icon

Spánok novorodenca v postieľke počas dňa

klaudiaharmanova
16. feb 2025

Ahoj, mám 2 a pol mesačného synčeka. Cez deň vôbec v postieľke nespí ale večer keď odbije 10 hodín nemá problém tam byť a spí celú noc. Teda sa zobudí raz v noci lebo hlavný. Potom ráno sa zase napapa a tak je zase celý deň v hojdalke pre bábätká. Potrebuje hluk a spat cez deň tam nemá problém. Dookola mi každý hovorí že musí byť v postieľke aj cez deň. Máte niekto s tým skúsenosti? Alebo viete mi poradiť či je to ok? 🙂

anjelicek26
16. feb 2025

"musi" pusti z hlavy, u dvojmesacnych deti nema zmysel NIC hrotit, bud rada nech spi, kde spi, hlalvne, ze spi... moj ma 11 mesiacov a tiez spi len v miestnosti, kde som aj ja, proste nepocuje mna ci muza ci niekoho "dychat" doslova, tak oci dokoran ako sova...

michaelam2
16. feb 2025

@klaudiaharmanova co presne myslis pod “hojdalkou pre babatka”? V postielke byt samozrejme nemusi, moze spat kludne v kociku, na gauci, v tvojej posteli ….ale ak je cely den v tom hojdacom kresielku tak to nie je uplne idealne

taktotedanie
16. feb 2025

@klaudiaharmanova nic nemusi
Radia to preto ze aj oni tak vychovavali tak si myslia ze to je najlepsie
Ty si matka ty rob tak aby dieta bolo spokojne , ostatne ta zaujimat nemusi

klaudiaharmanova
autor
16. feb 2025

@michaelam2 áno je to taká hojdalka pre bábätká, ale spí aj na gauči aby mal rovno chrbátom. No väčšinou je v tej hojdalke pretože ho viem premiestňovať z izby do izby aby nebol sám. Veľa grcka a tak ho mám stále pred očami ale on je spokojnejší ak vidí niekoho a je hluk kolo neho.

cyberk
16. feb 2025

Fuha tebe by sa ako pacilo cely den spat v hojdacke? Vsak mne by chrbtica odisla… ano mal by spat v postielke, alebo v kociku… rovny povrch.. ale je to tvoje dieta, ak bude chodit ako quasimodo budes vediet preco

michaelam2
16. feb 2025

@klaudiaharmanova no tak to naozaj nie je dobre aby tam bol cely den. Teraz ti to sice vyhovuje ale moze mat z toho zachvilu problemy s chrbatikom. Chapem ze ho tam das ked potrebujes nieco uvarit/upratat, ale spavat by v tom naozaj nemal.

klaudiaharmanova
autor
16. feb 2025

@michaelam2 rozumiem, tak radšej ak bude zaspávať ho dám hneď na rovný povrch

patka06
16. feb 2025

"Hojdalka" nieje na odkladanie dieťaťa, aby tam bolo "celý deň". Je to chvíľkové riešenie.
Ukladaj radšej do postieľky alebo cez deň von do kočíka.

lucia13022023
16. feb 2025

To, že nespi v postieľke je ok, ale nenechala by som ho spať v hojdacke/lehatku... Ja som tam malého mala súvisle max 15 min.

maxik24
16. feb 2025

@klaudiaharmanova absolutny problem je ta hojdacka pre babatka. Prosim ta, zisti si nieco o psychomotorickom vyvoji babatiek. Zachvilu sa ti zacne tahat do sedu, zlikvidujes mu svaly, bude zapajat nespravne skupiny svalov, nebude posilnivat tie, ktore posilnovat ma. Len vdaka tomu, ze ho mas cely den v hojdacke.

Dalsia vec, bude ti sedkat ako lord, uz teraz sedka cely den a pozera. Aku ma to dieta motivaciu past koniky, zdvihat hlavicku? Obzerat sa, docahovat, chciet sa otacat? Ved nic nemusi, vsetko ma na dosah, vsetko vidi, vsade ho nosis, nic nemusi.

Ma skoro 3 mesiace, ma byt cez den na rovnej podlozke.

Tvoje dieta vobec nepasie konicky, uvedomujes si, ako mu skodis?

Fakt prosim, dovzdelaj sa, kym nie je neskoro a kym jeho vyvoj uplne neznicis.

domka222
16. feb 2025

Však ale bábätko by už malo byť aj na tvrdej podložke pri bdení. Má byť pár krát do dňa na bruchu a trénovať svaly.

angeli121212
16. feb 2025

@klaudiaharmanova nič nemusí tak ako ani ty.... Urob ako tebe a jemu vyhovuje a nerieš

januska12323
16. feb 2025

V žiadnej "hojdajlke" nemá byť viac ako pár minút. Kúp si rozkladaciu postieľku a dávaj ho tam. Aj na brucho nech trénuje svaly.

anavixy
16. feb 2025

V postielke fakt byt nemusi, ale nemoze byt cely den v hojdacke/kresielku!! Tie su na spanok uplne nevhodne. Vlastne vseobecne su nevhodne, su urcene na kratky cas a ten treba nasledne dobre vykompenzovat polohovanim na brusko, boky pocas bdenia.

