Domáce úlohy v Edupage
Ahojte,
prosím, dostávajú Vaše deti na základnej škole domáce úlohy poznačené do Edupage? Syn je druhák a učiteľka nám oznámila, že ona úlohy do Edupage nič vypisovať nebude, že si to deti majú samé opísať z tabule.
Výsledok je ten, že rodičia si furt vypisujeme, čo je vlastne na úlohu, lebo Jožko si to zabudol napísať, po Ferkovi sa to nedá prečítať Marienka si napísala zlé číslo strany. 😤🤦.
Tak načo do kelu školy platia ten software, keď učitelia nevyužívajú jeho funkcionality?
Zúrim, ale možno to je bežná prax aj inde.
Ďakujem za Vaše skúsenosti
@mamkalentedkova ja bývam na dedine, škola v druhej, z našej dediny je v triede jediný, nemá ísť ta kým po úlohy a okrem toho 6, 7 rocne dieťa by som samé ani nepustila... Proste chýbajúcim to ma poslať učiteľ a basta. Konečne to je v zákone, teším sa, že si ušetrím hodiny volania a č etovania, keď učiteľke to trvá 20 minút nahodit...
@abbey1 V obchode to vidim casto, dokonca napriek tomu, ze jej tam svieti kolko ma vydat, aj tak ma problem. Co sa tyka tychto beznych operacii (a to radsej nebudem pisat o pocitani so zlomkami), tak tam je situacia desiva. Ale my napr. na skuskach kalkulacku nepovolujeme (nie preto, ze by sme boli svine, ktore sikanuju studentov, ale preto, ze dnesne kalkulacky su uz prilis sikovne a chceme vsetkym studentom dopriat rovnake kriteria), takze uz aj cez semester musia maknut a ked musia, tak zrazu sa to naucia. Ti, ktori to vedia od ZS, ti su na tom samozrejme lepsie. Ale toto je na dlhsiu debatu a verim, ze uz teraz sa sem zlietnu niektore mamicky a obvinia ma, ze som neepaticka a zla😉
@dskjhfdlkdjhl si neempaticka a zla -- ja niekedy na kalkulacke pocitam aj 3 x 6 -- asi by ma porazilo ratat z hlavy na skuske.... :-P co ucis? mozes aj do spravy ked nechces verejne 🙂
@abbey1 tak tu budem zase za divnu, ale teda u nas v skole na nasobilkach (a uci sa naspamat, aj ked napr. kamoska ucitelka vravela, ze celkovo od uceniasa naspamat sa velmi upusta - aj v inych predmetoch, co je podla mna chyba, lebo tie deti si pamat netrenuju vobec, ale to je teda asi len moj nazor) a ratani bez kalkulaciek stale trvaju a aj na 2stupni. Potom som zvedava ako to bude.
Skor teda dospeli to zlahcuju (posledne moj otec sa opytal vnucky, ze na co to rata rucne, ci nema kalkulacku ... a toto predpokladam, ze bude pristup aj veeeela rodicov), kalkulacky zlahcuju zivot a lahko sa na to zvykne, potom si uz clovek fakt nie je isty ze kolko je 5x6 :DDD AJ ked to vie, proste uplny zvyk automaticky kalkulacku brat do ruky.
Plus ked vidim, ako z rychlika tie deti matiku beru v skole, ze fakt co hodina nova vec a na dalsej pisomka, tie deti to nevedia. Vyslovene kazde ucivo vysvetlujem, ako od znova, vobec zaklad zo skoly nepride (su rodicia, ktori to riesia douckom) Vyjdu zo skoly a su mimo, a na takych poziciach ako pokladnik/predavac, proste na tych kde nejaku extra kvalifikaciu netreba to clovek najskor zbada. Ked som povedala decre ze my sme denne desiatky rovnic a nerovnic vyratali, kym sme to nevedeli aj o pol noci zo sna vyratat, pozerala na mna ako puk... ale je to proste tak (jasne pozerala na mna ako na mimozemstana, lebo jej bolo vela 5 prikladov vyratat :DD )
@dskjhfdlkdjhl skusku kde a z coho? ja na vyske ratat bez kalkulaciky, tak ukamenujem vyucujucich:D uz to bolo dost, ked nas nechali statistiku ratat a kreslit na papieroch, kym ine VS to pekne krasne odtukali do pocitacov....
