icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

kdzejcmen
10. jan 2022

@hefo s tym Snapom ciastocne suhlasim - ale preto treba docitat seriu do konca a hlavne sa o tom s detmi bavit a zoznamit ich s touto seriou az budu mat nad 10r. Na druhej strane Snapa vnimam ako priklad toho, ze veci castokrat nevyzeraju tak ako sa na prvy pohlad zdaju a musime poznat aj suvislosti, aby sme poznali motiv jeho konania.

fiffinkaa
10. jan 2022

Ja si nemyslím že treba presviedčať kresťanov, nech čítajú HP aby pochopili príbeh.
Kresťania citaju Božie slovo, ( a rôznu kresťanskú literatúru ) v ktorej Boh hovorí jasne čo je požehnanie a čo prekliatie..človek, ktorí žije živú vieru, nemá nutkanie ísť proti Stvoritelovi, tieto veci sa nám protivia, ba dokonca si na ne dávame pozor a vždy posudzujeme akého ducha má daná vec, lebo nie všetko čo sa ponúka, nám osozi.

A po ďalšie nie je to žiaden fanatizmus,.iba bazén pred Bohom.
A posledné nie nežijeme v strachu🤣

K HP myslím že v niektorých krajinách bol aj zakázaný.

simsalabim
10. jan 2022

@fiffinkaa v ktorych krajinach bol HP zakazany?

fiffinkaa
10. jan 2022

@simsalabim nemám až taký poznatok, ale zachytila som že sa polemizovalo o zákaze v silné veriacich krajinách, či k tomu došlo ..už som sa tým nezaoberala.

yoxinka
10. jan 2022

@fiffinkaa
Spojené Arabské Emiráty, ale len v súkromných školách a Irán.

simsalabim
10. jan 2022

@yoxinka tak to o niecom vypoveda… vsetko super krajiny na slobodny zivot 👎

oskvarka
14. jan 2022

Ako že tiež som.veriaca a tiež som dakedy čítala ten článok...Harry Potter je rozprávka fantázia..tak ako stovky iných nevidím na Tom nič horšie ako tie ostatné...ale teda 8rokov je za mňa určite malo...na knihe je myslím napísané od 10ale nie som si istá osobne by som určite počkala možno aj do 11 nie som zástancom predkladania zbytočne takéhoto obsahu malým deťom môj má 8a ani sám by to nechcel pozerať...pozerá rozprávky pre mensie deti...je pravda že má mladších súrodencov a aj takú povahu ale neustúpia by som.

oskvarka
14. jan 2022

@hefo áno nieje to typická rozprávka kde malé dieťa hneď rozozná do to od zla...preto rozhodne si nemyslím že je to rozprávka pre malé deti ani 8rokov určite nieje dosť.

simsalabim
14. jan 2022

@oskvarka no podla mna je chybou tu knihu volat rozpravka. Rozpravka je nieco pre male deti. Toto je jednoducho kniha pre teenagerov. Ani klasika - napr. 15 rocny kapitan - ci nieco novsie ako knihy od Percy Jacksona, nie su rozpravky pre male deti a nikoho by ich nenapadlo citat malickym detom.

yoxinka
14. jan 2022

@simsalabim
Tam je problém to, že Rowlingová napísal prvú knihu pre cca 11-12 ročné deti. Ďalšie tie knihy vychádzali po roku. Takže, keď sa prví čitatelia dostali k poslednej knihe mali 17-18 dajme tomu. Len teraz, keď to začne čítať 8-9 ročne dieťa, je problém mu vysvetliť, že ďalej nie, keď si prečíta prvé dve časti a vie, že to má pokračovanie. Pri filmoch je to ešte horšie. Môj syn prečítal Pottera takmer 10ročný, ale on ide úplne len po tom hlavnom príbehu, on ešte nie je schopný pochopiť mnohé veci, súvislosti. Harry má perfektne suchý humor (myslím teraz postavu, nie knihy), ale toto tí malí čitatelia vôbec neocenia. Také tie veci, akože Draco nie je zlý, len chudák, sa blbo narodil, to už vôbec neobsiahnu. Preto súhlasím, je to jednoznačne pre staršie deti až teenegerov. A čo mňa na tom ešte fascinuje, je to, ako s tými filmami vyrástli a dospeli aj herci. Oni prežili vlastne 10rokov v tom príbehu, to je úplne že wau. Áno, má to svoje úskalia, ako sláva v tak mladom veku atď, ale chápeme sa, dúfam 🙂.

