icon

Hodnotenie a známkovanie v škole

nocomment
18. jan 2012

Ahojte.Vo väčšine tried je tiché rozdelenie detí na silnejších a slabších žiakov. Zároveň vrámci týchto skupín je opäť ďalšie delenie na najšikovnejších a slabších. Takže dieťa - slabá jednotkárka je vo výslednom hodnotení na úrovni slabého trojkára. Reálne - obaja budú mať na vysvedčenie dvojku.
Ako hodnotia učiteľky vaše deti? Je príliš prísne hodnotenie v ročníkoch 1. - 2. správne? Ako sa zachovať, ak nie som spokojná s kritériami hodnotenia učiteľky a tiež s tým, že nemá rovnaký meter na všetky deti.

macamac
19. jan 2012

@irriss 😔 čo dodať. smutné je to tam
chúdence detičky
to fakt nepochopím. to ťažko je chápať 😒

irriss
19. jan 2012

@macamac
ja to nepochopila doted..ale to neni jen system znamkovani..to je celkova krize...o tom nekdy jindy... 😉

filipal
19. jan 2012

@sisaka ano, pamätam si, aku nevôlu si vyvolala svojimi nazormi na koniku. myslim si, ze je to sposobene tym, ze na Slovensku uz nezijes a kritizujes pomery v slovenskom systeme. to ludia nemaju radi. 😉 ludska povaha... 😒
a to s tym informovanim na rodicku uz byva diskretne ako pise Macamac.
ale co sa tyka citania znamok pred celou triedou sa nezmenilo. ☹

@macamac presne to si myslim aj ja. mladost nezarucuje, ze ucitel bude novatorsky (v dobrom zmysle) a ze bude kvalitny ucitel. potrebuje dozriet, ziskat skusenosti. a naopak, vazim si starych dobrych, laskavych ucitelov, ktori aj vedeli naucit (co uz dnes az taka samozrejmost nie je). najoptimalnejsie su zmiesane kolektivy, kde sa mozu od seba pedagogovia ucit.

@irriss u vas to bola jednoznacne chyba ucitelky. este s vedomim ucitelky pri testoch podvadzali.... (jedine ak to bol nejaky experiment, ze sa pri vyrobe a pozivani tahakov nieco naucili.... 😅)
ja uz poznam situaciu s vasou ucitelkou lepsie, preto viem, o com hovoris....

irriss
19. jan 2012

@filipal
no pokud si vyhotovis VLASTNI tahak a das si na nem zalezet - t.j. zmensujes ho a prepisujes nekolikrat, aby byl co mozna nejdokonalejsi a nejmensi, je zaruceno, ze ho nepotrebujes, protoze neustalym prepisovanim si to zapamatujes..to je jina..
ale ona je nechala pouzivat tabulku ji samou vytistenou na PC...

irriss
19. jan 2012

@filipal
tady je hned 5 ucitelu v jedne tride..kazda na jiny predmet..kazdy jiny vzor uceni a jeho zpusobu...a nejlespi je nase pani ucitelka na anglicky jazyk..Cristina ...a vite proc?
ma babicku v Bratislave!!! 😀 😀 😀 😀 😀

filipal
19. jan 2012

@irriss fakt nemam slov...co ich tym nauci? ze podvod je ten najspolahlivejsi prostriedok v dobremu vysledku. ☹ ☹ ☹ ☹

irriss
19. jan 2012

@filipal
ono to ma logicky sled...

ucitelka je jen na 5 let..pak je predava na stredni skolu, kde je vseobecne znamo, ze zakladka je krach a zacinaji odznova VSE v 6.tride..ona se prakticky nemusi snazit o nic.. 😖
jen splnit svuj prac.plan..a ukazat pisemky.. 😖

irriss
19. jan 2012

@filipal
no jeste dodam, ze od lonska jsou tzv. ministerialni zkousky, kdy od ministra prijdou na skolu zkousky vcetne profesoru z jinych skol, kteri hlidaji spravny prubeh, prave kvuli kontrole a zdarnemu prestupu na 2.stupen - t.j. stredni skolu..evidentne to neni jen ojedinely pripad, ten nas..zabehly pruser..

