Je dvojka na vysvedčení spravodlivá pri priemere 1,39?
ahojte prosim vas je podla vas ok, ked ma dieta v druhom rocniku zo zslovenciny priemer 1,39 a ucitelka mu da vylsednu znamu na vysvedceni dvojku ??
Ja asi pôjdem.proti prúdu, ale tiež by ma to mrzelo. Išla by som asi za ňou osobne a skúsila zistiť, kde je problém. Lebo ak je, tak sa dá s tým pracovať, napraviť. Keď sa ale dcéra snaží, ide si za tým, učí sa a ešte aj priemer jej vychádza na jednotku, tak nechápem učiteľku. Na druhej strane ju týmto dokonale demotivuje do budúcna. Veď potom môže mať kľudne aj priemer 2,4, ma to za menej snahy, menej učenia sa, viac zábavy, viac oddychu a známka rovnaká.
Ja napíšem odpoveď učiteľky, ktorá učila staršieho syna 1.stupeň ZŠ ( neznášala ho a musel sa minimálne 2x toľko snažiť aby mal 1, nemala rada ani nas ako rodičov), v 3.rocniku mu dala sólovú 2 z matematiky, za celý polrok zo všetkých veľkých a malých pisomiek mal 1, len z jednej 5minutovky dostal 3, lebo zápis, postup a aj odpoveď bola správna, ale nepočítal z číslom 13 ale 31, a pani učiteľka mi vysvetlila, že jednotkar nemôže mať v žiadnom prípade 3, aj keď z 5minutovky o jednom príklade... Čiže jeho spolužiaci, ktorí mali priemer aj 1,6 dostali na vysvecku 1 ale môj s priemerom 1,1 dvojku.. keď ho táto pani prestala učiť (resp.deptat) uľavilo sa nám všetkým a opäť sa synovi vrátila radosť k vzdelávaniu, našťastie 2.stupen zs už mal normálnych, teraz chodí na techniku bilin.a matiku vysvetľuje všetkým naokolo...
V druhom rocniku je to strasne demotivujuce pre dieta. Obzvlast, ked ta dvojka bude solovka. Chapem, ze dieta je sklamane. Pokusila by som sa s nim nejak to prebrat v zmysle, ze to nie je ta najpodstatnejsia vec v zivote a ze si to opravi v druhom polroku, ak chce. Ucitelky by som sa na to tiez opytala, ze preco to riesila takto.
Podĺa mňa to nie je v poriadku. Dať dieťaťu dvojku na prvom stupni aj napriek tomu že mu vychádza priemerovo jednotka je úplne scestné už len voči tomu dieťaťu. V edupage by mala byť hodnotená ak aktivita na hodine a vlastne všetko čo učiteľ z daného predmetu hodnotí.
Naštvalo by ma to, nemyslím si, že je to v poriadku. V druhom ročníku na ZŠ určite nie. Žiadala by som vysvetlenie, nie len konštatovanie, že je to v poriadku.
a ja som si myslela ze tie pisomne prace su najpodstatnejsie, a z kazdej jednej pisomnej prace ma jednotku
@anonym_autor takto, priemer má informatívny charakter a ano, aj práca na hodine závaží. Lenže aj učiteľ je len človek, pani učiteľka sa mohla pomýliť pri zapisovanibvyslednej známky a už si to nevšimla. Navrhujem nasledovné: slušne napíš pani učiteľke mail, aleze fakt slušne. Prípadne si dohodni stretnutie zaistí, či to fakt mala byť dvojka alebo to je omyl. Mne osobne sa stalo pri dcére, že je oslobodená od TSV a vtedy sa zapisujú písmenká, nie známka. Zvyšné známky samé 1 a učiteľka tam dala nejaké písmenko, čo znamenalo, že ju hodnotí akoby 5. Celý priemer preč,a to šla na strednú, potrebovala k prihláške. Okamžite som kontaktovala triednu, v priebehu pár hodín bolo vyriešené
ak mas znamky: previerky -2,2, aktivita na hodine - 1, 1, 5 minutovky - 1,2, 1
podla aritmetickeho priemeru, ktory je nespravnym kriteriom je priemer znamok 10/7 cize 1,43- podla toho je to 1 tka
ak das vahu znamkam- previerka 2 / cize znamku pocita 2x/ , aktivita na hodine - vahu 0,5 a 5minutovky vahu 1 tak pocitas potom nasledovne: previerky: 2,2,2,2 aktivita na hodine - 1, 5minutovky_ 1,2,1 a tu je potom primer 1,63 co je vysledna znamka 2
tu mozete vidiet rozdiel- skutocny medzi tym ako znamka nie je znamka... ak sa pozeram cisto na znamky, v pripade prvom je to jednotka, ak sa pozeram na vahu- cize dolezitost danej znamky, je to dvojka...
ucitelia nenastavia vahu , rodicia nechapu vyslednym znamkam, pretoze priemer
a ci je to spravodlive? pokial ma dieta z previerok , co je uhrn uciv 2,2,2 a 5minutoviek 1,1,1,1... co to o nom vypoveda? je to skutocne jednotkar? na druhej strane, je to znamka na polroku, za mna dolezitejsie mat poctivu dvojku ako vynutenu a neopravnenu jednotku
a ci je to spravodlive? pokial ma dieta z previerok , co je uhrn uciv 2,2,2 a 5minutoviek 1,1,1,1... co to o nom vypoveda? je to skutocne jednotkar? na druhej strane, je to znamka na polroku, za mna dolezitejsie mat poctivu dvojku ako vynutenu a neopravnenu jednotku
@krasneleto tak nech učiteľ nastaví váhu a nebude žiadna pochybnosť. Ale v druhom ročníku na ZŠ je nastavovanie váhy známky podľa mňa dosť mimo, ide o malých žiakov...
