Je piaty ročník základnej školy náročný?
Ahojte. Moje dieta nastupuje na druhy stupen a zacinam mat "stres" kedze pribudnu predmety atd. Je prechod na druhy stupen tazky?
Pozerala som aj na nete nejake ucebnice a pozeram ze su uplne inak robene ako sme mali my 😀
@januska12323 prve dva roky mali ucitelku co ich "mučila" a potom dostali novu a to bola katastrofa. 3/4 deti doteraz nevie nasobit. Nastastie moje dieta s matikou problem nema. Teda az na slovne ulohy, tie neznasa 😀
@evkatk mentálne postihnuté dieťa nie je schopné vzdelávať sa? čo ja potom robím vyše 20 rokov v špeciálnej škole? 🤦🏻♀️
@anonym_autor to, že 3/4 triedy nevie pred vstupom na druhý stupeň násobiť, nie je chybou učiteľky. Treba si len k tomu len sadnúť a naučiť sa násobky naspamäť, ako sme sa to naučili my v minulom storočí. Čo robili dva roky? Môj syn ešte len ide do tretieho a už násobí. Máme na wecku plagátik kvôli staršej dcére s dyskalkúliou a tak sa to naučil sám. Stačí len chcieť a nájsť spôsob.
záleží od dieťaťa.
jedna dcéra nemala žiadny problém, a druhá dcéra problém v prvom a potom aj v šiestom ročníku.
@evkatk mentálne postihnuté dieťa nie je schopné vzdelávať sa? čo ja potom robím vyše 20 rokov v špeciálnej škole? 🤦🏻♀️
@anonym_autor to, že 3/4 triedy nevie pred vstupom na druhý stupeň násobiť, nie je chybou učiteľky. Treba si len k tomu len sadnúť a naučiť sa násobky naspamäť, ako sme sa to naučili my v minulom storočí. Čo robili dva roky? Môj syn ešte len ide do tretieho a už násobí. Máme na wecku plagátik kvôli staršej dcére s dyskalkúliou a tak sa to naučil sám. Stačí len chcieť a nájsť spôsob.
@anonym_1f8483 to by si sa čudovala na akú tru*ku sme my natrafili v špec. škole.
Sme úplne nadšení že konečne budeme mať inú učiteľku. Tamtá si pomýlila povolanie.
@anonym_1f8483 to by si sa čudovala na akú tru*ku sme my natrafili v špec. škole.
Sme úplne nadšení že konečne budeme mať inú učiteľku. Tamtá si pomýlila povolanie.
@anonym_92520f narážam na tvrdenie, že dieťa s MP nie je schopné vzdelávať. S tým maximálne nesúhlasím.
@evkatk no cuduj sa svete su deti co skolu nemusia. Ja si muslim ze o ucenie ako take nejde. Dnesne deti maju neskutocne moznosti a neuveris ale aj moje dieta co skolu nemusi, tak 1. stupen vychodilo s vyznamenanim. 🤨
@anonym_1f8483 to sme aj my v izbe mali nasobilku vyvesenu 😀
Z mojej skúsenosti ako triednej učiteľky, tak piaty ročník bol fajn, niektoré učivá ešte opakovali z prvého stupňa. V prvom polroku ja idem na piatakov pomalšie - veľa, veľa opakujeme. Ja učím biológiu - tam majú žiaci problém skôr s množstvom učiva, ako náročnosťou. Prvá "facka" príde pri prvej pisomke, keď zistia, že už nemajú skoro všetci jednotky. Na to, že sa im menia učitelia na každom predmete si relatívne rýchlo zvykli. Známky viacmenej kopírovali prvý stupeň. Ťažší bol šiesty ročník, kde sa známky už menili. V šiestom ročníku pribudne fyzika, ktorá sa prelína s matematikou a žiakom sa to mýli. Sú tam premeny jednotiek a žiaci mávajú problém s metrom, metrom štvorcovým a metrom kubickým. Biológia má zníženú časovú dotáciu, ale aj tak je toho veľa. Dejepis má takisto len jednu hodinu a je toho veľa. Ale to bola skúsenosť v mojej triede, v inej to môže byť inak.
@anonym_autor mas stres ty ci dieta? Len stres neprenes na dieta. Najstarsi ako introvert mal problem si zvyknut na novych ucitelov, hlavne tych, co kricali, tak polroka. Ucivo ok.
Druhy nemal ziadny problem s prechodom.
Teraz ide najmensi do 5.a uvidim ako to zvladne, kedze je tiez introvert.
Kazde dieta inak a ucitelia s tym pocitaju a pytaju sa na rodicku ako mu to ide.
