Koľko vreckového dávate deťom na druhom stupni?
Syn je aktuálne 5tak a riešime vreckové. Zaujímalo by ma, koľko dávate svojim deťom a či musia z neho platiť aj niektoré svoje výdavky? Telefón? Alebo to majú len na drobné nákupy pre svoju potrebu?
20€ ma pre svoju potrebu kedze nemoze pracovat tak mu to nekomplikujem vydavkami. Avsak z tych penazi si potom plati ked chce na sk. vyletoch nieco kupit alebo v skole prirode... Nedavam mu okrem toho nic navyse. To ci ich minie za jeden den alebo si uspori je len na nom. Niektore svoje vydavky ako mobil si zacne platit az ked zacne brigadovat.
20€. Ma to čisto na svoje potreby. Všetko ostatné mu platíme. Neviem si predstaviť, žeby mal z toho dačo platit. Ved to je 1€ na deň a ani 2 kopčeky zmrzliny si za to nekúpi
20€. Ma to čisto na svoje potreby. Všetko ostatné mu platíme. Neviem si predstaviť, žeby mal z toho dačo platit. Ved to je 1€ na deň a ani 2 kopčeky zmrzliny si za to nekúpi
@anonym_456507 V niektorých mestách ani jeden kopček za 1€ nekúpi 😁
@anonym_autor Mam 2 deti na 2.stupni. Nedavame ziadne vreckove, telefon platime my, vsetko co potrebuju zabezpecime, ak idu na vylet, kemp, sportove sustredenie, exkurziu a pod. To im samozrejme vzdy nejaku hotovost dame. Maju inak aj svoje peniaze v pokladnickach ( narodeniny, meniny, den deti, velka noc, vianice atd. Od babky, dedkov, krstnych a pod.) , netusim kolko tam maju. Starsej raz za cas prevediem nieco na ucet ( aktualne tam ma 100e), ma kartu, moze platit. Takze asi ked nieco extra chcu, si vezmu zo svojich. Ale nekupuju si ziadne drahe veci, iba blbosti.
Ja 8-ke nedávam vreckové, no keď ide do kina alebo ako dnes na kolotoče s kamarátkami, tak jej dám
Ja nedavam vreckove. Ak na niečo potrebujú peniaze, tak povedia, preberieme to. Keď starší ide von,dám mu,koľko potrebuje.Telefóny im platíme my. Peniaze, ktoré dostanú na Vianoce a sviatky sú ich a do tých sa nestaráme. Minu ich, načo chcú.
Starsiemu ideme založiť účet, lebo od septembra ide dostávať štipendium na SS. Takže si začne zarábať.
Ani ja synovi (11) nedávam žiadne vreckové. Keď idú na školský výlet, exkurziu a podobne, vtedy mu dám na zaplatenie zájazdu aj na drobné útraty a stravu. Mimo toho si šetrí do prasiatka (čo neminie na výletoch, výdavok z nákupu atď., je jeho). Na detský účet mu každý mesiac posielam rodinné prídavky, čo naňho dostávam, plus príležitostné peňažné dary (šibačné, narodeniny, meniny atď.). Tak to robili aj moji rodičia a vďaka tomu som si po skončení školy mohla kúpiť svoj malý byt a osamostatniť sa...
5 na tyzden ale len ak si uprace izbu a aj ju ma ako tak upratanu pocas tyzdna ...
môj konči 9 triedu - 50 eur za mesiac podmienka 20 eur ma nastaveny trvaly prikaz na investovanie- 1 ucet ma do života ked bude dospely a druhy ked si bude chciet nieco drahsie kupit, na co sa dlhsie "setri" - prispeje si na mobil, vodicak atd..- nech si na neho zarobi investiciami. Zbytok 30 eur ma na karte - minanie
na male klasicke veci- zmrzka, kofola s kamosmi, ci drobnosti co on chce.
Ja si myslim, ze taky 8mak 9tak by uz mal mat vreckove, nech sa uci hospodarit. Syn je na strednej, ma kartu, ktoru dobijame, pouziva na azmrzku, ci nakupy v obchode ak ma na nieco chut napr po ceste zo skoly.
Nedavame vreckove. Starsia si od 15 zaraba sama na brigadach a dovtedy vsetko platime my. Ked nieco chcu si vypytaju.
Ja si myslim, ze taky 8mak 9tak by uz mal mat vreckove, nech sa uci hospodarit. Syn je na strednej, ma kartu, ktoru dobijame, pouziva na azmrzku, ci nakupy v obchode ak ma na nieco chut napr po ceste zo skoly.
@anonym_b39400 hospodárenie v dospelosti nie je o tom, či ako dieťa sme dostávali vreckové alebo nie
Všetkým dávame po 10e mesačne. U nás musí byť spravodlivost, nie podľa veku - všetci majú rovnako. Ale teda kupujem im všetko čo potrebujú, vreckové čo posielame na účet si môžu míňať ako chcú - zväčša si z toho niečo kúpia v obchode keď idú s kamarátmi von, alebo si na niečo šetria čo si potom neskôr kúpia. Dcéry sú celkom sporovlive a peniaze majú stále na uctoch, synovia si našetrili na bicykle po akých túžili. Zaviedla som to kvôli finančnej gramotnosti aby si uvedomovali aké je mať a minúť. Jediné čo môžu z toho zaplatiť nedobrovoľne je, ak sa niečo pokazi ich vinou. To sa ale ešte nestalo.