@krasneleto tak nech učiteľ nastaví váhu a nebude žiadna pochybnosť. Ale v druhom ročníku na ZŠ je nastavovanie váhy známky podľa mňa dosť mimo, ide o malých žiakov...
@monro ano... aj to je cesta, nastvit vahy hned od zaciatku, aby rodicia rozumeli , ze priemer este nic nezmanena.... nasa triedna tak neurobila 4 roky, hoc by si tym usetrila celu triedu rodicov, ktorí nerozumeli... na druhom stupni vacsina predmetov vahy uz ma, niektore stale nie...
a co sa tyka toho , ci je to mimo? preco je mimo , aby dieta pochopilo ze trojku z previerky stvrtocneho uciva si tromi jednotkami za aktivitu na hodine proste neopravi?
Mna prekvapuje, ze vaha nebyva nastavena. Obe deti mali vahu znamok nastavenu od nastupu do skoly. A k otazke autorky - mna by to riadne zamrzelo. Dieta, obzvlast druhacka, sa chce vysvedcenim pochvalit,je to motivacia. Ja by som zasla za ucitelkou. S tou znamkou uz nic teraz neurobis, ale informovala by som sa, aky je podla ucitelky na znamku dovod a co by malo dieta zlepsit, aby na konci roka bola 1.
@monro ano... aj to je cesta, nastvit vahy hned od zaciatku, aby rodicia rozumeli , ze priemer este nic nezmanena.... nasa triedna tak neurobila 4 roky, hoc by si tym usetrila celu triedu rodicov, ktorí nerozumeli... na druhom stupni vacsina predmetov vahy uz ma, niektore stale nie...
a co sa tyka toho , ci je to mimo? preco je mimo , aby dieta pochopilo ze trojku z previerky stvrtocneho uciva si tromi jednotkami za aktivitu na hodine proste neopravi?
@krasneleto áno, myslím si to...hovorím v prvých ročníkoch.
Mna prekvapuje, ze vaha nebyva nastavena. Obe deti mali vahu znamok nastavenu od nastupu do skoly. A k otazke autorky - mna by to riadne zamrzelo. Dieta, obzvlast druhacka, sa chce vysvedcenim pochvalit,je to motivacia. Ja by som zasla za ucitelkou. S tou znamkou uz nic teraz neurobis, ale informovala by som sa, aky je podla ucitelky na znamku dovod a co by malo dieta zlepsit, aby na konci roka bola 1.
@sandri mrziet ta to ale moze iba v prípade, ze sa konala krivda... ak je autorka v neprave a nesuhlasi so znamkou, moze poziadat o komisionalne preskusanie a aku znamku tam dieta dostane, taka mu pojde na vysvedcenie...
@krasneleto áno, myslím si to...hovorím v prvých ročníkoch.
@monro je v poriadku, ze ty si myslis nieco ine... ale fakty hovoria jednoznacne, znamky si musis zasluzit a vydriet... a cim skor sa s tymto faktom deti naucia zit a zzit , tym lepsie pre ne... nasa triedna bola v hodnoteni naozaj velmi prisna, ale prinieslo to ovocie, pretoze na druhom stupni sa uz ozaj nikto nemazna a idu bomby s detmi ako na vyske
@sandri mrziet ta to ale moze iba v prípade, ze sa konala krivda... ak je autorka v neprave a nesuhlasi so znamkou, moze poziadat o komisionalne preskusanie a aku znamku tam dieta dostane, taka mu pojde na vysvedcenie...
@krasneleto tak to už je super nápad dieťa stresovať ešte komisionálnym preskúšaním....
Ak učiteľka nehodnotí podľa priemeru, mala to komunikovať rodičom. Ak áno, mala dať váhu známkam. Rodičia majú právo byť informovaní.
@monro je v poriadku, ze ty si myslis nieco ine... ale fakty hovoria jednoznacne, znamky si musis zasluzit a vydriet... a cim skor sa s tymto faktom deti naucia zit a zzit , tym lepsie pre ne... nasa triedna bola v hodnoteni naozaj velmi prisna, ale prinieslo to ovocie, pretoze na druhom stupni sa uz ozaj nikto nemazna a idu bomby s detmi ako na vyske
@krasneleto pozri, mám dve deti a tiež nejaké skúsenosti. Ty máš svoje.
@krasneleto tak to už je super nápad dieťa stresovať ešte komisionálnym preskúšaním....
