icon

Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?

ebbi
4. feb 2010

Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.

petraas
4. dec 2014

@susan007 ahoj, no toto si hovorim aj ja ze sak len 7 dni je po limite🙂 to nieje az tak vela. a aj nam odporucila ist psychologicka na zapis a ze papier od nej dolozime dodatocne...ono je tazko povedat ci to zvladne aj dalej ci nie....moze zvladat 2 prve roky a potom uz nebude stihat ale moze stihat v pohode stale....psychologicka mi povedala ze je to takto velmi azko lebo aj keby sme ju teraz nedali tak to moze byt to iste ze prve 2 roky bude ok a potom sa pohorsi....vraj to nemam nejak riesit hlavne je ze teraz jej to ide ze to zvlada co maju zvladat predskolaci. len velka skoda je ze nemoze byt s predskolakmi v triede lebo pri tych starsich mi pekne napredovala potiahli ju no teraz ked mi ju vratii k strednakom tak mam pocit ze sa zacala prisposobovat im....dalsia nevyhoda je ze ju musim pripravit doma a to ju urcite tak nepripravim ako keby bola u predskolakov. ale nevadi, rozhodla som ze to skusime doma, pojdeme na zapis, na testy a ked bude vsetko ok a bude chciet ist do skoly tak ju dame. inak tie odklady niekedy ani ja nechapem....podla mna niektory rodicia davaju odklad zbytocne...

susan007
4. dec 2014

@petraas hej nieco podobne mi aj ucitelka v skolke hovorila, ale vela zavisi aj od osobnosti a povahy dietata...ak raz dieta skola extra bavit nebude tak je asi jedno ci ostane o rok dlhsie v skolke..je to naozaj tazke takto teraz asi povedat..ak bude psycholog suhlasit tak asi iba dat na rodicovsku intuiciu🙂 moju maminu tiez ucky v skolke vystrasili nech ma do skoly nedava lebo som pasivna a nehlasim sa🙂 ale som proste taka povaha a s ucenim som.nikdy problem nemala 🙂tak drzim palce nech vam to vyjde podla priania🙂

celasapremenim
4. dec 2014

ja som toto riesila, dali sme na odporucenie v 5 rokoch do skoly malu a bolo to dobre rozhodnutie
ale nie je to sablona, je to velmi velmi individualne, tu jedine dobru psychologicku, ktora to posudi, ci je to pre to konkretne dieta vhodne

andrea.m
6. dec 2014

nedala by som

jaako
7. dec 2014

ahojte, napíšem svoju skúsenosť z rodiny.
Mamička (sesternica) podľahla novému trendu (čo za našej éry vôbec neexistovalo) - a vybavila synovi (bol júnový) odklad. Hoci sme si všetci v rodine mysleli, že je to zbytočné, chlapec bol síce hravý, no a čo. veď to sú 3/4 všetkých prvákov, nosia si do školy autíčka, bábiky hádam celý prvý stupeň.
No vrátim sa k chlapcovi. Tak išiel podľa všetkých úplne zbytočne o rok neskôr do školy. Všetko v pohode stíhal, všetko bolo ok, až keď si ako piatak začal uvedomovať, že je od všetkých starší. začali to vnímať aj spolužiaci a deti vedia byť veľmi kruté a začali sa mu posmievať, že bol sprostý a nemohol ísť do školy. Situácia sa v triede riešila, ale deti sa zmeniť nevedia, nevedia ako mu ubližovali. Ako deviatak mal 16 rokov a stále bol na ZŠ. sám sa vyjadril, že mu to vadilo celý druhý stupeň. teraz je už gymnazista, všetko je znovu ok, ale možno sa tým posmeškom mohol vyhnúť, keby nastúpil do školy riadne. možno...

