Je normálne, že prváčka dostala päťku z matematiky?
Ahojte, príde vám normálne že prváčka dostala dnes päťku z matematiky?🤦🏻♀️ ja neviem mne sa to zdá prehnané. Veď tam sú len dva mesiace. Ona ani chudera poriadne nechápe čo to znamená😂🙏🏼
Zavolala by som pani ucitelke a slusne sa jej spytala,co je podla nej cielom prveho rocnika zakladnej skoly?Ked ti povie,ze aby sa deti naucili citat a pisat,tak by som jej povedala ze ano aj.Nemenej dolezite je deti podnietit,nadchnut a motivovat ucit sa,vzdelavat,aby mali inspiraciu pracovat na sebe.A nech ti potom povie,aky zmysel,ma podla nej ked da prvacke patku?Komu,comu tym pomoze.Nehovoriac o tom,ze ta znamka je v takomto veku do velke miery vizitka nie dcery,ale hlavne ucitelky.A nech sa nad tym aspon pani ucitelka zamysli.Btw u nas sa prve 2 mesiace len zoznamovali so skolou,kreslili,rozpravali,hrali,cmarali a bolo to skvele-obycajna statna skola.Naozaj si neviem predstavit z coho mohla pisat diktat po 2 mesiacoch v skole???
Prekonzultovat s ucitelkou, doma si sadnut a trenovat. Inac sa to bude len nabalovat.
Mala by si to brať ako taký výstražný prst. Z pár príkladov ani jeden nevedela vypočítať? Opýtaj sa učiteľky kde je podľa nej problém.
Známky sa nedávajú len tak, je stupnica a podľa počtu chýb dostane známku. Áno nemusela hneď prvú zlú zapisovať ale prváci mávajú aj desiatky známok ešte sa toho nazbiera.
Zaujimave, ze ani jednu z tych, co "obranuju" ucitelku nenapadlo, ze dieta mohlo mat napr.stres z toho, ze to bola jedna z prvych pisomiek a mozno samo nevedelo, co ma robit...taketo premotivovane ucky by si mali dat nieco na ukludnenie...ale to je celw vizitka tej ucitelky a nasho skolstva...hlavne, ze im zvysuju platy a vysledky ziadne...aj vam v praci najprv zvysia plat a az potom mate ukazat, co dokazete?
@erikavesela Učiteľka im nadiktuje "vyrátajte 1+1, atď...." a ona nevie, čo má robiť?? Jadrovú fyziku po nich asi nechcela.
A prirovnanie s tými platmi jetrochu odveci, nie? Či najprv jej mala dať jednotku a potom skúšať, čo vie?
Po dvoch mesiacoch v škole je takéto hodnotenie úplný nonsens a to hneď z niekoľkých dôvodov. Je to veľmi demotivujúce. Ide o základné znalosti, ktoré určite zvládne každé zdravé dieťa a tomu, ktoré má nejaký zdravotný problém, päťka nepomôže, tam treba komunikovať s rodičmi, nie hádzať gule. A platí, že v prvom ročníku sú medzi deťmi priepastné rozdiely - niektoré poznajú len pár písmenok svojho mena, mnohé už naopak plynulo čítajú. Niektoré dokážu násobiť malé čísla, niektoré nevedia ešte ani zrátať súčet do desať. A tieto rozdiely nezávisia primárne od intelektu dieťaťa alebo jeho snahy, ale od prístupu rodičov a kvality škôlky.
Prvy pol rok je motivujuci. Je potrebne deti vela chvalit, povzbudzovat, vzbudit v nich zaujem o skolu..
U nas na pol rok mali vsetci jednotky a vela. Dokonca dcerina triedna trvala na ziackej knizke okrem edupage aby to fyzicky,realne deti videli a tesili sa z toho. Toto tu je zlyhanie a vizitka vašej učiteľky
Môj syn prvák dostával z výtvarnej výchovy dvojky, trojky...tiež má skoro šľahlo. Po chorobe sa vrátil do školy, hneď mu učiteľka dala písať písomky. Nachytal zlé známky. Bola som rozčarovaná, že do kelu čo z tých prvákov chcú, aby už rovno maturovali.
@pribinak, súhlasila by som, ak by išlo o písmenká ci prvý diktát. Ale matematika po dvoch mesiacoch je v úplných počiatkoch, postupy ešte nie sú zautomatizované a chcieť to hodnotiť znamená len toľko, ze pani učiteľka v škole dlho chýbala, keď sa učili pedagogiku. A hlavne, ak je z toho päťka. Pletie si čísla, nepochopila zadanie, naozaj zle počíta? Nevie ani učiteľka ani rodič. Ale hlavne, ze dala päťku a je spokojná, ako rodič ma doma s deckom riešiť. To nie je dráma, to je tragédia, takíto učitelia.
