icon

Lockdown - otvorené školy

23. nov 2021

Čo si myslíte o tom, že školy by mali byť otvorené?Podľa mňa je to zase paskvil.Ked lockdown, tak znížiť mobilitu a nie, že deti do školy, ľudia do práce veľa ľuďom nedovolia HO.Ak by deti boli doma rodičia ui nútení zostať s nimi doma a budú pracovať z domu.Co bude vlastne zatvorené reštaurácie, obchody?a aj tak milión ľudí ráno na cestách do školy, práce...

Strana
z10
siska53
28. nov 2021

@draik ale ved stacilo by to zavriet na dva tyzdne. To by kazdy to distancne i homoffice zvladol, potom.to mohli otvorit, aj tak od 17.12.su prazdniny, cize by dlho nechodili do skoly..

draik
28. nov 2021

@siska53
Ako viete, že by stačili dva týždne? Problém je v tom, že akonáhle sa školy otvoria, začne sa to šíriť znova. Delta sa šíri omnoho rýchlejšie ako alfa vlani, keď nebola ani vakcína. Vy možno pracujete v korporáte alebo v štátnej správe, ale výrazná väčšina pracujúcich HO a spol. mať nemôže.

makova333
28. nov 2021

@draik
@siska53 zatvorenie skol bez dalsich opatreni ma len dva efekty- docasne znizi mobilitu a tym trosku odlahci nemocnice, da moznost zaockovat deti (5-11 rokov) a tych co vahali. Ale dalsi krok musi byt povinne (dobrovolno-povinne ockovanie) inak sme v prd*li.

jana_eyre_2
28. nov 2021

@draik lenže ide o spomalenie, aby neboli nápory na nemocnice, preto sa to má otvárať a zatvárať systematicky.. nikto nečaká že sa to zastaví ked sa školy zatvoria.. ale keď má byť lockdown efektívny, tak ma byt úplný, rýchly a potom aj pri miernom zlepšení sa má opäť na chvíľu otvoriť a tak dookola.. u nás to zavretie ale aj otvorenie trvá strašné dlho a ničomu to nepomáha.. prečítaj si Kollára čo.odporuca.. nikto jeho pripomienky nebral v úvahu pri druhej vlne, ani pri tejto.. pokiaľ su otvorené školy, stále sa to bude vysoko šírit..

Btw za pár dní tejto diskusie sa zmenila situácia aj u nás - najstarší syn je opäť v karanténe, pozitívny pedagóg..za jeden mesiac je už druhý krát doma, druhý krát nám hrozí že budeme nakazení.. my sme očkovaní, ale koľko ľudí v našej triede nie je.. to sú len ďalší potencionálni pacienti do nemocníc v priebehu dvoch týždňov, keď priratas koľko je tried a žiakov na Slovensku.. a takto sa to bude točiť stále a stále veľa detí nebude chodiť do školy a k tomu majú aj znemožnené ísť navzduch (keď napríklad ide o dieťa čo býva v byte a je v karanténe)

katulienkax
28. nov 2021

@siska53 žiadne na dva týždne nebude uvedomte si že aj vlani malo byt len na mesiac. Akonáhle zavrú skoly neotvoria do konca apríla a kopec rodičov v prdeli, deti u starých rodičov a skrze deti sa nakazuju ti starí rodičia lebo rodičia chodia do fabrík. Keďže nás oklamali vlani som striktne proti plošnému zavretiu lebo ti klamári povedia sak len 2 týždne ale budú to 4 mesiace. Klamári, klamári sú to. A najlepšie bolo že skoly zavreté a kulminovala to v marci keď už deti bolo minimálne 3 mesiace doma. Takze napriek zavretým školám to brutálne stúpalo. Takze ja už neuverim rozprávky že na vine sú naše deti a skoly. Na vine sú ich nezodpovední rodičia !!!!!

