Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
@peneloppe narocna preto, lebo mame zle postaveny system. na prvakov sa hukne nezmyslami a potom to tak vyzera. ono je zaujimave, ze v silnych krajinach deti idu do skoly 5-6 rocne, obsahovo toho maju menej ako tie nase, ale v konecnom dosledku su viac pouzitelnejsie v zivote ako tie nase. u nas deti sa ucia vela, casto aj zbytocne veci, co su im na dve veci v zivote a naopak, vyjdu zo strednej a vo vacsine pripadoch su nepouzitelni do zivota. a nehovoriac o tom ako stale treba davat odklady. neviem ci deti zo silnych krajin su ine ako tie nase. lebo ked to oni zvladnu tam, preco by to nezvladli u nas. sama mam doma prvacku teraz, predcasne zaskolovanu a ide jej to v pohode, uplne pianko. lebo vies, u nas sa baziruje velmi s akym sklonopm dieta pise, ze musi doprava. no kazdemu o tri styri roky bude uplne styri pät s akym sklonom pise, ale ze napriklad napise diktat gramaticky spravne... vsakze. dokonca tie deti, ktore su s malou v triede a boli uz odlozene, cize su starsie, tie robili take cirkusy na zaciatku skolskeho roka, a teraz co? mal sa im dat zase odklad lebo su naviazane na matky? to uz im neda nikto odklad, ked mali trebars v lete 7, uz sa musia zrovnat. preco by sa nezrovnalo 6 rocne dieta? neviem, v poslednej dobe je tu akysi castokrat zbytocny trend zbytocnych odkladov. ved na toom, ci je dieta emocne zrele maju podiel aj rodicia...
@peneloppe ja som to riskla a zatial klopem na drevo, je to ok. ale mozno to je aj tym, ze prave tato skola ma daltonsky system a ten je trosku iny, nie trosku ale dost. a celkom sa mi to paci. lebo ked porovnavam malu predcasne zaskolovanu a maleho ked bol uz v prvej triede takmer 7 rocny, je to sakra rozdiel. on bol v normalnom systeme. mala sa uci inak, je to poznat. maly z klasiky zostal skor demotivovany a mala je skor nadsena. prisli sme k tomu ako slepe kura k zrnu, ani som netusila, ze v tej skole nejaky dalton je 🙂
uvazujem nad tym,pretoze mam sikovne dieta a uz teraz sa nudi v skolke, ma zaujem sa ucit a dokaze pocuvat. byt v zahranii,uz by sme boli v preschool. cize si myslim,ze aj tu niektore sikovne deti mozu ist skor.
pocut,ze radsej odklad,aby dieta bolo sikovne,mi pride absurdny dovod 😅
a ked aj psycholog vidi,ze dieta zvlada,tak dajte 🙂
@bobulko dala som a zatial nelutujem a myslim, ze ani lutovat nebudem. nie som typ, co ziada od dietata hyper super vykony a same jednotky, pretoze viem, ze na znamkach nestoji svet a vacsinou deti nie su multifunkcne tak, ze rozumia vsetkemu. naucit sa naspamat - nabiflit sa dokaze hocikto. ja skor od mojich deti vyzadujem, aby zapojili uvazovanie. aby rozmyslali nad tym, co sa ucia. ze neodrecituju naspamat latku od A-Z mi nevadi. dolezite, ze budu vediet o com to je. a ze jedno bude super v matike a druhe v slovine, no a? navyse mnoho mojich spoluziakov 3 a 4, ktorym sme sa smiali su dnes uspesnejsi nez my, jednotkari, dvojkari. takze ja mam nase skolstvo na salame, dieta si poznam. vychovavam z nich samostatnych jedincov a cim skor si zvyknu, ze zivot nezijeme na ruzovom oblaciku, ze zivot je o niecom inom, ze treba mat povinnosti a zodpovednost, tym lepsie. verim ze neobanujem. dolezite je vediet sa v zivote obracat v kazdej situacii. lebo ked si v sracke, tak vysvedcenim so samymi jednotkami si moze clovek vies co ked nevie ako dalej.. mno asi tak. nestandardne, pre niekoho tvrde mozno krute, ale radsej nech su pripraveni.
