Deti a domáce úlohy: Ako ich podporiť v samostatnosti?
Ahojte.
Dcéra je druháčka a skoro každý deň príde domov s tým, že nevie, čo majú za úlohu. Väčšinou to potom hľadáme na EduPage, ale nechcem, aby si zvykla, že to za ňu vždy dohľadám ja.
Kontrolujete deťom v tomto veku úlohy cez EduPage, alebo by si ich už mali strážiť samy?
Ako prváčke som jej s tým vždy pomohla, ale na druhú stranu chcem, aby si trošku aj sama dávala na úlohy pozor, ale nie na úkor zlých známok.
Neznaci si do pracovných listov čo majú na úlohu? Nekruzkuje si cvičenia?
Lebo ak áno, tak to stačí, pozrie sa a uvidi
@anonym_autor nad slovníčkom si neuvažovala ? Malý papierový, dieťa si doňho zapisuje úlohy zo všetkých predmetov. Len to chce tiež trochu tréningu aby si doňho značila veci automaticky.
@anonym_autor syn siedmak si nepamätá 😁. Píše do slovníka. Musím stále kontrolovať.
U nas maju deti od prvej triedy skolske diáre a učitelia, hlavne v tych prvych ročníkoch, im vždy na konci hodiny pripomenú a teda aj na tabuľu napíšu ake sú úlohy na ďalšiu hodinu - tak sa deti učia mat diár, v ktorom maju zapísané všetky povinnosti a že si to tam majú zapisovať a potom doma sa do neho aj pozriet. Skús jej kupit nejaky pekný školský diár a prestaň za ňu riešiť jej úlohy
Nech si zapisuje do slovnika.., jasne, ze je jednoduchsie spolahnut sa na teba
@anonym_autor to ani syn nevie aka bola uloha, bez edupage by sme sa nepohli ale je siestak
@anonym_autor to ani syn nevie aka bola uloha, bez edupage by sme sa nepohli ale je siestak
@anonym_660caf vidím, že nie som sama aj keď som si myslela,ze druhý stupeň sa už o úlohy nebudem musieť starať.
@anonym_660caf vidím, že nie som sama aj keď som si myslela,ze druhý stupeň sa už o úlohy nebudem musieť starať.
@mirkava no tam bude kazdy predmet iny ucitel, kto si to ma pamatat ☺️
@anonym_autor áno kontrolujem každý deň aj dcéru skúšam,a to je už deviatacka,k tomu sa učím aj so synom,ten je piatak
@anonym_autor nechala by som ju v tom “vymachat”. Nepoznacila si si? Tak si pozistuj na edupage, u spoluziacky, je mi jedno ale sprav si ulohu. Nespravis? Fajn, vysvetli to ucitelke a uvidis, ake budu dosledky, ci ti to prepaci alebo dostanes 5. Dostanes 5 ? Budu dosledky doma.
Inak sa nenauci pristupovat k povinnostiam zodpovedne. Druhacka je naozaj dost velka na to, aby to zvladla sama, len musi dostat priestor.
@anonym_autor áno kontrolujem každý deň aj dcéru skúšam,a to je už deviatacka,k tomu sa učím aj so synom,ten je piatak
@tretiedieta deviatacka? Ta mala byt uz par rokov samostatna.
@tretiedieta deti maju nejake poruchy ucenia alebo nieco?
@tretiedieta maju nejaku poruchu ucenia, ze s tak velkymk detmi sa este ucis?
@anonym_autor ber to podľa seba. Ako si bola vychovavaná? Peedpokladám, že ešte nebol edupage.
@tretiedieta deviatacka? Ta mala byt uz par rokov samostatna.
@anonym_0ecbca samostatná je,ale kontrolovať,preskúsat treba vždy,vravela to aj pani riaditeľka,že hoci sú už deviataci treba sa im venovať.
@tretiedieta maju nejaku poruchu ucenia, ze s tak velkymk detmi sa este ucis?
@crazy_cat_lady nie nemajú žiadnu poruchu u enia,ale nacvicne diktáty,príklady,atď im davam
Deviatacka mi číta po anglicky,prekladá,číta po rusky,prekladá,slovíčka ju skúšam,chemické vzorce a všetko učivo co je potrebne do školy.To isté piatak.
@anonym_autor mam druhacku a ulohu si vzdy kruzkuju zelenou pastelkou v ucebnici a este si píšu do slovnicka ulohy. Ja sa zas mojej spytam ci maju ulohy a ona uz ich mam hotove, v druzine som si spravila.
