icon

Únava a dieťa, ktoré nechce spať

25. júl 2023

Ženy prosím, kedy začali vaše deti normálne spávať?
Moje má rok aj 2 mesiace a ja som v koncoch.
Od narodenia bola veľmi zlý spáč, pretrváva to do dnes. Za noc aj 20x hore, keď je to len 8-10x tak som šťastná ako blcha. Chodím ako mátoha, nevládzem, vyzerám ako bezdomovec, som neuveriteľne vyčerpaná. Malá je veľmi náročné dieťa, cez deň má 2x spánok po 20 minút? Ak viac tak mam chuť streliť šampus. Koľko krát sa zobudí uprostred noci a už ďalej spať nechce aj 2-3h. Je žiaľ extrémne rezervovaná voči iným ľuďom takže rada "popros niekoho o pomoc" nepripadá do úvahy. Ako náhle ju chcem pri niekom nechať a odbehnúť čo i len na WC spustí neskutočný rev a nevie sa ukludnit. Kde robím chybu? Ako sa dopracovať k lepšiemu spánku?
O tom ako vyzerá domácnosť budem radšej mlčať lebo mi je do plaču. Som ochotná podpísať zmluvu s diablom za 2h nerušeného spánku 😭😭😭

queen_el
25. júl 2023

@klaudinkad Prosím ťa, ozaj píšem v dobrom, nič take ako nesprávna asociacia neexistuje, to su take bludy, vždy mi je tak smutno, keď toto čítam :( ja som tomu tiež verila chviľku, spomínaná pani ma velmi dobrý marketing. Okrem toho, autorka sama píše, že jej malá zaspáva sama, a aj tak spí zle.

Môj maly ma 1,5 roka a nikdy nebol extra dobrý spáč, ale ani žiadny extrem. U nás sa to zlepšilo tak po roku, keď sa naučil chodiť, prešla ta regresia okolo toho…vstával 2-3x, teraz keď má lepšie obdobie tak v podstate iba zamrnčí a spí dalej. Uspávala som ho “zlou asociacou” kojením. Odstavila som ho, zaspáva sám, spí uplne rovnako ako predtým 😉

majla87
25. júl 2023

My sme mali uplne to iste, ziadna tv, cukry ani vo forme ovocia od olovrantu nemal a zacal dobre spat (prosim, nezloz sa) v 2,5r. Ale na podporenie si precitaj knihu S laskou o detskem spanku. To ma trosku ukludnilo, nech sa s tym spankom psychicky sama netrapim, musela som sa s tym proste zmierit a spavat vylucne s nim. Drzim palce, viem ake to bolo, doteraz nerada spominam na jeho "babatkovske" obdobie..

sasesoe
25. júl 2023

Ahoj, potesim ta, je to len obdobie, bude lepsie. Moji prvi dvaja boli uzasni co sa spania tyka, to som nechapala, ked sa niekto stazoval...tretia ma vycvicila, otvorila oci... skusali sme asi vsetko, ritualy, kupanie, prechadzky, nosic, fitlopta,... jedine co Ti viem poradit, spi a oddychuj vzdy ked sa Ti aspon trosku da, s nou i bez nej... pises, ze nechce byt s cudzimi, ale mozmo aspon s manzelom, aspon prechadzka, cokolvek... domacnost neries, ries iba to nevyhnutne... toto moze viest k dalsim problemom u Teba ako vyhorenie, depresia atd, snaz sa tomu predist... ked ti hori dom neriesis spinavy riad...

majla87
25. júl 2023

A cez den ked spaval malo, tak v satke na mne pospal (nosila som ho na chrbte,takze som mala uplne volne ruky) a obcas sa aj podarilo ho vylozit do postele a pospal si. No zvacsa potreboval, aby som aj bola pri nom, kontroloval ci som tam.

beata_k
25. júl 2023

Velmi malo ti spi cez den. Ja som pri dvoch detoch odpozorovala, ze ked cez den spali zle, noc bola cista katastrofa.

