icon

Ako sa majú deti učiť písať? Tlačené/písané/Comenia?

amalka07
9. máj 2026

Ahojte, chcela by som vedieť aký je názor rodičov na aktuálnu reformu v školstve, u nás niektoré učiteľky dosť presadzujú len tlačené a comenia skript, mne však ten comenia script príde ako úplne zbytočný. Pravda, nevyznám sa do nejakých výskumov a podobne, len môj názor. Pre mňa osobne bolo vždy najlepšie písať písaným písmom. A ak ho deti nebudú ovládať budú mať v staršom veku dosť problém čítať niektoré typy písem, čo sa ak nebudú poznať ten comenia nestane. Aký názor na to máte vy?

jenna9
9. máj 2026

Presne k tomuto sa vyjadrila grafologička. Tu je jej názor, snáď nebude vadiť, keď ho uverejním:

Comenia Skript - nespojité písané písmo. Jednoznačne uprednostňuje formu na úkor pohybu. Z grafologického hľadiska je to znakom zvýšenej sebaregulácie, preto pisateľ sa snaží neustále ovládať, nikdy neprejavovať svoje emócie a city a ponechať im voľný priebeh. Jeho správanie je určitá spoločenská maska a podlieha všeobecne platným normám a konvenciám, ktoré sa aj snaží dodržať.
Ťažko sa prispôsobuje novým skutočnostiam. Také písmo sa vyznačuje výrazne zabrzdeným pohybom a malou alebo nižšou rýchlosťou.
Rada by som poukázala na fakt, že písanie písaným písmom bez prerušenia môže u detí rozvíjať koordináciu, jemnú motoriku a dokonca aj istú dávku estetického cítenia. V spojitom písme sa prejavujú kombinačné, organizačné schopnosti, prevaha logického myslenia nad intuíciou. Okrem toho plynulý pohyb pôsobí ukludňujúco, čo je pri strese z niečoho nového dôležité. Je to tak malý detail, že my dospelý si to ani neuvedomujeme.
V písme Comenia Skript dominuje stredná zóna, horná a dolná sú oproti nej kratšie. Miesto štyroch znakov (veľké, malé, písané, tlačené) sa deti učia písať dva znaky jednotlivého písmenka. Ide o jednoduché písmo na nácvik písanej abecedy "bez napájania písmen". Písmená väčšinou vedľa seba stoja ako izolované jednotky.
Pisateľ nespojitého písma má analytický prístup, vidí pred sebou len jednotlivý problém alebo predmet. Má veľkú predstavivosť, ale aj nesúrodosť myslenia, menšiu družnosť, neprispôsobilosť, uprednostňovanie náhlych nápadov. Autor nespojitého písma je individualista, orientuje sa na seba, odmieta kolektív, je tvrdohlavý.
Má rôznorodosť záujmov, ťažkosti s prispôsobením sa, problémy so spoločenským taktom, koncentráciou a prácou v kolektíve. Oproti tomu, spojené, plynulé, napájané písmo učí aj trpezlivosti, harmónie a zdokonaľuje jemnú motoriku. Tu by som rada pripomenula, že sklon (poloha) písma reprezentuje pomer medzi citom a rozumom, impulzívnosťou a sebakontrolou a je jedným z individuálnych znakov osobnosti, ktorý je úzko spojený s citovou stránkou človeka. Kolísanie, zmena alebo dodržiavanie sklonu (smeru), je veľmi dôležitý príznak, lebo reflektuje vnútorné postoje pisateľa vo vzťahu k názorom, ľuďom, situáciám a veciam.
Premenlivosť, nestálosť sklonu je často spojená s konfliktmi extrovertných a introvertných postojov. Všeobecne je menlivý sklon príznačný pre ľudí charakterovo nevykryštalizovaných, nevyrovnaných, nespoľahlivých a bez zásad.
Možno, že deti budú písať čitateľnejšie, ale pokiaľ budú sedieť len pri počítačoch, konverzovať len cez počítač, nečítať knihy a nestretávať sa s ľuďmi osobne, a tak komunikovať, nemyslím si, že budú touto metódou viac rozumieť textu. A tiež si myslím, že každý absolvent aspoň základnej školy by mal ovládať nielen tlačené písmo, ale aj písané. A potom písať, ako to komu vyhovuje.

anonym_9a8085
9. máj 2026
@simsalabim

@anonym_9a8085 no hod linky na studie, precitam si.