@bobulko okrem toho, tu vzdy najdu na dietati nieco, len aby nemuselo do skoly ako predcasne zaskolene. lebo tu to je ako pasova vyroba a nikto sa s takymi detmi nechce piplat. navyyse prevlada nazor, ze take deti by mohli mat aj dvojky a to sa nehodi, aby dieta s nadpriemernym IQ malo dvojky. mein gott, mna skoro prekotilo, ked mi toto bolo povedane. co furt vsetci s tymi znamkami maju? mimochodom, mala pise krajsie ako hociktore odlozene dieta. grafomotorika - vsetko sa da natrenovat. a nase predskolske triedy v skolke prd makovy s tymi detmi robia. mala sa mi tam nudila, skolu miluje. nevie si predsatvit, ze by tam este bola v skolke. aj ked na zaciatku sk. roka mi bolo tiez povedane, ze ona je este take decenko. preboha, ved ma 6 rokov, ona je dieta a este dlho bude 😀 ale ze sa tam 7 rocne dieta trieskalo o zem a revalo za mamou ako aj 3/4 triedy, to je v poriadku. lebo tam uz boli detii odlozene, uz nikto nemoze ani pol slova povedat. u nas je to tak. ale mna neprestia. ani tento system. psychologicka mi dokonca povedala tiez, ze nas system "zabija" deti. nie ze by neboli sikovne.
nie nedala 🙂 nech si užije detstvo, do dôchodku pôjde týmto štýlom v 70-tke tak kam sa ponáhľať?
@mawka som rada,ze mas podobny nazor ako ja 🙂
ja verim,ze nebudem lutovat. a to s tou predskolskou pripravou,no na porazenie. v skolke vedia uz dobreho polroka,ze chcem dieta dat skoly skor a tie sluby,co mi povedali,no som len pozerala a tesila sa. ako prisiel september,tak zrazu,nemozu byt pri jednom dietati viac ako pri inych, nepreradili dieta ani len do hornej triedy,lebo vraj datumov su tam starsie deti. a ze mi odporucaju s dietatom doma pracovat. no som ostala sokovana,ale tak nakupila som pracovne zosity z hornej triedy, doma uz mame hadam vsetky knihy na pripravu a pracujeme uz dobry rok na tom.
a vykon niektorych prvacikov je horsi ako u mladsich. naozaj je to o zaujme a aj tej priprave doma,ze musia nastupit do skoly a ze je tam dobre a vela sa naucia.
Ja by som dieťa skôr nedala do školy, sama som sedela v školských laviciach ešte mesiac ako 5-ročná, tak podľa sebe viem, že mali naši ešte rok počkať a to som nechodila ani do škôlky vôbec.
@lenadka a deti, ktore chodia do skoly sa nehraju? 😕 mala pride zo skoly, ide sa hrat, hra sa aj v druzine, potom sa naucime a este sa pohraje a pokecame si a potom ide spat a cez vikend sa hraje. ja som sa hravala este do 13 rokov s babikami. proste nechapem ten argument, ze deti pridu o detstvo a nemozu sa hrat. blbost. ved aj ked ku skole pristupuju nenasilne a hravo, tak to beru inak. ved skola=nove podnety, uplne idealne pre zvedave deti, tolko sa naucia a vzdy je to zaujimave a dobrodruzne. ako prepac, ale pisat sa nauci ci 5 rocne ci 7 rocne dieta a pride mi maximalne smiesne, ze 5 rocne vie ovladat fon, tablet, pocitac, ale na skolu este neni zrele...?
@bobulko ano inak, co som vela precitala o skusenostiach, paradoxne ti mensi, mladsi, predcasne zaskolovani byvaju sikovnejsi, resp. podaju lepsi vykon. nevie si predstavit, ze by mala ostala este rok v skolke. take kraviny sa tam "ucili", proste o priprave na prvu triedu nemoze byt ani reci. co ti mozem odporucit, tak kup Kuliferdo celu seriu zositov. neskutocna pecka, super na trenovanie, rozvoj zrucnosti. perfekt. moja mala problem s grafomotorikou, robili sme vselijake cvicenia, ale upravilo sa to az pri pisani. proste mam pocit ako keby rozcvicovanie ruky a kreslenie po ciarach nemalo u nej nejaky ucinok, rozcvicila sa na zosite Moje prve ciary - kup v papiernictve a teraz na pismenkach a pise tak uhladne krasne lavou rukou, ze jej starsi brat puka zavistou. a to pred mesiacom a pol mala problem s kruzivym pohybom. dalsia vec, pokupila som jej vsetky pisacie potreby na lavu ruku, sirsie farbicky ako sa odporucaju, no lenze sme zistili, ze sa jej s tym zle manipuluje, dali sme jej uplne obycajne 5 hranky tenke a naparadu. proste aj tie testy. vies ides na test k psychologicke s dietatom, ale mohlo sa blbo vyspat, mozno nema svoj den, hned testy vypalia inak. mala ide na kontrolu k psychol. - teda ani nie ze kontrola, mame sa zastavit ukazat ako ide skola a mozem ti povedat, ze jej padne sanka. fakt som rada, ze po 9 mesiacoch intenzivneho studovania a testovania a pozorovania malej som sa rozhodla dat ju do skoly. lebo vies, oni ich beru ako pripady, take testy, hentake a to musis vediet a hento a musis a musis, ale nikto nepozera na to dieta, co vlastne chce, nikto neberie do uvahy co ty povies ze ako ty vnimas dieta, nikto nepozera na jeho vnutornu motivaciu. to je len tabulky toto a hento a podla tabuliek... som na to alergicka 🙄
Ahojte, ja som tiez dala dceru skor, teraz v piatok mala sest rokov a vobec to nelutujem prave naopak🙂 prijemne ma prekvapilo ako to hravo zvlada a sportovo berie celu skolu a stiha sa popri skole aj hrat🙂 to ked som pocula argument predlzte jej detstvo az sa mi chlpy jezili fakt...dieta si pozna najlepsie asi jeho rodic a ak ani psycholog nenamieta netreba vahat🙂 ja si uz ani neviem.predstavit zeby mala byt v skolke...