Z mojej skúsenosti ako triednej učiteľky, tak piaty ročník bol fajn, niektoré učivá ešte opakovali z prvého stupňa. V prvom polroku ja idem na piatakov pomalšie - veľa, veľa opakujeme. Ja učím biológiu - tam majú žiaci problém skôr s množstvom učiva, ako náročnosťou. Prvá "facka" príde pri prvej pisomke, keď zistia, že už nemajú skoro všetci jednotky. Na to, že sa im menia učitelia na každom predmete si relatívne rýchlo zvykli. Známky viacmenej kopírovali prvý stupeň. Ťažší bol šiesty ročník, kde sa známky už menili. V šiestom ročníku pribudne fyzika, ktorá sa prelína s matematikou a žiakom sa to mýli. Sú tam premeny jednotiek a žiaci mávajú problém s metrom, metrom štvorcovým a metrom kubickým. Biológia má zníženú časovú dotáciu, ale aj tak je toho veľa. Dejepis má takisto len jednu hodinu a je toho veľa. Ale to bola skúsenosť v mojej triede, v inej to môže byť inak.
@basullinka u nas je biola vzdy 2h, aj geo asi okrem 8r.
@basullinka u nas to vyzera ze budu biola, geografia a aj dejepis 2x tyzdenne 🙂
@euka210
@anonym_autor áno, je nejaká časť voľných (disponibilných) hodín, ktorú si školy môžu pridať na základe smerovania školy, resp. kde uznajú za vhodné. Na Vašej škole sa rozhodli, že pridajú na biológii, u nás sa dali do jazykov , keďže škola sa profilovala na jazyky.
@anonym_autor ale teda ešte dopíšem, že som písala o jednej hodine v šiestom ročníku, ak to náhodou nebolo z mojej strany jednoznačné 🙂 chcela som tým povedať, že som mala dojem, že šiesty ročník bol náročnejší pre žiakov, ako piaty
No ja si myslim ze je.. najskor si deti zvyknu na novy system, ucenie, novych ucitelov, niektori prisnejsi, ini menej.. a velakrat sa ukaze, to co opisujes s nasobeni, ze deti maju mezdiery z prveho stupna. Ja som to napr intenzivne riesit musela a neskutocne som doma penila a vobec to nebolo o tom, zeby som sa prvy stupen s dietatom neucila. Ja som rieisla ak daco povedala, ze nevie, nasobilka, vybrane slova, citala velmi vela dcera..a le aby som isla zaradom a riesila co robia v skole, s tymi prisernymi postupmi (napr prvacka matika, aby sa ucili x postupov ratania niecoho? vymalovavat tie pracaky sme neznasali). Ale proste system mali taky, ze ja by som fakt musela prechadzat s nou vsetky ucebnice, predmety aby som vedela, co ci sa ucili, a to by tie knihy aj museli nosit domov, k tomu bol covid aj 3-4rocnik. Moje dieta 1-4r same jednotky, ziadny problem, vsetko vedela (xkrat som sa pytala ucitelky), nic nebolo treba.. v 5rocniku problem vsade, ucit sa, naspamat nieco katastrofa, revy.. k tomu nevedela DELIT. VOBEC. Ako keby to prvykrat v zivote videla, ked osm jej dala delit dvojcifernym cislom, alebo nieco mimo nasobilku. Ako doucila som ju vsetko rychlo, ale ja som bola tak vytocena, tak strasne.. aj na ucitelku, ale aj na seba, lebo mala som na zaciatku 2roc taky pocit, ze dam ju z tade prec, proste neucia sa ako by som si zelala, na moje otazky na rodicku, ci je to ok, ze napr strasne skaredo pise, a ma jednotky... ci jej vsetko ide, ci nema mat viac uloh = nie, vsetko je ok a ak sa mi nepaci, mam ju ucit ja doma :D
@januska12323 prve dva roky mali ucitelku co ich "mučila" a potom dostali novu a to bola katastrofa. 3/4 deti doteraz nevie nasobit. Nastastie moje dieta s matikou problem nema. Teda az na slovne ulohy, tie neznasa 😀
@anonym_autor 5 rocnik je vela geometrie. Moj nemal problem. Na 1-4 mali viac ucitelov triedna ich neucila vsetko len matiku a slovinu. Ale holi deti ktore si pohorsili. Moj skoncil teraz 6 stiesty v edu mal za ceky rok 1 dvojky z tv..nieje studijny typ. Ale ja ho skusam
@anonym_autor 5 rocnik je vela geometrie. Moj nemal problem. Na 1-4 mali viac ucitelov triedna ich neucila vsetko len matiku a slovinu. Ale holi deti ktore si pohorsili. Moj skoncil teraz 6 stiesty v edu mal za ceky rok 1 dvojky z tv..nieje studijny typ. Ale ja ho skusam
@slavomira236 ja mu vzdy hovorim ze ked sa bude prippravovat pravidelne tak nebude problem 😀
@anonym_autor syn mal v piatom biologiu dejeois aj geografiu 2 jrat tyzdenne. Najvacsi problem ma z geografiou. Nam ucitelka posiela poznamky do edu doma musi prepisat a naucit sa vsetko naspanat je toho aj 6 stran v zisite aj viac. V 6stom mal geograriu len raz do thzdna uz a poznamok este viac plus sleoe mapy zaznacivat vsetko naspanat
mojho syna starsi kamarat, ktory mal same 1 na prvom stupni strasil, ze 5. rocnik je hrozny, lebo aj 5 dostal a pod.
