icon

Ako vnímate deti s diagnózou v bežných školách?

5. jún 2025

čisto zo zvedavosti sa chcem opýtať a hneď na začiatok upozorňujem že hrozne obdivujem rodičov kt majú detičky s diagnózami.
čítala som článok o tom že školy nechcú prijímať deti s rôznymi poruchami správania (autizmu,aspergov syndróm atd).. ako to vlastne je? tu na koňovi sú často o tom diskusie a príde mi že tieto deti sú bežne začleňovane do bežného kolektívu. dokonca aj u nas v ms sú 2 deti s autizmom.
a teraz otázka za ktorú sa do mňa mnohí pustia-(ne)vadilo by vám keby s vašim dieťaťom chodí do školy (či škôlky) dieťa s nejakou takou dg? často tu píšu aj rodičia takýchto deti aké je to s nimi ťažké a ako uz nevladzu (čo úplne chapem) ale pritom majú byt v triede plnej deti bez takejto dg.. ako som spomínala u nás sú 2 deti s autizmom -1 dieťa sa adaptovalo, a kvôli tomu druhému nám dieťa odmietalo chodiť do škôlky-stále im bral hračky, kričal, vrieskal, hádzal veci, hračky okolo seba, naháňal deti a tie sa ho niekedy aj báli..uprimne bola by som radšej keby ho rodičia dajú zo škôlky prec pretože hrozne narúša celý proces. je mi hrozne ľúto toho chlapca aj rozumiem že aj on potrebuje kolektív a vzdelanie ale cca 18 deti ma trpieť kvôli jednému? ako to vnímate vy? naozaj je to čisto iba zvedavosť žiadna nenávisť alebo diskriminovanie takýchto detičiek

gomak
7. jún 2025
@sara07

@gomak máš pas deti ktoré nikdy takéto stavy nemajú, v živote sa nehodili o zem , zoberu sa a zalezu do kuta alebo niekde a schovat
a ked takto reaguje dieta znamena že v triede zrovna nie je najlepšie prostredie, oni su ako lakmusove papieriky , ked nie je dôvod je uplne v pohode, vela zaleži od učiteliek lenže maloktora sa v tomto vzdelava, na škole sa to neučia
nehadzala by som všetko na vine je iba a len dieta , na vine su iba a len rodičia
a dieta s lahšim pas nepatri do špecilanej škôlky tam nema čo robit, nie v slovenskej kde je mix diagnoz ktore sa totalne vylučuju

@sara07 Ja mám zrejme asi šťastie na tie ťažšie prípady.... Je to veľmi stresujúce jak pre učiteľa tak aj pre ostatné deti...

autor
7. jún 2025
@gomak

@viestta v prvom rade si priznať, že jeho dieťa je iné.. a hľadať možnosti... U nás rodič povedal citujem: Robte, čo môžete lebo ja si dcéru nedám do špeciálnej škôlky.... A tak sa trápime všetci...........

@gomak aj povedal prečo? ak by jej tam bolo lepšie?

tiika
8. jún 2025
@zuzana76

vsetko treba posudzovat individualne, ucim dvoch autistov momentalne, predtym aj viacerych, s nimi nikdy problem nebol, zato ADHd su vacsi problem a podla mna najvacsi problem su deti bez diagnozy, ale bez mantinelov, nevychovane

@zuzana76 máš niekoľkoročnou prax.. nevies, či naozaj takýchto deti s dg pribúda alebo je to len o tom, že predtým neboli diagnostikovane a nebola inklúzia, tak sme to tak nevnímali?

aaadkaaa
8. jún 2025
@tiika

@zuzana76 máš niekoľkoročnou prax.. nevies, či naozaj takýchto deti s dg pribúda alebo je to len o tom, že predtým neboli diagnostikovane a nebola inklúzia, tak sme to tak nevnímali?

