icon

Ako umiestniť dieťa do inej než spádovej školy?

Dnes o 18:46

Mamičky budúcich prvákov, ak nechcete dať dieťa do spádovej školy, ako to budete riešiť? Naša spádová škola je v rebríčkoch na dne, spoluobčania a pod, nebudem to rozpisovať. Syn chodí do škôlky do inej dediny, má tam už kamarátov a je tam kvalitná ZŠ, chcem, aby chodil tam. Ale nakoľko tam nemáme trvalý pobyt, bojím sa, že mi ho tam nevezmú. Mám nejakú možnosť, ako to vyriešiť?

anonym_76392a
Dnes o 18:47

chod za riaditelkou a nech ti ona povie ake su podmienky

anonym_d40598
Dnes o 18:50

Riešime podobný prípad, žiaľ riešenia nie sú žiadne. Školy neprihliadajú na osobne dôvody, ak tam nemáte známu učiteľka ktorá vás pretlačí tak žiaľ

sasesoe
Dnes o 19:12

Zavisi to od kapacity skoly. Ak budu mat volne miesta, je sanca, ze vas vezmu. Skus sa spytat riaditelky, ale pravdepodobne bude mat info az po podani prihlasok. Na zs mozes dat neobmedzeny pocet prihlasok. Alebo najst sposob alo dietatu zmenit trvaly pobyt aspon papierovo, aby ho "museli" vziat. (Tie uvodzovky su zamerne, lebo existuju okolnosti, kedy ani spadova skola nemusi dieta prijat.)

anonym_57ae58
Dnes o 19:12

Zasa vysledok vlady, ktora robi vsetko pre obcanov. Len dobro rozsieva. Treba ich volit opäť.
Skola musi uprednostnit deti z obvodu, ale moze zobrat aj deti mimo, ak ma priestor.

anonym_b3ea96
Dnes o 20:00
@anonym_57ae58

Zasa vysledok vlady, ktora robi vsetko pre obcanov. Len dobro rozsieva. Treba ich volit opäť.
Skola musi uprednostnit deti z obvodu, ale moze zobrat aj deti mimo, ak ma priestor.

Ani jedno z mojich detí nešlo do spádovej školy, presne z dôvodov ktoré opisuješ. Našťastie mnou vybraná škola mala dostatok kapacít aj pre deti mimo obvodu.

@anonym_57ae58 neviem čo s tým má akože súčasna vláda? Písal sa rok 1987 rok som už chodila(4ročník)mimo obvod (šikana, výhradne rómsky spolužiaci)a vtedajší riaditeľ prišiel do triedy a povedal že všetci pôjdeme naspäť do obcí pod ktoré patríme. Prosím napíš mi kde bola vtedy súčasná vláda? Prosím uč má majstre ! Nie som ficovolič ale ty sa isto vyznáš

kacena4
Dnes o 20:03

je to vysoko individualne zalezi kolko deti sa jej hlasi do 1 rocnika kolko je spadovych a zvysne deti doplni nespadovymi, je otazka ci vyjde aj na vas isla by som na den otvorenych dvery ukazat sa a nasledne na zapis porozpravas sa uvidite poviete svoje predstavy drzim palceky

ninka30
Dnes o 20:09

Úplne normálne. Vyberieš si ZŠ a pôjdeš za riaditeľom. On dieťa normálne príjme.

silceb
Dnes o 20:13

Môj syn, teraz 8rocny. Nebol nikdy v spádovej ms a ani v ZŠ nie je a ani nebude. Prvé 3 roky chodil do vedľajšej dediny kvôli lepšej kvalite MŠ, potom sme sa presťahovali, ale opäť ms aj zs v spade, v dedine pre mňa nespĺňali to čo chcem od školy, tak chodil do predskolskej vedľa nás do malého mesta a tam rovno so spolužiakmi siel aj do prvého ročníka.
Nebola som za riaditeľkou ani som nevolala. Riaditeľka MŠ mi povedala, že toto sa u nich nerieši. Každá škola je rada za každého žiaka a začína celkom dobrý konkurenčný boj medzi okolitými skolami. Teda u nás, v strede SR to tak je.
Neviem samozrejme ako sú na Tom veľké okresné a krajské mestá. Ja len, že dá sa to 😉 akurát ľudia okolo nás riešia prečo nechodí do ZŠ kde bývame a či nám to nestačí 🤷🏼‍♀️😁 a tak, nestačí 😉

anonym_90dfae
Dnes o 20:38

@anonym_autor najdi si znameho v druhej obci a daj si tam trvaly pobyt... papierovo...