nickpick
25. júl 2023

poznam, prirazena postielka fungovala aj u nas, len to postupom casu skoncilo tak ze zacala sluzit ako vesiak a postielka pre plysakov….u nas to bolo so spankom tiez komplikovane, ale mala som aspon jednu zbran a to prso… vo vasom pripade je to asi hlavne o dozreti malej, to znamena ze to chce cas, verim ze to je o hubu, nedostatok spanku je z dlhodobeho hladiska napisem to blbo “ na gulku”, skus si vypocut podcast od Mamagang - na temu spanok tam mali dve odbornicky, snad to trosku pomoze…

terry658
25. júl 2023

Presne takýto spánok mali moje prvé dve deti. Prosto ešte ako 3,5 roční boli 8-12x za noc hore. Najviac pomôže zmieriť sa s tým, že to tak je a niektoré deti to tak prosto majú. A ešte pomôže spi s dieťaťom hoc aj tých 20minut cez deň. Na domácnosť kašli!!! Bordel sa časom uprace. Na vizáž sa tiež môžeš vytoto. Ak Ťa nenechá ani osprchovať tak vezmi dieťa som sebou do sprchy.
Musíš si sama nájsť systém ako upokojiť hlavne samú seba. Keď ty budeš ako tak spokojná aj v tomto šialenstve,tak aj dieťa sa trošku skľudní. Nech nespomínaš celý život len na hrozné bábätkovské obdobie.
Inak dosť pomáha aj šport. Naša malá sa naučila v dvoch rokoch bicyklovať. Na baby plávanie tiež chodila asi rok a vždy po ňom spala trošku dlhšie. Držím prsty.

vecicky1805
25. júl 2023

Nooo moc ta nepotesim 😂u nas sa to zacalo zlepsovat az po 2 roku aj to len postupne..dom, zahrada plus dve dalsie deti, skola, covid atd bolo to ciste psycho..ale nejak sme to prezili a postupne sa to zlepsuje ale samozrejme malo to dopad na moje zdravie ktore si teraz davam postupne pomay dokopy..drzim palce

euka210
25. júl 2023

V noci ked nechce spat, tak to neries, voobec sa s nou nehraj ani nic podobne, je noc, vsetci spime...asi kazde dieta ma take obd.ze v noci chce byt hore a nespi...na toto len prisne. Ak je dojcene, tak pomoze len odstavit...a cez den mozes lahnut s nou ked sa dojci...mojim som tak vedela predlzit spanok. Cudzi...to je separacna uzkost, to je normalne ze na zachod sama ani nahodou.

mrs_m
25. júl 2023

Ahoj, moja dcéra spávala rovnako zle, plus u nás aj zaspávanie bol boj. Nič nepomáhalo, tiež mi nikto nemohol pomôcť, lebo bola na mne ako kliešť. Prešlo to v 2 rokoch a 2 mesiacoch, odvtedy mi dieťa zacalo v noci spávať 🥳 Ako? Samo, zrazu a už som ani nedúfala, takže len vydrž. Zrušili sme vtedy úplne denný spánok a celú spánkovú potrebu si naspí v noci. Tak jej to vyhovuje a my už konečne nebojujeme. Keď bola cca vo veku tvojej malej, tak ak som chcela, aby spala cez deň viac než 20 minút, musela som zostať ležať s ňou. Ona sa po tých 20 minútach začala budiť, no ja som ju douspala a spala potom ešte tak 45 minút. Je to brutálne náročné, ale bude lepšie. Držím palce.