sisaka
14. jan 2022

@yoxinka Ja nechápem, kde je problém, keď 8 ročné dieťa plne neocení nejaké nuansy knihy, nevšimne si detaily, charaktery postáv a neviem, čo ešte. Dieťa sa na to pozerá detskými očami a “vytiahne” si z toho príbehu to, čo ma v jeho veku nejaký zmysel, s čím sa stotožňuje, čo mu je blízke, čo dokáže v tom veku pochopiť.
Ja som ako 8-9 ročná čítala Winetoua. Knihy o tom, ako sa kdesi na divokom západe bijú nejakí chlapi. Knihy sú dosť gýčovité, nereálne, autor nebol tiež žiaden anjelik, strávil roky vo vazeni, písal o niečom, o čom ani nemal potuchy… No a? Knihy sa mi páčili, stotožnila som sa s mužskými hrdinami a prežila som bez ujmy na zdraví. Síce som si vytvorila skreslenú predstavu o indianoch, ale vekom človek príde aj na to.
Pamatam si, že ako 10 ročná som čítala z knižnice mojej mamy knihy od Arthura Hayleyho, či Agathy Christie. 100% neboli určené pre detských čitateľov. Rozumela som všetkému v tých knihách? Určite nie. Oceňovala som spisovateľské schopnosti týchto autorov? Tiež určite nie. Aj tak som si knihy prečítala a už si ani nepamätám, aký som z nich mala čitateľský zážitok, asi nič moc vzhľadom na môj vek. Ale rodičia mi tie knihy netrhali z rúk, ani nepresedeli hodiny na internete (v tom čase našťastie žiaden nebol), aby zistili, či tie knihy sú pre mna vhodné a ake psychické následky budem mat po ich prečítaní.
Nerobte už z tých deti snehové vločky, čo nič neznesú, zo všetkého sa psychicky zložia alebo budú mat doživotnú traumu a nedajboh si plne neuvedomia, čo autorka chcela svojim dielom povedať a unikne im nejaky detail, ktorý by si určite všimli, keby mali aspoň 15 rokov 🤦‍♀️

yoxinka
14. jan 2022

@sisaka
Áno, máš pravdu, ja som to zase nemyslela úplne takto. Ale komplexnejší zážitok má z HP starší čitateľ. A stále si myslím, že je to príbeh pre staršie deti. Čítala som to paralelne s 9 ročným synom, tak videla, čo a ako vnímal.

yoxinka
14. jan 2022

@sisaka
Inak, ja som ako decko čítavala tak 100kníh ročne. Zapisovala som si do zošitov. A keď tak nad tým teraz dumem, tiež som čítala extrémne nevhodné knihy :D ako thrillery od Robina Cooka a tak 🤪😂.

sisaka
14. jan 2022

@yoxinka u nás v kníhkupectvách je Harry Potter zaradený vo vekovej kategórii 9-12 rokov. Mladšie deti by mohli mat problém s čítaním, keďže čítanie v angličtine je komplikovanejšie ako v slovenčine, tým mladším by to museli čítať rodičia a súhlasím, že to nie je rozprávka pre 5 ročných, ale tak neviem, ktorý rodič by to tak malým deťom išiel čítať. Ja som v tom vekovom obdobi čítala deťom úplne iné knihy s jednoduchým príbehom, ani ma nenapadlo čítať im Harry Potter. Ale keby ako 7-8 ročný prejavili záujem si tu knihu prečítať a boli by schopné ju čítať, čo napríklad môj syn v tom veku ani nebol schopný prelúskať. tak by som ich nechala. Ak deti niečo nechápu, tak ich to prestane baviť a nebudú sa nútiť do čítania

yoxinka
14. jan 2022

@sisaka
Ja som taká trochu “postihnutá” tým, že som HP čítala aj ako dospelá a ešte som aj študovala literatúru, takže mne pri tom v hlave išli šialené veci … ja som si v hlave rozanalizovala každú postavu, jej motivácie, ako to autorka píše, ako to myslí, prečo to píše práve takt … no milión vecí … pre mňa to malo hĺbko, šírku, výšku … a môj 9 ročný syn si šiel ten úplne najjednoduchší príbeh, aký si môže taký malý čitateľ odniesť … čo samozrejme, nie je zlé, tak to nemyslím 🙂. Ja som mala vždy obľúbenú postavu pri čítaní, tu som milovala všetky postavy, dobré, zlé … Proste HP je láska 🤪😂😂😂.

