Únava a dieťa, ktoré nechce spať

25. júl 2023

Ženy prosím, kedy začali vaše deti normálne spávať?
Moje má rok aj 2 mesiace a ja som v koncoch.
Od narodenia bola veľmi zlý spáč, pretrváva to do dnes. Za noc aj 20x hore, keď je to len 8-10x tak som šťastná ako blcha. Chodím ako mátoha, nevládzem, vyzerám ako bezdomovec, som neuveriteľne vyčerpaná. Malá je veľmi náročné dieťa, cez deň má 2x spánok po 20 minút? Ak viac tak mam chuť streliť šampus. Koľko krát sa zobudí uprostred noci a už ďalej spať nechce aj 2-3h. Je žiaľ extrémne rezervovaná voči iným ľuďom takže rada "popros niekoho o pomoc" nepripadá do úvahy. Ako náhle ju chcem pri niekom nechať a odbehnúť čo i len na WC spustí neskutočný rev a nevie sa ukludnit. Kde robím chybu? Ako sa dopracovať k lepšiemu spánku?
O tom ako vyzerá domácnosť budem radšej mlčať lebo mi je do plaču. Som ochotná podpísať zmluvu s diablom za 2h nerušeného spánku 😭😭😭

dadi30
25. júl 2023

Neporadim ti ale ja by som asi umrela na vycerpanie 😀😀 boze vela sil prajem a nech to ci skor skonci 😀

thoughtfulweirdo
25. júl 2023

Ahoj, obe moje deti spali v tom veku veľmi podobne hrozne. Neviem, či som niekde robila chybu, lebo som dodržiavala všetky odporúčania, staršia ani nemala žiadne "zlozvyky" typu naučená na fľašu, uspávanie, čokoľvek, a predsa sa budila. Pri mladšom som to nehrotila, nesnažila sa to vyriešiť a ide nám to lepšie 🙂 každopádne, to najhoršie sme proste len prežili, teraz majú 5 a 2, staršia noci stále neprespí, ale už ma až na výnimočné prípady v noci nepotrebuje, mladší spí so mnou a budí sa už len nejakých možno 5-6 krát za noc priemerne. Tie bdele nočné okná mával takmer každú noc od narodenia do takmer 2r, potom to zo dňa na deň samé skončilo. Určite by som sa skúsila obrátiť na spánkové poradenstvo, možno sa ukáže, že stačí zmeniť nejakú drobnosť. Držím palce.

alissa1222
25. júl 2023

Skúste lepší spánok bábätiek

dusankomoj
25. júl 2023

Skús zrušiť denný spánok. Niektoré deti ho jednoducho nepotrebujú už také malé. A ja osobne,by som to dieťa uštvala(aj keby som mala zomrieť🤣) prechádzka,bazén,večerný kúpeľ.....a do postele by išlo aj samé.

ub
25. júl 2023

Náš milacik je presne ako vaša mala láska. 20 minutovky- kto nezazil nepochopi. Pouzivali sme nosic aj to som ho nesmela zložiť. Dieta po 20 min. by malo prejsť do hlbsieho spánku a toto tito naši nevedia. Skus okolo tej 20 minuty znova uspať. Tým, ze sa vyspí lepsie cez deň bude lepšia aj noc. Oni su totiž prestimulovani- preunaveni. Skus všetko čo môžeš a nič si nevycitaj. Si tá najlepšia maminka na svete lebo robíš čo môžeš. ps: náš sa naučil spávať až nastupom do škôlky. V 3rokoch prvýkrát prespal celu noc a v škôlke nechce spať 🙂 Drzim palce.

mimi3008
25. júl 2023

Podla mna nikde nerobis chybu. Moj prvy syn mal tiez problemy so spankom, ale este v babatkovskom obdobi. Od cca 2-3 mesiacov do 6 sa budil asi 3x tyzdenne v noci tak, ze sme.boli 2-3 hodiny hore, lebo nechcel spat. Noc prespal az po odstaveni od MM v roku a tristvrte. Nicny spanok sa zlepsil prekvapivo hned po zavedeni kase na veceru v pol roku. Zaspaval zle od babatka na vsetky spanky. Potom, ked presiel na 1 spanok denne v roku, zaspaval dobre, kym som ho kojila. Po odstaveni bolo aj denne aj nocne zaspavanie katastrofa, kym sme v 2,5 roku nezrusili denny spanok. Radu pre teba nemam, ale mala by si vediet, ze - teda aspon podla mna - nerobis chybu. A s tym naviazanim - moje deti boli na mna vzdy dost naviazane, mladsi este stale je, ovela viac este, nez bol starsi. A vela ludi mi to - ja to nazvem, ze "vycita", aj manzel mi to obcas vytkne. Ano, je to pre matku narocne, ale podla mna ani to nie je chyba. Chyba vo vztahu matka dieta je skor to, ked dietatu mama vobec nechyba, alebo aj take pripady poznam, ze su deti naviazane viac na starych rodicov, nez na rodicov. Si dobra maminka, len to vydrz

