Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
@susan007 no o tom hovorim. prilisne tutu nunu a potom strasne nieco - 1. trieda, chudatka, oni to nezvladnu. ved su malicke, ved ucenie, ved zodpovednost... moje nervy... mna brat v 6 rokoch strazil a bola som babatko. a nikto sa nad tym nepozastavoval. rovnako sme v 6 rokoch chodili do obchodu uplne bezne. ked boli nasi v praci, ostala som ako 6 rocna aj hodinu dve sama doma a nic sa mi nestalo. nevidim dovod, preco by nase deti nemohli byt rovanko zodpovedne v ich veku. zaujimave je aj to, ze doba ide dopredu, ale detom branime ist dopredu v tychto veciach. vsetko je nebezpecne, vsade je zlo, tutu nunu. uaaaaaa. alergiu mam na to.
@rubinka oni sa nehraju, vies? 🙂 ze maju koberec v triede este neznamena, ze si skladaju lego. len ucitelku zaujima 10 minut ako sa mali vcera. to je ludsky pristup. ale uci sa pismenka, uci sa pisat, citat, pocitat. maju aj ine predmety a v pohode a si predstav, nemaju len jednu ucitelku. striedaju sa im tri na rozne predmety. takze toto neni uz same o sebe jednoduche pre prvakov, ked im rotuju tri ucitelky. a sedia v laviciach. tiez musia posluchat a vypytat sa na wc a robit si domace ulohy a opovedat 🙂 neviem preco mas pocit, ze sa hraju. daltonsky system neznamena, ze sa hraju celych 9 rokov, ale ze sa ucia zodpovednosti, samostatnosti a timovej spolupraci 😉
@rubinka ano. lenze prvy mesiac sli normalnym systemom. na daltona nabehla skola len posledne dva tyzdne. rozdiel vidim v tom, ze sa o tie deti zaujimaju a ze teda ich ucia samostatnosti a zodpovednosti. maly je v klasickej skole a budem rada, ak sa rozhodne pre prestup. on ma/mal rozne dys a je uz siestak, sice ma individi integraciu, ale kazdy na to kasle a aj napriek tomu, ze je hodnoteny normalne pri jeho dys, uci sa priemerne na 2,00. co je vynikajuce. ale je to o tom, ako si to v hlave nastavil. on dobre vie, ze co ma v hlave, co ho bavi, z coho bude tazit v buducnosti a z coho nie. on dobre vie, ze znamkovanie nie je uplne v poriadku. on si z toho nnic nerobi. pripravuje sa poriadne, uci sa, ale vie, ze niektori ucitelia su psycho a ked sa aj na hlavu postavi, tak nic nezmeni. a vie, ze zakladna skola nebude v zivote nikoho zaujimat. ked si zoberiem moju triedu zo zakladky, najvacsi biflosi, ti dnes robia na minimalke, hoci maju VS a tie "brzdy" pardon za vyraz sa maju kralovsky. toto vsetko my vieme. preto nerobime dramu z toho, ze dieta nenosi domov same jednotky. my sa nestresujeme pre voloviny. a dobre robime. ale zaroven deti vedia, ze holt raz takto to v tej ktorej skole funguje, tak to tak je nebudem teraz behat a zhanat skolu len aby chudatku malemu vyhovovala. bol aj v sukromnej a tam sa mi paradoxne nepacilo. tu si obrusil lakte v statnej skole. aj ked je to o hubu. ale co ho nezabije, to ho posilni. a zoceluje ho to. 🙂
@mawka uplne suhlasim s tebou,nasa spolocnost akosi pozabudla, ze prvacik je ludska bytost nie software, ktory potrebuje kazdy rok ugrade. Nas prvak chodi do klasickej skoly, nenormalne sa zenu uz prebrali vsetky samohlasky, baziruju na sklone pisma neviem naco aj tak si vytvori rukopis kazdy svoj hlavna vec ze to pismenko pozna, decka stresuju znamkami, zakokce sa pri citani ,3_4 do ziackej, vobec ich neberu ako male deti. System dalton by som vitala alebo jednoduchy ludsky pristup aby sa deti do skoly tesili ze sa nieco naucia nie strachovali koli znamkam.
A s predskolskou pripravou mam bohuzial tiez skusenost ze o nicom.