moja staršia tiež nespávala, bola a teda aj je veľmi šikovná, spanie ju nebavilo a tak som sa rozhodla, že posledný roku ju v popoludnajších hodinách dala na krúžky, ktoré boli asi 3x do týždňa..., ale rok skôr do školy by som dieťa nedala...., a určite nie do prvého ročníka
@susan007 a uplne v pohode ze? sama som prekvapena tiez, ze uplne lahucko, sportovo k tomu pristupuje a ine deti tam starsie a take v strese. na malu som hrda. a som rada, ze ma, co chcela a ona to fakt chcela 🙂 aj domace ulohy, sama od seba, bavi ju to, nadsena. az ju niekedy musime brzdit, aby nebola zase premotivovana. ved sa vlastne hraje na skolu akurat s tym rozdielom, ze teraz uz naozaj 🙂
@lenadka no skolu,ktoru som ja vybrala,tak je to sukromna,z urcitych dovodov. tam kazda trieda ma koberec na zemi,deti,ktore skoncia svoje povinnosti na hodine,sa tam mozu rozvalit,citat si knizky,alebo si len tak kreslit. cize sa aj hraju. hodiny su vedene trosku inac a je tam vela aktivit,nie len komunisticke sedenie a ucenie sa. jednoducho je to uvolnenejsie a zabavnejsie pre ne.
@mawka uz mi bolo povedane,ze su aj specialne testy pre 5rocne dedi,tak pohladam. teraz som objednala na logopediu,nech vie krasne vyslovovat niektore slova,nakolko sme zili v zahranici,tak niektore ma problem zvladnut. slabiky mi dieta zvladlo za pol hodiny, teraz zadas slovo a dokaze spocitat slabiky 🙂
@susan007 u nas je to viac ako mesiac rozdiel,ale nevadi 🙂 pre mna staci,ze mi dieta povie,ze sa v skolke nudi a nechce tam chodit,ze chce byt v skole,tak viem,ze asi nieco nie je v poriadku 😅
@mawka My máme malého úplne na konci augusta. Aj napriek výbornej atmosfére v škôlke ju nemal rád, strašne mu vadilo spanie. Všetci nás odhovárali, že nech ho nedávame do školy, že kde s ponáhľať. Poradili sme s so psychologičkou, dali sme ho a teraz (síce ubehli len 2 mesiace) je spokojný, do školy sa teší. Myslím, že ich vôbec nepreťažujú, má sa možnosť prejaviť, miluje družinu, tam sa hrávajú. Nemám pocit, že s nástupom do školy mu skončilo detstvo. Každé dieťa je jedinečné, niektoré ma 7 a nie je do školy zrelé a niektoré nemá ešte 6 a nástup do školy je pre neho úplne v pohode.
hej len ked vsade okolo deti pocuvaju aka je prva trieda tazka a toto a tamto a my sami stresujeme, tak sa necudujem, ze radsej sa chcu hrat. sak doslova im znechucujeme skolu este predtym, nez do nej idu. prenasame to na tie deti.
