icon

Je vhodné osloviť učiteľov kvôli úlohám?

26. sep 2026

Ahojte. Syn je na druhom stupni. Týždeň chýbal a nikto mu neposlal úlohy. Písal do spoločnej triednej skupiny aj chlapcovi, s ktorým sa tam najviac baví, ale odpísal, že nemá čas. Syn je introvert, nemá tam partiu. Neodpísali ani rodičia cez edupage. Je vhodné osloviť jednotlivých učiteľov aj keď chápem, že asi budem pôsobiť ako premotivovana matka :( Čo by ste robili? Mal niekto podobný problém?

Strana
z3
anonym_419106
•
26. sep 2026

Oslov učiteľov a takto vysvetli. Veľmi dôverne to poznám.

kavasmliekom
•
26. sep 2026

@anonym_autor ty? Syn si má zháňať úlohy. A nemyslím si, že v dnešnej dobe, edupage...syn nemá podklady k učeniu. Poznámky si môže dopísať neskôr. Učiť sa môže. A nechaj ho, nech bojuje sám.

anonym_302d2b
•
26. sep 2026

Druhy stupen, to uz je par rokov v kolektive. Ani jeden kamos ci kamoska? A Ty ani jeden rodic co sa registrujete, ze by si mohla dvihnut telefon a poprosit? Kazdopadne je to neprijemna situacia sa tohto dovolavat za dieta, kedze v takom veku a po rokoch v kolektive by si mal byt schopny toto zabezpecit no... Takze asi budes odkazana sa dovolavat ucitelom. Mimochodom, ulohy vam nezapisuju do edupage?

anonym_0c49df
•
26. sep 2026

V sobotu na obed už je trochu neskoro pýtať úlohy od učiteľov, mali ste im písať priebežne ako mali cez týždeň hodiny... ale minimálne by som ho ospravedlnila, že na budúci týždeň nebude pripravení

anonym_11e4bf
•
26. sep 2026

Aj ja som introvert a musela som sa prekonat a ulohy si zohnat sama. Predstava, ze by mi to zhanali rodicia, je uplne absurdna. Chapem, je ina doba, ale treba deti trochu pripravovat do zivota.

anonym_1fa7f8
•
26. sep 2026

Osobná skúsenosť z nedávnej minulosti.Na edupage často nezverejnené aktuálne preberane učivo a spolužiaci/aj kamoši/leniví odfotiť a poslať poznámky, keď ich o ne syn poprosil.Dokonca padol zo strany spolužiaka aj argument, keď syn šiel v rámci vychádzky po zošit, že spolužiak má pokazený výťah a nebude šliapať pešo po schodoch po zošit.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_419106

Oslov učiteľov a takto vysvetli. Veľmi dôverne to poznám.

@anonym_419106 ďakujem, plánujem osloviť aj triednu, nech to tak v dobrom deťom pripomenie. On dostáva iba odpovede - neviem, nemám čas, ja som nebol v škole a podobne. Teraz už nechce ani písať, lebo sa bojí odmietnutia a je úplne zablokovaný. A ja rodičov nepoznám.

anonym_1b48e6
•
26. sep 2026

Tipujem, že tvoj syn má aj žiacke konto na Edupage, nie len ty rodičovské, takže stačilo tam napísať učiteľovi daného predmetu. V 5 triede by si mala byť synová posledná možnosť, cez ktorú bude riešiť úlohy.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_11e4bf

Aj ja som introvert a musela som sa prekonat a ulohy si zohnat sama. Predstava, ze by mi to zhanali rodicia, je uplne absurdna. Chapem, je ina doba, ale treba deti trochu pripravovat do zivota.

@anonym_11e4bf on je možno aj niečo iné. Gratulujem, že ako introvert si sa prekonala.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_0c49df

V sobotu na obed už je trochu neskoro pýtať úlohy od učiteľov, mali ste im písať priebežne ako mali cez týždeň hodiny... ale minimálne by som ho ospravedlnila, že na budúci týždeň nebude pripravení

@anonym_0c49df fakt myslíš si že to riešim teraz 5 minút?

anonym_9f520d
•
26. sep 2026

Z vlastnej skúsenosti: nič nezoženieš. Ani od rodiča, ani od detí. Dcéra keď bola chorá, písala do skupín, potom konkrétnym deťom, prosila a nič. Hlboký ignor. Napísala som jednej mamičke, ktorú som najlepšie poznala, ignor.
A porovnávať dnešný svet s tým, čo sme robili my ako deti, to je utópia.
Držím palce.

