Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
@lorela zalezi od skoly, u nas davaju nejake slniecka vysmiate, neutralne sa tvariace a zamracene.
inak ale k otazke, ja by som skor nedala, ak beriem mojho syna konkretne. pritom on je decembrovy a chceli ho dat skor, cize isiel by v 5 rokoch a 9 mesiacoch.
ano, rozumovo mohol ist uz vtedy do 2 rocnika, ale socializacia- skoda slov. dobre tak, ako je.
u nas davaju slniecka, pripadne cervenym do zosita pchvalu, do ziackej aj slniecka aj znamky ale uz mala aj cervenym v zosite po prvom tyzdni ze SKLON! drb aj s vykricnikom. som si pomyslela svoje. 😀
nezabudnem, ked maly v druhej triede doniesol dve znamky za prirodovedu ci ako sa to volalo jedna za upravu zosita - 😀 😀 v druhej triede a druha za obrazok, co mali nakreslit. no uprava desna, sak chalan, navyse pise dost skaredo, tak dostal 4. tak som mu v ziackej podpisala znamky a k tej stvorke som dala velky cerveny otaznik pre pani ucitelku 😀 predychavala, ale zdrzala sa komentara. sak ako toto neni normalne. fakt... hlavne smiesne. ona nie aby ho pochvalila, ze teda je namakany z prirodnych vied, pretoze jeho to dost bavi a vzdy vedel viac ako spoluziaci, nie, ona tam riesi upravu. no katastrofa.
@mawka suhlasim s tebou. Zosit by mal sluzit ziakovi, aby sa z neho ucil. A nie trestat dieta za to, ze nema peknu upravu. Proste niekto na to nema osobnostne predpoklady. To ako keby po nas dospelych chceli, aby sme vsetci mali vyupratovane skrine. Niekto mat bude, iny nie. A co. Ved su dolezitejsie veci. Hlavne, ze v zosite vsetko ma a hlavne, ze to aj ovlada.
@mawka to, že sa dieťa dá predčasne do školy, alebo radšej malo mať odklad, sa najviac prejavuje že vraj až v 3. a 4. ročníku. Áno, a u niektorých detí hneď v tom prvom. Trápia sa zbytočne všetci naokolo. Podľa mňa to nemá zmysel dať skôr, aj keď sa dieťa javí pripravené a informácie mám z prvej ruky. Od psychológa, ktorý teda skôr ktorá robila s deťmi 40 rokov, robila s nimi predškolskú zrelosť... A mnoho iného...
@liv1 vsetko mozne sa vie prejavit v neskorsom rocniku a to aj u deti, ktore mali odklad, resp. im vychadzaju zle roky. take deti uz netestuje nikto a zapisy na ZS su na takej urovni, ze to im spravi uz 4-rocne dieta. ze vymenuj farby, napocitaj do 5 alebo do 10, povedz ako sa volas, nejaku basnicku.....
zaujimave ale je, ze kedysi sa v takom sialenom meritku deti neposudzovali, citat, pisat, pocitat sa naucili vsetci, o nejakych dys-sme mohli len snivat a ak boli poruchy silne, tak sli deti do specialnych skol. ale prisposobili sa deti vsetky. teraz je to skor trend. a stale taky protichodny. na jednej strane chranime deti pred skolou, ze este nie su pripravene, na strane druhej sa od nich vyzaduje abnormalne tempo. v konecnom dosledku idu zo skol nepouzitelne. a pouzitelne su len tie deti, ktorym sa rodicia venuju navyse a ucia ich aj co je zivot a ako byt v tom zivote pouzitelny. ti vravim, zazila som rakusko, nemecko, anglicko, proste ako keby sme narocky z deti robili neschopakov. a to len preto aky k tomu mame pristup. teda v akom stave je skolstvo.
@mawka suhlasim ze nase skolstvo ma obrovske medze. Hlavne nauci deti predovsetkym memorovanie, nie aby riadne pohli rozumom, boli kreativni, vedeli sa vynajst. ALE my uz v tom systeme zijeme a vdaka tomu ze ako ty hovoris sa o dys ... vie, mozu tie deti konecne nebyt posudzovane ako hlupe ci nebodaj ich posielat do pomocnej skoly! To nie je trend, ale konecne aj tu su ucitelia pristupnejsi a davaju tymto detom sancu sa uplatnit normalne. Byvaju tie deti/dospeli castokrat nadpriemerne inteligentni. Dietatu s dyslexiou a dysgrafiou sa mozes venovat aj 10 hodin denne navyse okrem skoly, aj tak sa to nanauci/zapamata/praktizuje ako ostatne deti. A preco neochranit svoje dieta a neodlozit skolsku dochadzku ked su zjavne deti zrelsie 🙂. Ale ja nebranim nikomu mat svoj nazor, toto je ten moj 🙂
@liv1 tak v mojom ponimani je ochrana mojich deti v tom, ze ich naucim ako sa nebat novych veci, ze neexistuju ziadne limity, len tie, ktore si clovek spravi sam v hlave, ze cez prekazky treba ist a vediet sa zatat. a nie pred niecim utekat. a ze dys vlastne nemusi byt ziadny problem.
