Ako sa majú deti učiť písať? Tlačené/písané/Comenia?
Ahojte, chcela by som vedieť aký je názor rodičov na aktuálnu reformu v školstve, u nás niektoré učiteľky dosť presadzujú len tlačené a comenia skript, mne však ten comenia script príde ako úplne zbytočný. Pravda, nevyznám sa do nejakých výskumov a podobne, len môj názor. Pre mňa osobne bolo vždy najlepšie písať písaným písmom. A ak ho deti nebudú ovládať budú mať v staršom veku dosť problém čítať niektoré typy písem, čo sa ak nebudú poznať ten comenia nestane. Aký názor na to máte vy?
@anonym_9a8085 no hod linky na studie, precitam si.
@simsalabim je toho kopec nájdi si sama. Si gramotná a písané písmo ti nechýba.
Ešte dodám že, Comenia je pomalé, pri dlhom písaní sa ruka skôr unaví čo odrádza deti od písania a môže evokovať, že je lepšie použiť klávesnicu a že to je to isté. Dnes už ale vieme, že deti sa naučia najviac z písania rukou.
Je dôležité adekvátne rozvíjať mozog skoro, keď sa ešte vyvíjajú nervové spojenia pre jazyk, motoriku a pozornosť.
Podľa mňa, deti dokonca prirodzene inklinujú k písanému písmu, pretože každé jedno dieťa si ho skúša a chce sa ho naučiť - práve pre plynulosť a rýchlosť akou sa dá písaným písať.
@sara07 tak uz vidim deti sa vo volnom case ucit spojite 😂😂
Je to tazsie na jemnu motoriku a sustredenie. Bez spoluprace ucitel-rodic-dieta to vidim skoro nerealne.
Cize ked sa nezacne ucit v skole spojite, uz sa ho s velkou pravdepodobnostou nenauci, lebo ved tlacenym pisat vie,relativne rychlo.
V prvych rocnikoch som urcite za spojite pismo. Potom akekolvek citatelne 🙂
@anonym_d4eed8 tak moje sa doma učia cca od 4 triedy aj strojopis aby nedubali do pc ako datle
začinali s pisanym klasickym a comeniu po dohode že ju môže použivat som učila ja doma cez prazdniny 😂
Ešte dodám že, Comenia je pomalé, pri dlhom písaní sa ruka skôr unaví čo odrádza deti od písania a môže evokovať, že je lepšie použiť klávesnicu a že to je to isté. Dnes už ale vieme, že deti sa naučia najviac z písania rukou.
Je dôležité adekvátne rozvíjať mozog skoro, keď sa ešte vyvíjajú nervové spojenia pre jazyk, motoriku a pozornosť.
Podľa mňa, deti dokonca prirodzene inklinujú k písanému písmu, pretože každé jedno dieťa si ho skúša a chce sa ho naučiť - práve pre plynulosť a rýchlosť akou sa dá písaným písať.
@anonym_9a8085 najväčší problém ale su niektoré písmena napr z , v comenii ho máš proste lahšie
dalšie spajanie ,nadpajanie písmen, niektore deti to až tak dobre nedavaju
ina uprimne za komančov nik nevedel že vôbec nejaké comenia existuje
a chalani na druhom stupin pisali malym tlačeným každy jeden , vynimka bola len slovensky jazyk a literatura kde museli pisat klasickým pismom
odpisovala som poznámky ... dokonca aj môj otec aj svokor pišu tlačenym malym a tiež nejaka comenia im nič nevraví
@anonym_9a8085 Ak je pisane pismo tak dolezite pre vyvoj mozgu, preco potom su slovenske deti na tom tak zle v citani s porovnani s Kanadou kde sa nepouziva pisane pismo uz desatrocia.
PISA vysledky z 2022 v citani
82% studentov v Kanade dosiahlo stupen 2 a viac
65% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 2 a viac
OECD priemer: 74%
14% studentov v Kanade dosiahlo stupen 5 a viac
3% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 5 a viac
OECD priemer: 7%
@andreatytler to určite odignoruje, lebo nič lepšie ako krasopis a spájanie písmen nie je, to je alfa a omega vzdelávania.