@kaktusik007 ucim matiku (rozne mat. predmety a teda na kazdom je ina miera pocitania s cislami) a keby sme povolili kalkulacky, tak potom by sme im bud mohli vsetkym kontrolovat, ci maju len tie zakladne na bezne operacie, alebo by sme potom mohli skusku aj zrusit, kedze teraz ti kalkulacka nakresli priebeh funkcie a spocita pomerne hodne. Takze nie, kalkulacky su zakazane. Ulohy vymyslame tak, aby pocitanie bolo pomerne prijemne, teda aby tu kalkulacku nepotrebovali. A samozrejme, moze si o tom mysliet ktokolvek cokolvek, menit sa to nechystame a ku podivu na toto sa studenti este nikdy nestazovali.
@simca06022011 statistiku neucim a teda tam je situacia trochu ina, obzvlast, ak sa jedna o statistiku pre ekonomov, kde je to hlavne o pocitani s cislami. Miesto a konkretne predmety Ti pisat nebudem, nie je to dolezite a nemienim to ani zverejnovat.
@nastasyk to si myslíte že takéto veci dávajú do zákonov? Nedávajú, je povinnosť žiaka a jeho rodičov sa zaujímať o prebraté učivo a dobrat si ho, nie je to povinnosť ucitela ani náhodou, je to jeho dobrá vôľa. V edupage si v triednej knihe nájdete prebraté učivo a treba sa orientovať podľa toho
@dskjhfdlkdjhl tak kalkulacka mi nakreslila priebeh funkcie este v 1998 roku... ale ano, vtedy to bola obrovska vec, takato kalkulacka 😀 oki, chapem, tak potom ak upravujete pocitanie aby to bolo jednoduche je to super aj pre studentov -- ked vychadza nejake hausnumero tak hned viem ze je to zle ale ak vyjde pekne cislo tak viem ze asi ratam dobre 😀
Učím 16 rokov. Oveľa horšie sú na tom rodičia než ich lajdáci.(ich vlastné nezodpovedné decká). Tí si žiaľ rodičov nevyberajú…
@kaktusik007 jasne, ze take kalkulacky boli aj vtedy, ale teraz su este lepsie😉 S tym priebehom, to bol len taky priklad.
@fridakahlo123 dávajú, vyhláška 223/2022 Z. z.
Presne tak.. edupage len pre deti, čo chýbajú a ostatné si majú deti odpísať z tabule do slovnicka ulohy.. veď je to total otrocina, aby ja som čítala aj úlohy na edu a aj v slovnicku.. niečo tam, iné tam.. edupage by som zrušila.. nemajú ani žiačku knižku, len elektronické známky.. mne sa to nepaci
Nám na rodičovskom vraveli, že je zadávanie učiva a úloh už dane zo zákona, že sú povinní to robiť.. minulý rok to nerobil nikto, teraz dostávam od každej učiteľky každý deň (čiže 5tak a 3tiacka) a podľa mňa to je super.. koľko krát sa stalo že si zle napísal hlavne syn a urobil inú úlohu, alebo zabudol napísať, najmä keď bol mladší.. teraz proste keď si urobia úlohy, tak to všetko porovnám s tym čo mi prišlo do edu a opravia si/dopíšu ak niečo zabudli.. keď už mi pipa edu každú chvíľu, aspoň toto mi príde zmysluplné..
