icon

Je vhodné osloviť učiteľov kvôli úlohám?

26. sep 2026

Ahojte. Syn je na druhom stupni. Týždeň chýbal a nikto mu neposlal úlohy. Písal do spoločnej triednej skupiny aj chlapcovi, s ktorým sa tam najviac baví, ale odpísal, že nemá čas. Syn je introvert, nemá tam partiu. Neodpísali ani rodičia cez edupage. Je vhodné osloviť jednotlivých učiteľov aj keď chápem, že asi budem pôsobiť ako premotivovana matka :( Čo by ste robili? Mal niekto podobný problém?

Strana
z3
anonym_a25346
•
26. sep 2026

U nás obdobný problém v treťom ročníku. Napíšem do skupiny, poprosím o to, čo deti robili v škole a ticho. Občas sa stane, že niektorý z rodičov odpíše, že decká nemajú doma zošity a vybavené. Úlohy dá prvý deň po chorobe učiteľka a potom postupne dorábame.

letfenixa
•
26. sep 2026
@anonym_a25346

U nás obdobný problém v treťom ročníku. Napíšem do skupiny, poprosím o to, čo deti robili v škole a ticho. Občas sa stane, že niektorý z rodičov odpíše, že decká nemajú doma zošity a vybavené. Úlohy dá prvý deň po chorobe učiteľka a potom postupne dorábame.

@anonym_a25346 a prečo nepíšeš tr.ucitelke?
Môj syn si domov školské veci nenosí, tiež nemám ako poslať niekomu úlohy.

anonym_a25346
•
26. sep 2026
@letfenixa

@anonym_a25346 a prečo nepíšeš tr.ucitelke?
Môj syn si domov školské veci nenosí, tiež nemám ako poslať niekomu úlohy.

@letfenixa učiteľka dva x som písala, raz odpísala, že dá v pondelok, druhý krát neodpísala ani ona . Ale teda vždy po chorobe prvý deň úlohy dá, resp, má všetko pokrúžkované v pracákoch.

anonym_78e11a
•
26. sep 2026

@anonym_autor Pokojne oslov ucitelov.. tiez sa mi stalo, ze nielen dcere neodpisali, ale aj ja som sa musela pripominat rodicim.

anonym_8c14e9
•
26. sep 2026
@anonym_4bd81b

Všetci sa tu hráte na hrdinov. Ale ešte za mojich čias keď som chodila na základnú bol veľký problém s týmto. Dievčatá ma ignorovali nechcelo sa im. A učiteľky niektoré tiež že mame si my posielať medzi sebou… a oni nemaju kapacitu posielať každému zvlášť učivo… moje mama musela vždy volať rodičovi aj to bolo také nútene z strany rodičia… takže túto situáciu poznám. Je to smutné že deti si takto nevedia pomôcť… ale to je výchova a odraz rodičov a ľudí

@anonym_4bd81b Ja som si myslela, že to len u nás je takýto problém, ale bohužiaľ vidím, že nie...
A ja som veru chodila na ZŠ, keď sme ani doma pevnú linku nemali a ako prváčka som bola 3 týždne v nemocnici a potom ešte asi týždeň doma a bola som asi 4 krát s mamou u spolužiačky, ktorá bývala najbližšie, odpísať si rýchlo u nich v chodbe, čo preberali, aké cvičenia z ktorej strany a potom mi v škole povedala, že ona mi "nosila" úlohy a my sme jej za to dali len cukríky.
Som rada, že moju dcéru šiestačku som už niekolkokrat zastihla, ako nejakej spolužiačke fotí poznámky a posiela úlohy, snáď som ju dobre vychovala...
Smutno je mi z toho, ako to (ne)funguje.

anonym_48a20c
•
26. sep 2026
@lubhomira

@anonym_48a20c Aj ja som delegovala žiakov, nenechala som im v tomto voľný režim. Bohužiaľ, nefungovalo to, aj také kolektívy sú. A prví, kto sa oháňal školským poriadkom som nebola ja, ale práve deti a rodičia. Ak to vo vašej triede funguje, buď rada.