@tiika dyskari boli "hlupi patkari", ADHD boli nevychovani a ostatni skoncili v specke. Potom sa zdokonalila diagnostika a tak sa zrazu vyrojili dyskari, ADHD, PAS...ale zaroven sa testy v specke pomenili a v sucasnosti v specke konci len male % deti...ja pracujem s detmi zo SZP a vsetky maju tuto "diagnozu", nevyjde im mentalny postih, pretoze vacsinou tou verbalnou zlozkou to vyvazia... tak dostanu nalepku SZP a vybavene...a co sa tyka neromskych deti, pokial im aj vyjde ment.postih, rodicia ich do spec.skoly nechcu dat prave kvoli prevahe Romov tam...a autisti napr.vacsinou nemaju ment.postih,takze do spec.skoly ist nemozu a skol pre autistov je zalostne malo...my v okrese napr.nemame ziadnu...

viestta
8. jún 2025
@gomak

@viestta v prvom rade si priznať, že jeho dieťa je iné.. a hľadať možnosti... U nás rodič povedal citujem: Robte, čo môžete lebo ja si dcéru nedám do špeciálnej škôlky.... A tak sa trápime všetci...........

@gomak ano, je to aj tak. Ale umiestnit take dieta ak vies, ze to potrebuje je obrovsky problem. Jednak niet kde a ak aj mas poziadavky na inkluzi, nie kazda skola dokaze vytvorit podmienky, aj ked by chcela je obmedzana predovsetkym financiami a za toto rodic nemoze, Toto je chyba systemu. Zvalovat vinu len na rodicov, lebo nedaju dieta do specky je prilis jednoduche. Ak nahodou byvas tam, kde je nie je skol na vyber, tak su nahrani vsetci zucastneni, mozes sa ty snazit ako chces.

zuzana76
8. jún 2025
@tiika

@tiika podľa mňa neboli diagnostikovaní a navštevovali bežne školy, boli to bud takí ti cudaci, alebo sa zle učili, alebo v niečom veľmi vynikali a v inom boli slabí, a ti, čo boli problematickejší, tak navštevovali špeciálne školy, s mentálnym postihom aj pomocné školy. Ale vtedy sa bežne dávali aj štvorky, dnes je zlá známka niečo výnimočne a ucitelia sa aj boja zlu znamku dať. Takže dnes sa každý diagnostikuje a dnes sme možno až naddiagnostikovaní. Niekde možno len chyba domáca príprava, venovat sa dieťaťu doma (ja som písala diktaty doma s mamou na prvom stupni denne) dnes to rodičia nerobia. A deti, ktorým chyba len viac cviku, tak sa radšej diagnostikujú ako dys porucha.

autor
8. jún 2025
@zuzana76

@tiika podľa mňa neboli diagnostikovaní a navštevovali bežne školy, boli to bud takí ti cudaci, alebo sa zle učili, alebo v niečom veľmi vynikali a v inom boli slabí, a ti, čo boli problematickejší, tak navštevovali špeciálne školy, s mentálnym postihom aj pomocné školy. Ale vtedy sa bežne dávali aj štvorky, dnes je zlá známka niečo výnimočne a ucitelia sa aj boja zlu znamku dať. Takže dnes sa každý diagnostikuje a dnes sme možno až naddiagnostikovaní. Niekde možno len chyba domáca príprava, venovat sa dieťaťu doma (ja som písala diktaty doma s mamou na prvom stupni denne) dnes to rodičia nerobia. A deti, ktorým chyba len viac cviku, tak sa radšej diagnostikujú ako dys porucha.

@zuzana76 takže vlastne nejakú dg môžu dostať aj deti kt žiadne diagnózy nemajú a sú pl zdravotnej stránke úplne ok?

zuzana76
8. jún 2025
@tiika

@tiika ale podľa mňa pribúda deti problematických, lebo chýbajú mantinely vo výchove, čiže tzv nevychovaných. (Detí, ktoré su vychovávaní štýlom, môžeš všetko)