Dane zákonom..hmm. tak naša škola je asi opäť výnimka, lebo starší syn je už týždeň doma a ani jedno pip s úlohou neprišlo.. Nemá to kto kontrolovať, takže zákon to bude asi taký, že ako sa ktorému vyucujucemu chce .. Iba ak nahnevane matky spravia nálet do riaditelne a ešte lepšie na školskú inšpekciu , sa to možno stane naozaj povinným..
@nastasyk toto je vyhláška, nie zakon- právna norma nižšej právnej sily, ako čítam tak čítam ja tam povinnosť nikde nevidím. Maju mu napísať cez edupage alebo iným dohodnutým spôsobom, čiže keď učiteľ povie- zistíte si od spolužiakov alebo si nájdite v triednej knihe- je to tiež dohodnutý spôsob, želám všetko dobré, je nemysliteľné vypisovať každému chýbajúcemu zoznam prebrateho uciva
@adkalu ja nikam nalietavat nemám v pláne.Napisala som to kvôli tým ,ktoré sú nespokojné aj s tým ,že dieťa v škole je ,a nedostane správu čo treba robiť.. Ak by ste si prečítala môj úplne prvý príspevok, tak pochopíte, že som za to, aby si deti ktoré sú na vyučovaní prítomné ,znacili samé.. V Tom druhom je kus irónie s tým ,,zákonom" .. Ja učiteľov pre úlohy bombardovať určite nebudem..
@fridakahlo123 naše milé učiteľky to dokážu, ja som učil tiež, zavesiť úlohy a prebraté učivo na prvom stupni na Edupqge trvá 5 minút...
Ako pracujúca v školstve vidím ,že deti to vedie k delegovaniu povinnosti na rodiča . Napr :siestaci sa pýtajú učiteľky ,či to bude v edupage . Keď je odpoveď áno ,kašľu na všetko ani si nezapisu . Som aj rodič a pardon ,nemienim svoje dieťa kontrolovat celú ZŠ či má úlohy . Je to jeho povinnosť . Ja chápem ,že mnohe deti majú aj vlastný telefón ,kde si to sami pozrú ale...najprv si zahrajú pár hier ,kuknu sociálne siete a potom nejaký edupage .
Moja je teraz v tretom ročníku a tiez nam ucitelka povedala, ze im úlohy pisat na EduPage nebude, pretoze sa potrebuju naucit zodpovednosti a ja s tym v podstate suhlasim. Ano, bolo by to pre mna ako rodica jednoduchsie, ale zase je pravda, ze toto si ma riesit dieta, nie rodic. Resp., Nahanat ho ci ma uz ulohu, lebo som videla ze na EduPage maju nejaku poznacenu. Ak si nenapise, dostane poznamku a nabuduce si rozmysli ci si da pozor na to, aby ju mala poznacenu a skontrolovala si ci ma vsetko spravene. Moja je teda na poznamky velmi hakliva, tak verim ze to pôjde v pohode.
@nastasyk na prvom stupni určite, na druhom stupni pri 100 žiakoch by to bola celkom časovo náročná aktivita, howk
@fridakahlo123 Tak ked to nie je povinnost ucitela ani rodiča proste sa na to vyprdnite. Keď je dieťa choré nech sa lieči a nie zháňať kade tade ulohy. Hlavne že učky končia o 2 v skole a leháro. Su učiteľky ktoré to tam dávaju každý deň a nemaju s tým problém a potom tie menej gramotné co sa im to nechce a ulahčili by tým prácu rodičom, deťom a ešte aj sebe. Od teraz budem písať učiteľkám o úlohy nie deťom. Syn si ich ešte sám zohnať nevie a ked sa pýtam rodičov jeden nemá nic poznačené, druhý ma len polovicu tretí to ma zle kým to dáme dokopy utečie kopu času. Má to byť na edupage ale ešte pretečie veľa vody kým to tam aj reálne začnú dávať a používať. a ked čítam tieto vaše komentáre je mi do plaču z vás.