ale bolo to v pohode s oboma detmi, mali same 1, syn uz bude osmak, a stale mal same 1, ucit sa neuci vobec, staci mu to, co je v skole, dcera ide teraz septembra dokonca na 8-rocny gympel (bez doucovania), takze u nas bez problemov
@anonym_autor dejepis v 5.roc je 1h uz min.15r co viem, aspon vsade som sa s tymto stretla
@anonym_autor dejepis v 5.roc je 1h uz min.15r co viem, aspon vsade som sa s tymto stretla
@euka210 no tak u nas 2x bude 😀
Žiadne dieťa nie je vo všetkom dokonalé! Ak je to dobrá škola, nebude mať problémy pokiaľ doteraz nemalo. Zisti si, čo mu najviac nejde a v tom mu nejako pomôž. Ak si bola dobrá v škole, tak to zvládnete. Ide o to, aby dieťa rozumelo učivu. Ja som bol pred vyše polstoročím dobrý, len Ruština mi nešla. A pomáhala mi len dedinská knižnica. Ak riadne poznáš svoje dieťa, tak mu trochu pomôžeš a nebude žiaden problém. V dnešnej dobe je veľa informácií, tak ho musíš naučiť, ktorým dôverovať a na ktoré sa môže spoľahnúť. On sám príde na to, ako si to zjednodušiť maličkými podvodmi. Treba vychovávať, karhať, ale nie trestať.
Tak nech ste spokojní s vysvedčením a hodne zdravia.
@euka210 no tak u nas 2x bude 😀
@anonym_autor tak zaujimave. U nas maju take predmety ako regionalna vychova v 5r.a Viem co zjem 🤦♀️...totalne o nicom predmet a techniku az do 9r...ziadna praca v dielni, lebo by ju znicili, na jesen hrabu listie. To uz vacsi zmysel mali technicke a pestovatelske prace co sme mali my a aj sme si nieco vyrobili, vypestovali.
Takze kludne mohli dat 2h dej..
@anonym_autor tak zaujimave. U nas maju take predmety ako regionalna vychova v 5r.a Viem co zjem 🤦♀️...totalne o nicom predmet a techniku az do 9r...ziadna praca v dielni, lebo by ju znicili, na jesen hrabu listie. To uz vacsi zmysel mali technicke a pestovatelske prace co sme mali my a aj sme si nieco vyrobili, vypestovali.
Takze kludne mohli dat 2h dej..
@euka210 naši budú mať takto
Ja som tiež myslela, že piaty ročník bude katastrofa, hlavne kvôli novým predmetom.. ale bolo to v pohode aj vďaka učiteľom, čo to učili. Dejepis, biológia a geografia boli najľahšie - akože preberali kopec učiva ale učitelia netrvali na tom ,že všetko musia vedieť naspamäť - na biologii im dala učiteľka vždy pred testom zoznam cca 20 otázok a test bol len z nich. O dejepise som skoro ani nevedela a geografia tiež nebola o memorovaní hrubej učebnice, ktorú mali, ale len mali vedieť nejaké základné pojmy z tých celkov.
Potom mali po 5 hodín týždenne angličtiny, slovenčiny a matiky a to sa už bralo dôkladnejšie, na to sa syn musel učiť ale napríklad vlastiveda vo 4.ročníku mu dala viac zabrať, ako toto 🙂. Jediné, čo som ho musela donútiť, sa priebežne pripravovať na tie predmety, čo nemali každý deň . Aspoň si prečítať, čo brali minule, to ho parkrát zachránilo pri 5minutovkách (tých ale tiež nemali moc).
Ja som tiež myslela, že piaty ročník bude katastrofa, hlavne kvôli novým predmetom.. ale bolo to v pohode aj vďaka učiteľom, čo to učili. Dejepis, biológia a geografia boli najľahšie - akože preberali kopec učiva ale učitelia netrvali na tom ,že všetko musia vedieť naspamäť - na biologii im dala učiteľka vždy pred testom zoznam cca 20 otázok a test bol len z nich. O dejepise som skoro ani nevedela a geografia tiež nebola o memorovaní hrubej učebnice, ktorú mali, ale len mali vedieť nejaké základné pojmy z tých celkov.