stepanka274
7. dec 2014

Nám psychologička poradila asi takto - mentálne vaše dieťa je absolútne vhodné aby išlo do školy o roky skôr, ale problém mu bude robiť jemná motorika. Vtedy som to nebrala nejak dramaticky, do školy som ho dala, škola mu ide, ale píše tak, že si po sebe nevie ani prečítať poznámky ked si zapisuje učivo do zošita. Ale veľa je to o rodičovskej intuícii a o tom či sa dieťa do školy teší.

celasapremenim
7. dec 2014

@stepanka274 tak jemna motorika je dost dolezita

s1m.one
10. dec 2014

Ahoj,nebud ovca a nedaj na ostatnych,daj iba na seba a svoje dieta,ty vies aka je,pravdepodobne si svoje rozhodnutie chces iba utvrdit... ja som 7.9. a dali ma o rok neskor,vsole som mala vzdy vsetko prva porobene,nejak ma spoluziaci netahali,nehovorim,ze brzdili ale sutazit som nemala s kym..mozno by som o rok skor ak by som sla bola zas moc hrava,neviem...kazdipadne mama mi vzdy hovorila,ze mi chceli predlzit detstvo. A ako je to s kamaratmi? Odtrhla by si ju od nejakych kamosov? S tym spankom si to viem predstavit,neda sa s nou o tom pozhovarat,predsa je to aj o trpezlivosti dietata.. tu bude potrebovat aj v skole..

ivuss01
12. dec 2014

ahojte, moj manzel isiel o rok neskor, pretoze je 8,9 a tym padom sme v skole boli jeden rocnik 😀 , ja som julova a skola super, isla som na cas, malu mam tiez julovu a dala som ju, tak sa strasne tesila do skoly, a ide jej paradne, keby som skor sa o skolu zaujimala, tak by som ju dala aj skor, psychotesty v predskolskej mala najlepsie, uz ked isla do predskolskej uz vedela citat a pisat tlacenym pismem a teraz sa nudi, vsetko ako prva urobi, aj ked sitame slabikar, tak to co maju citat precita raz a dalsich 5 stran, ktore nemaju citat,

susan007
3. jan 2015

@petraas ahoj chystate sa teda teraz na zapis? beries so sebou aj nejake specialne tlaciva alebo nejaku ziadost? viem ze musi byt potvrdenie od pediatra tak zistujem ci je to nejake specialne tlacivko alebo mi dr da svoj nejaky papier 🙂 my mame zapis o tri tyzdne uz..tak som zvedava...

sasasx
4. jan 2015

@susan007 ahoj, my sme si tymto presli minuly rok o takomto case, tak poradim ak mozem - dolezite je ist na zapis, aj ked este nemate ziadne odporucanie (tie vam na papieri teraz este nikto neda). odporucam mat pri zapise 2x vytlacenu ziadost o predcasne zaskolenie ( napr. http://www.zsnitrica.sk/predcasne_zaskolenie.pdf), kde je odvolavka na konkretny zakon aj odvolavka na to, ze potrebne dokumenty dorucite neskor (ked ich budete mat, nakolko cppap robia psychotesty detom az neskor). Ja som jednu ziadost odovzdala pri zapise a druhu som si dala podpisat, ze bola prevzata rovnaka kopia. Dalsim krokom je potom navsteva prislusneho cpppap, kde je nutne testy absolvovat a mat od nich odporucanie. Odporucanie od pediatra nestaci, ak sa dieta zaskoluje skor.

susan007
4. jan 2015

@sasasx ahoj dakujem 🙂 viem, ze pediater nestaci, myslela som, ze zatial dolozim aspon jeho potvrdenie kedze psycholog bude az neskor..ale o tej ziadosti som nevedela vdaka 🙂a ako si spokojna s predcasnym zaskolenim?syn je v skole spokojny?a psycholog vam teda odobril predcasne zaskolenie v pohode? 😉