Ako píšeš je to aj myslenie rodičov, tí sú mnohí stale zaseknutí v systéme minulého storočia - krasopis, memorovanie všetkého, hlavne nech je dobrá známka a to v každom predmete, predstava, že jednotkár ma dvojku z telesnej je nemysliteľná, treba privrieť oko, nech to nekazí priemer, inak hnusná učiteľka, ako si to vôbec dovolila, čítanie, hlavne nech vie pekne čítať, čo tam potom, či aj rozumie textu….
@anonym_d4eed8 tak moje sa doma učia cca od 4 triedy aj strojopis aby nedubali do pc ako datle
začinali s pisanym klasickym a comeniu po dohode že ju môže použivat som učila ja doma cez prazdniny 😂
@sara07 tak za komancov nikto o tomto type pisma nepocul, lebo neexistovalo 😂😂
Co ucis deti doma je samozrejme tvoja vec. Otazka je, co im ma ponuknut tento "uzasny" statny vzdelavaci system, co je lepsie pre ich vsestranny vyvoj. A teda samotna comeniana script okrem rychleho naucenia a pouzivania ma daleko od vsestrannosti.
@anonym_9a8085 treba zmeniť systém, aby deti nemuseli dlho vypisovať, načo je to dobré? Mnohé deti majú sluchovú pamäť, alebo zrakovú, nepotrebujú si písať, doba nekonečného vypisovania poznámok a prepisovania textov už skončila, minimálne mimo Slovenska. Ty si sa zasekla v minulom storočí, kde boli iné požiadavky na vzdelanie a iné technické vybavenie.
@anonym_9a8085 ty zas nerozumieš, že písanie, aj tlačeným písmom, je stále písanie a stále tam dochadza k prepájaniu hemisfér?
Podľa teórie, že sa to deje len vtedy, keď sa písmená spájajú by Čiňania, Japonci atď. nemali dostatočne rozvinuté mentálne schopnosti. Veď sa trochu zamysli.
@sisaka to ty sa zamysli o com pises. Cinania maju krasopis v krvi prave cez kaligrafiu. Nie su to rovnake ciary ani tlak ruky. Povodne pisali stentcom a je to teda viac umenie ako len obycajne ciarkanie perom!!!
Podobne aj japonci.
Spojite pismo je dolezite a je chyba ho deti v prvych rocnikoch neucit.
Zatial mame navrch oproti AI, ze vieme pouzit vlastme ruky....
@anonym_9a8085 treba zmeniť systém, aby deti nemuseli dlho vypisovať, načo je to dobré? Mnohé deti majú sluchovú pamäť, alebo zrakovú, nepotrebujú si písať, doba nekonečného vypisovania poznámok a prepisovania textov už skončila, minimálne mimo Slovenska. Ty si sa zasekla v minulom storočí, kde boli iné požiadavky na vzdelanie a iné technické vybavenie.
@sisaka ja som napriklad ten typ, že si najlepšie zapamätám ak si veci napíšem a rozmýšľam pri tom nad tým čo píšem a tým si to už hneď aj zapamätám. A oveľa lepšie pre mňa vždy bolo písané písmo pretože bolo rýchlejšie aj univerzálnejšie v zmysle oddelovania slov, prispôsobovania atď. Preto som za to, že by sa ho deti mali naučiť aby potom mali na výber, ak ho nechcú tak nemusia, ale ak ani nebudú vedieť, že túto možnosť majú, budú sa niektorí možno viac trápiť. Ak sa prispôsobujeme tým, pre ktorých je commenia ľahšie, prečo sa neprisposobime tým, pre ktorých by bolo výhodnejšie toto? A povedzme si úprimne? Niečo na štýl commenia si všetci akosi vytvoríme sami, ale ktoré dieťa sa vo voľnom čase bude učiť písané?
@sisaka to ty sa zamysli o com pises. Cinania maju krasopis v krvi prave cez kaligrafiu. Nie su to rovnake ciary ani tlak ruky. Povodne pisali stentcom a je to teda viac umenie ako len obycajne ciarkanie perom!!!
