icon

Čo baví štvrtákov? Návrhy na spoznávacie aktivity

6. apr 2026

Potrebujem na prax vymysliet spoznavaciu aktivitu pre triedu štvrtákov, no neviem úplne čo ich baví, čo teraz letí, a chcem to robiť tak nejako konkrétne nech sa citia videní, nie len otázky typu že máš doma havka? Čo baví vaše decka v tomto veku? Možno aj predmety v škole kludne.
Ďakujem

anonym_92b3e3
6. apr 2026

@anonym_autor technológie a hry, napríklad by možno zaujalo keby každý predstavil seba ako postavu v nejakej hre či v prostredi čo ich baví (Roblox, Minecraft, K-pop) a nakreslil sa na plagát aj s popisom seba ako hernej postavy.
Sekcie na vyplnenie:
Môj Skill (Schopnosť): V čom som v škole alebo doma „level 100“? (Napr. viem bleskovo počítať, viem kresliť draky, viem upokojiť kamoša).
Môj Inventár: Tri veci, ktoré mám stále pri sebe (v batohu alebo v hlave).
Môj Soundtrack: Pieseň, ktorá by hrala, keby som vošiel do triedy.
Tajný quest (Úloha): Čo by som chcel tento rok v škole dokázať?
a pod.
Plagáty vyvesiť po triede a každý by mohol označiť nejakou značkou, ktorý sa mu páči alebo keď s ním má niečo spoločné.

anonym_b9bb15
6. apr 2026
@anonym_92b3e3

@anonym_autor technológie a hry, napríklad by možno zaujalo keby každý predstavil seba ako postavu v nejakej hre či v prostredi čo ich baví (Roblox, Minecraft, K-pop) a nakreslil sa na plagát aj s popisom seba ako hernej postavy.
Sekcie na vyplnenie:
Môj Skill (Schopnosť): V čom som v škole alebo doma „level 100“? (Napr. viem bleskovo počítať, viem kresliť draky, viem upokojiť kamoša).
a pod.
Plagáty vyvesiť po triede a každý by mohol označiť nejakou značkou, ktorý sa mu páči alebo keď s ním má niečo spoločné.

@anonym_92b3e3 tak si jej vypracovala celu ulohu.

autor
6. apr 2026
@anonym_92b3e3

Sekcie na vyplnenie:
a pod.

@anonym_92b3e3 super napad, velmi ďakujem, no na toto nemáme bohužiaľ časovú dotáciu ani materiál, má ísť o takú rýchlu spoznavacku medzi spoluziakmi aby sa prepojili, čiže zháňam skôr výroky typu. Rád hrám Roblox, alebo počúvam k pop. Čiže už decká v takomto veku sú k pop fanúšičky?

mamatroch
6. apr 2026

nasi hravaju v skole niekedy na rannych kruhoch take, ze ucitel sa ich nieco spyta, napr. kto ma rad (nejaku skupinu, konkretnu sladkost, predmet...) a kto ano, postavi sa a tak dookola, neviem, ci si ti, co stoja nahodou aj miesta nevymiensju.medzi sebou...?

mauduska
6. apr 2026

My sme síce ako starší, ale použiť sa dá aj s malými, hrali hru, kde ak máš v triede napr. 20 detí + učiteľa, tal nachystáš do kruhu len 20 stoličiek. Učiteľ je prvý strede a povie niečo o sebe, čím ale zahrnie aj iných, napr. VYMENIA SI MIESTA TÍ, KTORÍ majú brata. A všetci, ktorí majú brata vstanú a musia si sadnúť inam. Keďže je stoličiek menej alo hráčov, jeden ostane stáť v strede a ten vymýšľa ďalšie VYMENIA SI MIESTA TÍ, KTORÍ majú radi pizzu. Pointa je, že povieš niečo o sebe, ale je veľká šanca, že to platí aj na iných.

anonym_92b3e3
6. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_92b3e3 super napad, velmi ďakujem, no na toto nemáme bohužiaľ časovú dotáciu ani materiál, má ísť o takú rýchlu spoznavacku medzi spoluziakmi aby sa prepojili, čiže zháňam skôr výroky typu. Rád hrám Roblox, alebo počúvam k pop. Čiže už decká v takomto veku sú k pop fanúšičky?

@anonym_autor áno aj mladšie deti to už poznajú, tak skús im dať len jednoduchú otázku "čo mám rád?" "Čo ma baví v škole?" Mali sme raz takú aktivitu, deti si hádzali klbko špagátu medzi sebou, kto odpovedal , odmotal kus a potom hodil ďalšiemu v kruhu, vytvorila sa medzi deťmi sieť. A na záver sme vyskúšali, čo sa stane keď jeden-dvaja pustia svoju časť, a sieť sa rozpadá, preto je každý zo skupiny dôležitý a musia držať spolu.