@simsalabim je toho kopec nájdi si sama. Si gramotná a písané písmo ti nechýba.

Ešte dodám že, Comenia je pomalé, pri dlhom písaní sa ruka skôr unaví čo odrádza deti od písania a môže evokovať, že je lepšie použiť klávesnicu a že to je to isté. Dnes už ale vieme, že deti sa naučia najviac z písania rukou.
Je dôležité adekvátne rozvíjať mozog skoro, keď sa ešte vyvíjajú nervové spojenia pre jazyk, motoriku a pozornosť.
Podľa mňa, deti dokonca prirodzene inklinujú k písanému písmu, pretože každé jedno dieťa si ho skúša a chce sa ho naučiť - práve pre plynulosť a rýchlosť akou sa dá písaným písať.

sara07
9. máj 2026
@anonym_d4eed8

@sara07 tak uz vidim deti sa vo volnom case ucit spojite 😂😂
Je to tazsie na jemnu motoriku a sustredenie. Bez spoluprace ucitel-rodic-dieta to vidim skoro nerealne.
Cize ked sa nezacne ucit v skole spojite, uz sa ho s velkou pravdepodobnostou nenauci, lebo ved tlacenym pisat vie,relativne rychlo.
V prvych rocnikoch som urcite za spojite pismo. Potom akekolvek citatelne 🙂

@anonym_d4eed8 tak moje sa doma učia cca od 4 triedy aj strojopis aby nedubali do pc ako datle
začinali s pisanym klasickym a comeniu po dohode že ju môže použivat som učila ja doma cez prazdniny 😂

sara07
9. máj 2026
@anonym_9a8085

Ešte dodám že, Comenia je pomalé, pri dlhom písaní sa ruka skôr unaví čo odrádza deti od písania a môže evokovať, že je lepšie použiť klávesnicu a že to je to isté. Dnes už ale vieme, že deti sa naučia najviac z písania rukou.
Je dôležité adekvátne rozvíjať mozog skoro, keď sa ešte vyvíjajú nervové spojenia pre jazyk, motoriku a pozornosť.
Podľa mňa, deti dokonca prirodzene inklinujú k písanému písmu, pretože každé jedno dieťa si ho skúša a chce sa ho naučiť - práve pre plynulosť a rýchlosť akou sa dá písaným písať.

@anonym_9a8085 najväčší problém ale su niektoré písmena napr z , v comenii ho máš proste lahšie
dalšie spajanie ,nadpajanie písmen, niektore deti to až tak dobre nedavaju

sara07
9. máj 2026

ina uprimne za komančov nik nevedel že vôbec nejaké comenia existuje
a chalani na druhom stupin pisali malym tlačeným každy jeden , vynimka bola len slovensky jazyk a literatura kde museli pisat klasickým pismom
odpisovala som poznámky ... dokonca aj môj otec aj svokor pišu tlačenym malym a tiež nejaka comenia im nič nevraví

sisaka
9. máj 2026
@andreatytler

@anonym_9a8085 Ak je pisane pismo tak dolezite pre vyvoj mozgu, preco potom su slovenske deti na tom tak zle v citani s porovnani s Kanadou kde sa nepouziva pisane pismo uz desatrocia.
PISA vysledky z 2022 v citani
82% studentov v Kanade dosiahlo stupen 2 a viac
65% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 2 a viac
OECD priemer: 74%
14% studentov v Kanade dosiahlo stupen 5 a viac
3% studentov na Slovensku dosiahlo stupen 5 a viac
OECD priemer: 7%

