icon

Je možné, aby prvák počítal do 10 bez používania prstov?

23. dec 2025

Prosim vas, nasa pani ucitelka vyzaduje od prvakov po prazdninach pocitat v obore do 10 bez prstov, je to realne pre prvaka to vediet? Dieta to stale nevie bez prstov, mne sa to zda skoro

Strana
z2
anonym_5d6005
23. dec 2025

My zijeme v zahranici a tu pocitaju na prstoch este aj tretiaci. Idu podla nejakeho noveho modelu matematiky a v kuse kreslia ciarky, stvorceky, hviezdicky..jedno su jednotky, dalsie desiatky, dalsie stovky, tie potom scitavaju, odcitavaju a nas s muzom ide slahnut vidiet to, ale uz sme mali viacero rodicovskych a zakazdym to obhajuju..

milanemila
23. dec 2025
@anonym_23ce2d

@anonym_autor
môj syn je prvák v špeciálnej škole (je taký pomalší) a narata bez problémov do 10 bez prstov. Dcéra má 4 a tá vie dokonca do 15 bez prstov.
To nepíšem aby som machrovala, ale áno podľa tabuliek by mal vedieť. Ak nevie, nezbláznis sa

@anonym_23ce2d ty si zrejme nepochopila co autorka pise 🙈 ide o pocitanie (scitanie/odcitanie) v obore do 10 nie o naratanie od 1 do 10 na prstoch.

lynda888
24. dec 2025
@anonym_autor

Dakujem vsetkym, takze je to individualne, nie sme teda uplne mimo 😁 my mame pani ucitelku, ktora uz chce aj, aby tak nesekali pri citani, ked slabikuju, takze je to celkom trapenie ☹ ale s tym som pocitala, kedze je narodena v lete
Pride mi to vsetko take rychle, ona nejako nemala nikdy zaujem o cisla, u nas v rodine nikto nie je nadany tymto smerom

@anonym_autor učím na 1.stupni a nikdy by ma nenapadlo to deťom zakazovať. Veď prsty majú celý život pri sebe, je to pomôcka, ktorú im nikto nezoberie. Áno, počítame aj názorne s fazuľkami, guličkami, farbičkami, ale to sú pomôcky, ktoré majú vyvolať predstavu o číslach a počtoch,ale nemáme ich vždy so sebou.
Keď učím prvákov do 20, dokonca vyzúvame ponožky a počítame aj s nohami.
Teraz mám tretiakov. Učíme sa násobilku. Mnohým už spoje nabiehajú spamäti, ale veľa detí počíta s násobkami a prstami. No a čo? Hlavne, že prídu k správnemu výsledku. A verte, či nie, odo mňa veľa krát počujú vetu: Vytiahni prsty a počítaj.
Nám dospelým príde ako samozrejmosť numerácia do 20, alebo nejaká násobilka. Ale tie deti s tým skúsenosť nemajú, potrebujú ju nabrať, zautomatizovať si to. Keď dieťa hodíte do vody, bude vedieť hneď plávať? Potrebuje sa to učiť, trénovať. A ak sa už aj naučí udržať nad hladinou, aby sa netopilo, tak potom sa učí zdokonalovať, trénuje štýl. A tak je to presne aj s čítaním, písaním, počítaním. Veď ja nemôžem chcieť, aby podávalo dokonalý výkon za mesiac - dva, tri, čo sa danej problematike venuje.
Držím vám palce, ale ak bude mať vaše dieťa problém, určite by som išla za pani učiteľkou po sviatkoch a kľudne sa jej pokúsila vysvetliť, že vaše dieťa tie prsty potrebuje.