mamamasama
25. júl 2023

Pozerala si niekedy ako upokojit nervovu sustavu dietatka? Moje deti vdaka tomu spali ako hodinky. Na internete je mnozstvo rad 🙂

autor
25. júl 2023

@dusankomoj snažila som sa zrušiť denný spánok a chvíľku to aj fungovalo na 1 spánok za deň, ale bola strašne zlá, unavená 🤦‍♀️
A úprimne keď je od 4:10 každý deň na nohách, do večera ju proste nedokážem udržať.
Každý deň mame prechádzku, mame obrovskú záhradu na ktorej sa vydrží hore dole premávať aj 2h, kúsok za domom ihrisko ktorého sme pravidelným návštevníkom. Cvičíme, tancujeme, staráme sa o zvieratká. Bazén takmer každý deň (závisí od počasia) . Včera som ju zobrala na prechádzku bez kočíka, reku unaví sa. Zaspavala už po ceste domov, prosím pekne spala 7 minút a už bola plná energie 🥲 Nikdy nemala také že by zaspavala na fľaši, pri hre, na deke, na koberci. Už som dokonca skúsila aj zobrať si ju k sebe do postele že však snáď zaspí.... nič.

dusankomoj
25. júl 2023

A nemá priveľa cukru? Tak to ti nezávidím,dieťa,či má namiesto krvy raketové palivo🤣

autor
25. júl 2023

@dusankomoj dostáva len zdravé cukry t.j. na záhrade všetko ovocie čo nájde to v nej záhadne zmizne. (Raz si nevšimnem keď odtrhne čili papričku a to bude poplach ) 😂 inak sa snažím cukru pri nej vyhýbať. Pije len čistú vodu a mlieko. Stravu má myslím si vyváženú. Výdobytky modernej doby ako telefón/rozprávky/tablet nepozná. Dom mame zariadený v skôr tmavších farbách, takže ani nejaké nadmerné stimul z kikirí farebného prostredia nemá. Čítala som už toľko knižok ohľadom spánku, má vytvorený pravidelný rituál každý deň 14 mesiacov to isté, na minútu presne v tom istom čase, ešte aj uterák má vždy len ten svoj aby nemala zmenu. Zaspáva v postieľke, ja ležím v posteli vedľa nej, vždy keď sa preberie som tam aby mala tú "istotu", no nič z týchto múdrych rád a knižiek nezaberá 🥲

surama
25. júl 2023

Moj bol tiez nespac a zmenilo sa to az ked zacal byt viac v pohybe. Sam zacal chodit az v 14 mesiacoch, dovtedy len okolo gauca/nabytku... Z chodenia presiel rovno do behu a je taky typ, ze potrebuje strasne vela pohybu. Ale ked je poriadne vybehany, tak sa uz sam pyta na ruky a vtedy vieme, ze ma dost a aj fajne pospi.

cookie29
25. júl 2023

u nas to trvalo do cca 3-4 rokov. Potom prestalo aspon to nocne budenie. Denny spanok, to boli dve 5-10minutovky. Niekedy v nosici vydrzal chvilu dlhsie. A okolo roka a pol aj tie parminutovky vypadli. Kocik neznasalo.
A ja som sa bavila na ludoch, ktory ponukali zarucene recepty. Okolo roka a pol nas znamy zobral na vylet lodickou, vecer po praci. S tym, ze morsky vzduch + hojdanie na lodicke po mori atd, no, dieta zaspi ako drevo. Mozem Ta ubezpecit, ze je nezmar. Dieta obehlo cely ostrov, naveceralo sa a o 22h30 este lietalo a chcelo aby mu kamos ukazal ako sa kormidluje. No proste nezmar

nevenka
25. júl 2023

Ja som mala v tomto veku u vsetkych deti to iste, teda 3x, akoze neboli hore uplne takto ako Tvoje, ze 20x, ale vo veku 12-19 mesiavov velmi zle spali, aj 2-4 hodiny v noci hore. Ja som si to dala do suvisu s poslednymi stolickami, jednoducho, mohla som robit, co som chcela, nic nepomahalo. Bola som tehotna a vlani v lete to bolo, som plakala, ze co ja budem robit s novorodencom a tymto nespavcom. A zrazu bum a zlepsilo sa to a zacal prespavat noci, ako mu vysli tie posledne zuby.
A dcerka bola takato, ze 2 spanky denne po 30 min., aj to som ju uhegala v kociku.
Chce to len nejak si ulahcit zivot. Mne pomahal manzel a to, ze som sa totalne vybodla na domacnost, vsade bordel...🙄🤪.

