icon

Problém so spaním v škôlke

pepushka
8. sep 2023

Mile mamicky a oteckovia,

Chela by som sa poradit.
Mam 4,5 rocnu dcerku, ktora ma v skolke problem spat. Doma nam nespi uz od dvoch rokov a nic co sme skusali nepomohlo. Momentalne to uz ani nepotrebuje. Ked sa raz za cas stane ze zaspi, vecer zaspava pred dvanastou. V skolke je to ale obrovsky problem. Dieta je zive, ma problem potichu oblezat a nerusit ine deti. A oni vyzaduju, aby kludne lezala 2,5 - 3 hodiny 🤦‍♀️ to samozrejme nezvlada a vyrusuje. Pani ucitelky su potom z toho frustrovane a cele jednanie z oboch stran je vyhrotene. Mne to pripada tak, ze dcerka vedie vojnu s ucitelkami 😩 Minuly rok to dospelo k tomu, ze sme ju na obed zacali brat domov. Tento rok to takto uz nejde a kedze problemy pretrvavaju, zvazujeme zmenit skolku.

Moja otazka teda je, viete mi prosim poradit nejaku skolku v Kosiciach, kde by mali individualny a ustretovy pristup, deti by mali castejsie aktivity a pohyb vonku a spanok by bud nutne nevyzadovali, alebo by bol aspon kratsi? Mozno niekde dovolia po nejakom case ist sa hrat po tichu do vedlajsej miestnosti? Ak by to bola sukromna skolka, prosim pripojite cca kolko sa plati za mesiac?

Vopred vsetkym dakujem 😊

Strana
z2
zorkahorka
8. sep 2023

A nemozes ju brat na obed domiv? Ci uz pracuješ?

desa12
8. sep 2023

@pepushka ahoj, napisem ti moj pribeh. Na zaciatok poviem, ze mam 30 rokov, takze som do skolky chodila ozaj davno. Bola som uplne rovnaka ako opisujes svoju dcerku, proste som poobede nespala ale problemy som nerobila, chcela som si kreslit alebo skladat skladacku, proste hocico len nie spat, nevedela som potichu lezat 3 hodiny, ved som bola dieta 🙂 v skolke to bol obrovsky problem, skoncilo to az sikanou zo strany uciteliek, zatvarali ma na zachod na cas spanku “lebo nechces spat!”, kricali po mne, bola som proste cierna ovca v triede lebo som nespala, aj napriek tomu, ze som bola dobre dieta. Ucitelky vsetko popierali, ked to riesili rodicia s riaditelkou, tiez bola na strane uciteliek. Po 15 rokoch stretla moja mama raditelku, ktora sa jej so vsetkym priznala so slovami “ nemohla som ich potopit”. Jediny kto bol na mojej strane bola pani upratovacka, ktora to vsetko videla, no samozrejme nikto jej neveril 🙂 Tento, ako si to aj ty nazvala- boj sme ja aj moji rodicia viedli celu skolkarsku dochadzku, dokonca sme navstivili psychologa, kde mojim rodicom pani psychologicka povedala, nech ma neprekladaju na inu skolku lebo by to bola pre mna prehra. Samozrejme je to hlupost! Keby sme vtedy vedeli. Chodila, resp. Skor nechodila, som do skolky s velkym placom, vela casu som tam nestravila. Sposobilo mi to obrovske traumy, mam 30 rokov, mam uzkostnu poruchu, fobiu atd… nedokazem fungovat ako normalny clovek. A to vsetko aj napriek tomu, ze okrem skolky som mala rozpravkove detstvo, zo skolky si pamatam len to zle… urcite hladaj inu skolku, mala sa ti v dospelosti odvdaci, drzim velmi palce 🙂 Inak, som tiez z KE, verim ale ze to v tej mojej skolke uz takto nefunguje 🙂

cali2016
8. sep 2023

@mogaa robila som v sukromnej skolke a takisto tam deti spia/lezia 2 hodiny. Viac uciteliek ako v statnej skolke tam nie, takze nie je moznost zobrat deti, ktore nespia do inej miestnosti. ( a ina miestnost ani nebola).

annm81
8. sep 2023

@luccija To riešenie je veľmi jednoduché, ale to by sa muselo chcieť a pani učiteľky nerady prichádzajú o čas
keď si môžu pri kávičke ťukať do telefónu. Väčšina škôlok má viac ako jednu triedu a teda viac ako jednu učiteľku. Väčšina štvorročných detí už nepotrebuje denný spánok, o predškolákoch už ani nehovoriac. U nás to funguje veľmi jednoducho - deti, ktoré spávajú, idú do spoločnej spálne bez ohľadu na to, z ktorej triedy sú. Deti, čo nespávajú sa stretnú v jednej triede, kde im buď učiteľka číta, alebo majú pustenú audioknihu, alebo pokojnú hudbu a buď len tak ležia a oddychujú, alebo sa môžu venovať nejakej pokojnej činnosti, napr. kresleniu, alebo skladaniu puzzle. Rodičia detí, čo spávajú sú spokojní, rodičia detí čo nespávajú, sú spokojní, deti sú spokojné tiež.

pepushka
autor
8. sep 2023

@desa12 Fuu, tak to mi je luto. Tam to tak daleko nedoslo, ale skolku teda hladame. Ak uz mame menit skolku, tak idealne aby to bolo pre nu lepsie.

desa12
8. sep 2023

@pepushka urcite 🙂 hlavne si nevsimajte komentare, ze ju rozmaznavate a mate ju naucit nasilu lezat… 🙂

luccija
8. sep 2023

@annm81 ja som pracovala v súkromných a vždy sme boli poobede samé.A v štátnej sa spí u nás v triedach.

lossless
8. sep 2023

@pepushka sukromna skolka pri Botanickej na Manesovej ulici ma tusim pre deti ktore nespia moznost sa hrat/mat len tichy rezim v inej miestnosti kym sa spi

mabose
8. sep 2023

@pepushka moja tiež nespí asi od 2 rokov v škole majú spoločné priestory ťažko sa bude hrať niekde sama musí oddýchovat s ostatnými deťmi, spať nemusí ale musí byť ticho a ležať

hariet
9. sep 2023

@simona20201309 preco by prehanala? Aj u nas v skolke obeduju o 11.00, ked obcas idem pre dieta po obede o 11:30, uz sedi na stolicke pred triedou a deti uz lezia na lehatkach.

luccija
9. sep 2023

@hariet aj u nás to tak bolo 11:45 ležali rozprávka a za zvonu kostola zaspavali😀a potom to začalo treba mi cikať, ona mi ťahá paplón, zabudla som si v triede plyšáka, kedy budeme vstávať, ona má vyrušuje, pod si ku mne ľahnúť jaj zlaté deti každá mama by mala prežiť jeden deň v skolke

simona20201309
9. sep 2023

@hariet v normálnych škôlkach idú o 11:30 deti ešte leb z vonku dnu. Najmenšie deti (2-3r) majú obed o 11:30, pretože o 12 sú už hotové. Byť o 11:30 v postielkach nie je v súlade s psychohygienov - nedodrziavaju čas pobytu vonku, aktivít, hrovych činnosti, kedy stihnú cvičiť?
Sťažovala by som sa.

pepushka
autor
12. sep 2023

@lossless Dakujem za tip 😊

Strana
z2