A tie odklady su nejak moderne ved precoby nie, aj psychologovia musia z niecoho zit, vyrobia testy vyrobia deti neschopne skolskej dochadzky t.j. ich novi klienti, rodicov doplasia ...rodicia by si mali uvedomit ze oni su ti co poznaju svoje dieta a nedovolit rozhodovat cudzim ludom podla nezmyselnych tabuliek. Totizto tie psychologicky akosi pozabudli ze nie kazde 5 rocne dieta im bude robit opicku a odpovedat na vsetko, nie je nic nezvycajne ze sa zlakne alebo zatne a nic nepovie a uz je dieta psychice narusene....ja som odmietla psycholog. testovanie predskolakov a pozerali na mna jak na mimozestana....
Jaaj a zboznujem dovod odkladu lebo je dieta hrave...akoze normalne je nehrave 5_6 rocne dieta????? A toto bol dovod snad 90% odlozenych deti....este ze tie psychologicky mame...
@mawka asi dobre nečítaš čo píšem, nikde som nenapísala že deti čo chodia do školy sa nehrajú 😕 nepreháňaš to trošku? Napísala som svoj názor, mám dve deti jednu piatačku a jednu predškoláčku a moja školáčka toto povedala-ešte mať tak jeden rok naviac, kedy by som sa mohla IBA hrať 🙂 prečo by som dieťaťu toto obdobie ešte viac skrátila? Máme za sebou prvácke učenie a vtedy písala domáce úlohy koľko krát aj dve hodiny a to je šikovná, teraz je vybavená rýchlo ale u nás je prvý ročník zaberák, bola hravá nevydržala celú hodinu sedieť na stoličke, normálne občas aj spadla s nej čo sa mrvila 😀 a bola tak šikovná ž často skončila prvá zo zadaniami a pani učiteľka-mali sme šťastie na chápavú dušu jej povolila doniesť si knižku a ked si urobí čo má čítala si svoje. Mladšia taká šikovná nie je, je to priemerné dieťa, čo sa nevie sústrediť na učenie a plnenie úloh viac ako 5 minút, tak že dokonca zvažujem odklad.
Ja ti vôbec neberiem tvoj názor a rozhodnutie dať svoje dieťa o rok skôr-keď to zvláda a je pripravené, kto iný by to mal vedieť ako jeho mama, ale predsa tu nebudem nasilu presadzovať, že to tak musí byť, každý sme iný a aj každé dieťa je jedinečné a treba k nim pristupovať individuálne 🙂
URČITE NIE z vlastnej skusenosti naša 5 ročná dcera vedela čitat, pisat bola velmi rozumná ma vysoké IQ ale psychologička neodporiučila ,že bola velmi citovo na mna naviazaná a tie staršie deti by ju ubíjali.Tak sme ju nedali chceli sme dať do triedy pre nadané deti. KAMARÁTKA aj napriek radám dala svoju dceru už v 5 rokoch bolo dobre do puberty dieta sa od strašich naučila všetko zlé je nezvládnutelná ,namyslená ,droguje už prestupili na druhu školu aj tam má zlu partiu pije ,sex atd som z toho smutná asi naozaj tie deti musia aj vedieť odolavať nastraham :(
@lenadka ale dôvod že dieťa je hravé použili práve psychologičky, tak ja tvrdím jedno, že mama si pozná najlepšie svoje dieťa, ono to dieťa môže byť šikovné aj schopné sústredenia ale práve počas testov môže byť dostresované a už je výsledok -odklad, navyše testy robia 5ročné deti a do školy idú ako 6ročné a ten rok je parádný rozdiel aj vo vývoji. Kebyže vidím problém vo svojom dieťati sama požiadam o odklad anebudem čakať na testy.
@lubomiramartecikova no s tým súhlasím ja by som 5 ročné dieťa dala školy nie na základe toho či vie abecedu alebo počítať ale na základe toho či je psychicky na to zrelé, to je veľmi dôležité, ak je dieťa v pohode potom aj to učenie ide v pohode.
@lenadka len o tom to prave je, ze deti idu do skoly a MUSIA a neberie sa ohlad na to, ze najskor ich treba zrovnat, aby sa naucili, ze teraz robia toto a potom si oddychnu a tak. proste v style sed, bud ticho a makaj. ale to velmi zavisi aj od ucitelov. ako pises, kazde dieta je jedinecne, ale pokila bude v triedach 25 a viac deti, jasne, ze ucitelka nebude stihat, ked musi ist podla nejakych nezmyselnych papierov. uplne by stacilo navodit pohodovu atmosferu. lebo potom aj deti, ktore su fakt ze sikovne a tie 5-6 rocne sikovne su, tak su sokovane z toho pristupu SED, MAKAJ a ANI SA NEPOHNI. a potom sa aj psychologom a ucitelom zda, ze su nepozorne. no keby sa malo ist podla pozornosti a "hravosti", tak odkladane budu deti este do 10 rokov.
takze ano, je to z velkej casti aj o ucitelovi. lebo aj v jednej skole, ked su dve triedy, vidim u nas v meste, z jednej ucitelky sa tesia, je ako anjel, mila, dobra, trpezliva a druha uvrestana, tak hulaka aj na prvacikov. to je potom o com.
