Ako ďaleko vozíte svoje deti do školy?
Ahojte maminky. Premýšlame nad školou pre nášho syna. Odmalička je v bilingválnej škôlke a preto by som ho rada dala aj do bilingválnej základky. Je však vzdialená cca hodinu autom. Vozili by ste deti tak ďaleko kvôli vzdelaniu? Momentálne som nezamestnaná, ale zvažujem, že si nájdem prácu v tom meste, aby som nemusela cestovať denne 4 hodiny. Je to podľa vás veľmi pritiahnuté za vlasy?
Ja som na tom podobne, nám bude cesta ráno aj so zápchami trvať tak 45 min....budeme musieť ísť z dediny do mesta. Aj keď po práci ju bude brať asi muž, ten robí v meste ale na opačnom konci, ja som na materskej....malej zistili nadpriemernu inteligenciu a odporučili jej školu pre nadané deti. Tiež som veľmi váhala, na dedine máme takisto spojené ročníky to som hneď zavrhla, ale chcela som aspoň v meste niekde bližšie, toto máme fakt od ruky. No bolo mi odporučené, že je to ozaj pre jej dobro, že v obyčajnej škole upadne . Tak si hovorím že vozia rodičia choré deti do špeciálnych škôl tiež ďaleko, aby im dali to najlepšie tak nebudem malú ukracovať , nejak to zvládneme ráno ešte s dvoma drobcami ju tam zaviezť . Akurát menších mi je ľúto že budú toľko v aute sedieť , ale dúfam že dcérka sa vo vyšších ročníkoch naučí sama chodiť.
Poviem ti z vlastnej skúsenosti, že hľadaj neaku alternatívu bližšie. Syna vozime do skoly vzdialenej 18km. Co znamená rano 25 - 30 min v aute a poobede to isté. Mame síce dve autá ale ešte mladsieho syna ktorý čas tiež poobede trávi v aute. Syn je teraz tretiak a postavil si hlavu, že proste chce zo skoly preč a chce ist do statnej tu u nás. Nátlak vytvoril neskutocny a teda s muzom sme povolili. On sám povedal ze mu skola a spoluziaci budu chýbať, ale má svoje dovody:
Cestovanie, sociálne väzby, samostatnosť.
To cestovanie sa nezdá ale je naozaj únavné pre dieta. Chýbajú mu sociálne väzby z okolia, deti v okolí chodia spolu a on je jediny mimo. Chodi tu na Floorbal a zatiaľ čo jeho spoluhráči sú kamoši, on je mimo. A týchto drobnosti je milión. Ja sama chápem tvoje pohnútky aj to ze chceš dat dieťaťu iné vzdelanie, tiez rozmyslam rovnako, ale to cestovanie za to nie vždy stojí. Osobne sa aj všetci tesime ze nebudeme vkuse behat hore dole.
@martinoocka sú deti, ktoré takto vstávajú a cestujú kvôli športovým aktivitám resp.ich majú poobede. Chce to obetu rodičov, resp. zázemie, ale dá sa.
Presne to si myslím, ak by bolo dieťa nadané na šport či umenie a chcelo to rozvíjať, tiež by malo menej času a je to náročné na logistiku a čas. Ale stojí to za to ak chce dieťa.
A v neposlednom rade na rozdiel od bežnej maličkej dedinskej skolicčky (aj tie samozrejme vedia byť vynikajúce) bude zrejme v škole autorky bohatá klubová činnosť poobede.
A často sú nablízku ZUS či centrum voľného času.
Nehnevaj sa na mňa, ale píšem ti, ze máš zobudiť dieťa, zobrat jeho, to ci ty vstáva a ideš si zabehať je úplne iné, vsakze. Moje dieťa už rozpráva plynulo cudzím jazykom a viem, že by sa nič nestalo, kebyže sa naučí ako 10-12 ročný. A viem, keďže som si to vyskúšala a to ľahšiu formou, že je to extra náročné a nie ze pre dieťa, ale aj pre dospelého. Pýtala si sa na osobnú skúsenosť. Píšem ti ju. Aj teraz momentálne sa prechádzam so psom v parku a nejdem naspäť domov, lebo behať hore 19km sa mi nechce a viem, že kebyže robím tak by sme boli vevwr zákonite vyflusnuti. Ak ovládaš tak super jazyk, nevidím už absolútne dôvod, aby si nezvládla prvý ročník doma s dieťaťom. Ale tvoja vec. Sama uvidíš. Dieťa po dvoch hodinách denne minimálne dvoch. Lebo budeš jazdiť v maximálnej špičke, bude vyflusnute. Však ti vravím, chod a vyskúšaj, jazdí tak týždeň a poobede pracujte na zositoch keď sa vrátite. Pridaj si vstavanie za tmy, návraty za tmy. Neverím, že nemáte bližšie lepšiu školu.
my mame skolu oproti a skolku vedla...a neviem si predstavit chodit niekam dalej..predsa tie dve hodiny co dieta stravi v aute mu bude chybat na spanku a na uceni alebo volnom case ...Druhy stupen moze uz prejst do inej skoly a dochadzat busom..