tiika
8. jún 2025

Takze taki nevychovani (adhd), cudaci (pas, dyskari), boli v školách i predtým, a teda sú tam i teraz, avšak už s nejakou tou dg. V tomto sa ta inklúzia teda nijako nezmenila.
Keďže aj predtým boli žiaci, ktorí dostávali horšie známky, sú tam momentálne i dnes, avšak už s nejakou diagnostikovanou poruchou, inklúzia je rovnaká akurát sa pomenovala.
Čo je teda iné? Deti s problematickým správaním, povedzme nevychovane, ktoré maju problém s hranicami (to vsak ide mimo inklúzie). A deti, ktoré maju nejaku stredne ťažkú poruchu a z nejakého dôvodu nenavštevujú špeciálne školy, ktoré by predtým navštevovali.
Z toho mi vychádza, že problémy s inkluziou nastávajú práve v týchto prípadoch. Na taketo situácie neboli zrejme školy, učitelia, rodičia i deti pripravení a maju problémy s ich riešením. Ak sa v tomto prípade naozaj odborne a kvalitne k integrácii žiaka nepristupi, zlyháva to, trpia všetci zúčastnení.

zuzana76
8. jún 2025
@tiika

Takze taki nevychovani (adhd), cudaci (pas, dyskari), boli v školách i predtým, a teda sú tam i teraz, avšak už s nejakou tou dg. V tomto sa ta inklúzia teda nijako nezmenila.
Keďže aj predtým boli žiaci, ktorí dostávali horšie známky, sú tam momentálne i dnes, avšak už s nejakou diagnostikovanou poruchou, inklúzia je rovnaká akurát sa pomenovala.
Čo je teda iné? Deti s problematickým správaním, povedzme nevychovane, ktoré maju problém s hranicami (to vsak ide mimo inklúzie). A deti, ktoré maju nejaku stredne ťažkú poruchu a z nejakého dôvodu nenavštevujú špeciálne školy, ktoré by predtým navštevovali.
Z toho mi vychádza, že problémy s inkluziou nastávajú práve v týchto prípadoch. Na taketo situácie neboli zrejme školy, učitelia, rodičia i deti pripravení a maju problémy s ich riešením. Ak sa v tomto prípade naozaj odborne a kvalitne k integrácii žiaka nepristupi, zlyháva to, trpia všetci zúčastnení.

@tiika akurát že vtedy keďže neboli nijako diagnostikovaní a neboli integrovani, pre učiteľa to nebola ziadna práca navyše, žiak jednoducho dostal 3- 4 na vysvedčení a neriešilo sa. Dnes treba chystať zvlášť testy pre rôzne typy porúch, viac byrokratickej práce, pretože o takomto žiakovi treba pravidelne písať správy. Čiže určite z tohto pohľadu je učiteľ dnes zatazenejsi ako ten v minulosti.

zuzana76
8. jún 2025
@tiika

@tiika tých nevychovaných deti bolo oveľa oveľa menej, stačilo, že učka sa škaredo pozrela a sedeli sme ticho ako muchy na stene

zuzana76
8. jún 2025

Autorka, mozog sa neustále vyvíja a učí. Čím viac podnetov ma, tým viac sa učí. Dnešné deti nemajú podnety, ktoré by ich rozvíjali - hrubú jemnu motoriku, nečítajú, mnohé doma dokonca ani nepomáhajú. Su nevyťažene a tak trávia čas na sociálnych sieťach. My sme kedysi šili, vysivali, čítali, behali po vonku. Toto všetko ovplyvňuje aj vývin mozgu. Ak necvicil jemnu motoriku( dnešné deti v školách takmer nepíšu, alebo malo, mnohé dostávajú poznámky prekopírovaná atd…) čiže ten mozog zlenivie a áno, dieta sa môže diagnostikovať ako dyskar a pritom v minulosti by ním nebol, lebo by viac trénoval. Ja ale nie som psychológ ani špeciálny pedagóg, ale človek z praxe, ktorý vidí, že tuto niečo nie je s kostolným poriadkom, aby pomaly jedna štvrtina deti mala rôzne poruchy.

autor
8. jún 2025
@zuzana76

@tiika akurát že vtedy keďže neboli nijako diagnostikovaní a neboli integrovani, pre učiteľa to nebola ziadna práca navyše, žiak jednoducho dostal 3- 4 na vysvedčení a neriešilo sa. Dnes treba chystať zvlášť testy pre rôzne typy porúch, viac byrokratickej práce, pretože o takomto žiakovi treba pravidelne písať správy. Čiže určite z tohto pohľadu je učiteľ dnes zatazenejsi ako ten v minulosti.