Podobne aj japonci.
Spojite pismo je dolezite a je chyba ho deti v prvych rocnikoch neucit.
Zatial mame navrch oproti AI, ze vieme pouzit vlastme ruky....
@anonym_d4eed8 ty asi nechápeš, že kaligrafia je umenie a nevenuje sa mu každý Číňan.
@anonym_9a8085 nasla som, ale o “handwriting” nie “cursive writing”. Dolezite je pisanie rukou, nie tukanie na zariadeniach. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11943480/
https://www.frontiersin.org/journals/psychology...

Presne k tomuto sa vyjadrila grafologička. Tu je jej názor, snáď nebude vadiť, keď ho uverejním:
Comenia Skript - nespojité písané písmo. Jednoznačne uprednostňuje formu na úkor pohybu. Z grafologického hľadiska je to znakom zvýšenej sebaregulácie, preto pisateľ sa snaží neustále ovládať, nikdy neprejavovať svoje emócie a city a ponechať im voľný priebeh. Jeho správanie je určitá spoločenská maska a podlieha všeobecne platným normám a konvenciám, ktoré sa aj snaží dodržať.
Ťažko sa prispôsobuje novým skutočnostiam. Také písmo sa vyznačuje výrazne zabrzdeným pohybom a malou alebo nižšou rýchlosťou.
Rada by som poukázala na fakt, že písanie písaným písmom bez prerušenia môže u detí rozvíjať koordináciu, jemnú motoriku a dokonca aj istú dávku estetického cítenia. V spojitom písme sa prejavujú kombinačné, organizačné schopnosti, prevaha logického myslenia nad intuíciou. Okrem toho plynulý pohyb pôsobí ukludňujúco, čo je pri strese z niečoho nového dôležité. Je to tak malý detail, že my dospelý si to ani neuvedomujeme.
V písme Comenia Skript dominuje stredná zóna, horná a dolná sú oproti nej kratšie. Miesto štyroch znakov (veľké, malé, písané, tlačené) sa deti učia písať dva znaky jednotlivého písmenka. Ide o jednoduché písmo na nácvik písanej abecedy "bez napájania písmen". Písmená väčšinou vedľa seba stoja ako izolované jednotky.
Pisateľ nespojitého písma má analytický prístup, vidí pred sebou len jednotlivý problém alebo predmet. Má veľkú predstavivosť, ale aj nesúrodosť myslenia, menšiu družnosť, neprispôsobilosť, uprednostňovanie náhlych nápadov. Autor nespojitého písma je individualista, orientuje sa na seba, odmieta kolektív, je tvrdohlavý.
Má rôznorodosť záujmov, ťažkosti s prispôsobením sa, problémy so spoločenským taktom, koncentráciou a prácou v kolektíve. Oproti tomu, spojené, plynulé, napájané písmo učí aj trpezlivosti, harmónie a zdokonaľuje jemnú motoriku. Tu by som rada pripomenula, že sklon (poloha) písma reprezentuje pomer medzi citom a rozumom, impulzívnosťou a sebakontrolou a je jedným z individuálnych znakov osobnosti, ktorý je úzko spojený s citovou stránkou človeka. Kolísanie, zmena alebo dodržiavanie sklonu (smeru), je veľmi dôležitý príznak, lebo reflektuje vnútorné postoje pisateľa vo vzťahu k názorom, ľuďom, situáciám a veciam.
Premenlivosť, nestálosť sklonu je často spojená s konfliktmi extrovertných a introvertných postojov. Všeobecne je menlivý sklon príznačný pre ľudí charakterovo nevykryštalizovaných, nevyrovnaných, nespoľahlivých a bez zásad.
Možno, že deti budú písať čitateľnejšie, ale pokiaľ budú sedieť len pri počítačoch, konverzovať len cez počítač, nečítať knihy a nestretávať sa s ľuďmi osobne, a tak komunikovať, nemyslím si, že budú touto metódou viac rozumieť textu. A tiež si myslím, že každý absolvent aspoň základnej školy by mal ovládať nielen tlačené písmo, ale aj písané. A potom písať, ako to komu vyhovuje.