@andreatytler to určite odignoruje, lebo nič lepšie ako krasopis a spájanie písmen nie je, to je alfa a omega vzdelávania.
Ako píšeš je to aj myslenie rodičov, tí sú mnohí stale zaseknutí v systéme minulého storočia - krasopis, memorovanie všetkého, hlavne nech je dobrá známka a to v každom predmete, predstava, že jednotkár ma dvojku z telesnej je nemysliteľná, treba privrieť oko, nech to nekazí priemer, inak hnusná učiteľka, ako si to vôbec dovolila, čítanie, hlavne nech vie pekne čítať, čo tam potom, či aj rozumie textu….

anonym_d4eed8
9. máj 2026
@sara07

@anonym_d4eed8 tak moje sa doma učia cca od 4 triedy aj strojopis aby nedubali do pc ako datle
začinali s pisanym klasickym a comeniu po dohode že ju môže použivat som učila ja doma cez prazdniny 😂

@sara07 tak za komancov nikto o tomto type pisma nepocul, lebo neexistovalo 😂😂
Co ucis deti doma je samozrejme tvoja vec. Otazka je, co im ma ponuknut tento "uzasny" statny vzdelavaci system, co je lepsie pre ich vsestranny vyvoj. A teda samotna comeniana script okrem rychleho naucenia a pouzivania ma daleko od vsestrannosti.

sisaka
9. máj 2026
@anonym_9a8085

@anonym_9a8085 treba zmeniť systém, aby deti nemuseli dlho vypisovať, načo je to dobré? Mnohé deti majú sluchovú pamäť, alebo zrakovú, nepotrebujú si písať, doba nekonečného vypisovania poznámok a prepisovania textov už skončila, minimálne mimo Slovenska. Ty si sa zasekla v minulom storočí, kde boli iné požiadavky na vzdelanie a iné technické vybavenie.

anonym_d4eed8
9. máj 2026
@sisaka

@anonym_9a8085 ty zas nerozumieš, že písanie, aj tlačeným písmom, je stále písanie a stále tam dochadza k prepájaniu hemisfér?
Podľa teórie, že sa to deje len vtedy, keď sa písmená spájajú by Čiňania, Japonci atď. nemali dostatočne rozvinuté mentálne schopnosti. Veď sa trochu zamysli.

@sisaka to ty sa zamysli o com pises. Cinania maju krasopis v krvi prave cez kaligrafiu. Nie su to rovnake ciary ani tlak ruky. Povodne pisali stentcom a je to teda viac umenie ako len obycajne ciarkanie perom!!!
Podobne aj japonci.
Spojite pismo je dolezite a je chyba ho deti v prvych rocnikoch neucit.
Zatial mame navrch oproti AI, ze vieme pouzit vlastme ruky....

amalka07
autor
9. máj 2026
@sisaka

@anonym_9a8085 treba zmeniť systém, aby deti nemuseli dlho vypisovať, načo je to dobré? Mnohé deti majú sluchovú pamäť, alebo zrakovú, nepotrebujú si písať, doba nekonečného vypisovania poznámok a prepisovania textov už skončila, minimálne mimo Slovenska. Ty si sa zasekla v minulom storočí, kde boli iné požiadavky na vzdelanie a iné technické vybavenie.

@sisaka ja som napriklad ten typ, že si najlepšie zapamätám ak si veci napíšem a rozmýšľam pri tom nad tým čo píšem a tým si to už hneď aj zapamätám. A oveľa lepšie pre mňa vždy bolo písané písmo pretože bolo rýchlejšie aj univerzálnejšie v zmysle oddelovania slov, prispôsobovania atď. Preto som za to, že by sa ho deti mali naučiť aby potom mali na výber, ak ho nechcú tak nemusia, ale ak ani nebudú vedieť, že túto možnosť majú, budú sa niektorí možno viac trápiť. Ak sa prispôsobujeme tým, pre ktorých je commenia ľahšie, prečo sa neprisposobime tým, pre ktorých by bolo výhodnejšie toto? A povedzme si úprimne? Niečo na štýl commenia si všetci akosi vytvoríme sami, ale ktoré dieťa sa vo voľnom čase bude učiť písané?