svetlonos
16. feb 2025

Dodžubes mu svalstvo takymto spôsobom. Môže mať veľmi oneskorený motoricky vývoj. S tým však súvisí aj xy inych vývojových porúch.
Nas prvy mal 3 mesiace koliky. Vtipy ako pálenie koníkov nehrozilo.
Nosila som ho veľa v nosici/satke ta vodorovná poloha je pre nich super a vďaka tomu sa naučil drzat hlavičku. Mna osobne to hojdacie kreslo zachránilo, bolo to miesto, kde bez plaču sam vydrzal, kým som sa najedla, osprchovala, odsala mlieko a urobila takéto nevyhnutné veci. A 3x mi tam zaspal cez obed. Ake cely deň je šialenstvo. Ja som obedny spanok spavala/lezala pri nom v na nasej posteli. Ze potrebuje hluk je blbosť. Vyhovuje ti skôr, ze si môžeš robiť a ono je ticho.
Cena, ktorú obaja za tu hojdalku bude vysoká. Pre neho vyvojovo, pre teba financne.
Spat môže aj u teba v nosici, pri tebe na posteli, obcas aj v neručí ak ma koliky. Poloz ho na penovu podložku na zem obcas. A teda tie prve 3 kolikove mesiace bol masaker, neurobila som takmer nič. Pomalal mi muz.

dkl
16. feb 2025

Súhlasím s odpoveďami vyššie - "hojdalku" využívaj iba na nevyhnutné prípady, inak pokladaj bábätko na rovný povrch, pravidelne ho pokladaj na bruško, aby trénovalo pasenie koníkov. Je to dôležité pre správny vývoj dieťatka.

Ohľadom psychomotorického vývinu detí odporúčam knihu od českých autoriek - Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem (fyzioterapeutky dětem). Je tam mesiac po mesiaci zhrnuté, čo by malo dieťatko zvládať, aké pomôcky (ne)kupovať, kedy vyhľadať odborníka. Všetko podľa najnovších vedeckých poznatkov.

smejkuskaa
18. feb 2025

Ahoj možno poradím 🙂 s dcérou som to mala podobne , prvé 3 mesiace spala v obývačke počas dňa , tam som trávila 90% času. Spala na gauči vo vajíčku, čiže mala svoje pohodlie. Už keď je staršia , na spánok ju dávame do postieľky v spálni a sledujem ju cez kameru.

dkl
18. feb 2025

@smejkuskaa určite to myslíte dobre, ale neradíte správne. Vo vajíčku má dieťa tráviť čas iba po nevyhnutne dlhú dobu počaa prepravy v aute. Nie je určené na spánok mimo auta (a už vôbec nie na gauči).

mandarinka555
18. feb 2025

Ja nechápem, prečo ju strašíte...My sme mali aj postieľku, aj kočík, aj hojdačku a dokonca aj "pavúka" 🙈 Nezabite ma te teraz, ale sú z nich dvojmetroví silní a zdraví chlapi!

mirro
18. feb 2025

Moja dcera koľko x zaspala aj na zemi 🫣, mala som tam tie penové skladačky, na nich hrubú deku, na nej plienku, a tam sa bavkala až zaspala. Tak len pri kryť, a všetci boli spokojní. Spala na rovnom, nikam neodcestovala, bola v obývačke medzi nami a nevadilo jej nič.
Túto co čítam, vajíčko, hojdalku.... By som určite na spánok ani na dlhodobé odloženie bábätka nepouživala, kvôli nevhodnej polohe.

anavixy
19. feb 2025

@mandarinka555 a boli v hojdacke a pavuku cely den a na rovnom povrchu spali len v noci?

anavixy
19. feb 2025

@smejkuskaa neviem co konkretne ma byt ta rada, ale ak “je ok nechat babatko cely den vo vajicku/hojdacke”, tak take “rady” radsej nesir. Je to absolutne nevhodne a aj nebezpecne (pozicne dusenie).

smejkuskaa
19. feb 2025

@dkl pardon , ale som sa vyjadrila , vajíčko som myslela hniezdočko , len ja to tak automaticky volám , samozrejme že vajce slúži len na prepavu v aute 🙈@anavixy

anavixy
19. feb 2025

@smejkuskaa ahaa, tak potom pardon 🤭 hniezdo je na denne spanky super

simca06022011
19. feb 2025

podla mna hojdacka nie je vhodna na dlhodobe spanie/lezanie, to tak na chvilu... Ak potrebujes tolko dieta mat na ociach tak mas rieseni rozne od kocika po cestovnu postielku a pod. Kopa je uz vymyslov, kde bude na rovnom.
neucila by som ho na tu hojdacku cez den a pod, lebo po case to nebude ani bezpecne, zacne sa pretacat, posuvat a kadeco ani gauc uz nebude bezpecny, pokym nebudes pri nom sediet... cize vymysly si nieco prenosnejsie 🙂 Alebo jasne, nieco potrebujem urobit napr. v kuchyni, mimo, nemam tam ako co dat, tak si dam dieta do hojdalky = ked nespi a k sebe= urobim a premiestnim, ale inak bude napr v obyvacke mat nieco pevne, ci na zemi, alebo gauci, alebo tu cestovnu postielku alebo v spalni atd.

enoula
19. feb 2025

Spat na rovnej podložke, je jedno ci je to kocik, ci vlastna alebo ina postel. Aj miestnost akákoľvek, ide o ten rovny povrch..o chvíľu sa zacne pretacat, hybat, aj kvoli bezpečnosti treba zvazit.. ak mas babo vedla v izbe, zapnite kameru/pestunku, budeš kludnejsia, uvidis ho, budes pocut, aj ked nie si pri nom

jaaty
19. feb 2025

@klaudiaharmanova práve naopak. Cez deň nemusí byt v postieľke, aspoň sa naučí rozlišovať medzi denným a nočným spánkom. Aj dcéra ako bábätko spávala cez deň často na sedačke v obývačke. Až keď mala harmonogram a spala 2 x denne, to už spolu s nočným spánkom spala iba vo svojej postieľke.