icon

Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?

ebbi
4. feb 2010

Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.

ralanka
26. apr 2015

dievčatá ale my ideme na špeciálnu školu ktorá je zameraná na ADHD, poruchy pozornosti no prosto vývinové poruchy dis a pod. ako som písala nie je to škola pre postihnuté deti ale deti s vývinovými poruchami učenia. a tam je aj nultý ročník. A tam beru tieto detičky ako náš že maju problem s pozornostou že neobsedia tých 45min. a môžu mať volnejší režim a tým že su hyperaktívne nechcu kresliť a nemaju dobru jemnu motoriku tak celý nultý ročník je zameraný na toto že vlnovky kreslenie a prosto jemná motorika pretozriadila nulťák riaditelka pretože deti ktoré šli zo školky do prváku alebo deti čo mali odklad a šli do prváku toto nezvládali tak nulťák zriadila aby deti cvičili motoriku celý rok inak možu všetko zvládať dobre ako napr. náš vie sa ako tak tlačeným podpísať meno vie počítať, sčítavať sám sa učí ja ho nenutim len odpovedám ked sa opýta a potom sám dedukuje má prosto vela vedomostí aj na prvý ročník čo nám riaditeľka potvrdila ale my ho chceme dať do nulťáku a sama navrhla že ak by bol moc šikovný že v priebehu roka ho može posunúť do prvého ročníka.

katy2
26. apr 2015

@ralanka ale do nulteho rocnika sa beru deti od dovrseneho 6.roku.... o tom tu piseme... aj ja ucim na spojenej skole, viem, ako to je.... skor je to mozne len na zaklade ped. psych. odporucania

mooonika1975
5. máj 2015

nooo takto ti poviem, možno necitlivo, skús teda dávať malú len na 4 hodiny, a na spánok si ju ber domov, ak sa nedá, si v práci, tak potom musíš rešpektovať systém v škôlke, neviem si predstaviť, že by som mala 24 detí na postieľke a jedno by si sedelo v triede a kreslilo ? myslíš že by ju to bavilo každý deň ??? a vydržala by sedieť ? inak to ležanie na lehátku sa dá kadejako motivovať, skús sa učiteliek spýtať, či by ju nemohli , ak už teda chceš aby zostala v škôlke, alebo treba na testy školskej zrelosti a skúsiť do školy ju dať . Inak nauč ju , vysvetli, že dieťa rastie len vtedy keď oddychuje, každý potrebuje oddych, aj dieťa, aj dospelý, nie je na tom nič zlé, určite jej nedržia viečka privreté 🙂 to len na odľahčenie situácie 😝

zuzka_puska
5. máj 2015

no poviem vam, moja skusenost ... zle mi vychadzali roky, v skole som bola takmer najstarsia. Dost zle som to znasala psychicky, ze som taka "velka" a preco nemozem chodit do triedy s tymi väcsimi detmi... poviem vam, dodnes si na to spominam, mozno sa vam to bude zdat cudne ale velmi ma to poznacilo 🙂 Nanestastie, mam tiez dceru ktorej zle vychadzaju roky.... je este mala no ked bude v skolskom veku a uvidim ze je sikovnejsia ci sustredenejsia ako mladsie deti v skolke, urcite ju dam do skoly o rok skor. Teda ak aj psychlog potvrdi ze je na skolu zrela.... naco ju trapit skolkou, ked sa do skoly tesi a je sikovna???? Dajte ju smelo do skoly, prvy polrok sledujte ako jej to ide, ci stiha a ci sa stale tesi do skoly, a ked to nepojde myslim ze nic sa nedeje a vrati sa do skolky. Moj nazor

peneloppe
5. máj 2015

Treba individualne posudit kazde dieta. Moj nazor je taky ze ked je dieta sikovne, a chyta sa tak urcite ano. Ja osobne si myslim ze nechavat dieta zbytocne v skolke nie je dobre. Dieta sa nikam neposuva, ale skor stagnuje. Pribudnu mladsie dieta, kamarati odidu do skoly, podla mna to nemusi byt prave najstastnejsia skusesnot pre dieta.
Ale zovseobecnovat sa to neda, treba k tomu pristupovat individualne.

adusska1209
5. máj 2015

Moja dcera je septembrova tvoju dilemu som aj ja riesila pred par rokmi.chcela som ju dat skor spravila psychotesty aj ju priali do skoly no ja ako rodic som si este mohla do sept.rozmysliet ci ju dam alebo nie.vsetci ma odhovarali,tak som ju nakoniec nedala.teraz je piatacka mala by byt siestacka.je najlepsia ziacka s triedy.myslim ze nic nestratila.nelutujem ze som ju dala pozdejsie.