sisaka
9. máj 2026
@anonym_d4eed8

@sisaka to ty sa zamysli o com pises. Cinania maju krasopis v krvi prave cez kaligrafiu. Nie su to rovnake ciary ani tlak ruky. Povodne pisali stentcom a je to teda viac umenie ako len obycajne ciarkanie perom!!!
Podobne aj japonci.
Spojite pismo je dolezite a je chyba ho deti v prvych rocnikoch neucit.
Zatial mame navrch oproti AI, ze vieme pouzit vlastme ruky....

@anonym_d4eed8 ty asi nechápeš, že kaligrafia je umenie a nevenuje sa mu každý Číňan.

simsalabim
9. máj 2026
@anonym_9a8085

@anonym_9a8085 nasla som, ale o “handwriting” nie “cursive writing”. Dolezite je pisanie rukou, nie tukanie na zariadeniach. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11943480/
https://www.frontiersin.org/journals/psychology...

https://nautil.us/cursive-handwriting-and-other...

anonym_d4eed8
9. máj 2026
@sisaka

@anonym_d4eed8 ty asi nechápeš, že kaligrafia je umenie a nevenuje sa mu každý Číňan.

@sisaka tiez to nie je bezduche mechanicke pisanie ciar a prave pri cinstine ma kazda ciara vyznam, jej smer, zakrivenie,zaciatok a koniec, tlak na papier. Keby mam cinstinu porovnat, ci je viac k spojitemy pismu alebo comeniane, urcite je ciac k spojitemu. Vidno,ze si si to nikdy neskusila a nevies o com hovoris.
Vediet pekne pisat ako aj kreslit je umenie. Spojite pismo je dolezite a ma svoj vyznam prave pri zaciatkoch s pismom.

sisaka
9. máj 2026
@anonym_d4eed8

@sisaka tiez to nie je bezduche mechanicke pisanie ciar a prave pri cinstine ma kazda ciara vyznam, jej smer, zakrivenie,zaciatok a koniec, tlak na papier. Keby mam cinstinu porovnat, ci je viac k spojitemy pismu alebo comeniane, urcite je ciac k spojitemu. Vidno,ze si si to nikdy neskusila a nevies o com hovoris.
Vediet pekne pisat ako aj kreslit je umenie. Spojite pismo je dolezite a ma svoj vyznam prave pri zaciatkoch s pismom.

@anonym_d4eed8 len na MK môže človek stretnúť odborníka na čínske písmo a kaligrafiu. 😅

Ja sa za odborníka na čínske písmo nepasujem, ale vidím, že nie je spájané a bežný Číňania sa nezabávajú kaligrafiou, mám kolegov Číňanov a viem, ako píšu.
Toto je už ale pekná odbočka od témy.
Táto téma nie je o čínskych znakoch ale o potrebnosti písať spájaným písmom.
Nikto nepoprel spojenie ruky a mozgu a že je prospešné písať rukou, akurát niektoré si myslite, že to plati
len vtedy, keď sú pismená spojené.
V dnešnej dobe už spájané písmo a krasopis nie je potrebné ani pre prácu, ani život.
Ale kľudne si na Slovensku zakladanie na takýchto blbostiach, ktoré mali opodstanenie pred vyše 100 rokmi.

sisaka
9. máj 2026
@amalka07

@sisaka ja som napriklad ten typ, že si najlepšie zapamätám ak si veci napíšem a rozmýšľam pri tom nad tým čo píšem a tým si to už hneď aj zapamätám. A oveľa lepšie pre mňa vždy bolo písané písmo pretože bolo rýchlejšie aj univerzálnejšie v zmysle oddelovania slov, prispôsobovania atď. Preto som za to, že by sa ho deti mali naučiť aby potom mali na výber, ak ho nechcú tak nemusia, ale ak ani nebudú vedieť, že túto možnosť majú, budú sa niektorí možno viac trápiť. Ak sa prispôsobujeme tým, pre ktorých je commenia ľahšie, prečo sa neprisposobime tým, pre ktorých by bolo výhodnejšie toto? A povedzme si úprimne? Niečo na štýl commenia si všetci akosi vytvoríme sami, ale ktoré dieťa sa vo voľnom čase bude učiť písané?