@mawka presne všetko je to o ľuďoch, pokiaľ budú brať deti ako deti primerané svojmu veku a vytvoria pohodovú atmosféru všetko pôjde hladko a deti sa budú predbiehať vo vedomostiach, ale aj u nás je bohužia prístup sed, ticho bud, píš lebo nestíhame...no ked dieťa robí pod stresom lebo sa nestíha podľa nejaký tabuliek čo vymyslel nejaký pán magor čo deti ani nemá tak výsledok sú zmagorené aj šikovné deti....
@jajaoli - nas testy zrelosti čakaju v marci to bude mať 5,5 roka. V 5 rokoch sme boli len na taky pokec, povedali sme aka ja kde vidime nedostatky prečo chceme odklad, pani psychologička jej dala zopar uloh kde chcela zistiť či je naozaj taka ako hovorime a naozaj pri každej jednej nam ukazovala kde vidi problem, doteraz som sa nestretla s niekym kto by tak dokonale dokazal zhodnotiť moje dieťa lebo bežny človek len vidi že je mudrá že si rychlo pamätá atd ale nevidi tie ine veci ktorymi denne prechadzame, nik ma nepresvedči že jej odklad ublíži, ma veľky problem so sustredenim, furt sa niečim rozptyluje a ulohu nedokonči, je spomalená tam fakt potrebujeme 2 roky na to aby sme ju vycibrili a naučili trpezlivosti a sustredeniu. Vedomosti ma v hlave kopec ale tak to aj moj 2,5r syn naratá do 10 zayo ešte neni genialny len sa proste uči popri nej.
my sme dali prave dieta ktore malo odklad takže syn mal 7 rokov ked išiel do školy a teda zvlada to super,ine deti plaču rano,nechcu sa učit att. mam na mysli hlavne maldšie detičky od neho takmer o rok čo mali v lete 6 rokov. Dali nam odklad kvoli školskej nezrelosti a teda vidim rozdiel ako za ten ork napredoval a nič nezmeškal,nič mu neušlo akurat je starši .Dieta nieje podla mna zrele do školy tym že vie čitat alebo počitat v 5 rokoch.
@rubinka ved jasne ty si poznáš dieťa najlepšie a verím že aj rozhodneš najlepšie pre svoje dieťa. v susednej škole sa robili testy spôsobom že došlo 5 psychologičiek, odobrali deti niektoré už plačúce išli s "cudzími" tetami, jednu hodinu museli vypísať 5 hárkov A4, testy, samozrejme tie dostresované deti zabudli aj ako sa volajú. A kamoške povedala psychologička že dieťa je zrelé tak na pol, lebo keď jej dala spočítavať tak si moc preratávala na prstoch......no tak to ma dorazilo 5 ročné dieťa má vedieť spočítavať z hlavy??????