@lubhomira no fungovalo to v čase mojej mladosti ale je to fakt smutné že ani takto sa nedá apelovať na nejakú ľudskosť. Nikto ani prstom nechce pohnúť ak im to školský poriadok neukladá...úplne chápem..viem si aj takých rodičov predstaviť.

anonym_4bd81b
•
26. sep 2026
@anonym_8c14e9

@anonym_4bd81b Ja som si myslela, že to len u nás je takýto problém, ale bohužiaľ vidím, že nie...
A ja som veru chodila na ZŠ, keď sme ani doma pevnú linku nemali a ako prváčka som bola 3 týždne v nemocnici a potom ešte asi týždeň doma a bola som asi 4 krát s mamou u spolužiačky, ktorá bývala najbližšie, odpísať si rýchlo u nich v chodbe, čo preberali, aké cvičenia z ktorej strany a potom mi v škole povedala, že ona mi "nosila" úlohy a my sme jej za to dali len cukríky.
Som rada, že moju dcéru šiestačku som už niekolkokrat zastihla, ako nejakej spolužiačke fotí poznámky a posiela úlohy, snáď som ju dobre vychovala...
Smutno je mi z toho, ako to (ne)funguje.

@anonym_8c14e9 nefunguje. Ja som bola už v tej dobe čo sa dalo odfotiť cez kopírku a poslať emailom ale aj to ich otravovalo či dospelých alebo deti… veľké problémy som mala. Mama preto ani nechcela aby som vymeškavala. Lebo dostať úlohy bol nadľudský výkon. Ja vždy ešte aj teraz na výške nemám problém spolužiakom dať poznámky 🤷🏼‍♀️ale tak za dobrotu na žobrotu ako sa hovorí.

anonym_80608a
•
26. sep 2026

@anonym_autor nám ucitelka na rodičku povedala, že týždenníci majú povinnosť každý deň napísať ulohy do skupiny (založenej učiteľkou). Takto funguje celá skola od 4.rocnika po devinu. Tak skús osloviť učiteľku, dať jej podobný návrh….

anonym_911d72
•
26. sep 2026

Paneboze toto ked citam tak sa desim ako to bude kym mi dieta skolkar zacne chodit do skoly. A hlavne teraz ked je to tak jednoduché odfotit preberane ucivo ale ochota sa nejako straca..
Ja som pred 20 rokmi musela osobne klopat spoluziackam na dvere v byte...dufat ze su vobec doma ,nedajboze tie naj kamosky boli tiež chore a musela som ist k nejakym nie zrovna naj kamoskam domov 😂😂😂

sisska96
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@sisska96 poznámky nemajú, či? Termíny na písomky nemajú? Ani o tých on nevie.

@anonym_autor Však sa naučí z knihy. Preboha dneska sú deti takú neschopné ? Za našich čias, ani internet, ani messenger, a zvládli sme. Treba si otvoriť ústa a nie byť taký ťuťmuť

michellemary
•
26. sep 2026

Pokojne, ale nech to urobí syn, nie ty.

anonym_aed1bc
•
26. sep 2026

Som učiteľka. Máme to nastavené tak, že v triede mám urobené skupinky. A žiaci v tej svojej malej skupinke su zodpovední za to, že ak niekto z ich skupinky chýba, úlohy mu pošlú. Funguje to.

anonym_78e11a
•
26. sep 2026
@sisska96

@anonym_autor Však sa naučí z knihy. Preboha dneska sú deti takú neschopné ? Za našich čias, ani internet, ani messenger, a zvládli sme. Treba si otvoriť ústa a nie byť taký ťuťmuť

@sisska96 Lenze najskor musi to dieta vediet, co sa ma ucit! Tiez sa mi stalo, ze mi kamoska dala ucivo, ale na jednu latku zabudla. A zrovna z trj ma ucitelka vyvolala. Argument, ze to sme da neucili, nezabral,.lebo ona, ze to sme brali. Ja, ze ja ot om.neviem, bola som chora a asi mi to zabudli povedat. Kolkokrat ucitelia ucia na preskacku, nejdu presne podla knihy... A aj ja som zazila to, ze bolo treba sa ucit z poznamok, nie z knihy a to aj na strednej a aj vysokej.