@amalka07 ja som tiež ten typ, ale napríklad dcéra má sluchovú pamäť a všetko sa učila viac menej počúvaním výkladu, ale ak už niečo písala, tak samozrejme tlačeným, tak ako milióny iných detí. Ja som tiež už “100” rokov nenapisala nič pisanym. Dosť čarbem, takže aj pre seba si to píšem takým polopisanym, polo tlačeným, aj keď väčšinou si značím aj tak v telefóne, v práci ak musím niekde napísať nejaký odkaz tak tlačeným, lebo keď kombinujem, tak to ľudia nevedia čítať. Písané písmo sa líši v rôznych krajinách, to vôbec nepoužívam.
Ak zmeníte systém vzdelávania nebudú ho deti potrebovať ani na Slovensku.

zuzana2910
10. máj 2026

Som za klasické písané písmo spojíté. Pri obidvoch dcérach sme si ho uvedomelí rodicia doslova vybojovali. CS je písmo vytvorené pre špeciálne školy, aby to deti mali ľahšie. Sama pedagogička na ZS mi tvrdila, že svoje deti prihlási na školu, ktorá nebude mať pre prvákov len tu šablónovú comeniu, pretože viem o ZŠ, kde pre prvákov ponúkli len comeniu, vedľajšia škola otvorila ročník aj so spojitym písmom a hádajte, kde sa zrazu viac deti prihlásilo ako prváčikov..áno, kvôli písanému písmu na školu vedľajšiu. My, keď sme sa mohli rozhodnúť, učiteľ, ktorý nadsene tuto comeniu učil, doniesol asi 30 zošitov od deti, a listujte. Za mňa nie pekné, každý zošit s písmom úplne rovnaký, presne šablóny, riadky, pokiaľ idú písmená, žiadny "podpis" rozdiel v písme, že toto písal Janko, toto Mirko, tu je dokriva...ja som rada, že moje dcéry vedia písať aj pisanym spojitým písmom, vedia sa podpísať. Keď nastúpili na druhý stupeň, ako je vyššie písané, že deti s CS vedia čítať spojite písmo- blbosť, nevedia a keď učiteľ písal na tabulu pisanym, deti so "šablónovým" jednoduchým písmom mali a budú mať vždy problém. Čiže pokiaľ by škola preferovala len CS, určite hľadám pre moje dieťa školu, kde si učiteľ dá námahu (mnohým uč sa totiž už nechce a prikláňajú sa k jednoduchosti, o.i.) a naučí moje dieťa písať pisanym spojitym písmom.

sara07
10. máj 2026
@anonym_d4eed8

@sara07 tak za komancov nikto o tomto type pisma nepocul, lebo neexistovalo 😂😂
Co ucis deti doma je samozrejme tvoja vec. Otazka je, co im ma ponuknut tento "uzasny" statny vzdelavaci system, co je lepsie pre ich vsestranny vyvoj. A teda samotna comeniana script okrem rychleho naucenia a pouzivania ma daleko od vsestrannosti.

@anonym_d4eed8 nevedel ale tlačenym malym sa pisalo proste
vedia oba druhy písma , každy si vybral sám

julish
10. máj 2026

@amalka07 no a presne taketo odborne temy sa nemaju riadit nejakymi nazormi.

anonym_d4eed8
10. máj 2026
@sisaka

@anonym_d4eed8 len na MK môže človek stretnúť odborníka na čínske písmo a kaligrafiu. 😅

Ja sa za odborníka na čínske písmo nepasujem, ale vidím, že nie je spájané a bežný Číňania sa nezabávajú kaligrafiou, mám kolegov Číňanov a viem, ako píšu.
Nikto nepoprel spojenie ruky a mozgu a že je prospešné písať rukou, akurát niektoré si myslite, že to plati
V dnešnej dobe už spájané písmo a krasopis nie je potrebné ani pre prácu, ani život.
Ale kľudne si na Slovensku zakladanie na takýchto blbostiach, ktoré mali opodstanenie pred vyše 100 rokmi.

