Ako zvládať vzdelávanie dieťaťa s dysortografiou?
Ahojte, caka nas 5.rocnik. syn ma dysortografiu a poruchu pozornosti. Musim sa s nim ucit. Uz 4.roc.bol narocny. Pridem z prace, pracujem s detmi, potom si varim obed-mam hit-musim cerstve a potom sa s nim idem ucit. S ockom sa ucit odmieta. Pribudne viac predmetov, viac uciva. Ako to zvladnem/e? Ak bude mat 5/6hodin a min.na polovicu sa bude treba ucit. Zvladnem/e to? Ako to zvladate vy, maminy dyskarov? Dakujem za kazde povzbudenie a tip. 🩷
môj dyskár mal zaplatené "doučovanie" - v našom prípade človeka čo sa s ním učil vybrané predmety - v podstate tie, ktoré sú nosné na monitore a prijímačkách ...
robili spolu úlohy, skúšali, ak bolo treba dovysvetľovali ...
na pozornosť mu veľmi veľmi pomohol neurofeedback, zobral asi 30 sedení (10 + 20)...
@anonym_autor prosím ťa, o čo ti ostáva? Len šlapat ďalej, raz to bude horšie, inokedy lepšie s prípravou. Známky nie sú všetko.
@anonym_64aaad bohužiaľ u detí s poruchami učenia a pozornosti síce známky nie sú všetko - ale tie deti veľmi veľmi frustruje to, že sa snažia - a aj tak dostanú zlú známku ... také deti je potrebné inak viesť k učeniu a k hodnoteniu výkonov...
Bude to asi narocne, ale my sme sa naucili ucit "cez usi". Teda ucivo z ucebnic sme mu nahlas citali. Na internete najdes aplikaciu DoUcha, ta je zadarmo, su tam podkasty aj rozne interaktivne cvicenia na dejepis, geografiu a biologiu. Toto velmi pomohlo. Okrem toho sme si predplatili smartbooks, tam je ucivo pre vsetky predmety aj zhrnutie latky aj rozne testy. Na anglictinu sme pouzivali cvicenia k ucebnici na portali Oxfordskej univerzity. Matiku sme pocitali priklady navyse, nielen to co mal na DU. Vela sa ucil cez tablet, mali sme limit na ucenie 2 hodiny kazdy den, v piatok po skole sa neucil a cez vikend ak bolo treba dobiehat tak aj viac a zvladol to velmi dobre, na vysvecku mal len 2 dvojky.
@anonym_autor mam dvoch dyskarov, obcas som sa ucila ja, hlavne ked bol na nizsom stupni, od siesteho rocnika mal doucko slovina a matika, plus obcas chemia, biola, lebo moj ma aj poruchu imunity a vymeskal velmi vela hodin. Dva tyzdne v skole a dva doma. Takze mal ako keby sukromnych ucitelov, na jazyky nemina a anglina nepotreboval nic, z anj a bio chodil robit aj olympiady a monitor napisal sjl na 90 percent a mat 93. Takze radila by som od 6-7. rocnika mu niekoho najst a investovat financie a bude uspesny. Moj je prijaty bez prijimaciek na gymnazium, takze ta chcem povzbudit, ze sa to da. Moj syn je ale vyslovene studijny typ, jemu aj psychologicka odporucala gymnazium, aj napriek tomu, ze ma poruchy dys. Chce byt vedec.
Mam synovca, co mal vsetky dys-. Mal ulavy v skole - kratsie pisomky, ustne vysvetlene, co ma robit, viac ustneho skusania, povolenie pisat na pocitaci, pisomky mal ako testy na pocitaci. Mal osvietene ucky, dajako sa to dalo. Niekedy su aj ucky take, ze nevedia pracovat s dys detmi. Beru to ako vyhovorky rodicov a tak. Aj dcera v skole mali vela takych spoluziakov a z ich ucitelov mozno 2-3 na tie ulavy aj pristupili. Ako pisu vyssie, aj on mal doucko - slovinu a jazyky, lebo segra chcela, aby sa aspon dohovorit v jazykoch naucil. So zlymi znamkami bola zmierena. A vyhoda bola, ze on bol extrovert, triedny saso, mal ho kazdy rad, aj decka aj ucitelia. Podla mna aj to vela spravi, pracujte na sebavedomi dietata, to je najdolezitejsie, naucit ho s jeho oslabeniami zit v pohode, nie ze je nieco menej, ale ze je v pohode nemat same jednotky, pokial sa dokaze radovat, mat kamaratov, pokial sa nehanbi ale ani neskryva za svoje slabsoti. Urcite ma aj silne stranky, v niecom je dobry, do niecoho sa vie ponorit, posilnujte to, nech ma radost zo seba, z uspechu v tom, co vie. Segra vzdy chcela, aby mu co najmenej ulav dala psychologicka do skoly, a on sam pri takejto vychove bol motivovanejsi, dostal sa aj na vysku, lebo uz vtedy vedel co chce, na vyske sa ucieval nahlas vsetko, ale v dnesnej dobe uz zase je to lahsie, vela ak chce najde vysvetlene vo videach na youtube, moze si robit zaznamy prednasok, ucitelia sami im daju vela materialov elektornicky, atd...