filipal
19. jan 2012

@irriss robia z toho pomaly statnice.....

sisaka
19. jan 2012

@irriss tak to je hruza, to som netusila, ze v Taliansku je to take zle 😒 .
Tu su decka vedene k takej poctivosti, ze pre nas pristahovalcov je to az nepochopitelne. Z college mam jednu neprijemnu skusenost, pisali sme test, samozrejme ziadne A, B vsetci rovnake, tak som mrkla, ci ma kolegynka taky isty vysledok. Po napisani sme zacali rozoberat jednotlive otazky a ja som jej povedala, ze mala som taky isty ako ona, ona na mna pozrela, ci som normalna, ale viac to nekomentovala. Potom sa o par dni rozprudila v triede debata na temu tahakov a ludia sa ozyvali, ako sa 1x (slovom raz) pozreli spoluziakovi do pisomky este na zakladnej, alebo ako si, ked boli este maly a blby napisali tahak a podobne a ze dodnes na to nemozu zabudnut a ako sa za to hanbia. Moja spoluziacka (ina) bola tiez zahranicna a potom sme to spolu rozoberali ake je to normalne v nasich krajinach podvadzat a pisat si tahaky. Hanbila som sa potom ako pes, pred tou klegynou, co som sa jej mrkla do zosita (vsak na slovensku sme si davali navzajom bezne aj odpisovat), ta si teda musela o mne mysliet.
Dcera je vychovavana tymto systemom a este ju fakt nenapadlo nieco take urobit, ked som jej rozpravala ako som JA podvadzala na Sk a bolo to nieco bezne, robili to vsetci, dobri ci zli ziaci, fantazii sa medze nekladli len cumela a absolutne nechapala, no dufam, ze som jej nedala privela tipov ako to robit 😝

irriss
19. jan 2012

@filipal
no statnice ale v dobrem slova smyslu..je to kontrola ucitelu (nejen zaku)..chteji tu docilit jakesi "premie"..pokud bude ucitel kladne ohodnocen, bude mit vysi plat - v nekterych mestech se uz praktikuje toto ohodnoceni..
no a na druhe strane chteji uzakonit "vyhazov" - to zatim v soucasne dobe NELZE - statni zamestnanec, na jakemkoliv poctu nemuze prijit o misto..
JEN - a to je take novinka posledniho roku, dvou, za absenci..jistota mista statniho mista totiz dosla tak daleko, ze jsi na uradech a soudech nenasla nikoho, byli nemocni nebo na nakupech osobnich veci...a pichacky pichali druzi za ne..a nemocni soudce napr. byl na lodi a uzival si dovolene..tak diky falesne absenci se jiz vyhazuje i ze statniho..ale jinak pokud jsi ve statnim nikdo Te nekontroluje..neni dulezite, zda a kdy praci vyhotovis..v soucasne dobe je jen dulezite, ze tam jsi..a ani to jeste pred rokem nebylo "nebylo" dulezite 😉

sisaka
19. jan 2012

@macamac tak to som rada, ze uz je aspon to rodicko individualne, pamatam si ako nasi chodili domov s informaciami ako Danka musi pridat v matematike, inak bude mat 3 a Janko zase oplul Zuzku a cela trieda je uplne hlucha a nevieme spievat .... 😀

irriss
19. jan 2012

@sisaka
no ja si myslim, ze je sama navedla...protoze od jinych maminek jsem se dozvedela, ze ucitelka sama povolila "nahlednout" 😖
takze si umis predstavit, ze jsem ta nejhorsi mama..

filipal
19. jan 2012

@sisaka je mozne, ze prave touto rannou vychovou sa robia zaklady na korupciu a podobne. potom sa vsetci cuduju, ze sa na Slovensku nedodrziavaju zakony. dokonca ani pravidla.
ale vies co by ma zaujimalo? kde to vsetko zacalo, ze sa podvod stal bezne tolerovanym? je to pozostato komunizmu, alebo to tu bolo aj predtym?

