7-ročný syn plače v škole
ahojte mamičky, chcela som sa spýtať či nemáte skúsenosti niektorá. Syn 7 rokov chodí do prvej triedy a rána sú pre nás neskutočne náročné. Prvé dva mesiace ako tak chodil, sťažoval sa síce na družinárku, lebo ma troška zvučnejší hlas, čo on nemá rád, ale síce sa ráno dlhšie lúčil pred školou, ale išiel. Potom sa to začalo zhoršovať. už cestou do školy napláka že nechce chodiť do družiny po škole a v škole je to uplne masaker. Plače, uteká za mnou a neustále sa pýta či pre neho prídem. Som už zúfalá, boli sme aj u psycholodičky, ktorá sa s ním rozprávala, robili nejaké cvičenia a povedala že zatial teda čo videla a počula to vyzerá že je naozaj veľmi citlivý chlapček, že ho máme teda vodiť k triede ak bude škola súhlasiť a že jednoducho mu vysvetliť že už musíme ísť do práce a nereagovať neustále na otázky či pre neho prídeme. Som už v koncoch aj s mužom :/ je to neskutočne náročné na psychiku a bojím sa toho že to neskončí. Pýtam sa ho ako mu môžem pomocť zmierniť tie rána, ale stále rozpráva že nechce do družiny, čo ale žial nejde keďže sme v práci obaja. Neriešili ste niečo také prosím ? Je pravda že to začalo po tom, ako mu údajne družinárka povedala pri akejsi hre, kde nieco pokašlal že je blbec. Chceli sme to aj hneď riešiť, ale zostal chorý, tak sme sa už k tomu nevracali. Zvažovali sme aj zmenu družiny, ale po vianociach si nie som istá či by to pomohlo, lebo cez sviatky na mne doslovne vysel. Keď sme aj boli u sestry, ktorá ma o 3 mesiace staršieho syna (vždy sa spolu hrávali) tak každé 3 minúty za mnou behal aby som mu neutiekla, stále ma kontroloval. Neviem už ako ďalej :( rozprávame sa s ním, vysvetlujem mu že ho nikdy nezabudem v družine a ani ho nikde nenechám, ale nepomáha to.
Ja by som mu dala kľúč, nech ide po škole domov
No za mna pozor na tieto starsie damy. Jedna takto seriozne milo posobiaca pani nam strazila starsieho a vsetko vyzeralo tip top. Miestami som mala pocit, ze az neprirodzene tip top, a ze ked mi ho odovzdavala az prilis referovala, ako bolo dobre a ako sa nadstandardne posuva. Po niekolkych mesiacoch bol po prichode od nej na ihrisku neukocirovatelny. Tak uz ked som nevedela co s nim, pytala som sa, ako bolo u tety a povedal, ze ho potahala za usko tak, ze spadol a na dalsie dopytovanie odpovedal, ze ho aj buchla po puse. Ked som ju konfrontovala, povedala, ze si usko vymysla a po puse dostal len capnutie, ked skaredo rozpraval. Nie som si ista uplne, ze to bolo vsetko a az tak nevinne, lebo casto potom opakoval, ze k nej nechce ist. Hned po tom ihrisku som toto strazenie stopla a este aj po roku, ked na nu nejak prislo, vravel, ze k nej nechce. Co sa tyka slovnika, v obdobi, ked ho varovala prisiel najprv so slovom hlupak, aj mne nadaval do hlupani, casom prislo dibiot a nakoniec imbecil. Na toto som sa jej tiez pytala a ze imbecil jej uletelo, ked sofer autobusu prudko zabrzdil. No za mna ked strazim deti, sakra si davam pozor na slovnik. Ja taketo by som si ani pri dietati nedovolila. Pri tom hlupakovi som mala silny pocit,ze tak nadava jemu. Trvalo to dlho a neslo sa toho zbavit, ani vysvetlit. Ostatne boli len akoby taka skuska ako zareagujem, ale hlupak sa "nas" velmi dlho drzal. Spatne si myslim, ze to co vyzeralo nadstandardne tip top bola sebapropagacia a divadielko pre mna aka je pani uzasna. Ono vacsinou ked sa nieco deje, deti nemusia vediet presne pomenovat o co ide. Ak syn place a je to az takto zle, viac by som ho k tej druzinarke nedala. Ja by som uvazovala nad okamzitym presunom do inej druziny, ak je taka moznost. Ale zo zaciatku, prechodne, by som ho bravala domov hned po skole, kym opadne stres. Pride mi divne, ze u 7rocneho chlapca nezabera ubezpecovanie. Zavana mi to niecim vaznejsim a nebrala by som to na lahku vahu. Aby sa casom neukazalo nieco, co budete lutovat a vycitat si, ze ste ho neochranili. Ak to neurobite Vy, iny urcite nie. A vychovavatelke nevidite do hlavy, ci je len pretazena alebo tam nie je nieco s kostolnym poriadkom...