Mám druháka na strednej, dodnes mu pomáham v istých predmetoch. Je inteligetný, tak to ide pomerne ľahko, problém je to ADD - ak má "vypnutý mozog", tak sa nepohneme. Neplatím mu žiadne doučovanie, nakoľko mám čas a hlavne vedomosti, aby som mu dala komplexný "servis" sama. Odporúčam násjť si vlastný režim a držať sa ho. A ak sa nebude rád učiť s Tebou, nájdi si náhradu.
@anonym_autor kamoska platila studentke strednej pedagogickej za to, ze sa s jej synom denne ucila. Ona v tom case varila a venovala sa mladsej. Vraj to chlapcovi islo s cudzim clovekom rychlejsie a ze sa mu studentka vedela cenovat aj tak, aby mu to slo - ucila sa v skole o roznych pristupoch k tymto detom.
môj dyskár mal zaplatené "doučovanie" - v našom prípade človeka čo sa s ním učil vybrané predmety - v podstate tie, ktoré sú nosné na monitore a prijímačkách ...
robili spolu úlohy, skúšali, ak bolo treba dovysvetľovali ...
na pozornosť mu veľmi veľmi pomohol neurofeedback, zobral asi 30 sedení (10 + 20)...
@biba_18 cize sjl, mat. Na tie sa zamerat? Anj mu ide.. mat ma rad, ale sjl-diktaty su problem..
@anonym_64aaad bohužiaľ u detí s poruchami učenia a pozornosti síce známky nie sú všetko - ale tie deti veľmi veľmi frustruje to, že sa snažia - a aj tak dostanú zlú známku ... také deti je potrebné inak viesť k učeniu a k hodnoteniu výkonov...
@biba_18 nas nastastie nema problem s horsou znamkou. Netrapi ho..
Bude to asi narocne, ale my sme sa naucili ucit "cez usi". Teda ucivo z ucebnic sme mu nahlas citali. Na internete najdes aplikaciu DoUcha, ta je zadarmo, su tam podkasty aj rozne interaktivne cvicenia na dejepis, geografiu a biologiu. Toto velmi pomohlo. Okrem toho sme si predplatili smartbooks, tam je ucivo pre vsetky predmety aj zhrnutie latky aj rozne testy. Na anglictinu sme pouzivali cvicenia k ucebnici na portali Oxfordskej univerzity. Matiku sme pocitali priklady navyse, nielen to co mal na DU. Vela sa ucil cez tablet, mali sme limit na ucenie 2 hodiny kazdy den, v piatok po skole sa neucil a cez vikend ak bolo treba dobiehat tak aj viac a zvladol to velmi dobre, na vysvecku mal len 2 dvojky.
@anonym_9dcddd dakujem krasne. O takych apkach som vobec netusila. Aj nas sa uci pocuvanim mna..
@anonym_9dcddd diky aj za tip na smartbooks. Robila som s tym v praci..
@anonym_autor mam dvoch dyskarov, obcas som sa ucila ja, hlavne ked bol na nizsom stupni, od siesteho rocnika mal doucko slovina a matika, plus obcas chemia, biola, lebo moj ma aj poruchu imunity a vymeskal velmi vela hodin. Dva tyzdne v skole a dva doma. Takze mal ako keby sukromnych ucitelov, na jazyky nemina a anglina nepotreboval nic, z anj a bio chodil robit aj olympiady a monitor napisal sjl na 90 percent a mat 93. Takze radila by som od 6-7. rocnika mu niekoho najst a investovat financie a bude uspesny. Moj je prijaty bez prijimaciek na gymnazium, takze ta chcem povzbudit, ze sa to da. Moj syn je ale vyslovene studijny typ, jemu aj psychologicka odporucala gymnazium, aj napriek tomu, ze ma poruchy dys. Chce byt vedec.
@zuzana76 dakujem. Cize zamerat sa na sjl a mat. Ok.
@zuzana76 nas je sportovy typ. Ale napr mat a anj miluje a idu mu..
@anonym_9dcddd dakujem krasne. O takych apkach som vobec netusila. Aj nas sa uci pocuvanim mna..
@anonym_autor tych appiek je viac, ale tie skutocne dobre su platene. My sme ich objavili az po pol roku, ked uz odmietal ucenie a to sme skusali kadeco, potom nastal uplny obrat co povedali aj ucitelia.
@zuzana76 nas je sportovy typ. Ale napr mat a anj miluje a idu mu..
@anonym_autor tak mozete vyberat aj smerom sportove gymnazium, ak sa niecomu venuje, kedysi panoval nazor, ze taketo deti na gymnazium nie, lebo to nedaju a budu trpiet atd... to vobec nie je pravda, zavisi od dietata, od zavaznosti poruchy, od intelektu, od toho, aky je typ. Aj moj ma matiku rad a vsetky vedy a anglinu. Nema rad telesnu.
@anonym_autor tych appiek je viac, ale tie skutocne dobre su platene. My sme ich objavili az po pol roku, ked uz odmietal ucenie a to sme skusali kadeco, potom nastal uplny obrat co povedali aj ucitelia.
