icon

Zmena nočného spánku u 13-mesačného dieťaťa

4. aug 2026

Ahojte mamičky,
Stala sa nám taká vec. Pre objasnenie, skusím rozpísať do detailov. Mám 13 mesačného syna a posledné 2 tyždne to je bieda čo sa týka nočných spánkov. Moje dieťa bolo vždy (chvalabohu) dobrý spáč, a to od narodenia, preto neverím, že by sa to len tak zmenilo. Ale ku pointe, posledné 2 tyždne, sa dieťa budí (čo by nebol taký problém, bežne sa budil 2-3x), avšak klasicky som mu podala fľaštičku mliečka a šla som spať. Dieťa vždy mliečko dopilo a zaspalo. Posledne 2 tyždne, je to rev akokeby ho drali z kože, fľaštička nepomaha, v postielke stoji a nezaspi ani za pána. Znaky únavy sú obrovské, plač od upnavy, pretieranie očí a zývanie. Toto je naozaj novinka, nikdy odkedy sa narodil, jednoducho taketo soravanie nemal, buď s mliečkom zaspal alebo bol bdelý. Nikdy to nebolo, že by bol unavený ale nevedel by zaspať a plakal by a odmietal fľašu. Douspať to viem už len v kočíku, ruky či manželska posteľ to nie.
Zuby to nie sú, ani bruško.
Neviem či to je tým, že sa učí chodiť, regresia alebo proste novinka s ktorou sa musíme naučiť žiť. Za posledne 2 tyždne bolo len 2x že celu noc (s 2-3mi budeniami prespal s mliečkom v postieľke). Už som naozaj zufala, lebo mam aktivne dieťa typu za celý deň za nim len beham a noci boli vždy moja odmena.
Denne spánky ma ešte 2, resp. neviem či to ma súvis ale začal odmietať 2hý spánok a prešli sme na 1 a vtedy to aj začalo ale už ma vyše tyždna a pol 2 spanky naspäť (spolu do 2:30h maximalne skôr 2h prespí).
Stretli ste sa s niečim je to len obdobie?

anonym_8495a4
4. aug 2026

@anonym_autor náš (16 mes) má aktuálne presne to isté a áno sú to zuby, zrazu mu trčali stoličky. Plus aj to teplo robí svoje.

mauduska
4. aug 2026

Môj syn spal minulé leto ako 14 mesačný celkom slušne, budil sa tak 4-5x, nakojil sa a spal ďalej (so mnou v posteli). Ako začal experimentovať s jedným spánkom, šlo to do kytek. Asi 3 mesiace sa budil minimálne 6-8x, boli noci, keď sa v priebehu hodinu zobudil aj 10-15x, zakaždým s revom a to spal so mnou. Trvalo to tak dlho, kým sa nenaučil spať na ten jeden spánok 2,5 hodiny.. predtým sa zobudil po 1,5h a nevedel zaspať naspäť, druhý spánok už ale nestihol. Držím palce, podľa mňa to kľudne môže byť z týchto spánkových experimentov..
+ u nás k tomu boli aj zuby, všetky 4 očné + 4 stoličky za asi 5 mesiacov.

anonym_4bf950
5. aug 2026

Obe moje deti prespali v roku uz celu noc bez toho, aby som im musela davat flasu s mliekom 🤷‍♀️ Nemoze byt vela najedeny, ze ho boli napr. brusko? Nic ine mi nenapada podla mojich skusenosti

andreatytler
5. aug 2026

@anonym_autor Je to tym ze sa uci chodit. Objavil nieco nove a tak to chce skusat aj ked je unaveny. Moje dieta malo najhorsi spanok ked objavil stvornozkovanie. Zlepsilo sa to ked sa naucil sam chodit. Len vysvetli ze je noc a spime a tvar sa ze spis.

lenka098123
5. aug 2026

@anonym_autor veľa denného spánku, u nás je už len max 1.5h

autor
5. aug 2026

Baby ďakujem za odpovede. Nesmierne ste mi tym pomohli, len dovysvetľujem. Zuby to naozaj nie sú. Nakoľko syn ešte nemá ani horne dvojky von. A nema opuchnuté ďasna ani neslinta ako klasicky. + totalna zmena spankov a rev kvôli dvojkam? Pri očných a stoličkach by to ešte davalo zmysel. Áno aj teplo mi napadlo, avšak pred tyždňom sme tu mali vlnu ochladzovania a aj von aj dnu bolo prijemné a dialo sa to stale. Tie denne spanky, no neviem. Jeden mu bol málo. Aj keď spal napr pd 11:30 do 14:00, tak viditeľne o 19 už zakopaval. A čo sa týka toho mlieka na spanie. To je skôr len pomôcka douspať ho, nikdy ho nevypije celé, len si cucne a spi ďalej.
Naozaj ste ma pomohli, že nie som sama, už ostava len veriť, že toto obdobie prejde.