@belllinka nie.. najprv ma ukazat vysledky, teda, ze dati vedia, ze rady chodia do skoly, ze ich to bavi a nie zvysovat zrazu platy...za co im ich zvysuju, za nevedomosti? (Studovala som s pedagogmi, takze presne viem, co vedia)...za primitiviny pristup k detom?...samozrejme cest vynimkam...ja som mala vcera rozhobor s triednou nasho druhaka...a teda poviem ti, takeho ucitela som davno nestretla...a vies preco?..lebo mala triezve nazory a vidiet do aj na detoch v triede...
To dieta pred 2 mesiacmi bolo este v skolke...ano, kludne to mohol byt blok, stres...
Ja mam momentálne tretiacku, vcelicky a slniečka atď dostávali v prvaku možno prvý mesiac, potom prešli na normálne známkovanie, ako vedeli napísať prvé písmeno, písali diktát, matika tiež! To s tými osnovavami nieje celkom pravda, záleží od toho aké majú deti knihy! Naši mali celú abecedu prebratu už koncom apríla, kamoška uci o dedinu ďalej, tam maju knihy iné a abecedu mali mat prebratu až tesne pred koncom roka! Moja mala už v septembri tohto roka toľko známok, že kľudne mohla učiteľka zaokrúhlit a poslať domov, každý deň majú 5-minutovky z matiky, nejaký diktát, z anj slovíčka alebo čítanie, je toho straaasneee velaaaa! Viem, že to bolo minulý rok, čo jedna mamička sa sťažovala, že ako je možné, že jej syn druhák napísal diktát za 5! No keď mal v zošite červené more, tak mu mala dat učiteľka co?? Aká spravodlivosť oproti tým, ktori napísali diktát bez chyby! Áno je to stále prvý ročník, ale už je to škola, nie škôlka! Beriem, mohla byť vystresovana, ide jej to pomalšie atď, ale keď 10 deti napísalo bez chyby a tvoja nenapísala nič, tak ako k tomu prídu tie ostatne deti? Ale sama píšeš, že mala tomu ešte ani nerozumie, tak treba trénovať, naši mohli počítať kľudne ešte na prstoch! Ale také jednoduché príklady do 5 sa u nás učia deti počitat už v predškolskej triede
@srdeenko19 skolska rada su ucitelia ale aj rodicia ukaz mi jedneho normalneho co si necha deptat prvacika takouto kravou..zvlast ked je to o nej vseobecne zname..
Treba trenovat tento typ uloh doma, predpokladam, ze im diktovala priklady a mala pisat vysledky. Niekedy je to len o tom, ze dieta nie je na takyto typ skusania pripravene, tak pohori. Bohuzial tym, ze sa znamkuju uz prvaci, moze dostat aj 5. Je to vzdy na ucitelke, ako sa k takymto vysledkom postavi, nemusela im to zapisat, mohla napisat rodicom, ze taketo nieco pisali a da im to znova a porovna vysledky. Ale tazko povedat, ako to dopadlo v ramci triedy, lebo aj ked mali viaceri 5, neznamena to, ze nemali niektori aj 1.
Ja som automaticky brala, ze prvaci sa prve mesiace neznamku. Nasi dostavaju smajlikov alebo peciatku. Ak je to horsie, tak ucitelka dopise, ze este pocvic. Cez vikend sme boli u rodiny a tiez maju prvaka a znamky maju od zaciatku. Som bola v soku. Chudak dieta, co sa mu nedari. Vystresovane musi byt poriadne. Pani ucitelky by si mohli trochu psychologie dostudovat.
Podla mna nie je celkom normalne aby prvaci po 2 mesiacoch v skole dostavali 5.Ved to ich uplne demotivuje.Moja mala v 1.rocniku tiez starsiu ucitelku,ale prvy mesiac davala len nalepky,potom zacali znamky,ale na zaciatku davala len 1 tym,ktori mali dobre.A to sa mi pacilo,lebo to motivovalo tych,ktori tu 1 nedostali, aby sa viac snazili a nabuduce ju dostali.Az nasledne zacala znamkovat normalne.Este nas na to aj na edupage upozornila,ze zacina davat aj horsie znamky.Ale 5 myslim,ze nikdy nikomu ani nedala.
Ja som ako prvacka dostala patku z vytvarnej...
Asi by bolo najobjektívnejšie, keby sem autorka dala odfotenú tú písomku alebo napísala konkrétne, čo po nich učiteľka chcela. Prvák by už po 2 mesiacoch mal vedieť aspoň nejaké jednoduché príklady vyrátať.