prosim ta, kolko ucitelov sa skutocne venuje detom s dys? velmi malo
@liv1 viem ako si svoje deti vychovavam. urcite sa k nim v ich veku nespravam ako keby mali dva roky. syn ma individi integraciu a viem ako sa tomu "venuju" v skole. aj v tej predchadzajucej. viem posudit aka je praca s dietatom s niekolkymi dys, aka je praca s predcasniakom a viem, co je to mat doma dvakrat nadpriemerny intelekt. ver, ze by som tiez chcela zit normalny zivot s beznymi detmi. ale nech, viem co robim a robim to dobre 🙂
Ja osobne tiez idem dat dceru skor do skoly.Ja sama dom isla do skoly skor a som spokojna.
@klarika12 mozem ti povedat, ze moja najmladsia a teraz po pol roku patri medzi najlepsie. cita ako raketa, pise krasne a to bolo na zaciatku reci ze taky sklon, hentaky, take citanie, hentake a teraz nemaju uz co povedata vytknut. ani naznak nejakej dys, spokojne, vysmiate dieta, ktore miluje skolu. az tak, ze je nestastna, ze su prazdniny a nemoze tam ist 😀 😀 a s inymi detmi, v kolektive uplne bez problemov. vobec nelutujem, ze je o "rok" skor v skole. teraz vidim, ze nechat ju este rok v skolke by bolo kontraproduktivne.
@juliap tiež premyšlam či dat do školy a či nie ...mala chce ist hlavne kvôli tomu že jej všetci skoro odidu do školy...odporučanie od psychologičky mame ...vravela že je na svoj vek velmi pozorna a trpezliva teda nema problem vydržat hodinu v klude ....ale treba v škôlke spinkava stale a zaspi ako prva pravidelne...to by som s nastupom do školy prave neriešila...skorej to či ju teda dat aBY MOHLA BYT s kamaratmi ....tiiež vaham čo je spravne
Tak ako tú mnohé píšete keby som mala to odporúčanie od psychologičky tak by som dala dieťa aj skôr do školy, nerobilo by mi to problém
Moje dieťa má 4,5 roka a už číta...je septembrova a tiež si neviem predstavit že ešte by mala byť 2 roky v škôlke....chcem ju dať skôr...ale tak zase neviem či potom v neskorších ročníkoch bude zvládať učivo....a ako zistím či mám nadpriemerne mudre dieťa?
@juliakocka to nie je az take tazke zistit. Treba ist k detskemu psychologovi. Bud k statnemu do CPPPaP alebo si najdi sukromnu psychologicku, ale rataj, ze tej budes musiet sama zaplatit. Oni maju testy pre deti a lahko zistia, ci tvoje dieta je nafpriemerne
@juliakocka myslim si, ze naucit sa deti naucia aj v 5 rokoch vsetko to, co 7 rocne. asi najdolezitejsie je, ci v skole vydrzia. ci nemaju problem ostat bez rodicov, udrzat pozornost. vies, mozes mat dieta s odkladom a aj tak v skole reve alebo je nepozorne, neposedne a hrave a mozes tam dat 5 rocne dieta a vydrzi, usedi, je pozorne a ma lepsie vysledky ako tie poodkladane 7+ deti.
skonstatovali sme s riaditelkou, ze fajn, ze mala sla do skoly, podakovala som sa jej, ze nam tu moznost dala, kym v skole v nasom meste nad tym ohrnali nosom, ze predcasna, ze z toho budu problemy. no nech sa nepos.ru. mala ma take vyborne vysledky, tak sa zaclenila do kolektivu, prvu triedu zvladla lavou zadnou a doslova este lavacka, tam pri pisani byvaju problemy a ona tak krasne pise. je tam najmladsia a deti, ktore mali odklad, vacsine trvalo, kym sa adaptovali na skolu a pritom sa poznali zo skolky a vacsina nedosahuje take vysledky ako predcasne zaskolena. mne teda tie odklady pridu zbytocne totalne. hej, ked je padny dovod, ale nie ze odlozim nastup do skoly, lebo pre istotu. ale aj tak, dnes by odkladali najradsej vsetky deti. nechapem preco.
nedala.. sama som šla o rok skôr... na základnej to bolo o.k., ale na strednej sme vychádzali z 8 triedy a niektorí z 9 triedy a boli odo mňa o dva roky starší a ten rozdiel už bol cítiť, predsa 13 ročná stredoškoláčka je úplne niekde inde ako 15 ročná stredoškoláčka...tým nemyslím zvládanie školských povinností..s tým som nikdy problém nemala... a potom, dôchodkový vek sa neustále zvyšuje, ja pôjdem do dôchodku v 67 rokoch, moje deti možno "vynesú z práce nohami vpred", načo ich dávať skôr...