parvinka0001
24. dec 2025
@lynda888

@anonym_autor učím na 1.stupni a nikdy by ma nenapadlo to deťom zakazovať. Veď prsty majú celý život pri sebe, je to pomôcka, ktorú im nikto nezoberie. Áno, počítame aj názorne s fazuľkami, guličkami, farbičkami, ale to sú pomôcky, ktoré majú vyvolať predstavu o číslach a počtoch,ale nemáme ich vždy so sebou.
Keď učím prvákov do 20, dokonca vyzúvame ponožky a počítame aj s nohami.
Teraz mám tretiakov. Učíme sa násobilku. Mnohým už spoje nabiehajú spamäti, ale veľa detí počíta s násobkami a prstami. No a čo? Hlavne, že prídu k správnemu výsledku. A verte, či nie, odo mňa veľa krát počujú vetu: Vytiahni prsty a počítaj.
Nám dospelým príde ako samozrejmosť numerácia do 20, alebo nejaká násobilka. Ale tie deti s tým skúsenosť nemajú, potrebujú ju nabrať, zautomatizovať si to. Keď dieťa hodíte do vody, bude vedieť hneď plávať? Potrebuje sa to učiť, trénovať. A ak sa už aj naučí udržať nad hladinou, aby sa netopilo, tak potom sa učí zdokonalovať, trénuje štýl. A tak je to presne aj s čítaním, písaním, počítaním. Veď ja nemôžem chcieť, aby podávalo dokonalý výkon za mesiac - dva, tri, čo sa danej problematike venuje.
Držím vám palce, ale ak bude mať vaše dieťa problém, určite by som išla za pani učiteľkou po sviatkoch a kľudne sa jej pokúsila vysvetliť, že vaše dieťa tie prsty potrebuje.

@lynda888 kiežby takéto pani učiteľky boli všade ♥️

vieronika14
24. dec 2025

@anonym_autor ahoj nam od zaciatku vravela,ze sa maju snazit bez prstov lebo nad 10 je to uz komplikovanejsie.

carmenuska
24. dec 2025
@senta_sofia

@carmenuska tento tvoj vylev by si mala adresovat ucitelke dietata autorky, ja nikde netvrdim, ze sa prsty nemaju pouzivat. Ja tvrdim, ze ak ona vedela, ze bude chciet od nich, aby ich nepouzivali, tak mala na zhmotnenie poctu vyuzivat ine pomocky. Tym, ze dieta ma prsty pri sebe, tak ich potom automaticky pouziva. Nazory na pouzivanie prstov sa inak lisia aj medzi odbornikmi, ale to tu rozpitvavat nemienim.

@senta_sofia to nie je výlev,ale 19 rokov skúseností s deťmi. Akoze nepíšeš? Píšeš,že vidíš problém,že vôbec prsty dovolila...A nemusíš útočné písať, ja som sa ťa slušne opýtala,či si učiteľka. A nie som jediná,ktorá sa to spýtala. Veselé Vianoce.

senta_sofia
24. dec 2025
@carmenuska

@senta_sofia to nie je výlev,ale 19 rokov skúseností s deťmi. Akoze nepíšeš? Píšeš,že vidíš problém,že vôbec prsty dovolila...A nemusíš útočné písať, ja som sa ťa slušne opýtala,či si učiteľka. A nie som jediná,ktorá sa to spýtala. Veselé Vianoce.

@carmenuska citanie s porozumenim nic? Ano, pisem, ze vidim problem v tom, ze ich dovolila, lebo teraz im ich zakazuje. To ako keby si dietatu dala bicykel s pomocnymi kolieskami a bez toho, aby si sa presvedcila, ze to ma zvladnute, mu ich zrazu zoberies… Su to prvaci a nie je ani polrok. Mozno chcela, aby sa cez sviatky naucili pocitat rychlejsie. Preto som autorke dala navod, ako moze tento cas vyuzit a skusit do dietatu vysvetlit inak, ked su prsty pre pani ucitelku problem. Ja teda vobec nemam pocit, ze by tvoj prispevok nebol utocny a nevidim absolutne dovod riesit, ci som alebo nie som ucitelka. Dobre vies, ze kazdy ucitel ma svoje metody, ktore casto nereflektuju najnovsie poznatky. Ty si sa chytila jednej jedinej vety, ktoru si si vysvetlila po svojom.

anonym_95f596
24. dec 2025

K matematike: mám prvákov ako špeciálny pedagóg. Úplne bežne všetci počítajú na prstoch, kockách a počítadlách. Myslím si, že pani učiteľka, keď uvidí, že to viacerým nejde, počká.

Ak ťa poteším, aj ja som mala jednu učiteľku, ktorá mi hovorila, že to v živote s takými známkami nikdy nedotiahnem. Lenže ja som sa na výške zaťala. A teraz som jej kolegyňa. 🤣

anonym_23ce2d
24. dec 2025
@milanemila

@anonym_23ce2d ty si zrejme nepochopila co autorka pise 🙈 ide o pocitanie (scitanie/odcitanie) v obore do 10 nie o naratanie od 1 do 10 na prstoch.