@zuzana76 malo by nejaký efekt ak by sa rodičia takýmto deťom viac venovali? alebo je stav nemennny bez ohľadu na to koľko mu rodičia venujú casu a energie?

autor
8. jún 2025
@zuzana76

Autorka, mozog sa neustále vyvíja a učí. Čím viac podnetov ma, tým viac sa učí. Dnešné deti nemajú podnety, ktoré by ich rozvíjali - hrubú jemnu motoriku, nečítajú, mnohé doma dokonca ani nepomáhajú. Su nevyťažene a tak trávia čas na sociálnych sieťach. My sme kedysi šili, vysivali, čítali, behali po vonku. Toto všetko ovplyvňuje aj vývin mozgu. Ak necvicil jemnu motoriku( dnešné deti v školách takmer nepíšu, alebo malo, mnohé dostávajú poznámky prekopírovaná atd…) čiže ten mozog zlenivie a áno, dieta sa môže diagnostikovať ako dyskar a pritom v minulosti by ním nebol, lebo by viac trénoval. Ja ale nie som psychológ ani špeciálny pedagóg, ale človek z praxe, ktorý vidí, že tuto niečo nie je s kostolným poriadkom, aby pomaly jedna štvrtina deti mala rôzne poruchy.

@zuzana76 veď práve to sa tiež čudujeme s mužom že koľko je diagnóz. len v našej škôlke pri cca 18 deťoch sú 2 autisti a 2 deti ktoré zjavne tiež majú nieco .. a v dedine sú asi 2-3 dospeli ktorý majú tiež nejakú dg

viestta
8. jún 2025

Ma obrovsky vyznam ak rodicia s dietatom pracuju. Obrovske pokroky mozu dosiahnut. A to nie je len o tom, ze sa s nim ucia. Mat take dieta je vyzva od rana do vecera. Pre kazdeho z jeho okolia. Niektori ludia to zvladnu, niektori nie. Na skodu toho dietata

zuzana76
8. jún 2025

anonym, mam dve take deti, venovala som sa im vela a len vdaka sustavnej praci su tam, kde su. Kazda praca s dietatom sa oplati. Ale dnes vacsina rodicov hlada lahsiu cestu, nemaju cas, nechce sa im, su vycerpani atd... A tak nechavaju vzdelavanie dietata len na institucie a bohuzial, nie je v silach instutucie dat dietatu individualizovane vzdelanie, je na rodicovi, aby podporil vlastne dieta. Skola da vzdy ten zaklad a ta nadstavba je na rodicovi, sukromnom ucitelovi, alebo neskor uz na cloveku samom - jeho motivacii, ambiciach.

1sally12
8. jún 2025

Vnímam to tak že tam nemajú čo robiť. Majú chodiť do špeciálnej a zdravé deti do normálnej. Žiadna integrácia, nač aj keď sa nevedia chovať.

gomak
8. jún 2025
@viestta

@gomak ano, je to aj tak. Ale umiestnit take dieta ak vies, ze to potrebuje je obrovsky problem. Jednak niet kde a ak aj mas poziadavky na inkluzi, nie kazda skola dokaze vytvorit podmienky, aj ked by chcela je obmedzana predovsetkym financiami a za toto rodic nemoze, Toto je chyba systemu. Zvalovat vinu len na rodicov, lebo nedaju dieta do specky je prilis jednoduche. Ak nahodou byvas tam, kde je nie je skol na vyber, tak su nahrani vsetci zucastneni, mozes sa ty snazit ako chces.

@viestta ano to je pravda, ale vieš čo, aj keby boli možnosti nedajú ich ani do špeciálnych tried ani do špeciálnych škôl.... aj keby tie možnosti boli....

viestta
8. jún 2025
@gomak

@viestta ano to je pravda, ale vieš čo, aj keby boli možnosti nedajú ich ani do špeciálnych tried ani do špeciálnych škôl.... aj keby tie možnosti boli....

