Ako dcérke pomôcť zlepšiť matematiku?
Ahojte mamičky
Chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti s učením.
Dcéra je štvrtáčka,do školy sa tešila,je spokojná.
Tento rok sa jej v podstate prestalo chcieť učiť,a aj matematika jej nejde.Čím motivujte deti?Netlačím na jednotky.Ona je šikovná len akoby sa jej prestalo chcieť,o nič nemá záujem akurát ju bavia hrať hry na tablete.
Zmenili sa vaše deti neskôr,že z takej flegmatickej povahy boli neskôr zodpovední,dobrí študenti?
Ďakujem
Hry majú byť za odmenu nie bežná prax u 9 ročného dieťaťa. Trénuj s ňou doma príklady a ak nevieš ako ďalej opýtaj sa pani učiteľky kde je podľa nej problém.
Najdi jej ucenie cez tablet, napriklad stranka viemeto.sk Tam najdete cvicenia na vsetky predmety, zadarmo je to sice obmedzene, ale ked sa vam to osvedci, tak mozre si zaplatit pristup. Tiez stranka smartbooks.sk Su tam vsetky predmety a vsetky rocniky.
bezkriedy.sk je tiez portal na domace ucenie
nečudujem sa že sa jej nechce učiť ked zabíja čas na tablete nič nerobením. obmedz tablet, zaved pravidlo tableet az po uceni sa a hned bude mat chut do ucenia
tablet len vo vyhradenom čase, samozrejme. napr. po večeri 1/2 hodiny denne…
@anonym_autor mam 4-taka, 6-taka a 8-aka. Jedine, co sa v 3.roc zmenilo, bolo pismo...zacali pisat skaredsie a skaredsie, na 2.stupni uz niekedy po nich neprecitam.
Zaujem ci nezaujem bol sposobeny vzdy okolim, kolektivom, ked sa tam necitili dobre.
Samozrejme, ze na 2.stupni uz maju oblubene a neoblubene predmety a velmi sa doma ani neucia, len Anj a urobia ulohy, vacsinu si pamataju zo skoly.
Menej tabletu urcite.
v 4tr. sa jej už nechce - čakáš že v 6-7 tr. sa to zmení? Kdeže. ani náhodou. Tam príde ešte ťažšia matematika, popr. pribudnú aj iné predmety - fyzika, chémia.
Kto mal na prvom stupni 2 , na druhom skĺzol ako nič na trojky.
Matematika sa uči počitaním.
Roky som presedela pri 3 deťoch. Najviac pri jednej dcére - celých 9 rokov.
Teraz chodí na sš - kašlem na ňu - už odmietam sedieť , skúšať, precvičovať diktáty, počítať mat. - musí sama.
@anonym_2af214 ani do deviatej triedy si s ňou nemala sedieť 😏
Súhlasím, matematika chce najmä precvičovať. Na hornom stupni to bude už len náročnejšie. Ak nebude vedieť násobilku, nezvládne krátenie zlomkov. Ak nebude mať dobré základy z geometrie, nezvládne uhly, trojuholníky.
Na hodine dáva pozor? Lebo dôležité je pochopiť matematiku na hodine.
čo tak nedávať jej tablet?