vreckovka2
25. júl 2023

Moze byt aj preunavena. Tiez mame takeho nespaca. A paradoxne zacal spavat lepsie, ked zacal spat o nieco viac. Ale stale o dost menej ako spia deti obvykle :D. A lepsie spi, ked nie sme vonku 4 hodiny, ale len napr. 2 az 3. Zlepsovat sa to zacalo od cca roku a pol a teraz ako 2 rocny spinka s 2 az 3 zobudeniami v noci a potom nadranom uz castejsie. Avsak ak prespi 5 hodin v jednom kuse, tak uz nevie zabrat naspat . Chce spat, ale neide mu zaspat uz. Co je pre mna este horsie ako sa radsej zobudit a spat dalej. Nie je asi zvyknuty na taky velkym objem spanku :D. V kazdom pripade sa mu spanok este stale meni. A nas syn nema rad teplo, takze okno dokoran, on len v pyzame a my s manzelom zakryty. Mame chladne noci na to, ze je leto.

nienna3
25. júl 2023

Tiež sa trápime so spaním, ale malej našťastie pomáha kontaktný spánok a dojčenie. Síce je to veľmi náročné, ale aspoň tak sa vyspí - teda zaspava väčšinou pri dojčeni (alebo nosič + dojcenie) no až do cca 11. mesiaca som ju nevedela vyložiť z nosiča. A keď sa to aj podarilo, tak väčšinou po tých 20 min potrebovala douspať. Teraz už občas potiahne aj dlhšie. Je to tiež veľmi náročné, ale inak by to bolo ešte horšie. Každopádne mám pocit, že sa to lepší, aj keď pomaly. Náhodou kontaktné spanky ste neskúšali? A v noci ju mať v posteli?

majlo1234
25. júl 2023

Skusala si spanok v hojdavaku/nosici/kociari, ci by jej nevyhovoval viac?
Syn je teda v noci obdobne hore ako tvoja(a ma dva roky😭) ale u nas je to kojenim. Cez den spi dobre, ale mal rozne fazy-dobre spaval v nosici, potom chvilu v kociari, potom mal fazy ked spal najlepsie v posteli. Vzdy som sa tomu snazila prisposobit, aby som si co najviac oddychla, 20 minutove spanky ma vedeli uplne zabit

autor
25. júl 2023

@majlo1234 skúšali sme nosič. 0 bodov malá tam bola nervózna, nechcela tam byt . O mojich krížoch ktoré sú po nehode na padrť nehovoriac.
Kočík je super, tam spinká rada, ale zas je to len tých 20 minút a hotovo. Keď bola menšia tak som musela za každého počasia ísť kocikovat , ale zas pri tom si veľa ten človek neoddychne tiež 🥲 a keď je vonku 35 stupňov tak tiež von nemôžme 😂 doma je to fajn, mame klímu takže je tu príjemne. No čo ťa napadne to som skúsila. Žiaľ všetko bez výsledku

majlo1234
25. júl 2023

Tak potom len vydrzat ti ostava😥niektore deti su taketo, ze nepotrebuju tolko spanku asi

nickpick
25. júl 2023

ale mimo kocika ju ako vlastne uspavas? na rukach? alebo ju das len do postielky a cakas se zaspi sama? mozno som to nepostrehla z tvojich prispevkov ale zaujima ma ako v noci vlastne spite? spolu ci ona je sama v postielke? inak k tomu ovociu a cukru - ovocny cukor je predsa len cukor, nasa predstava je ze to je akoze ten zdravy cukor ale ak zje za den kopec ovocia, je to to iste ako keby si jej dala regulerne sladkosti, ovocie je fajn ale v rozumnej miere… inak cosi ako hojdaci vak ste skusali?

katkakovac
25. júl 2023

Poradim precitat knihu Kazde diet moze dobre spat. Upravou rezimu dietata sa da dosiahnut velmi vela. My sme zaviedli v 8 mesiacoch, ked sme uz padali na hubu. Fesak bol hore 8-9x za noc, cez den pekne spal. Dcera presla na rezim pozvolne, v roku, uz sme to nali nacvicene. Dieta, ktore tak zle spi moze byt zacyklovane v tomto zlom rezime a nevie si poroadne oddychnut. Moje deti spavali od narodenia vo vlastnej postielke, vo vlastnej izbe. Ked sme upravili rezim, deti zaspavali tak, ze som sedela v izbe pri postielke. Vacsinou bez problemov do par minut zaspali. A tak je to doteraz. Odprevadime do izby, bocka a caaau. Maju 7 a 9, syn je ztp, ale naucil sa

michaela175
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
medeaa
25. júl 2023