@milanemila no áno nepochopila. Ale ty si v siedmom nebi, že si mi to mohla krásne ironicky vysvetliť ♥️

1mina
24. dec 2025

Aj naša triedna od prvákov po prvom pol roku vyžadovala počítanie bez prstov, písali tak písomky a doteraz píšu že im len povie príklad a musia napísať výsledok, a nepoužiť prsty. V druhom ročníku pridala +,- z hlavy do 20. Mne sa to tiež nezdalo ale čo už 😃 na tom jedinom dcéra schytava 2, lebo tim že si ona nemôže zapísať príklad iba výsledok aj zabudne rýchlo niekedy čo má rátať 🙈 alebo sú už na ďalšom príklade kým rozmýšľa 😃

senta_sofia
24. dec 2025
@1mina

Aj naša triedna od prvákov po prvom pol roku vyžadovala počítanie bez prstov, písali tak písomky a doteraz píšu že im len povie príklad a musia napísať výsledok, a nepoužiť prsty. V druhom ročníku pridala +,- z hlavy do 20. Mne sa to tiež nezdalo ale čo už 😃 na tom jedinom dcéra schytava 2, lebo tim že si ona nemôže zapísať príklad iba výsledok aj zabudne rýchlo niekedy čo má rátať 🙈 alebo sú už na ďalšom príklade kým rozmýšľa 😃

@1mina ja som mala s tymto obrovsky problem, nas ucili pocitat este cez mnoziny. Patminutovky som nestihala. Ked vidim, kolko je dnes sposobov, ako inak sa to da detom vysvetlit a vizualizovat, radost pocitat. Bohuzial, nie kazdy ucitel to vie a chce vysvetlit aj inak a nie kazde dieta ma rodica, co to vie dietatu vysvetlit. A ked potom ten ucitel baziruje na tom, ze bude akceptovat len ten jeden jediny sposob, je problem. Pritom je to uplne jedno, podstatne je, aby to dieta pochopilo.

autor
24. dec 2025
@1mina

@1mina no aj nasa taketo nieco hovorila a moja je proste motak, ona potrebuje cas, aby si to uvedomila...ja som tak v skole horela tiez na takychto pisomkach, ucitelka chcela vzorce na vypocet obvodu, obsahu a len hovorila..obvod trojuholnika a my sme mali hned pisat vzorec a mne to proste neslo, nevedela som si to vybavit...som vizualny typ studenta a musim vsetko vidiet a tak aj dcera, no, uvidime, tiez bude schytavat asi horsie znamky za toto, ale normalne to vyratat vie, len s pomocou prstov, pride mi to nezmyselne

domak2
24. dec 2025

https://youtube.com/shorts/_2MBx-2vqD8?si=uLOsD...
Ja by som chcela takto vedieť počítať na prstoch 😁

milanemila
24. dec 2025
@anonym_23ce2d

@milanemila no áno nepochopila. Ale ty si v siedmom nebi, že si mi to mohla krásne ironicky vysvetliť ♥️

@anonym_23ce2d v mojom komentari nebola ziadna ironia 🤷🏼‍♀️ vsak som ti doslovne napisala, ze si nieco nepochopila a vysvetlila to…co presne povazujes za ironicke?

anonym_dd964b
25. dec 2025

Moja dcéra to už musí vedieť...a vedia to. Áno je to reálne. Nechodí ani 4 mesiace do školy a uz vie čítať.

joannita
25. dec 2025
@milanemila

@anonym_23ce2d v mojom komentari nebola ziadna ironia 🤷🏼‍♀️ vsak som ti doslovne napisala, ze si nieco nepochopila a vysvetlila to…co presne povazujes za ironicke?

@milanemila som presvedčená o tom, že vieš čo 🙂

autor
25. dec 2025
@anonym_dd964b

Moja dcéra to už musí vedieť...a vedia to. Áno je to reálne. Nechodí ani 4 mesiace do školy a uz vie čítať.

@anonym_dd964b 👏👏

anonym_6aebe8
25. dec 2025

Našej učiteľke to zatiaľ neprekáža. Syn zvláda aj bez prstov, tiež mal len v lete šesť.

Strana
z2