adnan
6. máj 2015

@adusska1209 PROSíM ťA A KDE JEJ ROBILI PSYCHOTESTY?LEBO MOJA DCéRA JE 3.9.2009 A STALE NEVIEM CI JU DAT DO SKOLY...DAKUJEM

adusska1209
10. máj 2015

@adnan robila jej to psychologicka v skolke bez mojej pritomnosti.

ewisam
10. máj 2015

Ahojte, sice to asi velmi nesuvisi s cielom zakladatelky tejto temy, ale chcem sa poradit. Zvazujem, ze syna dam skor do skoly, teda v 5 rokoch a neviem kde zacat...ci zavolat na skolu a tam sa informovat, ci do poradne ci za psychologom. dakujem. Na svoj vek je velmi sikovny

katkuz
10. máj 2015

@ewisam mozno sa mylim, ale podla mojich info: ist normalne na zapis a tam by mali dat tlacivo (jedny su pre deti, ktore maju odklad a jedny pre deti, kt. idu skor) a s tym ku psychologovi (toto by sa mozno dalo aj pred zapisom). A kedy je maly narodeny? co vravia ucitelky v skolke? aj nam preblesla taka myslienka, ale my mame este len 4, takze este mame cas 🙂

eli74
10. máj 2015

@ewisam Ja by som nedávala, teda ani som nedala. V škôlke robili test školskej zrelosti, všetko super, do školy pôjde ako 6,5 ročný. Nič nestratil, dozrieva, rastie, hrá sa, má šťastie, že sa takto narodil.
Čo tým tvoj syn získa, ak pôjde skôr? Škola to sú povinnosti.

ewisam
10. máj 2015

@katkuz suhaj ma este len 3 roky 9m...V skolke chvalia, ale vidim doma, ze by sa rad ucil... z vlastnej iniciativy sa uz naucil ratat do 20, zacina chapat rozdiely medzi vacsim a mensim, abeceda ziadny problem, zacina spajat pismenka a vlastne citat, tak neviem, ci ho v tom podporovat, ci co vlastne dalej

ewisam
10. máj 2015

@eli74 vies ja mam skor pocit, ze sa v tej prvej triede bude neskor nudit. vid prispevok vyssie

majulino
10. máj 2015

@ebbi brat takto ide 6 bude mat v oktobri
presiel dvomi psychologickami a nechodil ani do skolky.

eli74
10. máj 2015

@ewisam joj, ale to mas casu a casu! 🙂 to sa este moze vselijako zmenit do 6 rokov. Mozes zajst do psychologickej poradne, ako k nemu pristupovat, co podporovat, co nezanedbat a pod. Ja mam synovca, 2 rocny sa naucil pismena, 3 rocny uz cital, proste maly vedec, vsetko ho zaujimalo, hlavne priroda, zvierata, vesmir. Deti su v tomto veku aj take. Teraz je na VS. Vela zavisi od povahy, kam to clovek dotiahne a v puberte sa dost tie deti zmenia.

david93
10. máj 2015

@eli74 pýtaš sa čo tým získa? získa rok života, ktorý nestrávi v nudnej škôlke, kde ho považujú za mimino a kde popoludní musí spať... nestratí záujem o nové veci, bude sa musieť prispôsobiť starším spolužiakom, ktorí ho potiahnu a on porastie raketovou rýchlosťou...

nasta55
10. máj 2015

@eli74 moje dieta v 2. rokoch vedelo pytagorovu vetu a v 3. rokoch poskladalo rubikovu kocku. Dnes studuje na Oxforde a vozi sa na novom Forde.

ewisam
10. máj 2015

@eli74 Len sa informujem. Neplanujem zajtra volat 🙂

eli74
10. máj 2015

@david93 ...riesili sme to v rodine. Závisī to aj od toho dietata, aj od skolky, aj od skoly, aj od rodicov.
Co ak len vymeni nudnú škôlku za nudnú školu? Čo ak za ten rok sa doma alebo v škôlke môže venovať svojim oblúbenym cinnostiam, záujmom a viac sa zdokonali v niektorom smere?
Ja nie som radikalne proti, vzdy to treba poriadne zvazit.