draik
28. nov 2021

@jana_eyre_2
Opakovaný lock, nebodaj po krátkej dobe, rozvráti úplne všetko. A to aj pre prípad, že by rodičia detí zostali doma bez náhrady mzdy, OČR a spol., na čo by samozrejme nikto nepristal. Navyše by locky už úplne demotivovali očkovať sa, čo je, nech je vakcíny akýkoľvek názor, zatiaľ zjavne jediný spôsob, ako sa dostať zo začarovaného kruhu.
Som celkom zvedavý, aký priebeh bude mať u nás táto vlna a ako sa to bude dať porovnať napríklad s Rumunskom, ktoré má tiež nízku zaočkovanosť.
Hlavný náš problém je nízka zaočkovanosť seniorov, ktorých sa locky na rozdiel od mladšej populácie až tak priamo netýkajú.

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 vieš, ale ono to je fakt diskutabilné, lebo u nás v škole, po minulom roku, čo boli nakazenia snáď všetci, žiaden ťažký priebeh, ani učiteľky, ani deti, samozrejme ešte nebol nikto očkovaní, tak za tento školský rok ani raz karanténa, ani jedno dieťa nebolo pozitívne a to fakt sú testy teraz 2x do týždňa pcr a 3x antigen. Doteraz jeden pcr a dva antigeny a nič. Pritom je Lockdown, ja to vidim skôr tak, že sa nedodržiava nič, čo to je za lock keď je pootvarane, napr jysk, ved to je tragikomicke. V rakúsku je zatvorené všetko a nemilosrdne. Potraviny, drogéria, papiernictvo, zvieracie, pošta, lekáreň.tusim oni, ale len pre pracovné účely. Školy nejakú zmenu v nakazenosti fakt neurobili a to vyše 90%deti je v škole. Naozaj netuším, či to je testami, či zodpovednosťou, pod nátlakom pokút, či v com.

jana_eyre_2
28. nov 2021

@maciatkolulu pokiaľ viem, JYSK, IKEA sú u nás zavreté, sú otvorené len prevádzky ako u vás v Rakúsku.. jediné čo ostáva otvorené sú školy, ale bez akýchkoľvek testovaní.. ak niekto zistí pozitivitu je to len vďaka jeho zodpovednosti, koľko ich ale zodpovednych nie je a neotestuje nikoho aj napriek chorobe.. u nás je teraz 5ta trieda v karanténe a viem aj o zlom priebehu (to píšem len o našej skole.. v iných školach je omnoho viac ťažkých priebehov, čo viem od známych).. pedagógovia tiež nie su nesmrteľni, majú vysoký vek, koľko ich odmietlo.sa očkovať.. bohužiaľ..
@draik áno, ide o ockovanost, ale tá u nás jednoducho nie je vysoka u ľudí 50+, tak proste teraz čo iné ostáva? Budu sa na rozhodujúcich miestach len stále.bavit o tom že nie je a čakať ako to dopadne? No nie, niečo sa urobiť musí, uplny a riadny lockdown je v tejto situacii jediný čo to dokáže SPOMALIT, nie zastaviť..

vroni
28. nov 2021

@jana_eyre_2, veru nie. Ikea je zatvorená ale jysky nie. Toto je výsmech a nie lockdown..

jana_eyre_2
28. nov 2021

@vroni 😱 a to je ako možné,? To.som netusila.. to je fakt výsmech..

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 ani o ov nie je v AT otvorená atď.... U nás učiteľky mali priebeh aj tie staršie ľahký, našťastie.jysk je otvorený a je to výsmech, keď môžu byť otvorené takéto prevádzky, si myslím, že to, či sú triedy už otvorené, či zatvorené.... Navyše tu rodičia musia robiť, nie všetci sú doma s možnosťou Homeoffice, ocr atď. A o tom vzdelávaní.... Sociálnych kontaktoch atď. Je advent, v školách malé deti vyrábajú, chystajú, učia sa básničky, spolu, jednu vetu jeden, dúhu druhý atď. To doma proste nejde, ani online. Je to hrozna doba. Ale myslím, že tým deťom dat aspoň trochu nirmality je dôležité. To, že sa netestuju je tiež výsmech