sasasx
5. jan 2015

@susan007 ahoj, ja mozem povedat, ze som spokojna, ze je v skole (je narodeny 11/9). on je aj vzrastovo troska mohutnejsi, takze zapadol medzi tych prvakov bez problemov, aj ked pravda je, ze polovica deti v triede boli "odkladovi" - t.j. maj - august 2007 a teda su viac ako o rok starsi. Problem s ucenim,alebo dobiehanim starsich zatial ziadny neevidujeme. Myslim, ze keby to nevytiahla p.ucitelka hned na prvom rodicovskom pred ostatnymi rodicmi, tak prejde cely rok bez toho ze by bol 'iny'

jankakat
5. jan 2015

Ahojte, pridam aj ja svoju skusenost. Okrem moznosti co pise @sasasx je tiez moznost ist na dodatocny zapis, kedze ako dieta co este nedovrsilo 6 rokov k 1.9. na normalny zapis ist nemusi. U nas nebolo jasne, ci nam CPPaP da potvrdenie (pani psychologicka sa v skolke dost jasne vyjadrila, ze je zasadne proti skorsim zaskolovaniam) takze som nechcela dcerke robit nadeje, ze do skoly bude moct a potom jej vysvetlovat, ze preco jej nedovolili. Toto je potrebne dopredu dohodnut so skolou (u nas so specialnou pedagogickou na skole, ale asi sa da aj riaditelka) a az po uspesnom absolvovani pohovoru u psychologicky sme sa dohodli na konkretnom termine, kedy sme mali dodatocny zapis (so vsetkymi papiermi a ostatnymi formalitami).

sunshineka
5. jan 2015

@ebbi ja by som ju dala do skoly,ak stiha so spoluziakmi a je sikovna.treba navstivit psychologicku a poradit sa.s poobednym spankom ma vela deti problem v tomto veku,tak neviem,co ucitelkam vadi.urcite nie je jedina v triede

darcek5
27. jan 2015

Viete mi poradit nejaku milu psychologicku v Ba? Dcera je trochu introvert a nechcela by som, aby jumkvoli tomu oznacili ako nezrelu. Je velmi sikovna, uz vie citat aj pisat, len je septembrova..

janka1
13. apr 2015

obnovujem tuto temu 🙂 nakolko sme sa odcitli v danej situacii ,ze mame odporucanie od psychologicky na predcasny nastup do skoly,ale ja s tym este nie som velmi stotoznena :/ alebo lepsie povedane nejako sa neviem rozhodnut co a ako :(

susan007
14. apr 2015

@janka1 mate uz teda suhlas od cppp? tak potom uz len asi dat na rodicovsku intuiciu a nie vseobecne ohlasy okolia o predlzeni detstva 🙂 nas caka otestovanie koncom aprila, tak potom sa budem mozno rozhodovat ..uvidime 🙂

janka1
14. apr 2015

@susan007 ano uz mame suhlad od cppp,lrn ako pises ja nevieeem sama ci ano alebo nie

susan007
14. apr 2015

@janka1 a ake mas pre a proti?🙂testami presiel uplne bez problemov?alebo mali psychologicky aj dake mini vyhrady? Ak nie ja by som sa toho nebala..ak je dieta sikovne a zrele myslim ze rok v skolke ho iba zabrzdi 😎

janka1
14. apr 2015

@susan007 skor je to vo mne🙂:/ psychologicka nemala ziadne vyhrady prave naopak.

janka1
14. apr 2015

@susan007 na jednej strane som velmi pysna,hrda mamina 🙂na strane druhej je tu moja nerozhodnost :/dat ci nie.Oliverko je narodeny v decembri aj ked mi to psycholovicka vysvetlila nech to neriesim stale je tu vo mne nejaka brzda🙂

sasasx
17. apr 2015

@janka1 Ahoj, pred rokom som pisala do tejto temy a riesila podobnu otazku, i ked s dietatom septembrovym, nie az decembrovym. Po takmer roku musim zhodnotit, ze rozhodnutie dat syna do skoly nelutujem, velmi ho to posunulo v samostatnosti aj vystupovani a zvlada to bez problemov porovnatelne so spoluziakmi. Jediny problem, ktory sme mali bol na zaciatku s pisanymi pismenkami, do toho sa mu velmi nechcelo, tak sme museli zapracovat na rychlosti.