@eeffka ona do auta a preč ale má kamarátov doma
Že sa ustves a nebude mať kamarátov + vraj čo keď bude chcieť robiť niečo iné.... No na toto keby sa pozerali napr. Rodičia úspešných športovcov, prípadne rodičia detí ktoré sedia len pri knižkách - áno aj teraz také sú. Tak neviem kam by spoločnosť došla.
Syn je tretiak, má školu mimo bydliska, dvojfázové tréningy a kamarátov v dedine. Stiha všetko. Nemám dojem že ho o niečo ukracujem.
Tiež sme dedina ktorá má zmiešané ročníky. Polovica predškolákov ide rovno do mesta. 50% prvý stupeň nedokončí a prestupujú inde. Bohužiaľ tu to nefunguje tak som dala deti rovno preč. Teraz prestupuje syn kvôli športu a jazykom na inú školu.
Za skusenie nič nedáš. Ak to bude nad vaše sily prehlásila ho inde
No my vozime asi 3min skolkara. Ja som od 10rokov cestovavala busmi sama hodinu a pol do skoly. Vstavala som 5.30 a na 8 som to vzdy dala.
@autorka veď čo ti také zle radi
@maciatkolulu veď len píše aby ste si to vyskúšali ešte predtým ako do toho pôjdete..
je naozaj rozdiel ak človek cestuje 20minut a iba keď je zápcha hodinu a ak hodinu ktorá nie je zapríčinená zápchou ale vzdialenostou.. a je rozdiel tak robiť chvíľu a rozdiel celých 10mesiacov či je teplo, svetlo, zima, tma..
A je rozdiel ak vstaneš ráno na beh a vstaneš ráno v časovej tiesni s dieťaťom aby ste stihli školu..
Ak budem svojim deťom meniť školu (alebo ak napr dcéra pôjde na gymnázium ak bude mať stále na to) tak budem stále hľadať čo najblizsie.. ako som povedala, myslím že je to úplne len na tebe a môžeš si robiť čo chces a ako uznás za vhodné, ale z odpovedí mi to vyznieva tak, že si bola už dávno rozhodnutá a chcela si len odobrenie že robíš správne.. ale proste dlhé cestovanie má svoje negatíva a to ti väčšina žien iba pomenovala.. konecne rozhodnutie bude vždy na tebe, ale fakt je, že keď už je reálne škola, tak sa veľa veci vykristalizuje a až vtedy na vlastnej koži pocítis tie negatíva..
Sama som to zažila, pár negatív som počula na školu kam chodia moje deti.. kým ale boli malé prišlo mi to všetko vyriesitelne.. dnes mi už viac veci prekáža tak, že zacinam uvažovat čo ďalej a ako...
Moja sesternica byva v Bratislave a skolu maju decka skoro tak daleko a to teda cestuju v jednom meste . Najdi si tam pracu a zvladnes to. Duplom ked je u vas zakladna na nízkej úrovni. A kde chodia potom deti od 5 rocnika? Co tak skusit rovno tam
Moja MŠ chodila mimo bydliska. Kamošky si nasla na ihrisku v mieste bydliska a tanečnej kam začala chodiť. Som myslela, že,sa z nej poskladám pri nástupe na ZŠ, tá z ihriska a tanečnej mala v každej triede dáku "známosť " na čo bola patrične ako prváčka hrdá. V prvom ročníku chcela ešte keramiku, výtvarnú a x ďalších. Všade si našla kamošky.
Učiteľka bola bombová. Raz dva im vysvetlila, že keď pekne budú pracovať na vyučku úlohy budú minimálne resp. symbolické 5min.
A v jesennom a zimnom období, keď vonku ani nohy, som za tie krúžky bola rada. Hýbala sa a "spoločenský život" mala v podstate bohatší ako deti bez.
A v aute sa fakt za hodinu môže naučiť toho neúrekom úplne jedno či sedí za stolom či v aute.
A ďalšia vec omnoho lepšie sa naučí využívať čas, neskôr byť samostatnejší a zodpovednejší.