Podľa mňa to pani učiteľka troška presvihla, mohla jej dať radšej smutného smajlíka,ale 5? To je mooooc. Deti treba povzbudzovať a nie hneď takto zhurta na ne. Ja by som len dcérke povedala, že nevadí, že nabudúce to bude lepšie,stane sa
@saxana000 na našej škole ale celkovo idú bomby. Sú aj o dve uciva, lekcie popredu oproti mestu. Učia sa veľa, veľa písomnej, testov, skúšania, 5 minutoviek, od 1. ttiedy. Aj veľa domácich úloh. Nikto s tým nič neurobí, je to jedna dedinská mafia 🤣🤣 známky majú niekoľko rokov, včelicky úplne zrušili. A myslím, že sa to už ani nikdy nevráti. To by sa museli vymeniť všetky učiteľky, na čele s riaditeľom.
Keď dcéra nevie co to znamená, tak traumu z toho mat nebude. Ty jej ako matka. Môžeš vysvetliť ze budete musieť doma trochu viac popracovať a douči sa. A bude sa aj hodnotenie zlepšovať. A učiteľky by som sa spýtala co dcére nejde a ako to zlepsit
Nehnevaj sa, ale dieťa do 5 snáď vie napocitat, hoci aj na rukách. Diktát sa diktuje pomaly a opakuje minimálne 3x. Asi nemala ani jeden príklad, keď dostala 5. Docvičiť a nehnevať sa na učiteľov, stačí ich poprosiť o inštrukcie, ako rýchlo diktovať, aby ste si to vedeli cvičiť doma.
Prvý ročník je na to, aby sa deti zoznamili so školou, s prostredím, so zmenou, s povinnosťami. Učiteľka by mala deti motivovať a k učeniu pristupovať tak, aby sa deti do školy tešili, alebo aspoň tam nechodili so strachom a nechuťou. Škoda, že učiteľka Tvojej dcérky to nepochopila... Možno nemá žiadne skúsenosti s prvakmi, aj keď osobne si myslím, že to je viac o jej povahe. Lebo aj neskúsený učiteľ musí vidieť, že ma pred sebou prakticky ešte škôlkarov, ktorí potrebujú hlavne čas. Ešte dodám, že moje prvacky dostávali výkričníky, ale to až v druhom polroku, prvý polrok obe mali pohodu a naozaj sme mali šťastie na dobre a chapave ucitelky.
Ako to plánuješ riešiť? Moja rada - doma dcérku pozitívne motivovať, nejakou milou hravou formou si s ňou precvičiť čo jej tam nešlo, vysvetliť, že je šikovná a učenie sa nových vecí je radostná činnosť, že sa nám otvára nový svet nepoznaných vecí a aká bude šikovná keď si sama bude vedieť v obchode zrátať peniažky a kúpiť....(doplň čo má rada), chápeš nejak v tomto štýle.
No a potom by prišla na rad učiteľka, stretla by som sa s ňou a tam by veľmi záviselo na jej postoji, vyžadovala by som, aby na mojom dieťati nikdy viac takéto neprofesionálne a nepedagogické hodnotenie nepraktizovala. Ak by sa mi zdalo, že reaguje ako p.ča, kľudne by som regovala oveľa "intenzívndjšie", zvýšila hlas, zrejme je to dedinská stará učiteľka so zastaranými metódami a navrieskala by som na ňu, že je to vizitka jej totálnej neschopnosti a keď uvidím ešte jedno neprofesionálne konanie na mojom dieťati, tak ma tam bude mať aj každý deň, aby si ma zapamätala.
@chcemradu ale ved ja sa na nu nehnevam a samozrejme trenujeme kazdy den, doma jej vsetko ide aj ked trosku pomalsie teraz nehovorim ze jej jeden priklad trva 5 minut. Otazka bola ci je v poriadku im davat dva mesiace po zacati skoly 5🤦🏻♀️samozrejme musela pocitat s tym ze niektore deti potrebuju pomalsie tempo pre boha ved len teraz zacali.
@7miriam77 presne mohla hoci čo. Dať čierny bod, škaredu pečiatku alebo povedať jej ze musi sa snažit viac a nie hneď to takto rešit a demotivovat

Zas ako mám 2 deti, ani jedno nie je extra múdre, obe išli do školy s tým, že nevedeli nič, ale v tom prvom ročníku je také pomalé tempo, fakt aj pre tých "zaostalejších", že asi bude chyba niekde inde, keď tvoje dieťa nevie na písomke ani zaťať. Nemá nejakú diagnózu?