@fridakahlo123 to bolo na FB v Zavretej škole zo stránky ministerstva zdieľané. Teda zámer jasný.
@fridakahlo123 tu je to myslím jasné.Skola musí informovať rodičov. A musia sa dohodnúť ako to urobí. Nie, že ich odkaze na spolužiakov a oni nech si to zariadiť ako chcú. To nie je dohodnutý spôsob
@nastasyk normálne rozmýšľam,ako to ľudia robili pred 20 rokmi 🤦🏽♀️.Chýbajúcim budiš,ale aby ešte každú domácu úlohu hádali na edupage ,keď si to vedia deti na hodine zapísať..veď ich treba učiť si niečo aj pamätať a nie len mať všetko napísané ..potommpridu takí ľudia do zamestnania a sami sa nevedia ani pohnúť ,bez toho,aby im vždy presne zadelili robotu 🤦🏽♀️
@mamkalentedkova normálne rozmýšľam nad tým preco maju teraz úlohy ze do druhého dňa doniest vytlačené obrázky na prvouku,, alebo stiahnuté slovíčka z jazyka, alebo urobit online test na domácu úlohu. Tak sa zamýšľam, žeby doba išla dopredu?? Zeby bolo fajn v roku 2022 začať využívať možnosti ktoré máme, ci niekomu vyhovuje ostať v roku 1993. Zobudte sa už to dávno nie je o tabuli a kriede. Iná doba, iné nároky na rodiča a učiteľa.
Chvalabohu, ze mam v triede inteligentných rodičov, ktorí hľadajú spôsoby a nie výhovorky a vedú v tomto duchu aj svoje deti. Nemáme problém komunikovať. Ja úlohy chýbajúcim zadávam, aj keď učím na druhom stupni. Zadávam ich po skončení vyučovania, beriem to ako súčasť mojej práce. Avšak prítomným na vyučovaní to neposielam. Chýbajúci majú plné právo na informáciu, aj keď niektorí mi píšu, ze nemusím písať, ze vedia si pomôcť sami. Je to prospešné pre obe strany, pre mňa ako učiteľa, pre deti, lebo presne vedia co sa naučiť a lajdakom to nedáva tiež veľký priestor na výhovorky.
Ako tak čítam tie komentáre od matiek.... Výchova je každého vec, ale dieťa je presný odraz svojich rodičov, preto je mi niekedy aj tých deciek ľúto.
@ma812 no neviem s akými učiteľmi sa stretávate vy, ale ja teda leharo o 14 tej nikdy nemám, iba ak cez prázdniny končím v práci o tomto čase. Dnes od rána sedím nad pracovnými vecami a včera som presedela celý deň v skole, aby som si zvýšila kvalifikáciu kvôli studentom. Aktuálne odpisujem na 23 správ, ktoré mi prišli cez víkend a áno, nemusím to robiť, ale chcem.Robíte aj vy mimo pracovného času? Asi nie, keď viete takto zhodiť prácu iného, tak pravdepodobne na základe vlastného modelu fungovania. Ja sa však nesťažujem, chcem tu prácu robiť, nik ma nenuti a robím ju rada kvôli študentom. Nemienim nikomu nič vysvetľovať, dokazovať co sa týka mojej práce, ale určite nemienim po nociach robiť sekretárku lenivým žiakom a ich nekritickym rodičom.

@dskjhfdlkdjhl Keď si už to spoliehanie sa na technológie spomenula. Keď hovorím napr s učiteľkami matematiky, spomínajú, že neexistuje naučiť deti násobilku naspamäť. To im neskôr robí problémy pri výpočtoch. Spoliehajú na na kalkulačky v mobiloch. Všímate si toto "ohlúpnutie" aj vy už? Ja som to zaznamenala už niekoľkokrát v predajniach, keď mi mali vydať, alebo vypočítať zmrzlín po 1,40 a podobne.