A teda všetci majú nastavené šetrenia od nás rodičov, k tým účtom ale nemajú prístup, to im dáme keď budú dospelí
Nedávam deviatakovi nič.Keď vidím, čo si jeho spolužiaci za to kupujú, tak toto nemienim podporovať.Chcú sa sebe vyrovnať.Keď jeden ide kúpiť energeťák, colu deň čo deň, kúpia si aj kamaráti aby neboli iní.O tých horších veciach ani nehovorím.Keď chce niečo konkrétne, dám mu.Našťastie nie je náročný a vypýta si raz za týždeň na bagetu v škole a keď idú na výlet, ak si pýta peniaze na mc,alebo KFC. Raz za čas, nič pravidelné.
Nezmýlila si sa? Piatak a hradenie telefónu? Vreckové?🤔 mám dcéru (bude stvrtacka), telefón nemá, vreckové nepotrebuje. Chodí všade s nami, je to dieťa. Ak by si niečo chcela kúpiť, peniaze jej dám, ale inak ich nepotrebuje. K sviatku ak dostane, dávame do kasičky, tie nevyberáme. Telefón bude mať až na strednej.
@anonym_b39400 hospodárenie v dospelosti nie je o tom, či ako dieťa sme dostávali vreckové alebo nie
@anonym_596e18 toto si aj ja myslím. Je rozdiel ak rodičia daju dieťaťu 50€ a on si šetrí (ľahko získané peniaze) a keď ide na brigádu a tam si zarobí. A ďalšia otázka ktorá z tohto výstava- za mňa, by peniaze od rodičov nemali byť za prace doma. Tie majú robit deti zadarmo,- spolupodieľať sa na chode domácnosti
@anonym_autor ja dávam kazdy piatok 20e syn 18 tomu davamme 150 mesacne na margo mame velky dom deti pomahaqju ale aj sj setria ale aj chcu iat kjno zmrzlina a tak kazdy ma uz svoju partiu
@anonym_9e8847 čítala si aj môj koment vyššie? Hneď nad tým na ktorý reaguje s? Nechce sa mi totiž opakovať
@anonym_autor nedavame. Dostanu vreckove ked idu na vylet, exkurziu a pod. Ked im je malo, doplatia si zo svojho...dostavaju peniaze na narodky, meniny od babiek. Ked su to normalne veci, tak im to preplatim...voda, jedlo
Syn, 13r dostava 20€/mesiac. Posielam mu to na kartu. Telefon ani nic z toho neplati.
Dcéra 13r, dostáva 10 e/týždenne. Telefón a základné potreby jej platím ja. Zvyšok si platí z vreckového a niečo z toho si ak odkladá, na darčeky a tak
200 € mesacne
@anonym_596e18 Trosku porozmysla este raz, co je môj ciel. Toto ma sluzit aby sa naucil odkladat na investovanie SAM. Inak a kedy- ked nie uz zaklady z vreckoveho- ho chces naucit zaklady hospodarenia? Potom ked zarobi, bude vediet, ze ma investovanie zmysel, lebo uz bude vidiet z vreckoveho z mladosti vysledky. Cize ma vreckove len prejest, ci mu ma lezat ceke na karte/ pokladnicke? Uzasny priklad pre deti, potom sa necudujme ze tu Slovensko je na tom financne ako je. Co je pravdepodobnejsie, ze ho vychovou naucis nieco robit a bude to opakovat , ked uvidi, ze to je dobre alebo az 20 rocnemu vysvetlovat daj peniaze sem a sem lebo ti to zarobi? Takto ked to uvidi sam za mlada, on bude mat vlastny zaujem si odkladat zo svojho. A hlavne hned ako dôjde vreckove najprv investovat az potom si ostatne vyuzit na ostatne veci. Syn uz ked dostane peniaze na narodky/ vysibe sam pride za mnou a povie Tata cast chcem investovat. To je primarny ciel skusenosti a vysledky aby nabral. To mu ostane.
Syn má 14, každý mesiac mu ja aj manžel pošleme po 30€, kartu má asi 5 rokov. Je šetrný, nenakupuje hlúposti. Vyrába rôzne 3D veci a potom predáva. Opravuje veci. Má našetrenú už dosť slušnú sumu. Keď dostane od rodiny, vkladá si to v bankomate na účet. Používa to keď ide do mesta na kebab, keď si chce kúpiť niečo pre seba, na výlete. Telefón, oblečenie a podobne platíme my.
Ja mojim deťom nedávam vreckové, okolo školy im platím všetko a keď idú na výlet, do kina alebo s kamarátmi von tak im peniaze dám.
Staršia už má svoju výplatu z praxe v škole tak z toho si šetrí a platí zábavu. Okolo školy platím všetko ja.
dcera je druhacka a zacala som jej davat 2€ na tyzden. kazdy rok budem pridavat po eure, takze ako piatacka bude mat 5€ na tyzden. nepodmienujem to nicim, proste su to peniaze "len tak". aby sa postupne ucila hodnotu penazi. ci sa stane ked jej nieco zostane, co sa stane ked oplieska vsetko. a tiez to moze mat na pripady ked jej poviem, ze nieco je blbost a ja jej to odmietam kupit - tak si to moze kupit sama a minut si na tu blbost svoje vlastne peniaze.
ked idu zo skoly na vylet, davam jej este zvlast peniaze na vylet.

5e na týždeň, piatak. Stačí mu. Má to na svoje sukromne veci. Dokáže si aj odložiť.