Nas zacal lepsie spavat okolo 2 rokov, dovtedy peklo.

liliana8
25. júl 2023

Moj mal nocne bdenia od 7. do 15.-teho mesiaca + vstaval o 5 rano :/ a na denny spanok ho uspat bol vzdy boj. Zacal spat cele noci od 15.-teho mesiaca. Myslim,ze pomohli postupne 3 veci: 1.odstavila som ho od nocneho kojenia, 2. isiel spat do svojej izbicky,lebo uz sa budil na kazde pretocenie a nevedel potom znovu zaspat a 3. v 14.-tich mesiacoch presiel na 1 spanok (mala som to urobit uz skor).Bolo treba vydrzat zo 2 tyzdne,aby si telicko zvyklo a posunulo sa mu potom aj ranne vstavanie z 5 na 6 - pol 7. Stale vsak vydrzi oproti rovesnikom ovela viac fyzickej aktivity a zial aj menej spi ako oni.

sasanka605
25. júl 2023

ja si nemyslim ze robis nieco zle. Prvy spal podobne a potesim ta, preslo ho to okolo 3,5roka. Stredna o malinko lepsie a najmladsia je za odmenu. Ona dokaze prespat aj 8 hodin a ma pol roka. Zavisi to od dietata.

klaudinkad
25. júl 2023

Odporúčam Lepší spánok bábätiek - poradenstvo, ale naozaj sa na to pripraviť, venovať sa tomu. Mám dcéru, rok a 3 mesiace, spí veľmi podobne, príčinu viem..nesprávne asociácie pri uspávaní, uspávanie kojením, v nosiči, pri šume, momentálne silná separačná úzkosť... Jednoducho ZMENIŤ spôsob zaspávania. Ja si nemyslím, že treba rušiť denný spánok, skôr nie, treba ten spánok skvalitniť. Samo sa to nezlepší len tak, to čakať netreba.. A súcitím, cítim sa podobne, je mi to veľmi ľúto 😣

rivini
25. júl 2023

Spi s vami v spalni?

lubiduch
25. júl 2023

Neviem ci pomozem ale mojmu som od vycerpania kvoli kojeniu v 35 minutovych intervaloch dala jedneho dna v 13 mesiacoch flasu so sunarom a prespal 5h, potom dalsiu flasu a spal do rana 🙈
A nie nemala dom malo mlieka, mlieka bolo dost (bolo vidno na vahe), ale ta plna flasa ho uplne odrovnala a spal akoby ho do vody hodili 🤣

vafinka
25. júl 2023

Ahoj ja som mala tiež takéhoto týraná do 4 rokov preziapal každú noc a nespaval skoro nič,prisahám,bola som na pokraji úplného zrútenia,a to som skoro ráno vstávala do práce,potom sa to akosi zmenilo a začal spavat

autor
25. júl 2023

@nickpick postieľka "prirazená" o bok mojej postele, ja vedľa nej. Snáď som to opísala tak aby sa to dalo aspoň trošku predstaviť 😂 uspavam tak že zoberiem do náručia, vypije mlieko, potulkáme sa, dám pusinku na čelo a uložím do postieľky. Ľahnem si vedľa nej.
Samo o sebe "uspavanie" nieje taky problém. Nekričí, neplače, nerobí rodeo. Pokiaľ sa nezobudi, potom rodeo začne. Občas stačí podať dudu, občas pohladkat a uložiť znova, občas nepomôže ani "Vivaldiho opera" (nie že by som ju spievala, to by asi nespala celá dedina) ale tak pre predstavu ako dlho to trvá. S tým ovocím : tu príde aha čuča, tak zje napr. 5 čučoriedok, tu černica, tu egreš, tu ríbezľa. Nieje toho extra veľa, ale ovocie má rada je to vidieť. Ale zas včera prišla do cesty rajčina a ovocie ju už nezaujímalo 😁 má svoj predspánkový rituál, kúpanie, natieranie, česanie, umývanie zúbkov. Keď máme toto všetko za sebou tak zatvárame dvere aby nás už nikto iný neotravoval.

@katkakovac čítala som ako jednu z prvých, režim som tvorila s predspánkovou rutinou práve v duchu tejto knižky.

autor
25. júl 2023

@lubiduch nekojím. Inak tiež som už počula rady "prestaneš kojiť a ona bude spať". Žiaľ môj mliečny bar sa nejako nerozbehol hneď od začiatku, aj keď sme sa veľmi snažili.