moni73
17. apr 2015

@janka1 ahoj. ak je maly teraz predskolak, chce ist do skoly a isiel by so svojimi skolkarskymi spoluziakmi, mate odporucanie, tak by som ho dala.

opica
17. apr 2015

@janka1 a nechces skusit taku vec,z \e este pockas a pokial sa ti po prvom rocniku bude zdat velmi popredu, tak spravi skusky a druhy rocnik preskoci? moj starsi syn ide mat 6 rokov v juni, uz minuly rok chcel ist strasne do skoly, je celkom sustredeny, vie uz sam citat, pisat, ovlada malu nasobilku...kazdym dnom sa zdokonaluje, ja osobne by som vsak dieta neoberala o detsvo, ujde to ani nebudes vediet ako.
mne sa velmi pacilo, ako nam psychologicka hovorila a suhlasim s nou, ze teraz to este nie je viditelne, ale bude totalne viditelny ten rozdiel roka az dvoch, ked pridu deti do puberty a ze s tym maju velmi velke problemy. ked oni su este deti a a ich spoluziaci uz pomaly dopspeli...navyse vraj treti rocnik je narocny, prvy a druhy zvlada takmer kazde dieta bez problemov a vtedy sa prejavi ten vek. je to samozrejme na Tebe, ale ja si nemyslim,ze je potrebne sa velmi ponahlat, vsteko ma svoj cas a nic mu neutecie

ralanka
22. apr 2015

Ahojte chcem sa opýtať je neaký zákon od akého veku môže ísť dieťa do školy lebo my chceme nášho syna je decembrový a mal 5 dať na jesen do školy. Je to súkromná škola pre deti s vývinovými poruchami ako je ADHD, všetky DIS , poruchy pozornosti a pod. je už prijatý do nultého ročníka ale naša riaditeľka v škole (máme MŠ spojenu so ZŠ) nám tvrdí že podla akého zákona nám pani riaditeľka vzala dieťa do nultého ročníka do školy ked dieťa môže ísť do školy až po dosiahnutí 6 roka že ho nemôže vziať že chce vidieť papier na základe čoho ho prijala a tu čítam že ste dali 5 ročné deti aj do 1. ročníka tak ako sa to dá ked naša "úžasná riaditeľka" s tým má evidentne problém že to nie je podla zákona dfakujem pekne za info. Ešte na margo toho náš má ADHD preto ho tam chceme dať a aj preto že sme mali problém s pani učitelkou v školke a pani riaditelka to neriešila na vine bolo naše dieťa a tento rok už ju nemá a je v pohode ale bohužial tá pani učitelka má triedu predškolákov preto chceme dať dieťa do školy.

farmacka
24. apr 2015

@ralanka pokiaľ ja viem, nultý ročník je pre deti, ktoré mali nastúpiť ako 6 ročné do školy, ale ešte neboli zrelé, majú odklad.. takže podľa mňa má vaša riaditeľka pravdu.. 5 ročné dieťa narodené do decembra, čo je tvoj prípad, môže ísť do prvej triedy, ak má odporúčanie od psychológa, že je zrelé na školu, ide o tzv. predčasné zaškolenie.. ale asi nultý ročník pre 5 ročné deti nie je, myslím si.. hoci to znie zvláštne, že prvák byť môže, ale nulťák nie..

katy2
24. apr 2015

@ralanka nulty rocnik je pre 6-rocne deti, ktore by na zaklade diagnozy nezvladli prvy rocnik.... u ttvojho syna nie je dovod na nulty rocnik....

zuzanockamt
24. apr 2015

@ralanka dieta, ktore nedovrsilo k septembru daneho roka, ked nastupuje do skoly 6 rokov, potrebuje potvrdenie z CPPPaP/psychologa o skolskej zrelosti

katy2
24. apr 2015

este k nultemu rocniku:
Nultý ročník základnej školy je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.