Normalne mam strach nastupu do skoly :( Podla mna cely system statnych zakladnych skol (hlavne 1 stupen je zly), cize dieta by som tam ani nedala keby som nemusela :D Ja som taketo veci nepoznala, chodila som do "alternativky"... sice si pamatam ze ma zdrapili s IQ testom, a tak... ale mali sme tak klud a veget... ziadne stresy pred tabulami, vrieskanie tu sed, nezabavaj sa... starostlivost ucitelov niekedy este vacsia ako doma (teraz je to tak ze rodicia sa idu potrhat za detmi, ale u nas to bolo tak ze rodicia v praci od rana do vecera, ked sme prisli same domov tak vecera, ucit sa a spat.. chore deti boli same doma bezne, navstevy lekarov same uplne bezne ;) ), aktivity, sport, kruzky, vylety... a pritom sme sa stihli naucit viac ako v beznej skole... strqasili ze neprezijeme strednu skolu ked prejdeme na normalny rezim a cuduj sa svete, drviva vacsina z nas prezila aj VS a poklopem na stretavke nebol jeden nezamestnany spoluziak... ;) Boja sa ucitelia zaviest nieco nove, neberu pracu ako poslanie deti nieco naucit.. len tabulkuju, rychlo letia ucivom... brata do dnes doucujem.. nacmaraju jeden priklad na tabulu a sup pisomka.. ze im to nevysvetlili? Ze sa neopytali ci niekto nerozumie? No a? A potom sa cuduju, ze vysledky roznych "dolezitych" testov su take ako su a mladez nam sprostie... lebo je dolezia interaktivna tabula a pocitace, ale vedomosti nie :D pamat nula bodov :D
U nas to fungovalo pracovnymi listami na vsetky predmety (ucitelka si ich sama vyrobila na vsetko), kompletne zhrnutia v "mini knizkach" na matiku, SJ a vsetko.. kazdy isiel svojim tempom po vysvetleni, az kym to nevedel na 100% a nebolo to vobec narocne (bolo nas 20-25), ked mal niekto pocit ze nechce prave pocitat, tak si zobral iny predmet alebo isiel robit daco ine... napr. hrat na flaute... ale vsetko musel kazdy dorobit a dat sa "preskusat" az kym to nevedel. Ten komu nesiel diktat, ich dostal aj 20 za den... a ten co nevedel rovnice detto. Ucitelka vsetko prisposobila kazdemu na mieru. A stihala s nami robit VSETKO. Zaujimave.. len nemala kabinet kam sa zatvarala ale venovala sa nam 🙂))
Nedala som vela k teme, ale musela som sa rozpisat... :D Som proste traumatizovana z kadejakych psychologov, ucitelov a postupov v ZS, kde sa proste tie deti formuju na to co z nich vyrastie.. ak ich nezaujmu na prvom stupni, tak kedy??
@jajaoli 5 rocne, citat pisat a pocitat... 6 rocne uz aj vybrane slova... psycho :D
@simca06022011 najväčšia blbosť je že obnovili známkovanie prvákov. Moje staršie deti boli hodnotené včeličkami, ked niečo nešlo tak učiteľka napísal viac čítaj a pod. Deti ani rodičia nemali stres. A nechápem prečo nie je systém štátnych škôl jednotný, V jedných školách sa známkuje v iných sa nemusí, niekde píšu ešte len lastovičky niekde už slabikujú....jedným slovom bordel a odnesú si to deti. Učebnice menia každý rok aby si niekto zarobil, čím dalej neprehľadnejšie že niekedy na zadanie v prváckej matematike mi nestačí vysoká škola aby som pochopila....a už nehovorím o chybných výrazoch, ktoré sa používajú v matematike....
@jajaoli mne staci ake ucebnice ma maly v siestej a ake mal v piatej triede, no cisty brak. absolutne otrasne knizky. som si v nich listovala, same omacky a pointa ziadna, neuceleny text. maly si sam dohladava informacie navyse. pretoze tie knihy ich nikam nevedu. vraj nase deti su slabe v citani. no bodaj by neboli, ked v knihe ma suvisly text styri riadky, potom nejaky obdlznik zvyrazneny, nejaky obrazok, zase jedna dve vety, potom akoze otazka.. a ked ucitel nevysvetli poriadne, tak ako to ma to dieta vediet? a zvlast teda moj maly je extremne zvedavy. jeho stale zaujima pricina niecoho, taky dejepis, mozem povedat, ze vie toho viac pomaly ako rokmi osprostena ucitelka, ktora dokola to iste "prednasa" ako verklik sto rokov. a mozem povedat, ze take decka, ktore maju vedomosti lebo ich nieco bavi, take deti ucitelia radi nemaju. lebo im zanasaju nove veci do toho ich stereotypu... ale tak chvalabohu, maly ma na salame. a celkovo sa dnes decka ucia halabala. prva trieda ano, hrrrrrr, rychlo sa naucit pisat, ratat, prave to RYCHLO moze sposobovat rozne dys podla mna, lebo citanie je dost narocna vec a to sa jednoducho rychlo ucit neda, tam treba byt