@anonym_9dcddd vies mi dat tipy aj na tie ine? Ci odporucas tieto 2? Chcem mu pomoct. Aj sebe. V juni som uz bola mega vycerpana.. 😞
@anonym_9dcddd vies mi dat tipy aj na tie ine? Ci odporucas tieto 2? Chcem mu pomoct. Aj sebe. V juni som uz bola mega vycerpana.. 😞
@anonym_autor este bolo ViemeTo, to sme skusali cez free verziu a nejak sa s tym nezzil. Potom bolo este par, ale fakt sa uz nepamatam co to bolo. Vacsina ma free skusobnu licenciu casovo obmedzenu na vyskusanie
@anonym_autor kamoska platila studentke strednej pedagogickej za to, ze sa s jej synom denne ucila. Ona v tom case varila a venovala sa mladsej. Vraj to chlapcovi islo s cudzim clovekom rychlejsie a ze sa mu studentka vedela cenovat aj tak, aby mu to slo - ucila sa v skole o roznych pristupoch k tymto detom.
@anonym_2a1bdc dakujem za tento tip. Nebyvame v meste, kde by bola spg skola.. ale rozhodim siete🥰
Ja ťa povzbudím 🙊. Piaty ročník je najhorší. Priprav sa. Zas už potom je to ľahšie, len sa prekúsať tým piatym ročníkom.
Budeš sa s ním musieť učiť, čo iné zostáva.
Môj bol teraz prvák (SŠ), veľa nových vecí a teda ešte sme sa niekedy museli učiť spolu.
Budeš to musieť zvládnuť. Ak ti na tom záleží, dokážeš to. Nemusí všetko vedieť dokonale. Moje dieťa má 3 dysky, na ZŠ to bolo o držku. V 7. a 8. ročníku lockdown a domáce vzdelávanie, u nich veľmi málo online, skôr v štýle spoznámkuj si, nauč sa, urob test. Celé zle. ZŠ ukončená s trojkami, neviem či z matiky nie až štvorkou. Už si nepamätám, ale bolo to zúfalé. Tŕpla som pri nástupe na strednú, mala som veľké obavy. V máji matury s vyznamenaním, v septembri nastupuje na VŠ. U nás sa to zlomilo nástupom na strednú, prístupom učiteľov a hlavne vnútornou motiváciou. Pochopením, doslova vedomím, že si k tomu musím sadnúť. Snažiť sa sústrediť, venovať tomu čas, hľadať spôsob, ako to dostať do hlavy. A chcieť. Vnútorná motivácia dieťaťa je asi najdôležitejšia.
Budeš to musieť zvládnuť. Ak ti na tom záleží, dokážeš to. Nemusí všetko vedieť dokonale. Moje dieťa má 3 dysky, na ZŠ to bolo o držku. V 7. a 8. ročníku lockdown a domáce vzdelávanie, u nich veľmi málo online, skôr v štýle spoznámkuj si, nauč sa, urob test. Celé zle. ZŠ ukončená s trojkami, neviem či z matiky nie až štvorkou. Už si nepamätám, ale bolo to zúfalé. Tŕpla som pri nástupe na strednú, mala som veľké obavy. V máji matury s vyznamenaním, v septembri nastupuje na VŠ. U nás sa to zlomilo nástupom na strednú, prístupom učiteľov a hlavne vnútornou motiváciou. Pochopením, doslova vedomím, že si k tomu musím sadnúť. Snažiť sa sústrediť, venovať tomu čas, hľadať spôsob, ako to dostať do hlavy. A chcieť. Vnútorná motivácia dieťaťa je asi najdôležitejšia.
@anonym_ebb63a jej.a na aku SS chodil? A na aku VS ide? Super!😍
@anonym_ebb63a jej.a na aku SS chodil? A na aku VS ide? Super!😍
@anonym_autor nas uz mal teraz 3 zo sjl v 4.roc. Vysetreny v 06/26.. 😁🙂
odporucam vyhladat liecebnu pedagogicku, urcite v okoli mate nejaku. pomoze vam ako sa ucit spravne a hlavne aby sa dieta ucilo samo. nam velmi pomohla syn ma 3x dys a po rocnom absolvovani stretutia s nou sa vyrazne posunul, teraz studuje na vyske a uplne v pohode
odporucam vyhladat liecebnu pedagogicku, urcite v okoli mate nejaku. pomoze vam ako sa ucit spravne a hlavne aby sa dieta ucilo samo. nam velmi pomohla syn ma 3x dys a po rocnom absolvovani stretutia s nou sa vyrazne posunul, teraz studuje na vyske a uplne v pohode
@kacena4 specialnu pedagogicku, ci?
@anonym_autor liecebnu, specialna pomoze s dysporuchou liecebacka global
@kacena4 to pocujem 1x. Kde ju najdem?🤔

@anonym_autor prosím ťa, o čo ti ostáva? Len šlapat ďalej, raz to bude horšie, inokedy lepšie s prípravou. Známky nie sú všetko.