@amarilka26 my sme mali podobný problém s dcérkou po nástupe do 1.tr., bola stále so mnou až do školy a tak boli ráno slzicky a smútok, keď nepomáhalo pekne, vysvetľovanie, ani trocha raznejsie, tak som úplne "nevychovne" sľúbila odmenu vždy v piatok, ak bude celý týždeň kľud, vždy dostala novú obľúbenú hračku, drobnosť, ale postupne to veľmi pomohlo a úplne to prešlo (netrvalo to dlho, aby si niekto nedomýšľal, že som kupovala hračky do 9 triedy), teraz sa na tom už len zasmejeme
necitam vsetky rady, ale pozri si nieco o hypersenzitivite, napr. je dobra kniha vysokocitlive deti od elaine aron. pomoze ti ho pochopit a aj jemu treba vysvetlovat primerane veku, ze nie je divny ani vadny, vysoka citlivost ma vyhody aj nevyhody a treba sa s nou naucit zit.
a ak je moznost zmenit druzinarku, zvazovala by som, ale ako pises, ak je druha este ukricanejsia ako prva, tak neviem... a obcas by som sa nenapadne opytala, ako sa druzinarka vyjadruje, ci sa zas nevynori, ze niekomu vynadala do blbcov. "doveruj, ale preveruj."
@amarilka26 Este mi napadlo - tvoja fotka v peracniku alebo taske? Nam poradili v skolke do skrinky dat moju fotku. To trochu pomohlo.
@anonym_412d0a vyskusam, dakujem 🙂
necitam vsetky rady, ale pozri si nieco o hypersenzitivite, napr. je dobra kniha vysokocitlive deti od elaine aron. pomoze ti ho pochopit a aj jemu treba vysvetlovat primerane veku, ze nie je divny ani vadny, vysoka citlivost ma vyhody aj nevyhody a treba sa s nou naucit zit.
@deedol dakujem velmi pekne, urcite pozriem
@amarilka26 my sme mali podobný problém s dcérkou po nástupe do 1.tr., bola stále so mnou až do školy a tak boli ráno slzicky a smútok, keď nepomáhalo pekne, vysvetľovanie, ani trocha raznejsie, tak som úplne "nevychovne" sľúbila odmenu vždy v piatok, ak bude celý týždeň kľud, vždy dostala novú obľúbenú hračku, drobnosť, ale postupne to veľmi pomohlo a úplne to prešlo (netrvalo to dlho, aby si niekto nedomýšľal, že som kupovala hračky do 9 triedy), teraz sa na tom už len zasmejeme
@anonym_bb51e7 no my uz sme prave skusali aj toto, ale veru v tomto pripade nefunguje nic. Ked sa ho aj spytam co by mu pomohlo zmiernit, tak povie aby som ho nedavala do druziny.