irriss
19. jan 2012

@sisaka 😀 😀 😀 😀 😀 😀
no ja si vzpominam na trapas trapasu, kdy se resila na tridni schuzce prede vsemi - moje poznamka..

byly Vanoce a skolni besidka ...spoluzak-spolusedici dostal plechoveho ptacka na klicek..no a ja mu ho dala pred oblicej na lavici, po ktere se valel nebo mozna i spal..a on se priserne lekl a zarval..
no a ja prinesla domu poznamku:
"Ohrozuje pri vyucovani spoluzaka PTAKEM"

irriss
19. jan 2012

@filipal
no drive se davali a podstrkavali "panum" vlastni dcery ...nyni obalky... 😉

sisaka
19. jan 2012

@irriss 😀 😀 😀

macamac
19. jan 2012

@sisaka 😀 jj, tak to bolo. ale dnes sú to súkromné informácie a platí na to zákon o ochrane osobných údajov 😉
a inak-neviem,čím to je,odkiaľ to tie deti majú-ale tu fakt už od prvej triedy si nazerajú do zošitov navzájom. nechápem-kde to v tak malom veku videli?
veľmi ťažko sa mi to deti odnaúča-teda vlastne skoro vôbec sa to nedá 😒
minule tak jeden žiak opisoval-a opísal to tak,že vlastne mal tie isté chyby,ako sused-a teda dostal 2. nepoučia sa-aj keď som povedala,že možno,keby sa spoliehal na seba,mal by 1

irriss
19. jan 2012

@macamac
dvojka krasna znamka..mela jsi mu to roztrhat... 😀

macamac
19. jan 2012

@irriss prečo? 😕
ja nemám proti 2 nič,len som chcela poukázať, že si má viac veriť-a keby sa spoliehal na seba, možno by bol o krok lepší
a zabudla som- moje deti v škole si veľmi potrpia na jednotky-tak preto som to tak napísala-ako som povedala

macamac
19. jan 2012

@irriss a neviem,možno je to nevýhoda netu,ale z tvojho príspevku zas nejak cítim.....sarkazmus??
nikdy som nikomu nič netrhala...
neviem,prečo si tak naladená proti učiteľom-ale asi to pre tvoje zlé skúsenosti s nimi

irriss
19. jan 2012

@macamac
Ver mi, ze dnes mas "SVUJ DEN 😀 😀 😀 😀 😀 "

sarkasmus a proti TOBE??? 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

to bylo ze srandy, s tim, ze mel byt potrestan za opisovani, ne dvojkou, ale "roztrhanim" neli petkou...ze dvojka neni trest!!ale skoro odmena..
nebo jsem to nepochopila ja, ze opisoval od souseda?

p.s. vypni radio, davas si spatnou melodii k mym prispevkum...😉 nebo si pust Ramazzottiho, Lauru Pausini, AlBano...😀
Pokud ano, meli by si to uvedomit..razne, proto bych dala "tvrdy trest"..a nebo pristi hodinu bych ho dala zvlast a nechala napsat obdobu pisemky..ale samostatne 😉

irriss
19. jan 2012

@macamac
nejsem zle naladena proti ucitelum 😔 ☹ ☹ ☹ ☹

filipal
19. jan 2012

@macamac aj ja si myslim, ze si bola mierna. ved odpisoval, je to podvod. ale jednalo sa o prvacika, ze?
no, v tom veku to nebol zly umysel, tak asi nieco, aby sa poucil. ale co vymysliet?
inac baby, odpisuju uz aj skôlkari!!! 😝 normalne v pracovnom liste odpisuju od suseda. (pospajaju presne tak chybne ako on a pod.)
mozno je to nejaka typicka etologia zo zivocisnej rise- stadovitost... 😀 😀

ani3012
19. jan 2012

@syslica tak som pátrala po tej rébusovej čítanke ....to má byť ako pre deti? Lebo toto s ami dostalo ako odpoveď od jedného vydavateľa:
Anka, ak myslíš tú knihu o rozvíjaní fonologických schopností...to je teda pekný rébus☹ Je to iba 14-stranová príručka, ktorá sa nedostala do bežného predaja na eshopy, skús kontaktovať priamo Metodické centrum Bratislava, ktoré ju vydalo.