Inak ja mam tiez taku skusenost, ze sa to prave prejavi az v puberte, kedy su rozdiely aj 2 roky a to uz citit. Ja osobne by som tiez dieta prave z tohto dovodu nedavala skor, vsetko ma svoj cas.
este aky dovod si treba najst? co puberta. ja som mala cerstvych 14 ked som sla zo ZS a nijak mi to neublizilo. v 18 ked clovek siel zo strednej, tak bol uplne niekde inde nez dnesne deticky, co idu zo skoly ako 20 rocne a nepouzitelne do zivota. kazdy ma pubertu inu. niekoho chyti uz v 12 rokoch, niekoho v 17 a niekto je pubertak cely zivot alebo nikdy. toto je hlavne o vychove. pretoze dnes, ked vidim tie zmachlene siestacky a siedmacky na ZS je uplne jedno, ci ide zo zakladky ako 14 rocna napriklad. toto si uz musia ukocirovat rodicia, ci sa zvezie ich dieta s nimi alebo nie. iste, skola je aj o kolektive, ale to mam brat tak, ze mam 14 a spoluziaci 16 a zacnem s nimi zaroven sexovat a fajcit a pit a fetovat? nie. v tom veku uz ma byt dieta mentalne na takej urovni, ze vie rozlisit co ano a co je uz cez ciaru. je xy takych deti, ktore su predcasne, su mladsie, so spoluziakmi travia cas v skole a nemaju potrebu byt s nimi aj po skole niekde v krcme.
@stella333 pozri, ked dieta dnes ide predcasne do skoly, tak ma od psychologa potvrdenie, ze ano, je zrele ist predcasne do skoly. a ta zrelost nespociva len v tom, ze vie pisat, citat a pocitat, ale ci je aj socialne zrele a hlavne taketo deti su schvalene na nastup do skoly preto, ze mentalne su minimalne na urovni deti, ktore idu bezne do skoly. takze ak dieta nie je zrele mentalne a vie pisat a citat, tak ano, moze mat problem. ale nie vsetky take deti su. a v dnesnej dobe maju deti oproti nam dost ostre lakte, nestratia sa. ak mam doma dieta, co sedi v kute a ma problem komunikovat s o rok alebo dva starsimi detmi, tak ako halooo. to uz sa musi prejavovat aj vonku, v skolke, atd. to nezacne len tak ze v puberte. a nechci mi povedat, ze v triede, kde je 25 deti ma 24 deti rovnaky priebeh puberty a 1 predcasne trpi. blbost. sa mi staci pozret na decka v okoli, u maleho v skole. kazde decko tam ma uplne ine prejavy puberty a kym niektori hadam aj finisuju a su mladsi od syna, on este poriadne do nej nevliezol. takze to sa neda takto posudzovat. je tam najstarsi, ale posobi ako o rok mladsi. niektore jeho spoluziacky sa tam, s prepacenim, chovaju ako vyzite stetky. a mali ledva 12 teraz. a su tam dievcata, ktore su este take babulky, detske, jemne. rovnako chalani. s niektorymi to trieska ako keby mali 16 a niektori v pohode a moj asi s dalsimi tromi chalanmi este taki detski pomerne. ale zase vidis, moj syn nema problem vykomunikovat cokolvek s ucitelmi, co zase zvysok triedy nema sajnu o tom, co je to argument a diskusia na urovni. a detto mala. cize cim je to? vychovou.
Ahojte baby, momentalne aj ja riesim tento problem ci dcerku dat skorej do školy alebo pockat rok. Riaditelka v skolke mi povedala, ze kedze je dcerka až novembrová tak to psychologicka aj tak nepovoli. Mate s tym niekto skúsenosti. Povolia novembrovym detom nastup do skoly skorej?
@durikovajana ja by som nedala, počkala by som rok, píšem z hľadiska učiteľky, ktorá učí na I. stupni....
V škole máme detí, ktoré šli do školy "predčasne".....čiže októbrové a novembrové, mali odporúčanie aj od psychologičky. Milé, zlaté detičky, naozaj, prvý ročník zvládali pohodička, ale neskôr sa ukázali rozdiely. Aj v učení, ale hlavne v socializácií..... ja osobne by som počkala a dala až ďalší rok.
@martinella1 zaujimave je, ze v zahranici idu deti narodene v konkretnom roku do skoly vsetky, je jedno, ci su januarove alebo decembrove. obvykle sa menej ucia, ale vedia viac ako nase deti. no cim to asi bude...
a ruku na srdce, na predcasne zaskolene deti sa aj tak pozera. uz maju nalepku predcasnych a pri kazdej moznej prilezitosti sa to vytahuje. rovnako ako maju integrovane deti nalepku. a namiesto toho, aby sme v deckach vyzdvihli to, v com su skveli a dalej ich rozvijali, tak tu budeme skatulkovat a davat nalepky a vsimat si v com su ine..

@kofa77 ano vystihla si to my rodicia musime deti podporit a nestresovat, lebo tu je riziko aj take ze dieta sa moze hned od zaciatku zaskatulkovat ako horsie zeto nedokaze a pod...no ale ani phd ani csc ani neviem co niekomu nestaci aby to pochopil....