@gomak su aj taki rodicia, nikde som netvrdila, ze nie su. Ale viac je tyh druhych, ktori nemaju inu moznost, len dufat, ze to v beznej skole dieta zvladne, lebo speializovana pomoc je nedostupna.

sara07
9. jún 2025
@benit

Specialne triedy si skoly nemozu len tak same otvorit a rodicia tam deti odmietaju davat. Do specialnych skol este viac. Dnes aj ked ram dieta patri, posledne slovo ma rodic

@benit nie je pravda len to treba spravne pomenovat pretože triedy pre nks su deti ktoré maju normo intelekt alebo miestami nadpriemer - ak nemaju kam ist chodia no skôr trpia v normálnej škole ,dieta s nks, adhd, pas lahšie formy nemaju čo robit v špecialnych školách
a potom su špecialne školy kde sa beru deti s mentálnym postihom hlavne, zaleži fakt od rozličných faktorov
vedz že my mame adhd a chceli sme ho dat do nks triedy boli sme ochotny sa aj prestahovat ale nemali sme to dieta kam dat, nik nás nechcel zobrat pre plny stav
napiš mi teraz školu alebo mesto kde chcu otvorit nks triedu ale nemaju deti , ked si trufaš toto napisat

benit
9. jún 2025
@sara07

@benit nie je pravda len to treba spravne pomenovat pretože triedy pre nks su deti ktoré maju normo intelekt alebo miestami nadpriemer - ak nemaju kam ist chodia no skôr trpia v normálnej škole ,dieta s nks, adhd, pas lahšie formy nemaju čo robit v špecialnych školách
a potom su špecialne školy kde sa beru deti s mentálnym postihom hlavne, zaleži fakt od rozličných faktorov
vedz že my mame adhd a chceli sme ho dat do nks triedy boli sme ochotny sa aj prestahovat ale nemali sme to dieta kam dat, nik nás nechcel zobrat pre plny stav
napiš mi teraz školu alebo mesto kde chcu otvorit nks triedu ale nemaju deti , ked si trufaš toto napisat

@sara07 nerozumiem. Ved som pisala, ze dieta s tazkou nks, miesto je, rodic odmieta dat do triedy pre deti s nks.
Deti so znizenym intelektom odmietaju do speci skoly. Pritom sme to vybavili, boli pozriet, pacilo sa, cukli.
Dieta s autizmom, ktore normo skolu nedava sni s rodicom, za svet nie do skply pre autistov, otec sa vyjadril, ze di musi zvyknut. No 2 roky si nezvykpl a je to horsie a horsie.

sara07
9. jún 2025
@benit

@sara07 nerozumiem. Ved som pisala, ze dieta s tazkou nks, miesto je, rodic odmieta dat do triedy pre deti s nks.
Deti so znizenym intelektom odmietaju do speci skoly. Pritom sme to vybavili, boli pozriet, pacilo sa, cukli.
Dieta s autizmom, ktore normo skolu nedava sni s rodicom, za svet nie do skply pre autistov, otec sa vyjadril, ze di musi zvyknut. No 2 roky si nezvykpl a je to horsie a horsie.

@benit nie pas škola ako pas , niektoré su tak trocha hanbou v akom prostredi učia,
vidíš my sme sa chceli prestahovat nechceli nas nikdy zobrat ,

viestta
9. jún 2025
@benit

@benit miest je? V akom idealnom svete je miesto v triedach pre deti so specialnymi potrebami? Ano, rodic moze odmietnut, ale problem je umiestnit aj tie deti, ktorych rodicia chcu dietatu poskytnut tu najlepsiu starostlivost aku poskytnut mozu. Je problem umiestnit aj dieta do specky, pretoze tych skol je menej ako je potrebne. Aj keby rodicia aj hceli, castokrat nemaju inu oznost A tym nechcem tvrdit, ze kazdy rodic s tym suhlasi.

letfenixa
9. jún 2025
@viestta

@zuzana76 presne. Tie bez pravidiel mozu byt este horsie ako tie so zvlastnymi potrebami. Minuly tyzden cez prestavku piataci vyvalili dvere z pantov. Akoze, fakt ich vyvalili. Ked sa to riesilo, tak sa od otecka riaditelka dozvedela, ze ma zabezpecit poriadne dvere, nie take co deti rozbiju 🙄