@sisaka
Na SK sme 100 rokov za opicami a vlnu zmien sme jednoducho prepasli.
Som za stare postupy.

Myslim to uplne vazne. Ukazalo sa,ze vsetky "xjednodusenia", zlahcovania, znizovania narokov vedu k blbiiim detom. Zmenit treba vsak pristup a spravat sa k nim lepsie,s respektom s dorazom na moralku a charakter, v prvych rocnikoch nebazirovat na dokonalosti, byt velkorysi, podporovat ich hravost.

anonym_d4eed8
10. máj 2026
@sara07

@anonym_d4eed8 nevedel ale tlačenym malym sa pisalo proste
vedia oba druhy písma , každy si vybral sám

@sara07 len tu ide o zasadnu vec, tazsie spojite pismo sa naucili v skole a potom si samy vybrali.

Ked deti naucis CS, nebudu sa spojite ucit, lebo ,"uz nie je potrebne", a tym skoncia.

simsalabim
10. máj 2026
@sisaka

@sisaka suhlasim, napokon, tvrdia to aj studie, na ktore som dala linky vyssie. Dolezite je pisanie rukou, nie pisanie spajanym pismom. V dnesnom svete su podstatnejsie ine veci, ako spajane pismo.

anonym_9a8085
10. máj 2026
@simsalabim

@sisaka suhlasim, napokon, tvrdia to aj studie, na ktore som dala linky vyssie. Dolezite je pisanie rukou, nie pisanie spajanym pismom. V dnesnom svete su podstatnejsie ine veci, ako spajane pismo.

@simsalabim vrátim sa k tomu čo som písala v úvode. Nie je to vôbec jedno.
1) rýchlosť písania = rýchlosť myslenia a vyjadrovania sa
2) Comenia Script- je pomalé a odrádza deti od písania a zapisovania si dlhých textov kvôli zaťaží na ruku (ale pritom písanie, je pre učenie dôležité)
3) písané písmo rozvíja jemnú motoriku, trpezlivosť, cit pre estetiku, reguluje emôcie, ukľudňuje, udáva výborne predpoklady pre učenie a napomáha mu…
4) dieťa sa vie cez písané písmo prezentovať, rozvíjať svoje vlastnosti, podáva mu istý feedback.
….
Tlačené písmo je pre deti príliš jednodúché a pre adekvátny rozvoj v kritických rokoch nedostatočné.

anonym_06fa15
10. máj 2026
@anonym_9a8085

2) Comenia Script- je pomalé a odrádza deti od písania a zapisovania si dlhých textov kvôli zaťaží na ruku (ale pritom písanie, je pre učenie dôležité)
3) písané písmo rozvíja jemnú motoriku, trpezlivosť, cit pre estetiku, reguluje emôcie, ukľudňuje, udáva výborne predpoklady pre učenie a napomáha mu…
4) dieťa sa vie cez písané písmo prezentovať, rozvíjať svoje vlastnosti, podáva mu istý feedback.
….
Tlačené písmo je pre deti príliš jednodúché a pre adekvátny rozvoj v kritických rokoch nedostatočné.

@anonym_9a8085 to je akoby som povedala, ze kalkulacka kazi logicke myslenie alebo automat robi z vodicov nenej sikovnych vodicov. ok, mozno by na pretekoch vyhrali skor s manualom ale na ceste je bezpecnejsie, ked ma vodic moznost venovat sa inym veciam a na konci dna jazdit bezpecnejsie. samozrejme ze pisane, tym ze je zlozitejsie rozvija viac motoriku, ale nie su zaujimavejsie sposoby ako toto rozvyjat ako bazirovanim na sluckach a presnych tvaroch? nie je v sucasnej dobe dolezitejsie preferovat obsah nad formu?

sara07
10. máj 2026
@anonym_9a8085

….