autor
•
26. sep 2026

Prosím diskutujúce, ktoré majú potrebu si kopnúť, dávať zbytočne rady a mať poznámky o mojej alebo synovej neschopnosti , aby sa zdržali. Pýtala som sa tých, ktoré majú túto skúsenosť a či teda nakoniec oslovili aj učiteľov, keďže situácia nemá iné východisko momentálne. Nie je to jednoduché ani pre neho, keď každý naňho kašle. A nie je to prvý krát.

elz1920
•
26. sep 2026

Úplne v pohode by som oslovila učiteľov.
Pretože v dnešnej dobe je naozaj ťažké prebojovať sa k úlohám. Dokonca deti nevedia ani vysvetliť, prečo tie úlohy nepošlú, hoci celé prestávky spolu blbnú. Pritom skončí vyučovanie, dostanú naspäť mobil, čokoľvek zo zošita vedia odfotiť a poslať. Absolútne to mnohým nedopína. Mnohokrát sme s kolegyňami žasli nad prístupom detí.
Hlavne, že majú aj tri triedne skupiny a ochota nula bodov.
Ale keď učka údajne škaredo pozrela na decko, to sa rodičom nebridí rozoberať v kadejakých skupinkách do aleluja.

anonym_0c49df
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_0c49df fakt myslíš si že to riešim teraz 5 minút?

@anonym_autor no trochu to tak pôsobí, keď sa len teraz pýtaš tu... hneď keď spolužiaci neposlali, by som písala učiteľom, obzvlášť, keď píšeš, že to nebolo prvýkrát... je to úplne v poriadku napísať im, normálna otázka a požiadavka, len hovorím, vhodnejšie to bolo cez týždeň v pracovnej dobe

autor
•
26. sep 2026
@anonym_0c49df

@anonym_autor no trochu to tak pôsobí, keď sa len teraz pýtaš tu... hneď keď spolužiaci neposlali, by som písala učiteľom, obzvlášť, keď píšeš, že to nebolo prvýkrát... je to úplne v poriadku napísať im, normálna otázka a požiadavka, len hovorím, vhodnejšie to bolo cez týždeň v pracovnej dobe

@anonym_0c49df ďakujem, samozrejme, že sme to riešili aj cez týždeň. V pond.bude ešte chýbať, tak napíšem učiteľom, asi nebudem prvá ani posledná. A spomeniem to triednej na rodičku ( opäť) :(

anonym_a53281
•
26. sep 2026

Nepíš ty, nech napíše syn zo svojho konta. My to tak robíme. Dcéra napíše učiteľovi, vysvetlí mu, že je chorá a spolužiaci nereagujú, preto by ho chcela poprosiť o d.ú. Podľa môjho názoru je to lepšie, ako keď veľkáčovi zháňa úlohy mama.

martinka13
•
26. sep 2026

To je strašné čo tu čítam. U nás si decká poznámky aj úlohy posielajú úplne prirodzene. Syn je tretiak ba gympli, dcéra nastúpila do prímy (tam to zatiaľ nepotrebovala, ale sú tam spolužiaci aj zo základky). Ja osobne by som tento problém riešila na rodičku. Urcite to nie je normálne, že syna takto zrušia, keď si pýta úlohy.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_a53281

Nepíš ty, nech napíše syn zo svojho konta. My to tak robíme. Dcéra napíše učiteľovi, vysvetlí mu, že je chorá a spolužiaci nereagujú, preto by ho chcela poprosiť o d.ú. Podľa môjho názoru je to lepšie, ako keď veľkáčovi zháňa úlohy mama.

@anonym_a53281 no veď to. Aj mne je to hlúpe. Ale on úplne panikári z toho, že by mal napísať učiteľovi. Že to radšej pôjde nepripravený. A potom celý víkend panikári z toho, že je nepripravený 🙈 Ale to je zas jeho špecifický problém. Toto sa ešte bude musieť naučiť. Ale momentálne proste úplný blok.

anonym_1fa7f8
•
26. sep 2026
@anonym_autor

Prosím diskutujúce, ktoré majú potrebu si kopnúť, dávať zbytočne rady a mať poznámky o mojej alebo synovej neschopnosti , aby sa zdržali. Pýtala som sa tých, ktoré majú túto skúsenosť a či teda nakoniec oslovili aj učiteľov, keďže situácia nemá iné východisko momentálne. Nie je to jednoduché ani pre neho, keď každý naňho kašle. A nie je to prvý krát.