dosledny. a tiez je xy metod ako sa naucit citat a pocitat a pisat, ale nikto na to neberie ohlad, pokial to dieta nepise a necita a nerata tak ako si to konkretna ucka predstavuje, je problem. ako keby nebolo jedno, ze AKO, dolezity je vysledok. to mas ako matika. no ten dnesny system pocitania, cim zlozitejsie, tym viac trendy na skolach, no pozeram ako puk, nie som jedina, ze co vlastne v tych zadaniach chcu a preco tak zlozito. a ked som to malemu vysvetlovala po nasom, lahsie, tak spätna väzba od ucitelky bola, ze radsej nie, lebo oni maju iny system.... boze system system system. na vsetko je system. ze je ale nahovno, to nikoho nezaujima. som v de, tu sa decka ucia menej, tu nevidim decka s 5 kilovymi taskami, tu si idu po ulici s crossbody taskou a v rukach sanon - ocividne pouzivaju pracovne listy. som v ucitelskej rodine, kde je niekolko generacii ucitelov. vela som sa pytala, zistovala, v com to je ine. tu maju decka viac prazdnin, menej sa ucia, ale paradoxne vedia toho viac nez tie nase mordovane chudatka. ked som hovorila, co beru u nas prvaci a siestaci (lebo to je aktualne u mna), tak im padali sanky a prve co povedali, ze preco su nase deti take pretazene. ved to mas aj s VS. ides na prijimacky a mala by si vediet pomaly to, co sa ucia v prvom a druhom semestri,. skola je na to, aby konkretne veci naucila a nie ze uz musis ist nauceny do skoly. detto prva trieda, 6 rocne je malinke, nezrele, bla bla bla, nic sa nenauci, ale malo by vediet to a hento, pomaly uz pisat, citat, sak kurnik, na to ta prva a druha trieda je, aby sa to ucili. lenze u nas sa v skolach vyucuju sprostosti a doslova. ja to vnimam tak, ze vseobecny rozhlad treba mat, ale su veci, ktore by sa mali brat okrajovo. ved aj to dieta sa na druhom stupni zacne profilovat, ze co ho bavi. a uplne sa doprofiluje niekedy na strednej. niekto ma odpor ja neviem k dejepisu, tak z neho tazko bude historik. niekto miluje fyziku, chemiiu, tak sa tomu bude venovat aj vo volnom case lebo ho to bavi. ale niekoho to nebavi, tak preco ho do toho nutit. naco komu dofrasa je poznat chemicke vselijake reakcie, rovnice a neviem co. mne uplne k zivotu staci ze co je voda, kyselina, zasada a bezne veci, proste nemam doma labak ani som nechcela mat. a tych, ktorych to bavilo, tak sli na skoly s takym zameranim. proste cele zle. husti sa do deti vsetko na jedno kopyto a nikoho nezaujima, v com to dieta je dobre, ze by sa tomu viac venoval, aby bol este lepsi.
k tomu znamkovaniu- u nas nie je, cely 1. rocnik dake stemple maju, ale ak by sa rodicia dohodli, jednotne by vystupili a navrhli neznamkovanie prvakov, nepreslo by?
lebo casto je rodic ticho, kde sa ma ozvat a kde neporiesi nic, tam nesuhlasi.
inak k skolskemu systnemu u nas- debata na dlho. ale zalezi od ucitelky. u nas vyzera, ze ma zdravy seldiacky rozum, ziadne stresy, pohoda, syn neriesi nic, do skoly chodi ako na vylet. a ked sa ho pytam, co bolo v skole- odpoved nic, vselico, hadaj... 😀
osobne ja na znamky celkom kaslem, co chcem- snahu z jeho strany, neflakanie a jazyky, kedze viem, na co ma a ze nieco nebude podla predstav niekoho? kaslem na to.
dnes celkovo kazdy, kto ma prepytujem dierku v riti ak chce, nejaku skolu skonci a nevyzera, zeby to bolo do buducna ine..
@jajaoli ucebnice su na figu borovu... priserne... cim dalej viac obrazkov (aj pre starsie deti) ale uplne chyba nejake logicke vysvetlenie uciva... same kraviny tam davaju a ked sa nieco chcu naucit aj tak nakoniec musia citat inde, prepisovat, prefocovat...
@kofa77 rodicia spisali aj peticiu Ale pani riaditelka rozhodla tak, tak tak aj bude....ide o to ze taky prvacik dostane hned zlu znamku staci ze si nevsimne zabudne pritom to vie a nasa ucitelka im nic neodpusti potom tie znamky su neobjektivne. Rodicom nejde o to aby mali same jednotky ak na to nemaju ale ide im o tie stresy zo znamok co deti maju. A raz sa zapise do ziackej raz nie. Skoda reci....
@mawka no ved aj tie ich postupy, decko vyriesi prikad spravne ALE nepouzije ich postup tak zle.....mas uplnu pravdu prvak by podla nich mal vediet spocitavat aj pisat....psychologicka neodporuci 5rocne dieta do skoly lebo ked mu dala scitat 5+4 tak si to spocitavalo na prstoch a nepovedalo z hlavy....no comment...