Uvediem príklad ak vie, že v štvrtok má odprezentovať projekt a po a str. má tréning, v utorok chce ísť na ihrisko s kamoškami, tak sama od seba ho urobí cez víkend, keď prší 😉
Toto je na nezaplatenie neskôr v živote.
Samozrejme ak dieťa a rodicia uprednostňujú tzv. voľnú hru (na ktorej tiež nie je nič zlé) pre nich toto cesta nebude
@hettinka s tou dedinou uplne súhlasím. Mňa by na dedinu nedostali, radšej budem na sídlisku v byte a mat všetko po ruke. Presne si pamätám to, že nikde som sama nemohla, všade som sa vždy drbala autobusom a čakala na spoje. Nakoniec na strednej som si postavila hlavu a šla som na intrak.
A ešte jedna vec je veľký rozdiel kvalitná hoci malá dedinská škola a nekvalitná hoci v tesnej blízkosti. A jedno či mestská či dedinská
No a neskusala si zajst na ZS spadovu a v okoli, ci nahodou nemaju 2stupnove vzdelavanie v jazykoch? U nas je to tak, ze su kazdy rok 2 triedy a tie sa rozdeluju na deti pokrocilejsie v jazyku - napriklad ako tvoj syn alebo rodicia zo zahranicia a ostatne deti. Deti s lepsim jazykovym vybavenim maju inu pripravu, ine testy a celkovo lepsi rozvoj. Nema nieco take aj tvoja skola? Z pohladu osobneho - nikdy by som takto dieta daleko nedala. Nebude mat poriadne detstvo. Taky pocit spolupratricnosti, ze patri do kolektivu, ta spravna detska parta ktora je v skole a potom robia vylomeniny po skole - to nebude. A to je viac ako dobra zakladna skola. Ty ho vlastne hrnies za uspechom a potazmo peniazmi .... a je to nutne? Hra v uspech cloveka v zivote tie prve husle? Ja si myslim, ze nie.
@kittykat22 my sme boli 34 deti z jednej ulice na sídlisku a aj tak nas chodili von ledva desať. Bude mať kamošov vo svojom bydlisku.
@6mia6 no neviem. Ti sa budu kamaratit s detmi zo skoly a triedy. Vidim to u nas. Chlapci silna parta - chodia spolu do skoly, navstevuju sa vo volnom case. My rodicia velmi tolenratni jeden k druhemu sa navstevujeme tiez. Strazime si navzajom deti a chodime na vylety. Okrem ineho maju vikendove a mimoskolske kruzky - dvaja spolu chodia na futbal, boli na MDD spolu v sobotu - pretoze sme z jednej stvrti tak sme sa tam hromadne stretli. Chodi obzerat spolu veci do hrackarne ... take blbosti. Ale su vsetci spolu.
@kittykat22 ja tomu fakt nerozumiem o akych socialnych kontaktoch to tu stale hovorite (teda nielen ty, aj ine kočky). Ja byvam v BA a v synovej skole je takmer kazdy z inej casti, niektori aj z AT a HU. Nevidavam tu ziadne hluciky deti - spoluziakov, ktore sa chodia spolu hrat von. Cez tyzden skola a kruzky cez vikend rodina (stari rodicia, surodenci), navstevy, kamarati z kruzkov, kamarati nasich znamych, bratranci... Mozno toto funguje na dedinach a malych mestach, ale vo väcsich som si to nevsimla ani pri jednom dietati.
@makova333 ja som tiež z BA a teda v našej časti je normalne ze syn chodi s kamošmi von, chodia si zahrať floorbal, naháňať sa, len tak sa kolobezku ju v ustanovením revire. Cize ano, aj tu sú sociálne kontakty. Synovi kamoši sa po skole stretávajú, robia si aj ulohy a aj chodia spolu na krúžky - teda každý podla seba. Niekto na hudobnu, chalani väčšinou na football alebo niektorí aj na floorbal. Syn chodi aj na prirodovecky kde ma dosť kamošov. Mne príde praveze tie deti v mojom okolí žijú dosť spolu.
@makova333 ja som z kosic a skola 800ks vacsia sidliskova, decka z nasej triedy chodievaju po skole von na skolske ihrisko min v poste 3-6ks kto sa ako nazbiera, zavolaju si a idu + ak prsi tak su u nas 2-3, u druhych, u tretich .... toto dievcatko zo satelitu nedava a ked ju vezmem k nam (obcas spi nasa u nich) tak sa tesi 3dni vopred.
ale to predpoklada ze deti chodia do skoly pri bydlisku. v skole kde je kazdy zvezeny to straca vyznam.