anonym_57ae58
Dnes o 20:45
@anonym_b3ea96

Ani jedno z mojich detí nešlo do spádovej školy, presne z dôvodov ktoré opisuješ. Našťastie mnou vybraná škola mala dostatok kapacít aj pre deti mimo obvodu.

@anonym_57ae58 neviem čo s tým má akože súčasna vláda? Písal sa rok 1987 rok som už chodila(4ročník)mimo obvod (šikana, výhradne rómsky spolužiaci)a vtedajší riaditeľ prišiel do triedy a povedal že všetci pôjdeme naspäť do obcí pod ktoré patríme. Prosím napíš mi kde bola vtedy súčasná vláda? Prosím uč má majstre ! Nie som ficovolič ale ty sa isto vyznáš

@anonym_b3ea96 co s tym ma vlada? To, ze drucker zaviedol teraz povinne obvody. To s tym ma vlsda a ano za komunizmu to bolo tak isto. Kam teda smerujeme?

anonym_df7dcc
Dnes o 20:51
@anonym_57ae58

@anonym_b3ea96 co s tym ma vlada? To, ze drucker zaviedol teraz povinne obvody. To s tym ma vlsda a ano za komunizmu to bolo tak isto. Kam teda smerujeme?

@anonym_57ae58 takto to v nasom meste fungovalo od komunizmu a aj pocas roznych vlad za ery po 1989 a nic spolocne s ficom to nema v meste boli skoly rozdelene podla ulic a bez znamosti (riadnych) sa mimo spadu nedalo do skoly (tej jednej lepsej) dostat
ja nechapem ze proste niektore mate asi OCd a vsade vidite fica btw dne s rakusku benzin nad 2 €

anonym_57ae58
Dnes o 20:54
@anonym_df7dcc

@anonym_57ae58 takto to v nasom meste fungovalo od komunizmu a aj pocas roznych vlad za ery po 1989 a nic spolocne s ficom to nema v meste boli skoly rozdelene podla ulic a bez znamosti (riadnych) sa mimo spadu nedalo do skoly (tej jednej lepsej) dostat
ja nechapem ze proste niektore mate asi OCd a vsade vidite fica btw dne s rakusku benzin nad 2 €

@anonym_df7dcc ozvala sa ficovolicka. Tak si najdi kto toto vymyslel. A dalsie šmakociny k tomu.

anonym_fca899
Dnes o 20:57

Este je moznost zmenit trvaly pobyt na chvilu do prijatia dietata.

anonym_df7dcc
Dnes o 21:02
@anonym_57ae58

@anonym_df7dcc ozvala sa ficovolicka. Tak si najdi kto toto vymyslel. A dalsie šmakociny k tomu.

@anonym_57ae58 ty sinriadna smakocinka

system spadovych skol bol zavedeny zakonom v roku 1984 a vtedy bol na cele CSSR Gustav Husak
zjemnenie tohto systemu (zjednodusenie vyberu nespadovej skoly ) priniesol zakon ktory ho nahradzal v roku 2008.
a coze volis ty ? skus sa pochvalit nech vieme

anonym_43f518
Dnes o 21:10

@anonym_autor My sme tiez deti prihlasili do nespadovej skoly. Prihlasku musis podat aj do spadovej skoly a podas si aj na inu skolu ci skoly. Zisti si, kedy maju zapis, aby ste to stihli. My sme podali dokopy do 3 zakladnych skol, prijali nas dve, tak sme dali vediet tej spadovej, ze tam nenastupime. Pri zapise by som to napisala ceruzkou na tlacivo, ze ta skola je vasa priorita a predtym este zavolala a spytala sa riaditelky co a ako, ale ak naplnia kapacitu spadovymi detmi ktore musia prijat, tak sa vam proste miesto neujde.