A jasne ze treba dieta viest smerom ktore ho bavi, "multifukcny" ludia su zvycajne nepouzitelní vedia z kazdeho nieco ale nic poriadne.
@jajaoli ja som odporca znamok, rozumiem ti.
skola je podla mna sluzba, ale taka, kde nie ejdna strana diktuje a druha prijima bez prejavu vlastneho nazoru, ma to byt diskusia. casy, kde sa diktovalo a rodicia pocuvali skoncili. len bohuzial niekde to nedorazilo, co je smutne, ze to odnesu ti najmensi. znamky, za kraviny , za zabudanie, pisomky pomaly od septembra, ulohy na 2 hodiny... komu tym rezimom prospeju?
na hlavu cele toto. v dnesnej dobe, ked sakazdy kto chce dokaze naucit vela veci aj sam by sa mal klast doraz na ine veci, nase deti nevedia formulovat vlastne nazory, argumentovat, ale zas recitovat, to hej, kazdy tyzden daku krvainu nahucat do hlavy, aby o dalsi tyzden vymazalo a naucilo sa dalsiu, to treba.. 😠
hej, z hlavy spocitat 5+4 u 5 rocneho, ale hlavne ze cely 1 rocnik vymalovavaju blbosti potom, ved ja uz to aj vymolavam synovi sama, kkedze jeho to brutalne nebavi
@kofa77 to ako mojho nebavi recitovanie. on to proste neznasa. a take tajtrlikovanie a spievanie na hudobke, ved to je trapne a zvlast pre pubosov. navyse nas maly fakt ze nevie spievat, kks ale este ich aj znamkuju. ja neviem, ale na ktoru rit mu bude, ze vie naspamat mor ho? sak ja si to tiez pamatam. aj kollarovu slavy dcera, marinu, hviezdoslava barsjakeho a naco mi to akoze je pri utierani riti pacientom?? alebo zeby to bolo dolezite pri ratani pomerov pri riedeni antibiotik? asi tak...........
verim tomu, ze vacsina rodicov je normalna a znamky prvakov nepreziva, dolezite je, aby dieta chodilo podla moznosti s radostou do tej skoly, minimalne aby k nej malo vztah neutralny 🙂
ale nie znechutit mu ju od prvych dni.
ale prave ti drobci su casto taki, ze ich to totalne demotivuju tieto znamky. stresy, pocit, ze znamka,nie to, co sa naucim je dolezite. a toto ucitelia nechapu. na cele s ich riaditelkou, ale stavim sa, ze je urcite nejaka phdr s doktoratom z pedagogiky 😠
@kofa77 tak veru totalita este aj v skole......nasi mali pisomku uz druhy septembrovy tyzden este ani nevedeli co je to skola, za prve ciary doniesol jednotku som myslela ze vsetci a na rodicovskom som sa dozvedela ze niektore deti podostavali aj 3_4.....no a to s tym vymalovavanim je u nas podobne strasne to neznasa.
@mawka no a znamkovat vychovy tak to jedine dement mohol vymysliet, nech nauci spievat dieta bez hudobneho sluchu, nech nauci dieta stojku co nema pohybove nadanie alebo nech nauci malovat dieta bez talentu a moze si ist prevziat nobelovku.....u nas nastastie vychovy hodnotia len slovne ale v susednom meste maju na telesnej tabulky napr na skok do dialky tolko cm jednotka.. tolko cm dvojka atd....sak to je frustrujuce pre dieta ked nema sancu ziskat jednotku lebo jednoducho to nemoze, nema talent..
@mawka ani syn nebude spievat, resp. on otvara usta len, zatial to staci 😀
@jajaoli presne toto mam na mysli, pisomka, ze ciary 😕
ale keby sa deti opytala, co sa im paci najviac, v skole, z coho maju navjvacsiu radost, co sa naucili, skratka pestovat v nich pocot, ze dolezite je to, ze sa naucia nove veci, ze stale sa budu zlepsovat, ze je to super, co budu vediet... skratka pozitivna motivacia, radost z novych veci, ved u prvakov je to este lahke, vyvolat v nich nadsenie...
nie, ubit v nich ich treba tu zvedavost, radost z ucenia 3-kami a 4 -kami 😠

@rubinka prave preto je dieta testovane v v cppp, mamicka si.len tak rozhodnut nemoze...hadam aspon tym.psychologom mozme verit ked uz cela skola je velke stradidlo🙂)