icon

Ako pomôcť druhákovi rozoznať písmená b a d?

16. sep 2026

Dobrý deň.

Syn je druhák a pri čítaní si stále dosť často pomýli b a d. Keď ho upozorním, väčšinou sa opraví, ale o pár slov je to znova.

Máte nejakú jednoduchú pomôcku, podľa ktorej si to dieťa vie zapamätať?

anonym_3b422e
16. sep 2026

b ako bubon, d ako drevo, bubon sa nosi na bruchu, drevo sa nosi v noši na chrbte.

anonym_0d8562
16. sep 2026

Ja som si to zapamatala tak, ze d sa pise pisane aj tlacene rovnako

tilly
16. sep 2026

Jeden zo znakov dysortografie

anonym_289ca8
16. sep 2026
@tilly

Jeden zo znakov dysortografie

@tilly to vazne? tak konecne mam nieco dys ci bys?

tilly
16. sep 2026
@anonym_289ca8

@tilly to vazne? tak konecne mam nieco dys ci bys?

@anonym_289ca8 tak nemusí to byť 😅. Je to len jeden zo znakov. Každopádne by som asi spozornela a sledovala to.

minilla
16. sep 2026

Skus toto:

adri266
16. sep 2026

@anonym_autor b sa píše v slove BABKA a má veľké bruško ako babka
d sa píše v slove DEDKO a má veľku dupu ako dedko.

anonym_a15557
16. sep 2026
@adri266

@adri266 on pravdepodovne nerozoznáva malé tlačené b/d. Ktoré je kde otocene
Kto má veľké brucho a veľkú rit mu nepomôže 😆😆😆

anonym_07c9e8
16. sep 2026

Naucit ho toto so slovom “bod”

caramellka
16. sep 2026
@minilla

Skus toto:

@minilla Presne takto to naučila pani učiteľka aj deti v triede mojej dcéry. Otočili si takto oproti sebe vlastné päste s palcom hore a vedeli, že prvá ruka (ľavá) je babka a druhá dedko a podľa toho už vedeli, ktoré písmenko je b a ktoré d. Presne počas čítania v druhom ročníku to dcéra párkrát použila aj doma, že si rýchlo dala takto päste a povedala si potichu "babka - dedko"...

anonym_44be93
16. sep 2026
@adri266

b ma brucho, d ma zadok

@adri266 co je to dupa?

adri266
16. sep 2026
@anonym_44be93

b ma brucho, d ma zadok

@adri266 co je to dupa?

@anonym_44be93 Dupa, kedze zacina na pismeno D, je ine slovo pre zadok. Vidis, nieco nove si sa naucila.

bavlnka92
16. sep 2026

ja mu ukazujem keď číta že b ešte len bude keďže ideme zľava doprava a d píše dozadu

anonym_716498
16. sep 2026
@anonym_07c9e8

Naucit ho toto so slovom “bod”

@anonym_07c9e8 presne takto to bolo znázornené v relácii rapotáčik, ale so slovom bunda. To si deti ľahko zapamätajú

anonym_bda769
16. sep 2026

Na papierik som napísala červenou fixkou Bb, modrou d,D a papierik mal vždy v citanke ako pomocku

anonym_ae0c38
16. sep 2026

@anonym_autor Mám to aj ja a to mám už skoro 30... Pri čítaní si to viem už domyslieť, či je to b alebo d podľa zvyšku slova, ale pri písaní sa musím veľakrát zamyslieť a rozoznám to tak, že som si zapamätala, že d je tak isto tlačené ako písané a b nie je. Čiže vždy si s prstom urobím tlačené d, ktoré má bruško vpredu, a tak viem

anonym_8bf198
16. sep 2026

Dysortografia

euka210
16. sep 2026

@anonym_autor moj mal problem s tym...b...brucho je dopredu

kacena4
16. sep 2026

mýli si len B-D alebo sú tu aj iné písmenka pri písaní v čítaní - vynechávanie písmen zamieňanie písmen dokonca slabik nedokončenie slov... toto su znaky dys poruchy. ak si meni len D-B je to o utvrdzovani. napis mu tlacene male "b" a dokresli druhe Brusko a nauci sa ze to je B Brusko

anonym_b37b4e
16. sep 2026

ja mam stastie na jedno s tych posmen mi zacina meno takze som si ho vzdy predstavila ako vyzera a podla toho pisala, este mam velky problem aj s,z,c, nastastie opat zaciatok priezvyska jedno ulahcuje, ale inak by som bola uplne v tychto posmenach stratena, takze za mna idealne ak ma niektore v mene to sa nauci najskor napisat a najlahsie sa mu vryje do pamate

eternity24
16. sep 2026

Ja som dcérku naučila, rovná čiarka je chrbát a b ma vpredu Bruško, d ma dozadu od chrbata Dupku. Dcérke to prišlo vtipne a naučila sa to.

sisamisaaa
16. sep 2026

Ja si dodnes mýlim b a v a niekedy aj p a r :D :D :D
Asi ako ostatné píšu, b ako brucho a d ako zaDok :D

eeffka
16. sep 2026

Baby mam 49, nemam ziadne dis/dys ani neviem ako sa ro pise 🤣ale este za socializmu sa pouzivala pomocka ze smer je ako piseme zlava doprava (imaginarnej postavicky) B brucho, D dupa (zadok)

anonym_afb2f0
16. sep 2026

Ja som mojim povedala, že b ma veľké brucho a d má veľký zaDok. Rehotali sa na tom, tak, že im ani nedošlo, že slovo zadok je na Z a nie D 🤷 a teda dnes už sú obaja na SŠ ale mladší minule povedal staršej, nech toľko neje lebo bude ako "d". Chodia spolu do fitka, tak sa hecujú 🤣

anonym_6a0a09
16. sep 2026

Presne ako píše @adri266 - babka má bruško a dedko má dupku - takto som to učila roky deti v špeciálnej škole a naučila sa to tak aj moja dcéra s dyslexiou. Čím by som zároveň chcela upozorniť @anonym_8bf198, že ak by malo ísť v tomto prípade o poruchu učenia, tak je to dyslexia (porucha čítania), nie dysortografia (porucha pravopisu). Ale skrz dve pomýlené písmenká nerobme diagnostické závery 😉

aalt
17. sep 2026

Ja som dcerke vytlacil obrazky b bol bubenik s bubnom a d slimak s domcekom. Mala to na tabuli pri pisacom stole. Ci to pomohlo neviem. Cita vela a uz teda b/d dobre. Ale pisala zrkadlovo aj niekotre cisla a tak. Skor mala problem s lavopravou orientaciou ako s citanim. Ale uz teda OK, len niektore tlacene pismena/cisla pise inac (z dola hore, z prava dolava).

Este som teraz ten obrazok nasiel 😉

anonym_4e9ecb
17. sep 2026

@anonym_autor b má bruško pred paličkou 🫣