@anonym_autor Ja by som skúsila osloviť p uč.triednu s prosbou o radu ako sa dopracovať k tomu, čo sa preberalo počas synovej neprítomnosti.My sme pri učiteľoch jednotlivých predmetov nepochodili vždy.Boli takí, ktorí aj bez prosikania zverejňovali na edupage aktuálne, že ktorú v h.sa čo preberalo a aké úlohy zadali.Iny ,nieze synovi, mne odvrkol, že on na to nemá čas.Sice som slušne poznamenala, že niektorí kolegovia si ten čas nájdu a tým sú nápomocní v dohanani učiva detí, ktoré kvôli chorobe chýbajú ,no p.uc.to mal na háku

anonym_d729ee
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_a53281 no veď to. Aj mne je to hlúpe. Ale on úplne panikári z toho, že by mal napísať učiteľovi. Že to radšej pôjde nepripravený. A potom celý víkend panikári z toho, že je nepripravený 🙈 Ale to je zas jeho špecifický problém. Toto sa ešte bude musieť naučiť. Ale momentálne proste úplný blok.

Je naozaj problém zohnať úlohy, decka sú neochotne, lenivé, ak už aj pošlú, často sa to nedá prečítať...na edu tiež nie je všetko...často nepracujú podľa knihy, čiže sa nedá ani predvídať ďalšie učivo, dostávajú rôzne pracovné listy, k tým sa je tiež problém sa dostať...
@anonym_autor ja by som oslovila triednu, majú ranné kruhy, triednicke hodiny, nech sa povenujú aj tejto téme

euka210
•
26. sep 2026

@anonym_autor och, ze spoluziak nema cas odpisat...to co take robi.
Neposielaju ucitelia ulohy do Edu? U nas niektori ano.
A samozrejme, ze ked nemal od nikoho Sj, anj, tak som poprosila ucitelku cez edu.
Je divne, ze v spolocnej skupine nikto nic neposle...smutne.

anonym_1fa7f8
•
26. sep 2026
@martinka13

To je strašné čo tu čítam. U nás si decká poznámky aj úlohy posielajú úplne prirodzene. Syn je tretiak ba gympli, dcéra nastúpila do prímy (tam to zatiaľ nepotrebovala, ale sú tam spolužiaci aj zo základky). Ja osobne by som tento problém riešila na rodičku. Urcite to nie je normálne, že syna takto zrušia, keď si pýta úlohy.

@martinka13 Normálne to nie je, ale je to najčastejšia realita.Ano,aj ja poznám školy,kde aj chorý je vďaka učiteľom a spolužiakom v obraze a počas neprítomnosti si môže,ako mu to zdravie dovolí, postupne doplniť poznámky, prebrať nové učivo a urobiť zadané úlohy.

euka210
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ani moje deti by nenapisali ucitelke, tiez by radsej boli bez uloh.
Ked je piatak, tak si casom najde niekoho na ulohy. Aj u nas bol problem zohnat ulohy v 5.roc., alebo mal syn neochotnych spoluziakov. Ale uz to riesia sami.

lubhomira
•
26. sep 2026

@anonym_autor Ahoj, napíšem Ti z pozície triednej učiteľky. Ja aj kolegovia bojujeme s týmto problémom už dlho. Žiaci majú na Edupage vytvorené skupinové chaty, ktorých som súčasťou. Takmer nikto nikdy nereaguje, ak tam niekto z triedy pýta úlohy, všetci hrajú "mŕtvych chrobákov". Riešila som to aj s rodičmi na rodičku, bohužiaľ to želaný efekt neprinieslo. Nakoľko to Školský poriadok neprikazuje ako povinnosť, nedokážem to žiakom uložiť ako povinnosť a vyvodiť z toho dôsledky 😐

anonym_911178
•
26. sep 2026

To je veľmi nepríjemná situácia, žiaľ dôverne poznáme. Tie, ktoré tu píšete že ste s tým nemali problém, že vám úlohy zapisujú na edupage tak super, zrejme ste natrafili na lepší kolektív, či už spolužiakov alebo učiteľov. U nás to býval roky boj dopracovať sa aspoň ku nejakým poznámkam, nehovoriac o tom koľkokrát boli nekompletné.
Autorka, ak sa syn bojí písať sám, neskúsila by si ty za neho naformulovať správu a poslať z jeho školského účtu? Je pravda, že na druhom stupni sa už trochu očakáva, že to žiak rieši za seba, aj keď chápem, aké je to náročné. Stačí jednou vetou, že chýbal a poprosil by o doplnenie poznámok/strán/prezentácií, stručne jednoducho a aj to sa cení. Najlepšie v pondelok, učitelia možno nestihnú odpísať v dané poobedie, ale keď príde ďalší deň do školy tak bude krytý, že sa ozval a budú vedieť, že ho nemajú skúšať. Prípadne sa môže zastaviť po hodine za učiteľom, že poslal správu na Edupage. Držím palce, nie je to jednoduché, verím že sa vám podarí k tomu dopracovať a komunikovať aj s rodičmi a triednym učiteľom.