linkapaulinka
25. júl 2023

Ako zaťukali 3 roky na dvere zrazu som sa vyspala...... 3 roky som cakala🤣👍

vieronika14
25. júl 2023

Ahoj moj syn ja na um od pol roka, ma 2 roky a neprespal este ani jednu noc Budi sa tak 2x stale :/

taja567
25. júl 2023

Ahoj, píšeš, že cvičíte, tancujete, beha hore dole po záhrade... tablet, telefón - áno súhlasím, nepotrebuje ho, ale rozprávky? Treba ju vyťažiť nielen fyzicky, ale musíš "zamestnať" aj jej hlavičku. Zvoľ vhodný kanál pre deti, daj ju do postieľky, zo začiatku pozeraj s nou, vysvetľuj, pýtaj sa jej, sama zistíš čoskoro, čo ju záujme. To uz nieje o tom dnes, že deti cumia bezcieľne do bedne, covid "vysperkoval" pre decká toľko relácii, vďaka ktorým sa deti niečo naučia a ty si oddýchneš, popr. zramujes hračky, veci, alebo si jednoducho sadnes a vychutná si chvíľu pokoja. Dovolím si tvrdiť, že mala ti potom "klikne", len to rob v rovnakom čase, držím palce🙂

kris_tin257
25. júl 2023

Môj syn má 4 roky a stále sa aspoň 3x v noci zobudí, tiež čakám kedy to už skončí 😀

chrumka333
25. júl 2023

Si super mama ❤️ len unavená a už si toho riadne vyskúšala...možno by bolo vhodné si trochu od nej oddýchnuť.neda sa, že by si na chvíľu odišla z domu,a ostane s mužom? Prvý deň 5 mín, druhý 10 mín atď.a možno po nejakom čase sa v noci aj vystriedať? nerušila by som denný spánok,ja mám odpozorovane čím horšie cez deň, tým horšia noc.drzim palce ❤️

kikuska_wedge
25. júl 2023

U nas pomohlo, az ked sme zacali spavat spolu. Ked spi na mne prilepena, prespi celu noc. V postielke bola x krat za noc hore a budila sa s placom. Bola z toho na nervy ona aj ja. Ja neviem ci je to spravne, aby spavala so mnou, ale nam to takto vyhovuje. Obe potrebujeme byt spolu.

lubiduch
25. júl 2023

@kikuska_wedge ked to tak citite tak je to tak v poriadki. Ja som najskor poctivo ukladals do postielky lebo mi tak cele okolie „kazalo“ a ja sedels/lezala pri postielke a tam prevedens driemala…..mladsiu som uz na postielku ani extra neskusala, spala na mne, pptom pri mne, potom medzi nami, ked mala 18 mesiacov isla k brwtovi do izby a vsetko pl. nijak som si ju „nerozmaznala“

paulita
25. júl 2023

Moja malá odmietala cumlik, tak vyrastala bez neho a uspavali sme ju s mužom na rukách do uplneho vyčerpania... To boli muky, tal strašne som si chcela pospať. Do kočíka som ju vkladala opatrne až keď som ju uhojdala na rukách a v kočíku spala 15 -20 minút. Do 2 a pol r. sme ju uspavali nosením na rukách a to niekoľkokrát denne. Asi každý má svoje menšie alebo väčšie problémy. Prajem veľa, veľa a ešte viac síl 🙂🙂

candii
25. júl 2023

Mala som presne to isté. Syn bol hore v noci každu pol hodinu, naozaj. Každú pol hodinu. To bolo niečo hrozne a do toho som mala ešte 2r staršieho syna. A on spal len keď sa hojdal a keď som prestala hojdar bol hneď hore. Prestalo to v 1r cca .. proste nejako zo dňa na deň. Nemám radu, len pochopenie. Lebo viem aké to bolo hrozne. Nemal nám ani kto pomôcť. S mužom sme sa v noci striedali s ním .. a to on chodil do práce. Ale pamätám keď mal ranné .. ja som ho hojadala.. plakala som už od zúfalstva .. hlava mi kyckala. Bola som úplne KO

danielahamar
25. júl 2023

2.5r. A stále nic🤭, pri starších to bolo od pol roka

betulinka1
25. júl 2023

Kamoska sa takto trapila do 6 rokov. Pevne nervy a vela trpezlivosti.