a ja mám taký pocit,že som si ju dnes stiahla tú príručku do PC

sisaka
19. jan 2012

@filipal tak to by ma tiez zaujimalo, cim to je
tak som si ista, ze v Kanade je tiez urcite korupcia, ale aspon nie taka vypukla.
robim v zdravotnictve a pred par rokmi u nas klegovia rozoberali nejaky clanok v novinach, ktory pisal nieco o podplacani lekarov myslim, ze to bolo niekde v Chorvatsku. Normalne sa vsetci nad tym zamyslali, ze ake by to bolo, dostavat taketo "vsimne" a ako by sa im to pacilo ( z toho, co hovorili aboslutne nechapali, ze ako to funguje, preco sa tie peniaze davaju a ze sa to nedava vzdy a vsetkym, co pracuju v zdravotnictve, skratka rozoberali nieco, co si ani nevedeli predstavit)
Ako som uz par krat pisala v inych temach, deti sa tu nepchaju mnozstvom informacii, niekomu sa moze zdat, ze sa ucia male percento z toho, co tie slovenske, ale na druhej strane ta vychovna zlozka je tu naozaj velka,napriklad dcera ma na vysvedceni predmety ako Zdravie - ktore nie je samostatny, ale integrovany do vsetkych predmetov a je hodnoteny, potom maju predmet : citizenship in learning (ani neviem, ako by som to prelozila), tiez integrovany - zahrna uplatnovanie demokratickych prav a zodpovednosti v skole a pri uceni, demonstracia respektovania a ocenovania rozdielnosti, spolupraca a komunikacia s druhymi, dalsi predmet- osobny rozvoj prostrednictvom ucenia - schopnost stanovit si ciele a snaha o ich dosiahnutie, demostracia sebavedmoia a samostatnosti pri uceni, Character in Learning - podielanie sa na vzdelavani s iniciativou, vytrvalostou, spravani sa k druhym ludom s respektom a spolucitenim, zodpovedne rozhodovanie sa. Nakolko sa skole dari vychovavat deti v takomto duchu je tazke posudit, ale v kazdom pripade su deti tymto pristupom ovplyvnene - skratka skola sa snazi okrem poskytovania vzdelania aj vychovavat, heslom nasej skolskej spravy je : Educating tommorow's citizens today" (vychova "zajtrajsich" obcanov dnes)

filipal
19. jan 2012

@ani3012 je to mozne...@syslica je maniacka! 😀
Ssyslica, v dobrom! 🙂 🙂 🙂 🙂

kburgerin
Odpoveď bola odstránená
sisaka
19. jan 2012

@macamac tak to uz vobec nechapem, ze prvaci a odpisuju ?! Ja chapem ako to irriss myslela s tym roztrhanim, ja by som asi nic netrhala, ale tu znamku by som jednoducho neuznala a dala by som dietatu napisat obdobny test este raz, samozrejme s patricnym vychovnym ponaucenim o podvadzani a pod., take male deti si este beru reci dospelych k srdcu

filipal
19. jan 2012

@sisaka z toho co pises sa mi velmi paci Kanadske skolstvo. pripomina mi skandinavsky system.
tam sa tiez venuju temam ako Zodpovednost a mesiac tuto temu rozoberaju zo vsetkych stran. na domacu ulohu maju deti zistit od rodicov, za co vsetko musia byt zodpovedni....
zaujimave, ze v Skandinavii je tiez nizka korupcia. dokonca ani nie je zvykom davat sprepitne....
ludia su bohati, ale napriek tomu skromni, nedavaju okazalo najavo svoju zamoznost. (ani velkymi autami 😝 ).
aj u nas sa uz niektore alternativna skoly uberaju podobnym smerom.
ja verim, ze ako budu ludia viac cestovat, budu sa im rozsirovat obzory a zacnu si donasat aj ine vzory a hodnoty, ako tie materialne.