autor
•
26. sep 2026
@lubhomira

@anonym_autor Ahoj, napíšem Ti z pozície triednej učiteľky. Ja aj kolegovia bojujeme s týmto problémom už dlho. Žiaci majú na Edupage vytvorené skupinové chaty, ktorých som súčasťou. Takmer nikto nikdy nereaguje, ak tam niekto z triedy pýta úlohy, všetci hrajú "mŕtvych chrobákov". Riešila som to aj s rodičmi na rodičku, bohužiaľ to želaný efekt neprinieslo. Nakoľko to Školský poriadok neprikazuje ako povinnosť, nedokážem to žiakom uložiť ako povinnosť a vyvodiť z toho dôsledky 😐

@lubhomira ďakujem. Potom rodičia otravujú učiteľov. Chápem, že ani pre nich to nie je príjemné.

anonym_89fd1c
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a kedy sa to naučí ? Nie je náhodou toto skvelá príležitosť kedy začať? Lebo ty ti budeš odkladať, že teraz ešte nie lebo toto teraz ešte nie lebo hento a zrazu bude mať 25 a ešte stále to nebude vedieť.

anonym_48a20c
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_419106 ďakujem, plánujem osloviť aj triednu, nech to tak v dobrom deťom pripomenie. On dostáva iba odpovede - neviem, nemám čas, ja som nebol v škole a podobne. Teraz už nechce ani písať, lebo sa bojí odmietnutia a je úplne zablokovaný. A ja rodičov nepoznám.

@anonym_autor ja by som tiež oslovila triednu ja som nebola silný introvert ale bola som iná mala som dyslexiu a bola som mierne autisticka teda nie neurotipicka...kamarátky som chcela mať ale moc sa mi nedarilo bola som skôr šikanovana za svoju inakosť...deti vedia byť kruté... Nebola som za to rada ale u nás naozaj pomohlo keď triedna dohovorila rodičom detí že všetci spolužiaci si zaslúžia úlohy a podklady keď o ne slušne poprosia a to som uz bola na 8 ročnom gymnáziu už (celé sa to stalo tak že už došlo k problému že som jednoducho nijaké podklady nemala a mala som problém a rodičia teda v škole sa sťažovali... samozrejme že dá mi to v tom veku nepáčilo a bolo to trápne ale neviem ako chcela pubertálne deti ktoré riešia svet a tebou sa bavíme a s tebou nie a zodpovednosť im ešte hovorí málo presvedčiť aby boli nápomocný tak že ich osloví dieťa a nie nejaká autorita)... Očakávať od dieťaťa že samé spraví zázrak a prinúti ostatné deti aby mu zrazu úlohy dali je podľa mňa nonsens a vystavovanie ho neprimeranému stresu... Moji spolužiaci tiež časom z toho vyrástli a v posledných ročníkoch už dokázali chápať inakosť tak ako bola a nie ako niečo za čo si môžem sama a jentomnejaka moja vedomá chyba. Sú to len deti a nie nie som za to aby sa s deťmi chodilo za ruku alebo sa im vybavovali kamaráti.. ide čisto o to dať spolužiakovi úlohy ak ich žiada lebo je to proste tvoja zodpovednosť (toho iného spolužiaka ) ti tie podklady a ostatné veci poskytnúť ak si ich slušne požiadaš a nie vyhovárať sa že nemáš čas 🤦.

anonym_302d2b
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak a nie je to prave dovod na to aby sa tomu postavil celom, ked s tym ma problem? Ci preco to nepovazujes prave konecne za situaciu, ktoru proste musi prekonat, zvladnut a vybojovat, ale ides to zas zachranit s tym ze "ved potom raz on sa musi naucit"? Ja by som to brala prave ako nutnu prilezitost prenho do zivota. Bude to len horsie potom.

anonym_cc5c21
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor toto by som doriešila tak, že buď on nech napíše učiteľom zo svojho žiackej kontá, alwbo nech ide nepripravený a nesie potom zodpovednosť

Toto nemá nič spoločne s tým že je introvert. Toto je obyčajná manipulácia a vychcanost

Strana
z3