katkamatka7
16. jan 2022

Prosím vás, mohol by mal niekto, kto má k dispozícii papierové knihy HP porovnať aspoň zbežne text v knihe a text e-knihy? Prípadne odporučiť odkaz na e-knihu HP, kde je text čo najzhodnejší s textom v knihe? Ďakujem vopred.

yoxinka
16. jan 2022

@katkamatka7
Ahoj, ty si mi v tejto veci písala … ja však papierové knihy nemám, neviem ti pomôcť.

oskvarka
16. jan 2022

@simsalabim dobre asi máš pravdu fikcia je lepšie pomenovanie...aby to slovo rozprávka nezvadzalo

oskvarka
16. jan 2022

@katkamatka7 prečo by sa text nemal zhodovať?

katkamatka7
16. jan 2022

@oskvarka Pri čítaní kníh so širším obsahom badám chýbajúce pasáže v online čítaní textu.

oskvarka
16. jan 2022

@katkamatka7 Aha no jasom ešte nemala knihu v oboch vydaniach som si to predstavovala tak že obsah má byť úplne zhodný..

sisaka
16. jan 2022

@katkamatka7 porovnať síce nedokážem, ale ten slovenský a aj český preklad mien a názvov je taký odpudzujúci, že som nedokázala prečítať ani prvý diel, tak ma to rušilo, k čítaniu HP som sa napokon dostala, až keď som mala takmer 30 rokov a dostala sa mi do ruk originálna anglická verzia. Ako by povedali Česi - nebe a dudy. Každemu, kto vie po anglicky odporúčam prečítať si originál.

simsalabim
16. jan 2022

@katkamatka7 oni sa nejako lisia? My name doma to prve vydanie u nas, aspon myslim, ze este mame. Mame aj v originali, to vidim mladsia dcera ma stale niektory diel vytiahnuty.

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
majkabr
16. jan 2022

Ja som veriaca a nepozerám to preto , lebo ma to absolútne nebaví.

katkamatka7
16. jan 2022

Papierové knihy HP nemám momentálne k dispozícii. Ak by som mala, čítam z nich.

Začala som čítať tu:

https://onlineknihy.mypage.cz/menu/harry-potter

https://www.onlinereadfreebooks.com/en/Harry-Po...

ukulela
7. jan 2023

@fiffinkaa krestania necitaju ani dobsinskeho rozpravky? Resp. adi ziadne. V kazdej je nejaky kuzelnik a podobne...
Wtf, tato diskusia len dokazuje, ako je cirkev obvykle pozadu. Tak, ako roky nevedeli uznat, ze zem je gulata, teraz riesia 20 rokov stare knihy a filmy, pritom tu mame skvelu Wednesday

sticker
zuzuliennka1
7. jan 2023

@ukulela tato diskusia nedokazuje nic. Robit si nazor na celu Cirkev na zaklade jedneho anonymneho komentara - vau, fakt “vierohodne”.
Cirkev ziadneho HP ani nic podobne nezakazuje. Je to fikcia, rozpravka pre starsie deti. Netreba z toho robit vedu

barborizzy
7. jan 2023

Pamätám si raz keď som chodila ešte na základnú školu v treťom ročníku asi mali sme hodinu s kňazom náboženstvo a my ako deti sme mu povedali že pozeráme herryho Pottera ten sa ale nahneval že prečo pozeráme ten film že potom keď vidíme duchov alebo tak že potom rodičia prosia ich o pomoc a o svetenú vodu a my sme len pozerali že coto sa deje ale aj tak sme to neprestali pozerať ale naozaj niektorí ľudia sú na ten film háklivý

yoxinka
8. jan 2023

@zuzuliennka1
Ale čo si má o Cirkvi pomyslieť človek, ktorý si prečíta toto:
https://www.faralm.sk/co-vsetko-patri-do-okulti...
Harry Potter je zahrnutý do bodu 16., keby sa ti to nechce študovať celé 🤷‍♀️