david93
10. máj 2015

@ewisam áno, treba ho podporovať vo všetkom čo ho zaujíma, lebo tie záujmy sa menia a keď nedostanú čo potrebujú, už sa k tomu možno v živote nevrátia - napr. prejaví záujem o hudbu, ja ho nepodporím a môžno by z neho mohol byť dobrý hudobník, ale jednoducho to premeškáme a na nástroj sa hrať nenaučí... my sme už prešli všetkým možným, ale stále je to o technike, konštruovaní, vynálezoch, kreslí si plány, vymýšľa, stavia, mňa na tom baví to jeho nadšenie ktoré sme už my dospelí dávno zabudli

david93
10. máj 2015

@eli74 ktorá škôlka podporuje talenty detí??? takú nepoznám
treba nech to posúdi odborník, ten vypracuje nezávislý posudok
inak uvedomujete si, že dieťa má povinnú 9-ročnú dochádzku a keď má rok odklad tak maturovať bude ako 20-ročný? podľa mňa jednoznačne dať ak je to dieťa natoľko vyspelé, že má predpoklad to zvládnuť

ewisam
10. máj 2015

@david93 aj ja som za nazor podporit ho v tom, len co bude robit v tej skole, kym sa ostatni budu ucit pismenka? Presne ako pises, len maloktora skola aj skolka tie talenty podporuje....

eli74
10. máj 2015

@david93 V skolke postupuju podla isced 0, ak som to spravne napisala. Preberaju temy, tak ako je stanovene, o cloveku, o prirode, o doprave... Dalej su v skolkach kruzky, u nas konkretne anglictina, inde mozno tanecny a ine. V kazdej skolke sa kresli, spieva, recituje, vystupuje- to vsetko podporuje talenty deti. Aj ked sa hraju so skladackami, alebo preliezaju na preliezkach. Je to veku primerane.

david93
10. máj 2015

@eli74 mala som tú česť s dvomi škôlkami, chvala bohu sme stade preč

eli74
10. máj 2015

@david93 a predstav si, ze nebudes spokojna so skolou. Co spravis? Ucivo je dane, nezmenis, spoluziaci budu taki aki budu, a ucitelia tiez. Prajem vela stastia. 🙂

opica
11. máj 2015

@ewisam moje dieta toto tiez zvladalo vo veku tvojho dietata, ale ja som uz vyssie pisala, ze vidim ten rozdiel. minuly rok vedel malu a velku abecedu, vedel ratat hadam do hodickolko, ale za ten rok ziskal totalny "klud". momentalne cita knihy (naucil sa to sam), ovlada malu nasobilku (detto), inak hra uz dva roky hokej a vsetko ho zaujima, vela vela kresli, vymysla si...proste zdrave dieta. mozno trosku popredu oproti ostatnym,ale som rada, ze som mu "neukradla to detstvo"...aj ja som sla do skoly tak,ze som vedela citat a ratat a basnicky som recitovala z celych knih (nie par stranovych) a tu som, zvladla som v pohode normalnu ZS, vystudovala som VS...proste to je aj o tom, aby si ho podporovala Ty. ked vidis, ze ho nieco zaujima, moznoze si len "namyslas" (nechcem sa Ta dodtkut), ale je normalne,ze rodic ma pocit, ze ma doma maleho genia, i ked to tak uplne pravda byt nemusi. samozrejme je to na Tvojom rozhodnuti, ja by som dietatu detstvo nekradla, povinnosti bude mat cely zivot...

ewisam
11. máj 2015

@opica vidis a ja si nemyslim, ze mam doma genia. Ja len vidim, ze sa nejak s rovesnikmi nehra, ihriska sa mu zdaju nudne, radsej si vezme kriedu a pise...a ako tu uz myslim, ze @david93 pise potreboval by starsie deti, aby ho tahali dopredu...No ja som tiez sla o rok neskor do skoly zo zdravotnych dovodov a myslim si skor, ze to bolo na skodu, ale to je ina kapitola

opica
11. máj 2015

@ewisam a mozno je len introvert, ja Tvoje dieta nepoznam a ani nie som psycholog...ved sa chod poradit a uvidis...moje dieta ide na cas, je junovy, bude mat 6 teraz a myslim,ze bolo spravne rozhodnutie pockat az do 6 rokov, hoci ma vsetci presviedcali,ze ho mame dat o rok skor...dokonca aj psychologicka...
a jednu vec musim uznat a to je fakt pravda,ze deti, ktore idu do skoly skor strasne trpia v puberte, pretoze na nich pride o rok neskor ako na vacsinu spoluziakov a veru to je velky stres pre nich...

zuzana8
26. máj 2015

@ewisam ani ja by som nedávala..tiež som bola na pochybách. Malá mala 1.10. 6rokov a urobila psychotesty dobre, takže mohla ísť do školy. Ale teraz vidím, že som urobila dobre. Emočne vyrástla, samozrejme, že chce sa aj ona hrávať, je to ešte dieťa, ale to myslenie sa posunulo. Nemuselo to prebiehať v strese v škole, ale v pokoji. A je lepšie pripravená pre školu. Nebojím sa, že by nezvládla bilingválnu výučbu teraz od 1.ročníka. No je to na Tebe, dieťa sa rozhodnúť nevie🙂

mawka
17. sep 2015

@adnan ahoj, dala si malu nakoniec do skoly?