stale chyta jedno usko ale nevyzera, ze by ju bolelo, tak neviem. Mate prosim niekto skusenost ? Dakujem pekne.

bolarazjedna
3. feb 2025

Okolo 4mesiaca je 1.a najvýraznejšia spankova regresia, mení sa spánok, zhoršuje sa jeho kvalita. Je bežné, že dieťa sa často budí, aj ked je to pre maminku veľmi náročné. Mne pomohlo (čiastočne) prijať to, a nebojovat proti tomu. Trvá to rôzne dlho, u nás pri staršom do 13mesiaca, mladší ma 10mes, a ešte sa budí každú 1-2hod.

janinah
3. feb 2025

A ako to vyzera ak by ju to usko ozaj bolelo? Pokial ten plac a nepokoj pokracuje tak veru by som s tym uskom sla na orl.Alebo jej pojdu zubky.moja dcera mala prvy zub v 4. mes.Ak das nurofen sirup a dieta sa okludni tak zisis.ze ju nieco boli.

autor
3. feb 2025

@janinah no vraj ked jej usko postlacam tak by ju bolelo a plakala by. Ale mozem jej s nim robit hocico a nereaguje nijako. Ale pre istotu sa mozno naozaj ozvem doktorke.

autor
3. feb 2025

@bolarazjedna a ako zvladas unavu? Ja mam uz niekedy naozaj dost, snazim sa to proste prijat ale je to narocne no 😀 este zvladam ze sa v noci budi casto ked je to pravidelne. Len nerozumiem tomu ze potom zrazu uz ani nevie zaspat a len place a place

rybkoava
3. feb 2025

Naša síce už mala 7 mesiacov, keď to začala robiť. Káždú 1 h hore, potom cez deň sa nechcela prisať. Musela som odsavať no tým som zistila, že mám málo mlieka. Takže som ju dokrmila UM a dieťa je opäť spokojné. Ja som to pripisovala zubom. No tie jej vyšli a idú je ďalšie, takže tými to nebolo.

bolarazjedna
3. feb 2025

Tak s druhým to zvládam lepšie, ako s prvým.... Spíme spolu, takže len ho napojim na prsník a spíme ďalej.... Ale aj tak už čakám, kedy sa vyspím normálne súvisle po 3 rokoch....

autor
3. feb 2025

@rybkoava uz mi napadlo ze ju skusim dokrmit vecer lebo niekedy je to dojcenie uplny boj

rybkoava
3. feb 2025

Ja som tiež najskôr začala večer dokrmovať kolo 20.00-21.00 a keď sa okolo pol noci zobudila tak som jej opäť dala 2 nocí každú hodinu sa prisať. No byť stále hore je masaker. Momentálne je pár dní úplne odstavená a je omonoho spokojnejšia aj cez deň. Aj keď som chcela kojiť aspoň tých 9-12 mesiacov. Tým pádom sa aj ja konečne trochu vyspím.😊

jesenzima
3. feb 2025

Ak si chytá ucho, daj vyšetriť určite, lebo to môže byť začínajúci zápal ucha ... .. ale, moja keď mala 4 mesiace, tiež sa stále budila a vrieskala, ja som myslela, že sa zbláznim .. trvalo to asi mesiac a potom to zrazu prešlo... Fakt bola snáď kazdu pol hodinu hore ...

autor
3. feb 2025

@rybkoava u nas je este ten problem ze nechce ani za nic flasu, tak neviem ako ju na nu naucim. Ale nejako musime lebo by nam to vyrazne pomohlo

autor
3. feb 2025

@jesenzima no je to fakt masaker, a to som si pred mesiacom vravela ze ake kludne a spokojne dieta mam 😀 a teraz problem so vsetkyyym

jesenzima
3. feb 2025

Nemusíš ju učiť na fľašu, to sa ti zas bude budiť na nočné pitie. ... Dá sa to aj bez toho ..

autor
3. feb 2025

@jesenzima len pomohlo by nam keby ju vedel nakrmit aj niekto iny okrem mna a hlavne mam pocit ze mam menej mlieka, tak chcem skusit to prikrmovanie

rajciak92
3. okt 2025
@jesenzima

Nemusíš ju učiť na fľašu, to sa ti zas bude budiť na nočné pitie. ... Dá sa to aj bez toho ..

@jesenzima a ako ? Tiež riešim podobný problém , 7messcne babo , nechce fľašu mlieka je asi malo , prikladám kolko sa dá aj bylinky užívam ale už som z toho unavená

maryetta
3. okt 2025
@rajciak92

@jesenzima a ako ? Tiež riešim podobný problém , 7messcne babo , nechce fľašu mlieka je asi malo , prikladám kolko sa dá aj bylinky užívam ale už som z toho unavená

@rajciak92 preco si myslis ze mas mlieka malo? Teraz uz sice babo asi ma aj prikrmy ale pokial budes prsnik ponukat bude mliecko. Len je uz jeho tvorba prisposobena babatku.

rajciak92
20. okt 2025
@maryetta

@rajciak92 preco si myslis ze mas mlieka malo? Teraz uz sice babo asi ma aj prikrmy ale pokial budes prsnik ponukat bude mliecko. Len je uz jeho tvorba prisposobena babatku.

@maryetta prikrmy moc nechce , zje len pár lyžičiek, a ja mam relatívne malé prsia tak pekne vidieť či sa ten prsník vôbec nalieva alebo nic , plus v tých dňoch keď bolo malo mliečka sa strasne dlho dojčila len trochu ťahala ( to vidím dobre kedy pije a kedy nie )

maryetta
20. okt 2025
@rajciak92

@maryetta prikrmy moc nechce , zje len pár lyžičiek, a ja mam relatívne malé prsia tak pekne vidieť či sa ten prsník vôbec nalieva alebo nic , plus v tých dňoch keď bolo malo mliečka sa strasne dlho dojčila len trochu ťahala ( to vidím dobre kedy pije a kedy nie )

@rajciak92 prikrmy su prave o ochutnavani. Staci ozaj zopar lyziciek. Ja mam tiez male prsia. Isty cas som dojcila iba z jedneho.
To ze su prsia male neznamena ze je mliecka malo. (I ked zo zaciatku som si to myslela tiez).
Skor zistit preco niekedy taha a kedy iba cmula. Nie vzdy babo pyta prsnik na papanie.