anonym_9c7079
5. aug 2026
@anonym_autor

Baby ďakujem za odpovede. Nesmierne ste mi tym pomohli, len dovysvetľujem. Zuby to naozaj nie sú. Nakoľko syn ešte nemá ani horne dvojky von. A nema opuchnuté ďasna ani neslinta ako klasicky. + totalna zmena spankov a rev kvôli dvojkam? Pri očných a stoličkach by to ešte davalo zmysel. Áno aj teplo mi napadlo, avšak pred tyždňom sme tu mali vlnu ochladzovania a aj von aj dnu bolo prijemné a dialo sa to stale. Tie denne spanky, no neviem. Jeden mu bol málo. Aj keď spal napr pd 11:30 do 14:00, tak viditeľne o 19 už zakopaval. A čo sa týka toho mlieka na spanie. To je skôr len pomôcka douspať ho, nikdy ho nevypije celé, len si cucne a spi ďalej.
Naozaj ste ma pomohli, že nie som sama, už ostava len veriť, že toto obdobie prejde.

@anonym_autor jeden je málo aj našej, má 15m. Dávame dva 45 minútové a druhé bdelé okno má od 14:30 do 20:00. Spí celú noc. Ešte otázka-nemali ste nedávno očkovanie? Aj to zvykne pomeniť spánky

autor
5. aug 2026
@anonym_9c7079

@anonym_autor jeden je málo aj našej, má 15m. Dávame dva 45 minútové a druhé bdelé okno má od 14:30 do 20:00. Spí celú noc. Ešte otázka-nemali ste nedávno očkovanie? Aj to zvykne pomeniť spánky

@anonym_9c7079 ono vlastne odmietal mi 3 dni po sebe druhý spánok, čo chápem lebo prvý vedel potiahnuť aj necelé 2 hoďky. Tak som sk povedala ok keď odmietaš, prejdeme na 1 spanok a prípadne 1 kratky napik na 15-30minút. Hneď ako sme nabehli vedome na 1 spánok tak to začalo. Prv len v noci, večer pekne zaspal ale v noci o 3 napr rev a rev a rev a nijak ho utišiť, hovorim ani ruky ani naša posteľ. Tak reku skusim kočik (to chvalabohu zabralo). Lenže posledne 2 už ani nezaspi hneď v postielke rev. No keď som si všimla toto nočne divnostavanie, tak hneď som sa vratika na 2 spanky, avšak v tomto teple to je boj. No všeobecne očkovanie sme mali pred tyždňom a tento problem trvá viac ako 2 tyždne. Už som zufala 🙂 proste nevladzem. Naozaj je moje dieťa nezastaviteľne cez deň a večer sme si mohli vydychnúť

ar3m1s
6. aug 2026

Ja odporucam spankovu poradkynu ak uz neviete co dalej :/. Je pravda ze deti uz v tomto veku to maju takto - 2 spanky su im vela 1 spanok je im malo... je to asi najhorsie obdobie spankov a hlavne ked sa prechadza z 2 na 1... deti su mrzute a v noci tazsie zaspavaju alebo sa castejsie budia. Najlepsie je prejst na 1 denny spanok ked ma dieta 15 - 18 mesiacov. Ja sice niesom spankova poradkyna ale jednu sledujem a ona odporucala ze ak dieta nezvlada prechod z 2 spankov na 1 tak este nie je pripravene. Vy pisete ze ste sa vratili na 2 spanky a stale to pokracuje. Preto si myslim ze bude lepsie ak niekoho kontaktujete alebo si skusite nieco nastudovat o spanku babatiek na internete a mozno v tom najdete hlbsi zmysel. Nas syn mal mesiac problem zaspavat o 7 vecer... ak sme ho nebudili o 2 poobede tak o 7 nezaspal. Zaspaval az o 9 alebo 9:30... a dovtedy zaspaval bezne o 7. Nieco som si nastudovala a zistila som kde robim chybu. Urobili sme zmeny a asi o 3 dni to zacalo zaberat. Ozaj moze byt chyba niekde uplne inde... niekde kde vam to ani nenapadne

anonym_9c7079
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_9c7079 ono vlastne odmietal mi 3 dni po sebe druhý spánok, čo chápem lebo prvý vedel potiahnuť aj necelé 2 hoďky. Tak som sk povedala ok keď odmietaš, prejdeme na 1 spanok a prípadne 1 kratky napik na 15-30minút. Hneď ako sme nabehli vedome na 1 spánok tak to začalo. Prv len v noci, večer pekne zaspal ale v noci o 3 napr rev a rev a rev a nijak ho utišiť, hovorim ani ruky ani naša posteľ. Tak reku skusim kočik (to chvalabohu zabralo). Lenže posledne 2 už ani nezaspi hneď v postielke rev. No keď som si všimla toto nočne divnostavanie, tak hneď som sa vratika na 2 spanky, avšak v tomto teple to je boj. No všeobecne očkovanie sme mali pred tyždňom a tento problem trvá viac ako 2 tyždne. Už som zufala 🙂 proste nevladzem. Naozaj je moje dieťa nezastaviteľne cez deň a večer sme si mohli vydychnúť

@anonym_autor ešte mi napadlo, že v tom čase sa naša budila v noci aj na to, že v spálni bola až moc tma a keď sa zobudila a nevidela nás, tak strašne plakala. Keď sme odostreli závesy, spala zas celú noc.