No za mna pozor na tieto starsie damy. Jedna takto seriozne milo posobiaca pani nam strazila starsieho a vsetko vyzeralo tip top. Miestami som mala pocit, ze az neprirodzene tip top, a ze ked mi ho odovzdavala az prilis referovala, ako bolo dobre a ako sa nadstandardne posuva. Po niekolkych mesiacoch bol po prichode od nej na ihrisku neukocirovatelny. Tak uz ked som nevedela co s nim, pytala som sa, ako bolo u tety a povedal, ze ho potahala za usko tak, ze spadol a na dalsie dopytovanie odpovedal, ze ho aj buchla po puse. Ked som ju konfrontovala, povedala, ze si usko vymysla a po puse dostal len capnutie, ked skaredo rozpraval. Nie som si ista uplne, ze to bolo vsetko a az tak nevinne, lebo casto potom opakoval, ze k nej nechce ist. Hned po tom ihrisku som toto strazenie stopla a este aj po roku, ked na nu nejak prislo, vravel, ze k nej nechce. Co sa tyka slovnika, v obdobi, ked ho varovala prisiel najprv so slovom hlupak, aj mne nadaval do hlupani, casom prislo dibiot a nakoniec imbecil. Na toto som sa jej tiez pytala a ze imbecil jej uletelo, ked sofer autobusu prudko zabrzdil. No za mna ked strazim deti, sakra si davam pozor na slovnik. Ja taketo by som si ani pri dietati nedovolila. Pri tom hlupakovi som mala silny pocit,ze tak nadava jemu. Trvalo to dlho a neslo sa toho zbavit, ani vysvetlit. Ostatne boli len akoby taka skuska ako zareagujem, ale hlupak sa "nas" velmi dlho drzal. Spatne si myslim, ze to co vyzeralo nadstandardne tip top bola sebapropagacia a divadielko pre mna aka je pani uzasna. Ono vacsinou ked sa nieco deje, deti nemusia vediet presne pomenovat o co ide. Ak syn place a je to az takto zle, viac by som ho k tej druzinarke nedala. Ja by som uvazovala nad okamzitym presunom do inej druziny, ak je taka moznost. Ale zo zaciatku, prechodne, by som ho bravala domov hned po skole, kym opadne stres. Pride mi divne, ze u 7rocneho chlapca nezabera ubezpecovanie. Zavana mi to niecim vaznejsim a nebrala by som to na lahku vahu. Aby sa casom neukazalo nieco, co budete lutovat a vycitat si, ze ste ho neochranili. Ak to neurobite Vy, iny urcite nie. A vychovavatelke nevidite do hlavy, ci je len pretazena alebo tam nie je nieco s kostolnym poriadkom...
@anonym_2708f5 tiez ma napadla aj tato varianta, lebo syn casto hovori ze ale my nevieme aká je druzinarka ked tam nie su rodicia, ze ona je zla a krici velmi. No tento tyzden idem za triednou a musime to poriesit. Vcera rano bol neskutocny cirkus v skole, maly bol az hystericky a na to hned na prvej hodine pisomka z matematiky, kde dostal 3 a druhu hodinu z citania dalsiu 3, tak som na prasky z toho. Az lutujem ze sme to nezacali riesit hned :(
Ja by som mu dala kľúč, nech ide po škole domov
@bluka2 byvame dalej od skoly a na sidlisku, kde zial z chodnikov su cesty a lietaju tam auta, coho sa velmi bojim. ale zvazujem uz ze mu tie tri dni v tyzdni budem objednavat taxi pred skolu a necham ho vozit domov.
@amarilka26 a čo tak zobrať pár voľných dní poobede v práci a ísť len tak nečakane do družiny, sadnúť si k druzinarke a rozprávať sa s ňou, aby syn videl, že je všetko ok? Kľudne sa prestriedal aj s manželom, možno zistí, že je všetko ok s on nemusí plakať. To je už dosť veľký chlapec na plač, také deti už v lete aj do tábora dávajú. Ty ten tábor radšej zatiaľ ani neskusaj.
@margotka17 aj to je moznost. No po vcerajsku uz som naklonena k tomu ze budeme riesit asi chodenie domov po vyucovani. opat mi priniesol dve trojky, z coho som na nic, lebo doma mu vsetko krasne ide, venujem sa mu a vcera na prvej hodine hned jednu 3 z matematiky, pritom doma robime podobne cvicenia ako maju v skole a nerobi chyby a na druhej hodine dalsiu 3 :( az mi bolo do placu z toho, lebo je mi jasne ze to bolo kvoli tomu ze mal kratko predtym hysak a nebol OK. V tyzdni idem este za triednou a nieco musime vymysliet, takto to dalej nejde.
My sme mali podobny problem, ze dcera nerada chodila do skoly, prepisali sme ju do inej, kde jej sadli deti aj pani ucitelky a velmi to pomohlo, tesi sa do skoly a citi sa tam dobre.
@alexanderkovacs ty si tiez rodic roka, nechapem naco sa mnozite ked nemate cas a trpezlivost riesit pocity svojho dietata.. niekedy sa deti bezne bili a tiez si vtedy ludia mysleli ze je to potrebne pre spravnu vychovu.. nezi 100 rokov za opicami.. ale neboj sa, tvoja dcera si tento tvoj postoj velmi dobre zapamata a v dospelosti budes rad ked sa ti raz do roka vobec ozve
@anonym_5bc5e5 urcite to nebude tak. My sme boli vychovany tak a mam dobry vztach s rodicmi. Bili sme sa v kuse. Ved sme boli 3 bratia. Od puberty sme sa nikdy nepovadi, a to klidne mozeme jeden druhemu povedat nas nazor.