@anonym_9a8085 nie je pomalé
zrychli písanie od toho 3 ročníka , podstane rychlejšie a čitatelnejšie pišu deti , čo začinali klasikou a prešli neskôr na comeniu

sara07
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_9a8085 to je akoby som povedala, ze kalkulacka kazi logicke myslenie alebo automat robi z vodicov nenej sikovnych vodicov. ok, mozno by na pretekoch vyhrali skor s manualom ale na ceste je bezpecnejsie, ked ma vodic moznost venovat sa inym veciam a na konci dna jazdit bezpecnejsie. samozrejme ze pisane, tym ze je zlozitejsie rozvija viac motoriku, ale nie su zaujimavejsie sposoby ako toto rozvyjat ako bazirovanim na sluckach a presnych tvaroch? nie je v sucasnej dobe dolezitejsie preferovat obsah nad formu?

@anonym_06fa15 presne
jemna hruba motorika sa dá rozvijat aj inak
v dospelosti perom kolké píšeme, všetci tukame do pc 😀

anonym_9a8085
10. máj 2026

Kurzíva (spojené písané písmo) vyžaduje plynulé a kontinuálne pohyby, čo viac zapája motorickú kôru, mozoček a senzoricko-motorickú integráciu.
. Pri dyslexii sa kurzíva (spojené písané písmo) používa ako podporný nástroj, pretože prepája pohyb, zrak a zvukové spracovanie písmen.
. Kurzíva podporuje tvorbu pamäťových stôp,
zlepšuje rozpoznávanie písmen pri čítaní,
posilňuje senzorimotorickú integráciu,
môže pomáhať pri dyslexii,
trénuje jemnú motoriku a koordináciu hemisfér.
Mechanizmus:
ale neustále generuje nové presné trajektórie pohybu.

A mňa by ešte zaujímali ďalšie dlhodobé výskumy, kde by sa porovnávalo,
- koľko si deti zapamätajú z písania oboch typov,
- ako si dokážu písať poznámky vlastným slovom,
- ako dlho si dokážu písať poznámky,
- slohy pisaným a comenian script (písané na hodine v škole bez PC).

nika_23
10. máj 2026

Jednoznačne písané písmo.

amalka07
autor
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_06fa15 áno, práve si presne povedala čo je problém. Myslím, že každý vodič, ktorý jazdí na automate ti dosvedčí, že po istej dobe mu to ide horšie na manuálnej prevodovke, a ak by došlo k situácii, že bude musieť, spraví yo väčší problém ako keby to je opačne. A tá kalkulačka už absolútne. Keby deti iba manuálne ťukajú do kalkulačky ich vedomosti by boli nulové. Nehovorím, že to bežným ľuďom do života nestačí, ale tvrdiť, že to neuberá na logike je hlúposť, ak budú len ťukať a nechápať čo robia, načo im to bude.

amalka07
autor
10. máj 2026
@sara07

@anonym_9a8085 nie je pomalé
zrychli písanie od toho 3 ročníka , podstane rychlejšie a čitatelnejšie pišu deti , čo začinali klasikou a prešli neskôr na comeniu

@sara07 čiže vlastne je lepšie ak sa naučíš písané?

sara07
10. máj 2026
@amalka07

@sara07 čiže vlastne je lepšie ak sa naučíš písané?

@amalka07 mali sme už pred vstupom do 1 ročníka v papieroch od cpp doporučene comeniou pisat , škola bola kategoricky proti a nepovolila
tak sa naučil klasiku a v 3 triede už potom proste povolili
to isté najmladšie , stredne si to samé zvolilo, mal spolužiakov čo tak pisali a triedna to vôbec neriešila ... čo nam vyhovovalo
a na druhom stupni už v podstate nik neriešil kto ako pisal čim
my sme mali tento postup, či to plati naopak neviem
ale u nás comeniou pišu rychlejšie a čitatelnejšie