@viestta my sme tak raz objednali také tie zásobníky na toal.papier super pevné, kovové. Ešte nám z tej firmy volali, či sme sa nepomylili, že také dodávajú do väzníc. Tak sme povedali, že áno, také presne chceme. A čo spravili miláčikovia? Celé to vytrhli zo steny aj s hmoždinami.

viestta
9. jún 2025
@letfenixa

@viestta my sme tak raz objednali také tie zásobníky na toal.papier super pevné, kovové. Ešte nám z tej firmy volali, či sme sa nepomylili, že také dodávajú do väzníc. Tak sme povedali, že áno, také presne chceme. A čo spravili miláčikovia? Celé to vytrhli zo steny aj s hmoždinami.

@letfenixa a rodicia milacikov povedali, ze vasa vina, treba ich poriadne upevnit...

letfenixa
9. jún 2025
@viestta

@letfenixa a rodicia milacikov povedali, ze vasa vina, treba ich poriadne upevnit...

@viestta toto si už nepamätám, to zas my sa nepoklonkujeme.

benit
9. jún 2025
@viestta

@benit miest je? V akom idealnom svete je miesto v triedach pre deti so specialnymi potrebami? Ano, rodic moze odmietnut, ale problem je umiestnit aj tie deti, ktorych rodicia chcu dietatu poskytnut tu najlepsiu starostlivost aku poskytnut mozu. Je problem umiestnit aj dieta do specky, pretoze tych skol je menej ako je potrebne. Aj keby rodicia aj hceli, castokrat nemaju inu oznost A tym nechcem tvrdit, ze kazdy rodic s tym suhlasi.

@viestta v mojom okoli specky su. Rodicia nechcu. To je nas najvacsi problem. Ak ma rodic zaujem, dieta vieme umiestnit.

sara07
10. jún 2025
@benit

@viestta v mojom okoli specky su. Rodicia nechcu. To je nas najvacsi problem. Ak ma rodic zaujem, dieta vieme umiestnit.

@benit ale nie je špecka ako špecka
je k... a rozdiel nazvyme to špecka trieda alebo nks trieda ktorá funguje na normálnej zš a deti napr na vytvarnu telesnu idu sa spoja s klasickou triedou čiže kde su adhd, dys, lahšie pas , menší počet žiakov ....

a je rozdiel mix deti dmo, down, dys + totálny mix rôznych diagnoz do takejto triedy žiadny pričetny rodič ti adhd, ale asperger alebo lahši pas dieta nedá
rozumieš tomu rozdielu
tiež zaleží ako to rodičovi podaš, vysvetlíš pretože slovenské špec školy ?
vieme aké su
ano je čast rodičov čo nechcu dat dieta diagnostikova, nespoplupracuju ale nebudem písať všeobecne že všetci su na jednej rovine
ako to fakt chceš plienkované dieta dat do jednej triedy s aspergerom čo vie počitat rovnice z hlavy ????
u nás za typ triedy tej prvej čo som pisala by sa strhla bitka doslova , ten druhy typ mi vysvetli čo by tam dieta s normo intelektom ako robilo ??? čo takto vytvorit prostredie medzi pre tieto deti ... lebo toto je extrém čo mame na sk

benit
10. jún 2025
@sara07

@benit ale nie je špecka ako špecka
je k... a rozdiel nazvyme to špecka trieda alebo nks trieda ktorá funguje na normálnej zš a deti napr na vytvarnu telesnu idu sa spoja s klasickou triedou čiže kde su adhd, dys, lahšie pas , menší počet žiakov ....

a je rozdiel mix deti dmo, down, dys + totálny mix rôznych diagnoz do takejto triedy žiadny pričetny rodič ti adhd, ale asperger alebo lahši pas dieta nedá
rozumieš tomu rozdielu
tiež zaleží ako to rodičovi podaš, vysvetlíš pretože slovenské špec školy ?
vieme aké su
ano je čast rodičov čo nechcu dat dieta diagnostikova, nespoplupracuju ale nebudem písať všeobecne že všetci su na jednej rovine
ako to fakt chceš plienkované dieta dat do jednej triedy s aspergerom čo vie počitat rovnice z hlavy ????
u nás za typ triedy tej prvej čo som pisala by sa strhla bitka doslova , ten druhy typ mi vysvetli čo by tam dieta s normo intelektom ako robilo ??? čo takto vytvorit prostredie medzi pre tieto deti ... lebo toto je extrém čo mame na sk