Starsia chodi do mesta na 8r a socializuju sa v meste ( skola ma kluby, vlastne zahrady, priestory...) ale uz tam vidno ze napr starsi maju klubik v piatok cca 16-20,00 ale mimokosicanky musia ist skor lebo : bus, vlak, rodic ... a to uz maju 16+ cize relativne dospelí mladi ludia
@makova333 zijem v centre Prahy - takze to nie je dedina ani male mesto. A deti sa tu navstevuju doma - pretoze vonku sa hrat nemozu, vodime ich na mestske aktivity o ktorych vieme z webu mestskej casti a volame si navzajom ako rodicia - spoznali sme sa pred skolou. Deti maju rovnake kruzky - vsetko sa tu drzi v meskej casti. Polovica chodi do sokola na sport (tu v CR funguje sokol ako sportovy dom, neviem ci to mame na SR - v mojom meste to nebolo) Poznaju sa uz od skolok a maju na seba velmi silne vazby.
@jana_eyre_2 my sme si to reálne vyskúšali minulý rok, vlak, pohodlný, prázdny, plus zápis, plus cesta späť. Na zápise bol hodinu. Vrátili sme sa úplne zmoreni. A to sme nevstavali skoro. Samé učiteľky, že to je veľmi náročné, že na gymnázium odporúčajú, ale prvý stupeň vyslovene nie. Mohli by sme autom, ale hlavne mesto ráno, ďakujem, nie. Každý nech si robí samozrejme podľa vlastného uváženia, ale prvý stupeň mne za to nestal. Zaručene by som si našla prácu vo veľkom meste ľahšie ako tu v menšom, ale nie. Aj tak chodí syn mimo spadovej školy a sme nadmieru spokojní. Druhý stupeň i tak musí inde a uvidí sa vo bude ďalej, lebo ja neviem ako iné matky, ja reálne nevidím úplne do budúcnosti, či môj syn bude šliapať ako Einstein, či nie😉. Rozhodne dopredu z neho genia nerobím. Čas ukáže a bude sa riešiť potom. Teraz je pre mňa dôležité zvládnuť jazyk a primárne vzdelávanie. Ale keď niekomu stojí za to lietať hore dole, jeho voľba.
@kittykat22 tak u nás zase naopak. Zo školy žiadna partia,keby chcel zavezie ho tam kedy chce. kamarátov ma tu rovesníkov na dedine. Navštevujeme sa, grilujeme, robíme akcie pre deti, aj si deti postrazime. Za to nemusia chodiť do jednej triedy.
Majú spolu futbal pol dediny dvakrát do týždňa.
Som sidliskove dieťa, išla som von s deťmi ktoré boli vonku. Ako som písala z triedy pomaly s nikým. Robila som kolektívny šport, 3-4x do týždňa tréningy. Cez víkendy boli všetci rozlezený po chalupach a známych.
@kittykat22 ale ano, k nam tiez pride spoluziak/spoluziacka, aj oslavy narodiek su, sem tam my ideme k niekomu (naozaj minimalne), aj s rodicmi sa pozname, mame skupiny na W., ale urcite nie tak, ze sa deti po skole chodia tulat po sidlisku. Ze sa mi decko na prvom stupni zoberie von a ide so spoluziakmi behat.
@makova333 môj syn je tretiak a ano chodi sam von. Jasne okolie 4 cinzakov ma dovolené. Ma hodinky s GPS kde ho vidím a casto ho vidím aj z okna kuchyne. Napr u nas uz bežné deti chodia domov samé po obede. Okrem môjho syna, lebo on je v skole mimo a teda ho musíme voziť. Čím denne zabijem 2 hodiny.
@makova333 tak u nas to nie je mozne 😕 nemozeme si dovolit pustit deti vonku behat. Nevyhoda velkeho mesta.
@kittykat22 my byvame tiez v BA. Deti tu same chodia na hodobnu, na tréningy a aj domov. Syn je tretiak a púšťam ho von aj samého tak na hodinku a musi sa mi hlásiť.

Ja osobne si myslim ze sa ustves, chvilu sa to da ale dlhodobo tazko. Pre dieta je podstatna ucitelka na 1.stupni nie institucia, jazyky sa daju ucit aj inak a po 5.triede vie ist na 8.r gympel. Dieta nebude mat socialne vazby. My mame v triede deti zo satelitov a nasi su po akole spolu a ona do auta a prec. A to je dcera len 3tiacka