Potom mali po 5 hodín týždenne angličtiny, slovenčiny a matiky a to sa už bralo dôkladnejšie, na to sa syn musel učiť ale napríklad vlastiveda vo 4.ročníku mu dala viac zabrať, ako toto 🙂. Jediné, čo som ho musela donútiť, sa priebežne pripravovať na tie predmety, čo nemali každý deň . Aspoň si prečítať, čo brali minule, to ho parkrát zachránilo pri 5minutovkách (tých ale tiež nemali moc).
@mirka0677 nasi dostali knizky este po nas 😀🫣co sme sa my z nich ucili
@anonym_autor Boli niektoré staré dobré učebnice a knihy, ktoré pretrvajú desaťročia, text ostáva len sa urobia krajšie obrázky.
@ipsa646 ono neni problem ak su stare a zachovale no počarbané uz velmi nie. Akoze da sa to precitat co tam je ale aj tak.
Pozeram ze matika je dost geometrie 🫣😀
@ipsa646 ono neni problem ak su stare a zachovale no počarbané uz velmi nie. Akoze da sa to precitat co tam je ale aj tak.
Pozeram ze matika je dost geometrie 🫣😀
@anonym_autor Tú geometriu je tam správne pridávať! Deti majú slabú priestorovú predstavivosť, Pre niektoré končiace ZDŠ by bol problém vypočítať objem vody v olympijskom plaveckom bazéne. (Myslím tým ten aj so skokanskou vežou.) To je len jeho rozdelení na základné priestorové telesá, nájdenie toho pravého vzorca, trošku násobenia a sčitovania. (Nie som učiteľ, len matiku som mal rád, lebo tam bolo minimum memorovania a maximum premýšľania!)
Staré, som myslel vekom, nie ušpinené, znečistené, počarbané, či roztrhané. Ideál by bol dve učebnice. Jedna "horšia" v škole a dobrá doma. Ušetrili by sa chrbtice detí. Záver ešte to, že niektoré deti si už nevážia to, čo dostanú - teda majú požičané. Zaviesť niečo ako medzitriednu krížovú kontrolu. Aby sa na školách deti kontrolovali navzájom a dbali o čistotu a stav učebnice.
Toto sú staré problémy, len sa neriešia.
Prepáč že som sa takto rozpísal. Som v starobinci a bavím sa. Pochopíš, ak si prečítaš niečo na:https://https://www.modrykonik.sk/group/10056/ , či mojom profile.
Komenský mal pravdu. Deti treba učiť hrou a tým zároveň vychovávať pre život. Skoro zbytočný je veľký teoretik, ak nič prakticky nedokáže.
@euka210 naši budú mať takto
@anonym_autor Nie najlepšie. Ak som dobre rozlúštil TSV je telesná výchova a je pondelok, utorok a štvrtok a vždy na začiatku školy. Asi to nebude nejaká špeciálna športová škola. Ja by som dal namiesto jednej TSV niečo ako práce a údržba domácnosti. Pri športovej triede je to málo telesnej.
Aj slovenský jazyk je asi veľa každý deň, možno 4 dni. 2 gramatika a 2 literatúra. Niektoré skratky mi nič nehovoria, takže ho celý neposúdim.
Okrem toho nikdy som nebol pedagóg.
@anonym_autor moj ma takto.
My mame posilnenu Mat, vy jazyk. A miesto tych nasich 2 predmetov mate 1tsv naviac a aj ten dejepis.
U nas sa nepreslo na 3h TV, myslim ze kapacitne a uvazkovo sa to nedalo.
@euka210 Nejde o to koľko TV, len tam netreba deti znechutiť a tým odvrátiť od pohybu. Ja som bol tiež drevo na telesnej a teraz som si urobil životný rekord. Pozri si ho na: https://www.modrykonik.sk/group/10056/

@anonym_autor Minulý rok som bola triednou piatakov. Zdalo sa mi, že prechod na druhý stupeň je ťažší pre rodičov než pre deti samotné. Tie si raz-dva zvykli, len rodičia sa ma ešte aj v druhom polroku spytovali na predmety, ktoré vôbec neučím. Známky zostali približne rovnaké ako na prvom stupni. Jednotkári zvládli na jednotku aj nové predmety. V šiestom ročníku im ešte pribudne fyzika, v siedmom chémia; to sú ťažké predmety, tam možno nastanú nejaké zhoršenia.