Ak učiteľka nehodnotí podľa priemeru, mala to komunikovať rodičom. Ak áno, mala dať váhu známkam. Rodičia majú právo byť informovaní.
@monro ty mi davas do ust nieco, co ja ale netvrdim,ze je super napad, iba hovorim, ze AJ to je moznost... v prvom rocniku mali predsa pred vysvedcenim rodicovske, kde mohli komunikovat... teda aspon u nas to tak bolo ... ziadna ucitelka nikdy v zivote nehodnotila podla priemeru... logika hovori jasne, ak mas so vsetkych velkych previerok 2ky a potom sa hlasis, pripadne si nazbieras jednotky nezmyslenymi malymi jednotkami... je to jednotkar?
@krasneleto pozri, mám dve deti a tiež nejaké skúsenosti. Ty máš svoje.
@monro presne tak. tiez som sa za to hadala, tiez nam muselo stacit ako odpoved, ze nie je znamka ako znamka, tiez som apelovala, aby teda nastavila vahy znamkam aby sme doma nezili v iluzii o inej znamke... a odpoved bola v skratke taka, ze mam mat pekny den...
@monro ty mi davas do ust nieco, co ja ale netvrdim,ze je super napad, iba hovorim, ze AJ to je moznost... v prvom rocniku mali predsa pred vysvedcenim rodicovske, kde mohli komunikovat... teda aspon u nas to tak bolo ... ziadna ucitelka nikdy v zivote nehodnotila podla priemeru... logika hovori jasne, ak mas so vsetkych velkych previerok 2ky a potom sa hlasis, pripadne si nazbieras jednotky nezmyslenymi malymi jednotkami... je to jednotkar?
@krasneleto ja Ti neodporujem. Ja reagujem v téme.
Ja by som išla za pani učiteľkou a normálne slušne sa jej spýtala, prečo vyšla dvojka. Nie štýlom, že čo si dovoľuje dať dvojku, ani štýlom, že ona urobila chybu ale normálne ľudsky prečo to tak vyšlo, kde syn urobil chybu aby ste do budúcna vedeli, kde zapracovať. Ako rodič by som rada vedela prečo to tak vyšlo a nie len, vyšlo to tak a hotovo.
@monro presne tak. tiez som sa za to hadala, tiez nam muselo stacit ako odpoved, ze nie je znamka ako znamka, tiez som apelovala, aby teda nastavila vahy znamkam aby sme doma nezili v iluzii o inej znamke... a odpoved bola v skratke taka, ze mam mat pekny den...
@krasneleto ja som sa s nikým nikdy nemusela hádať..
@krasneleto ja som sa s nikým nikdy nemusela hádať..
@monro ale slovickovat sa lubis ze? co myslis ze som jej isla usta rozbit? opravujem z hadala som sa na - isla som odkomunikovat
@monro ale slovickovat sa lubis ze? co myslis ze som jej isla usta rozbit? opravujem z hadala som sa na - isla som odkomunikovat
@krasneleto živím sa tým 🙂
@krasneleto živím sa tým 🙂
@monro skvele... potom ale aj citanie s porozumenim mas zmaknute lavou zadnou nie?
ja sa len chcem opytat ci by ste to riesili nejak alebo nechali tak..lebo zas mi to pride nefer
Poviem ti to z opačnej strany , dcéra chybali do jednotky 2 % .Bolo mi jasne , že bude mat dvojku . Dnes prišiel výpis , že jedna . A dcéra mi hovorí, že sa pýtala učiteľky , že prečo ma jednotku.a ona jej povedala, ze priemer nie je všetko a jej vedomosti určite na dvojku nie sú .
ja som pani ucitelke napisala ci je to v poriadku ta dvojka lebo mi to nesedi koli priemeru a koli znamkach z velkych pisomnych prac a odpoved: dobry den, ano známka je v poriadku, pekny den prajem. ...
@anonym_autor to je len informačný priemer známok. Dosť záleží aj na aktivite na hodine, plnení si domácich úloh, zodpovednosti k predmetu atd….

@anonym_autor ahoj, co vidis na prvom stupni v edupage je artimeticky priemer znamok, ktory ti dal tuto hodnotu... ak by kazda znamka mala vahu- cize priklad pisomka 2, cize jedna znamka ako keby sa pocitala 2x, 5 min by mala vahu 0,5, cize az dve jednotky by sa pocitali ako jedna v priemere... tak by jej pravdepodobne vysiel iny výsledok a menej skreslujuci... priemer je zo vsetkyh znamok- napriklad ak ma 1 z domacich uloh a velke pisomky pise na 2ku... je vysledna znamka v poriadku ... ked nepisu vahy znamok, tak v preklade nie je jednotka ako jednotka... kopec nespokojnosti by sa usetrilo, ak by sa vahy znamok pisali uz nastupu do skoly... moja dcera mala aritmeticky priemer 1,2 na matematiku, povedala som si , ved jednotka bez debaty... nebolo tomu tak... musela napisat polrocnu pisomku na 1 tku, aby mala 1