@alexanderkovacs na tvoju dcéru to môže fungovať a keď nie je citlivá ale adaptabilná nenechá to na nej žiadne stopy. Ako ani na tebe nezanechalo. Ak je ale dieťa citlivé a úzkostné, nemôžeš na neho ísť tvrdými metódami. Určite si aj ty zažil úzkosť a strach. Nemyslím len v detstve. Sú rôzne situácie. Zákrok u lekára napríklad, strata blizkeho. A určite ti vtedy pomohlo, že ťa niekto pochopil a nie zoceľoval. Pre takého chlapca citlivého je odchod mamky vnímaný skoro ako keby odišla na furt. Deti do troch rokov nevedia pochopiť, že ty sa po ne vrátiš. Pre ne je každé lúčenie ako na furt. To je veľmi bolestivé. On má už 7 a čas pozná. Aj prísľub, že mamka príde. Ale jeho psychika sa mohla zaseknúť a neverí tomu. Boji sa. Zažívajú to aj dospelí.
@slovakboy nemal som nikdy taky stav, asi najhorsie bolo ked som tyzden bol v nemocnici sam na izbe ked som mal 9. Mama nemohla ostat, vsade cudzi ludia. Ani telka nebola. Tak som kreslil a cital. Nemam z toho traumy. Od operacii sa nebojim, vsetky svoje vecsie lek zakroky som pozeral. Ja nehovorim ze kezde dieta je rovnake, ale netreba rozmaznavat deti. Ja mojej dcere vysvetlim co preco sa deje. A ked sa jej to nepaci tak kludne moze plakat. Po par minutach aj tak prestane a zivot ide dalej, a uz vsetko robi ako ma.
@margotka17 aj to je moznost. No po vcerajsku uz som naklonena k tomu ze budeme riesit asi chodenie domov po vyucovani. opat mi priniesol dve trojky, z coho som na nic, lebo doma mu vsetko krasne ide, venujem sa mu a vcera na prvej hodine hned jednu 3 z matematiky, pritom doma robime podobne cvicenia ako maju v skole a nerobi chyby a na druhej hodine dalsiu 3 :( az mi bolo do placu z toho, lebo je mi jasne ze to bolo kvoli tomu ze mal kratko predtym hysak a nebol OK. V tyzdni idem este za triednou a nieco musime vymysliet, takto to dalej nejde.
@amarilka26 no tak toto ries, a patraj po dovode, nie len chodenie domov riesit... ak treba zmente skolu/triedu... toto som mala ja, a dieta mi bolo sikanovane. doma vsetko vedela, na nic sa nestazovala samozrejme, a vysledky hrozne a nechut do skoly bola velka. Ukazalo sa nahodou az v 5rocniku !!!! ked sa zmenila ucitelka co sa tam dialo, ze naozaj moje dieta bolo sikanovane a odstrkovane v kolektive. VObec nema co mat 7r dieta hysaky v skole uz. A nema byt ani mamanek na tebe nalepeny.
@anonym_5bc5e5 urcite to nebude tak. My sme boli vychovany tak a mam dobry vztach s rodicmi. Bili sme sa v kuse. Ved sme boli 3 bratia. Od puberty sme sa nikdy nepovadi, a to klidne mozeme jeden druhemu povedat nas nazor.
@alexanderkovacs pamataj aj na to ze chlapci zvladaju veci inak ako dievcata.. moj otec bol podobny ako ty a teraz na neho nemam ani tel.c, odstrihla som ho.. kdezto s mamou, ktora ma vzdy chranila mam vztah ako s najlepsou kamoskou.. ved uvidis sam
Daj ho do inej družiny. To kde je teraz máš ako istotu že to tak bude. V inej družine máš aspon šancu, že to bude inak. Možno lepšie, možno horšie. Ale tak ako to je teraz sa to vydržať asi už nedá. Ja som sa podľa tohto rozhodla keď som syna presúvala do inej triedy. Tam kde bol som mala istotu že to tak bude naďalej a bolo to už pre mňa neznesiteľné, a pre syna tiez. Ale presunula som ho, neznášam pocit bezmocnosti. A chvalabohu teraz je super.

@amarilka26 Chudák malý. 😢 Skús ho minimálne preradit do inej družiny alebo nech tam nechodí vôbec. Držím palce!