Momentálne je fenomén, že júlové a augustové deti by mali mať automaticky odklad, o skoršom nástupe ani nehovorím. Netreba niektoré veci preceňovať, ak sme my v pohode plus normálna učiteľka , dieťa školu zvláda v pohode.
prečítala som prvú stranu a zisťujem, že všetky deti, ktoré ste dali skôr do školy sú v pohode, úplne najšikovnejšie, najlepšie a najšťastnejšie. Tak hor sa všetci 5 roční do školy! Načo je komu povinná predškolská dochádzka. 🙂
Ked čitam tu debatu tam mam pocit že poniektore ste si prečitali len nadpis a uvodny prispevok nie. Pani ma syna podla jej slov šikovneho ale k deťom ho to neťaha, Podla mna toto nie je dieta zrele do školy aj keby bol ako einstein, školska zrelosť ma viacero stranok a na to mnohe mamičky nepozeraju. Čas ukaže či ste urobili správne, 1. ročnik nie je všetko, aby neprišli problemy neskor.
@mawka hej zatial fakt v pohode poklopat🙂) dokonca pride domov da hracky do radu a hraje sa na skolu stylom ze napodobnuje ucitelku co hovori a pod🙂) Je fakt zaujimave ako v dnesnej dobe su deti mojkane a chranene akoby nastupom do skoly pomaly bojovali o zivot🙂) ked som zacala riesit predcasny nastup pripadala som si ako alenka v risi divov..kazdy na mna pozeral.co vymyslam naco preco...je to velmi individualne naozaj...
@bobulko mala maju ten dalton, tam je tiez koberec, oni sa na zaciatku dna rano porozpravaju, potom sa ropzpravaju co preberali a ako im to slo a taka pohodova atmoska. navyse je ich v triede len 17, je to ine. uvolnene. tak je to dobre. a neni to sukromna. mali sme stastie, ze sme natrafili. v inej malu nechceli napriek nadpriemenrnemu intelektu, atd. a v tejto skole ju prijali s otvorenou narucou. tak mi potom povedz, ze o com to je. tri skoly povedia nie a jedna povie ano. a nakoniec som rada, ze do tejto chodi. a to isla uplne do ineho mesta, medzi uplne cudzie deti, ktore nepoznala od skolky. a v pohode to zvladla. a zvlada.
@dadica super 🙂 u nas psychologicky chceli odkladat aj junove deti, to mi pride uz dost chore. vlastne oni po tych depistazach navrhli na odklad vsetkych predskolakov 😀 my sme normalne na tej besede nechapali. a najlepsie, ked mi pani psychologicka rozpravala o tom ako musi mat dieta cistu rec, atd, ale ona sama mala poruchu reci. tak som si povedala, ze dovidenia, tieto tety tu tlacia vsetkych do odkladov, vymenili sme psychologicku a v pohode. testov je viacej, rozne metody, kazdy psycholog inak posobi. mne tiez ked nie je niekto nejakym sposobom sympaticky, tak sa neviem poriadne sustredit tak co cakaju od deti boze.. a jedna bola ako cpavok citit, ta zase mala asi iny zdravotny problem, ale to sa nedalo dychat no... a sustred sa 😅
@kubus hej, az sa budu predskolakom skutocne venovat na urovni a pripravovat ich na prvu triedu, tak potom sa mozeme o tom bavit. nechat v systemovej pakarni este rok sikovne dieta - co by som tym dosiahla?
a ano, dieta, ktore ma 6 v septembri a zvlada skolu je sikovne, ale velku zasluhu maju na tom aj rodicia. je to aj o tom ako su matky sialene naviazane na deti a pomaly za nich aj dychaju. nie, take dieta skoro nedozreje, mas pravdu. matka, ktora reve v jednom kuse, ze nevie si predstavit byt hodinu bez dietata.. toto je proste to.

@ewisam - nie som sice odbornik ale ja dovod na predčasné zaškolenie nevidím. Je uplne bežné že budúci prvák vie abecedu že vie narátať aj viac ako do 20 to je všetko mechanická pamäť. Takže aj jeho spolužiaci budú vedieť to čo on ked nastupi ako 6 ročny. Aj keby vedel čítať a písať tak sa nudiť nebude len mu to písanie uloh zaberie menej času čo ja vidim ako veľké plus. Jedna vec je šikovnosť druhá vec socialna a emocialna zrelosť. Píšeš že je radšej sám k deťom ho neťahá čo pre neho neni až také dobre keby mal byť v pozicii namladšieho. U chlapca to tiež môže znamenať že bude menší ako spolužiaci, bude neskôr v puberte atd...Aby sa nebodaj nestalo že si k nemu budu chlapci dovolovať. Ja by som skor uvažovala dať do triedy pre nadané deti ale normalne 6 ročného.