icon

Spánok - dojčené verzus nedojčené deti

pl2y
8. júl 2025

Mám takú otázočku pre mamičky dojcenych deti. Spali vám keď boli maličké (cca do 6-8 mes) aj dlhšie časové úseky v noci, že viac ako napr 3-4 hod. Zatiaľ sa stretávam s tým, že keď mi nejaká mamička povie, že ja mám stastie, že mne dobre spi v noci, aj 7 hod, tak potom vždy dôjdeme na to, že je na UM.Spankove poradkyne tvrdia, že to je mýtus, že deti na UM spia viac, ale teda ja mám z okolia takú skusenost, že je to pravda. Takze sú tu mamičky, ktorým aj kojene deti pospia dlhšie v noci?😀len tak pre zaujímavosť😀

kajakamura26
8. júl 2025

@pl2y len kojím, spať ide okolo 21, vstáva o 2, potom o 5. Hore je asi hodinku a pospi ešte do 8. Potom uz máme bežný denný režim.

jesenzima
8. júl 2025

@pl2y moji dlhšie ako 3-4 hodiny spali málokedy, ale aj to som ich brala a budila, aby si "odpili", lebo ma po takom dlhšom intervale už veľmi boleli prsia ... Pamätám si, ako mi raz dcéra spala asi 6 hodín a mala som pocit, že mi praskne prsník ...

kajakamura26
8. júl 2025
@jesenzima

@pl2y moji dlhšie ako 3-4 hodiny spali málokedy, ale aj to som ich brala a budila, aby si "odpili", lebo ma po takom dlhšom intervale už veľmi boleli prsia ... Pamätám si, ako mi raz dcéra spala asi 6 hodín a mala som pocit, že mi praskne prsník ...

@jesenzima presne 😁 aj mne sa to raz stalo... bábätko potiahlo 7 hodín a keď sa zobudilo, tak som myslela, že som zaspala na pomaranci 😁

jablkovastrudla
8. júl 2025
@jesenzima

@jesenzima boze toto, potom cely den masirovat prso nech sa spusti mlieko a neboli to ako fras 😬

riskoh
8. júl 2025

2synovia, plne kojeni, starsi pospal max2hod, mladsi by prespal aj celu noc,

tanicka907
8. júl 2025

my sme striedali kojenie s UM a po UM spala trosku dlhsie

basska_b
8. júl 2025

Mam 4 kojene deti. V uvedenom veku do 9 mesiacov spali, ked neratam sestonedelie, celkom fajn. Tretorodeny a stvrtorodena sa budili jak hodinky kazde 3 hodiny. Najedli, spali dalej 20:00-7:00. Druhorodena medzi 3-6 mesiacmi spala aj dlhsie, no ona mala palcek od 1 mesiaca (az dodnes... ma 5 rokov). A prvorodenej sme zas niekedy miesto kojenia šupli cumlik. Nechapem, preco sme to eobili 😀 asi sme sa chceli vyspat

mdse
8. júl 2025

4 deti kojené, budili sa v noci veľa, tým myslím aj 15-20x, keď idú zuby a pod ale v priemere tak 7-8x určite. Najlepšie spali v šestonedelí a potom sa to zhoršilo. Až po odstavení to bolo lepšie.

lalala94
8. júl 2025

Ja mám naopak v okolí matky, ktoré deti dojčili a spali im výborne. Budili sa 1x, max. 2x, ale nebolo výnimkou ani to, že niektoré prespali celú noc. Moje deti na UM sa budili veľa. Prvá dcéra bola veľmi veľakrát hore - aj 15x za noc, druhá dcéra max. 5x za noc. Teraz má tá druhá 1,5 roka a noc ešte neprespala. Čiže áno, tiež si myslím, že je mýtus to, že deti na UM spia celú noc, resp. lepšie ako dojčené deti a vždy, keď to niekto povedal, mala som sto chutí poslať mu moje deti. 😀

bubuzu
8. júl 2025

Ja mám obe deti dojčene, syn spal od malička veľmi zle, dcéra sa budila 2-3 x za noc, kľudne potiahla 5 hodín. Čiže na mojej vzorke je to jedna k jednej, záleží od dieťaťa.

beata_k
8. júl 2025

@pl2y Mala som dieta na UM a druhe dojcene. Obaja spali rovnako. Nebol rozdiel v spanku.

dixitka
8. júl 2025

@pl2y môj dojčený syn spával od narodenia do 5 mesiacov takmer celú noc - zaspal o 20:00 a prvýkrát sa budieval najprv okolo tretej, cca od 2 mesiacov až okolo piatej-šiestej ráno. Zlaté časy 😂 potom sa začal budievať častejšie, niekedy aj každú hodinu, väčšinou každé 2-3. Teraz má vyše 2 rokov a už dlhšie sme na tom zasa tak, že sa zobudí “až” okolo tretej. Snáď do puberty začne spávať celú noc :D

nika_23
8. júl 2025

Moje deti boli jedno od narodenia na UM a druhé od 4.mesiaca a budili sa každú chvíľu.Pamatam si že raz keď šli dcérke zúbky,zakaždým som si dala čiarku keď bola hore.Rsno som narátala 23 čiarok.
Myslím,že to záleží od konkrétneho dieťatka,nie od toho,či je kojene.A syn,ktorého som prvé 3 mesiace kojila,plakal deň/noc aj keď bol kojeny aj po zavedení UM.Ustalilo sa to až okolo roka a pol.

lenkakravcova
8. júl 2025

@pl2y 2 deti kojene sa mi budili každé 2hod niekedy 3hod. 1 dieťa na UM sa budili rovnako. Štvrté dieťa dojcene si pospi aj 5-6 hod vkuse v noci.
Takže je to o dieťati asi skôr.

vladi4444
8. júl 2025

Jedno kojené druhé od narodenia na umelom mlieku. Obe sa budili raz za noc. Kojenie a fľaška však nikdy neslúžilo na uspávanie.

nafka0483
8. júl 2025

Moja bola dojcena 6 mesiacov a budila sa rovnako casto pri dojceni aj pri umelom mlieku 🤷‍♀️

kacena4
8. júl 2025

pracovala som v detskom domove ako profirodic preslo mi rukami viacero novorodencov na UM + som mala svoje dojcene. ale teda vobec ziadny rozdiel tam nebol bud sa dieta budilo alebo spalo celu noc ci dojcene ci na UM je to vysoko individualne a nezavisi to od mlieka

pl2y
autor
8. júl 2025

No tak asi to fakt bude podľa dieťaťa 😀a možno aj v tom, že nám vtĺkajú do hlavy kojiť každé 3 hod, tak na začiatku, keď sa bojíme, či sa rozbehne kojenie, tak budime tie deti po 3 hod a možno si na to zvyknu..moja prvorodena po šestonedelí zvykla zaspat o 19 a spala do cca polnoci taký dlhsi usek a potom sa už budila po 2-3 hod..to keď som po pár dňoch zistila, že sa opakuje, tak o 20 som už aj ja spala 😀Ďakujem všetkým za skúsenosti, mali sme takú mini anketu😉