betulinka1
25. júl 2023

@taja567 pred spanim telka a tablet urcite nie. Mozog uplne inak pracuje. Čítajte si spolu knizku alebo daj rozpravku na počúvanie. Ale nepozerať iba pocuvat.

andigab
25. júl 2023

@betulinka1 presne ako píšeš, žiadna telka. Doporučujem vypnúť aj wifi router, minimalizovať akékoľvek vlny, ktoré môžu vplývať na mozog dieťatka. Syn nespal do 2,5 roka, jeho lekárka si myslela, že niečo beriem 😀 sklenené oči, desné kruhy pod očami a spomalené reflexy. Držím prsty, posielam more energie a lásky ✊

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
davidofff
25. júl 2023

V 4 rokoch .prespal prvý krát celú noc

cecilia29
25. júl 2023

Skus rybí olej pravidelne
A čo najmenej tv, hraciek co blikajú a hrajú, upokojenie nervovej sústavy.
Inak spánok sa pri mojich zlepšil vytazne po 2r.

alessia443
25. júl 2023

Syn bol tiez do 3,5 roka kazdu jednu noc hore aspon 3 hodiny, alebo sa budil aj 10x za noc... Aj teraz mam zimomriavky ked si na to spomeniem... Nepomahalo nic, musel z toho vyrast. Teraz ma 7 a spi normalne, niekedy aj do 8:00. Zelam ti vela sily a trpezlivosti, urcite sa to zlepší, len treba vydrzat.

dancura
25. júl 2023

Mne pomohlo sa s tym zmierit. Dcerka bola taka ista, dokonca sme aj po lekaroch chodili kvoli tomu… no nakoniec mi parsdoxne najviac pomohlo sa s tym zmierit, ze raz z toho vyrastie. A naozaj pomohol len cas. Spavat trochu lepsie zacala tak v 2 rokoch a prvu prespatu noc mala nieco po 4 rokoch. A aj tak sa stale v noci budila. Teraz ma 6 rokov a konecne je tych prespatych noci u viac. Drz sa… je to o drzku, my sme este mali k tomu aj mladsiu dcerku v jej 3 rokoch a teda ja som bola cista matoha…. Ale preslo to. Je tam to svetlo na konci tunela

taja567
26. júl 2023

@betulinka1 cez deň ju má vyťažiť, dieťa má viac než rok, pokiaľ bude celý deň len tancovať a cvičiť, tak spat večer nebude a nepomôže jej ani kniha pred spaním. Ja som nezastavala tablet a už vôbec nie večer pred spanim, ale kto múdry povedal alebo napísal, že rozprávka alebo skôr hravá náučná relácia deťom uskodi? Tak potom keď to bude len o fyzickej aktivite, zdravých cukroch a večerných ritualoch a dieťa jej nespi, tak tomu dieťatku niečo chýba.

stanislavicenka
26. júl 2023

My sme sa doma nevyspali viac ako 5 rokov. Pri dcere som este pocitala, kolkokrat bola hore.a jedine, co mi pomohlo bolo, vykaslat sa na pocitanie. Syn bol ovela horsie v spanku, prvy rok od jeho narodenia som fakt nespavala, nosila ho cele noci na rukach, kolisala pri sebe v posteli. Nepocitala som uz, kolkokrat sa prebudil. Jedinym stastim bolo, ze nebol hore 2-3 hodiny, proste, orebral sa, nadojcil, a hned spat, ziadne obzerance, ci behanie. Este su noci, kedy pride, niekedy aj 2, ci 3x, potrebuje cikat, napit sa, alebo iba tak🤷. Drzim ti palce. Velmi neporadim. Ale urcite neradim zrusit denne spanky, to dieta to potrebuje. Tam preziva zazitky zo dna. Keby lepsie spi pocas dna, zlepsi sa aj nocny spanok