@sara07 bavime sa o tazkej nks a v spojenej skole v triede pre nks. Su s nimi dobre skusrnosti 7-8 deti v triede, spec pedsgog a asistent k tomu. Triedy pre autisticke deti, kde pracuju s nimi individualne.
Nasa specka pre deti s variantami ma dobre referencie. Su tam romske deti v prevahe, ale rodicia, ktori uz tam dieta dali si chvalia. Casto krat su to len predsudky. Aj ta matka co to nakoniec vzdala povedala, ze ako by na nu pozeralo okolie, ze nosi dieta do specky. Pritom 10rocne dieta, na urovni 5,5r. Nezvladlo sa za 2 roky naucit citat, pisat, pocitat. Kde by mu asi bolo lepsie? V beznej triede, kde je 25ziakov, asistent na par hodin. Dieta je stale posledne a zaziva len neuspech? Alebo v specke, kde by mal na vsetko viac casu, boli by deti na mentalne podobnej urovni a malo by sancu zazit aj uspech? Povedzme si, na beznej zs, nie su ucitelky specialne pedagogicky. Tam su, vedia s nimi inak pracovat a maju asistentov, co na beznej skole je to velmi tazko s asistentmi.
Si nastavena proti specialnym skplam, nevidis v nich vyhody pre deti, tak trap svoje dieta na beznej.

sara07
11. jún 2025
@benit

@sara07 bavime sa o tazkej nks a v spojenej skole v triede pre nks. Su s nimi dobre skusrnosti 7-8 deti v triede, spec pedsgog a asistent k tomu. Triedy pre autisticke deti, kde pracuju s nimi individualne.
Nasa specka pre deti s variantami ma dobre referencie. Su tam romske deti v prevahe, ale rodicia, ktori uz tam dieta dali si chvalia. Casto krat su to len predsudky. Aj ta matka co to nakoniec vzdala povedala, ze ako by na nu pozeralo okolie, ze nosi dieta do specky. Pritom 10rocne dieta, na urovni 5,5r. Nezvladlo sa za 2 roky naucit citat, pisat, pocitat. Kde by mu asi bolo lepsie? V beznej triede, kde je 25ziakov, asistent na par hodin. Dieta je stale posledne a zaziva len neuspech? Alebo v specke, kde by mal na vsetko viac casu, boli by deti na mentalne podobnej urovni a malo by sancu zazit aj uspech? Povedzme si, na beznej zs, nie su ucitelky specialne pedagogicky. Tam su, vedia s nimi inak pracovat a maju asistentov, co na beznej skole je to velmi tazko s asistentmi.
Si nastavena proti specialnym skplam, nevidis v nich vyhody pre deti, tak trap svoje dieta na beznej.

@benit nie som nastavené proti špec školám
ale adhd , lahši pas , dys rôzne by na každej škole mala byt trieda niečo medz nsk a špec. triedou
čo píšeš o tom dietati ano určite je mu lepšie v špec škole , nielen jemu ale lahšie je aj rodičom a aj celej triede kde chodi a učitelke ... len mi potom povedz ako mu robili testy a ako ich vyhodnotili ked dieta mohlo nastupit do klasickej školy, tu by som hladala začiatok , škola ho prijimala na zaklade aj tej spravy nie, pretože ak je dieta stále na určitej 3 ročnej urovni, tak to muselo vidiet aj v tej škôlke aj na tych testoch
povedz mi osobne čo by moje dieta s adhd s 1-2 na vysvedčení robilo v špec triede, u nás v meste je len pre deti s mentálnym postihom , plynulo rozprava po anglicky, lepšie ako po slovensky uprimne, uči sa španielčinu a sám od seba nemčinu ?? dalšia vec vieme predsa na aké škol sa zo špec školy ohladne strednej vie dostat ...
nevieš čo máme za sebou , aj zmeny škôl ...