@anonym_autor matikain.sk sú tam rôzne príklady pre rôzne ročníky, alebo domáca výroba rôznych pomôcok - inšpirácia z pinterestu. Tiež skúšam rôzne praktiky…
Moja je tiež štvrtáčka, a áno, tá matika je tam už o niečo ťažšia...my stále precvičujeme. Zvyknem jej napísať príklady na papier, väčšinou 20 a dávam jej čas,koľko potrebuje na vypocitanie. Násobilku a ľahšie sčítavanie ju skúšam napríklad cestou do obchodu, na prechádzke. Matiku treba cibrit , no dieťa nasilu nedonutis, musí sa sústrediť. Mojej toto zatiaľ vyhovuje a nefrfle 😃. Čo sa týka geometrie, tak to ju baví neskutočne a to s ňou fakt nemusím ani preberať...proste tomu rozumie
@anonym_autor "matematika jej nejde" Ide - nejde...Urobili ste dobrý prvý krok, a to, že vám na tom záleží. Ja si myslím, že v prvom rade je dôležité "matematiku" chápať. Samozrejme, že isté veci sa treba naučiť (napr. násobky, násobilku...). V každom prípade nech sa doučí všetko, čo má vedieť a nevie. Pekne postupne, najlepšie každý deň aspoň 20 minút v rovnakom čase, aby sa z toho stal zvyk. Ak máte záujem, navštívte moje stránky www.zaklady-matematiky.sk Držím palce, aby to zvládla a hlavne, aby z matiky mala radosť.
@anonym_autor "matematika jej nejde" Ide - nejde...Urobili ste dobrý prvý krok, a to, že vám na tom záleží. Ja si myslím, že v prvom rade je dôležité "matematiku" chápať. Samozrejme, že isté veci sa treba naučiť (napr. násobky, násobilku...). V každom prípade nech sa doučí všetko, čo má vedieť a nevie. Pekne postupne, najlepšie každý deň aspoň 20 minút v rovnakom čase, aby sa z toho stal zvyk. Ak máte záujem, navštívte moje stránky www.zaklady-matematiky.sk Držím palce, aby to zvládla a hlavne, aby z matiky mala radosť.
@kapo73 Ďakujem,príklady celkom ok ale slovné úlohy a také nejaké logické rozmýšlanie,povie hneď že to nevie.
Tablet obmedzim a viacej budeme pokračovať v rátaní.
v 4tr. sa jej už nechce - čakáš že v 6-7 tr. sa to zmení? Kdeže. ani náhodou. Tam príde ešte ťažšia matematika, popr. pribudnú aj iné predmety - fyzika, chémia.
Kto mal na prvom stupni 2 , na druhom skĺzol ako nič na trojky.
Matematika sa uči počitaním.
Roky som presedela pri 3 deťoch. Najviac pri jednej dcére - celých 9 rokov.
Teraz chodí na sš - kašlem na ňu - už odmietam sedieť , skúšať, precvičovať diktáty, počítať mat. - musí sama.
@anonym_2af214 ahoj,má zatiaľ dvojky to je pravda,presne toto je to,že bude mať trojky,ona je inak šikovná len jej to je všetko jedno.Jej keď sa spýtajú na vysvečko tak povie neviem🫣Škola na háku.
@kapo73 Ďakujem,príklady celkom ok ale slovné úlohy a také nejaké logické rozmýšlanie,povie hneď že to nevie.
Tablet obmedzim a viacej budeme pokračovať v rátaní.
@anonym_autor na slovne ulohy potrebuje asi vizualizaciu aby pochopila zadanie. To sice chce vela kreativity aj od toho co to vysvetluje ale staci sa zamysliet a zacat kreslit. Ked nespravi dobre analyzu zadania, tak potom to nepochopi a nevypocita. Zaklad je citanie s porozumenim. To treba tiez trenovat
Učiť sa s ňou, a tablet zakázať, za odmenu, keď bude vedieť príklady dostane, uvidis ako záhadné bude zrazu vedieť rátať, tablety osprosťuju mozog deťom
@anonym_autor obmedzit vizual z obrazovky. A vziat ju von. Ze ten svet aj vsetko pekne jej unika, ked za tym sedi a byde sediet🙂.
Mam dceru ako ty, kgora si hovori, ze matika jej nejde..nejde, skutocne sa trapi, ale je snaziva. Ma volu. A ja jej hovorim, ze aj ked vie, ze je to tazke, aby sa tomu nepoddala. Lebo ked to spravi, vtedy ma prehrate

obmedziť tablet a matika - len počítať, a počítať.