@anonym_autor no a prečo to robíš za ňu? Sama si má v škole zakruzkovat alebo zapísať čo treba spraviť a ak zabudla napísať spolužiačke. Keď sa na to vykašle dostane zlú známku ona nie ty. Nechaj to na ňu.
@anonym_autor nasi nikdy memali ulohy na edupage. Museli si ich poznacit. Dcera je uz 4tacka a stake nemaju. Syn na 1-4 tiez nikdy nemal na dtuhom stupni obas da ucitelka nejaka raz ano potom par hodin nie a potom da
Moj je 7dmak a susam ho skoro stale. Take ako geografiu dejepis biologiu. Ucitelia chcu aby vedeli presne tak ako maju poznamky ani slovo nevynechat...
@tretiedieta deti maju nejake poruchy ucenia alebo nieco?
@sissy27 prečo na ňu útočíte, skutočná matka, ktorá má záujem o dieťa a jeho známky ho bude skúšať aj v deviatom ročníku, úplne normálne, mám syna osmaka, a vďaka skúšaniu má dobré známky, pretože keby ho nechám uč sa sám vykašle sa, samozrejme učebnice a úlohy absolútne neriešim, len vyslovene námatkove pred písomkou či sa učil
Môj je druhak a učiteľka im zaviedla slovnicek do čoho si píšu úlohy. Na edupage už nepíše úlohy.
Tak keď dôjde domov zo školy vytiahne si slovník a podľa toho ide robiť úlohy. Kto nemá zapísané nebude mať hotové úlohy dostane čierny bod. A za 5 takých bodov učiteľka dáva päťku známku. Takto učí deti že majú si dávať pozor na úlohy aj byť samostatny.
@anonym_autor u druhaka jasne ze som este kontrolovala podla mess, co ucitelka posielala. Ale oni si pisali do zositov, co maju alebo v PZ kruzkovali a casto urobil v druzine. Pomaly som s nimi prestavala robit DU z matiky, ale kontrolovala som.
@anonym_autor dohodli sme sa na rodičku s učiteľkou, aby si ich zapisovali do slovníka. Aj čo preberali. Tak dieťa príde zo skoly, otvorí slovník a podľa toho pracuje
Je nesamostatná a nezodpovedná, Predsa druhák už vie, čo sa bralo a čo je na domácu úlohu a zaznačí si ju na hodine. Snahou druháka je už mať všetky úlohy perfektne pripravené, aby bol na hodine najlepší. Naše deti si ešte navyše k učivu hľadajú nové poznatky na internete a v náučných knihách, ktoré máme v domácej knižnici. Doplňujú si to, čo v učive nie je, aby sa na hodinách blysli pred ostatnými. Zabudnúť na úlohu? To sa mi nechce veriť, že by to dokázala druháčka.
Najstarsi bol taky super,ulohy bez reci isiel urobit.Za 20min sme mali vsetko hotove a od 3r uz bol uplne samostatny,sem tam som mu to pozrela ale inak vsetko komplet sam.Tak je to dodnes a to uz ma 18r.Nestrati sa mi v zivote.
Ta samostatnost sa naozaj ukaze,vtedy som sa uz musela venovat 2hemu synovy,a tam bol boj.Dodnes je uplne iny a to uz ma 16r.S dcerou som mala tiez ulohy raz dva,ta sa uci tiez uplne sama a je v 5tom rocniku.
Je nesamostatná a nezodpovedná, Predsa druhák už vie, čo sa bralo a čo je na domácu úlohu a zaznačí si ju na hodine. Snahou druháka je už mať všetky úlohy perfektne pripravené, aby bol na hodine najlepší. Naše deti si ešte navyše k učivu hľadajú nové poznatky na internete a v náučných knihách, ktoré máme v domácej knižnici. Doplňujú si to, čo v učive nie je, aby sa na hodinách blysli pred ostatnými. Zabudnúť na úlohu? To sa mi nechce veriť, že by to dokázala druháčka.
@evkatk dokaze. Nie vsetky deti su rovnake. A nie kazde chce si hlsdat nieco naviac na internete s v encyklopediach.

Preco by mala menit system co vyborne funguje?
Vzdy ked zabudne tak to musi znamenat extra otravnu robotu to zistit a nie ze sa to automaticky vyriesi samo.