anonym_b436e3
•
26. sep 2026

Ja som učiteľka a viem, že si deti medzi sebou máloktoré posielajú úlohy a preberané učivo. Ja som si zaužila systém, že do Edupage nahodím info pre chýbajúcich a potom DÚ. Ale mám vždy jednu, nazvyme to podmienku: ak žiak, ktorý dlhšie chýba, si nevie ani len vytlačiť učivo a nalepiť, toto je pre mňa rovno neakceptovateľné. Pretože všetko poskytnem a niekedy sa ukáže, že ani napriek tomu rodič / respektíve žiak (ak je starší) si to nedoberie. Vtedy ohľad absolútne neberiem a píše písomku hneď po návrate, nemá možnosť iného termínu a nie som ochotná ani dovysvetliť. Ak bolo dieťa v nemocnici, to je samozrejme iné. Nehovoriac o tom, že niektorí rodičia nevedia ani odčítať zadanie DÚ z Edupage, tak to je už úplne pre mňa nepochopiteľné…
Môj názor je, že dieťa za chorobu nemôže a pre mňa je to najmenej poobede veci nahodit. Zaberie mi to možno 10 minút. Niekedy aj ku koncu hodiny 2 minútky stihnem rýchlo vyťukať zadanie. Vyhovuje to mne aj žiakom. A nesú plnú zodpovednosť za to, či si všetko vypracujú.

1sally12
•
26. sep 2026

Žasnem ako v dnešnej dobe plnej vymožeností takýto ignor? 😯 My sme nemali mobily, pekne sme šli k spolužiakom zazvoniť domov. Ach kde sú tie časy...zlý svet nastal.

evkatk
•
Včera o 00:01

Dieťa. ktoré chýbalo si musí na 2 stupni samo zistiť, čo sa preberalo a doplniť si všetko učivo. Prečo by mu to mali iní oznamovať ? To potrebuje okolo seba sluhov?

autor
•
Včera o 04:51
@evkatk

Dieťa. ktoré chýbalo si musí na 2 stupni samo zistiť, čo sa preberalo a doplniť si všetko učivo. Prečo by mu to mali iní oznamovať ? To potrebuje okolo seba sluhov?

@evkatk dobre.

anonym_1e83b9
•
Včera o 11:59

Temu domace ulohy tiez doverne poznam a nezainteresovani, nemaju ani potuchy ako to dnes funguje.
Nastastie ja som vela nechybala,ale si pamatam, ze som si na dedine chodila osobne po ulohy. Ked bolo treba doniesla som ich dietatu z triedy. Na strednej sme si poziciavali zosity a prepisovali doma alebo po prestavkach.
Moje starsie dieta som ja nahanala, aby posielal ulohy, ked ziadali. Lenze po nejakom case som zistila, ze ked on potreboval-tak zrazu si davali vsetci na cas. Vsetci maju telefony samozrejme.
Trieda povedala, ze to odmieta riesit, ze to si musia oni sami. V triednej whatsup skupine to iste-co tu pisali. Podla toho kto napise sa bud idu potrhat, alebo uplny ignor.
Ked som synovi odporucila napisat ucitelom individualne (lebo nie vsetci (!) ucitelia POUZIVAJU EDUPAGE na ucivo a DU). Tak zvacsa nastastie poslali info.
Ale dojala ma profesorka cudzieho jazyka, ktorej pisal syn. Odpovedala, ze ich da synovi v skole, ked pride. Syn mi potom povedal, ze sa ho pytala pred vsetkymi kolkym spoluziakom pisal, aby ulohy dostal!!!! A ulohy mu aj tak nedala. Vraj po hodine rychlo odisiel!
Tiez sa nam stalo, ze sme pisali do skupiny rodicov, tam nastastie vzdy niekto posle ulohy.

Moje pozorovanie ukazuje, ze norma slusnosti sa takmer uplne vytratila. A tych par rodicov, ktori vedu deti a snazia sa o vychovu so vsetkym vsade- su na smiech a dobri tak na sikanu. Aj v okoli mam prilis vela takychto skusenosti.
Su vynimky, ale je ich malo.

Mozno sa to vekom zlepsi,ze im dozreje ta nervova sustava. Iste vsak je, ze rodicovstvo dnes v urcitych ohladoch uz davno nie je to, co byvalo.

anonym_419106
•
Včera o 12:01
@evkatk

@evkatk bože, ty si hus. Asi to to dieťa už samo skúšalo.

Strana
z3