draik
28. nov 2021

@jana_eyre_2
Úplný lock je utópia. Nie je možnosť úplne zastaviť život, firmy a podobne bez devastačnych následkov. Samozrejme veľa sa odstaviť dá, ale to by museli byť bez kompenzácií aj zamestnanci, čo je nereálne. Hlavne však pri infekčnosti delty už lock nepomáha ako pri alfe v prvej vlne.
To už je predovsetkym na tých starších neočkovaných, aby si "lock" dali sami sebe. Veď práve kvôli nim sú aj teraz obmedzenia mobility, ktoré však postihujú hlavne iných. Navyše je nepredpokladám, že by sa rodiny prestali stretávať, počas lockdownu skôr naopak

0martina0
28. nov 2021

nie každy rodič je stale doma,aby tie deti boli pod zamkom,tie deti aj keby nešli do školy tak sa stretávajú von,tam asi šireniu úplne nezabránime,a zasadne som proti aby školy zatvorili,a to len z dvôvodu že vedeli o tretej vlne,a napriek tomu pozvali pápeža,som katolička,ale take reči ako ešte nebola v takej sile,a neboli ešte plné nemocnice neuznávam

siska53
28. nov 2021

@maciatkolulu moznost robit z domu neznamena, ze mam cas sa detom venovat!! Nemam na to cas ani priestor. Az po pracovnej dobe, co je najskor po 16.

Ten akoze lockdown mali spravit skor, hned po dusickach. A uvolnit to o 2-3tyzdne, aspon trochu bybto pomohlo. Co teraz? Dakto da dieta do skoly, dakto, oncom.uvazujeme my, ja sa len obavam, ako sa budu ucit.. babka im sice bude pomahat, ale tiez si sama.musi to ich ucivo nastudovat...a nevie, ako to vysvetluje ten konkretny ucitel..

maciatkolulu
28. nov 2021

@siska53 @siska53 ale mne je to jasné, po mne nestekaj!!!! 🤣🤣🤣Napíš to iným, čo tu píšu ako v pohode sa to dá zvládať.... Aké to je fajn. Ja mam malého v škole a aj bude a aj bol, aj počas Lockdown

jana_eyre_2
28. nov 2021

@maciatkolulu nikde nepíšem že to, že sú doma je úplne super a že to tak chcem, ale že v tejto situácii to je možnosť ako spomaliť plne nemocnice..

mám tri deti tak viem čo znamená pre ne byť v skole/škôlke a čo tam robia a čo im to prinasa.. a predsa najstarší ísť nemôže, najmladší nepôjde lebo veď odporúčanie je nedávať ak to nie je nutné.. ja už dva roky nemôžem ísť do roboty lebo kto by s deťmi bol.. a nemôžem sa ani slobodne rozhodnúť ich nechať doma nech máme aspoň pokoj od tých vecných karantén.. 20dni v karantene za posledný mesiac je o čom a to píšem len o jednom dieťati, čím viac ich je, tým viac je karanten.. aj v tom prípade musia byť rodičia s deťmi..

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 nikde som nespomenula teba...

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 deti proste patria do školy, rodičia pracujú, je nanič, že ste 2x v karanténe ale po lock down to nebude lepšie, takže zatvorené školy plus karantény dáva väčší počet dní doma. Dosť logické, lebo po 2 týždňoch zatvorených škôl sa prd zmení, doslova a do písmena.

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 tie nemocnice nezaplnaju deti...

jana_eyre_2
28. nov 2021

@maciatkolulu reagujem predsa na tvoj koment písaný mne dnes o 11.. 🤔 a deti síce nemocnice nezaplnaju, ale prenášajú vírus na svojich rodičov, mám v okolí minimálne 20rodocov čo to chytili od svojich deti.. to že deti v nemocniciach končia v menšom neznamená, že to neovplyvňuje ostatných..

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 ja nikde nepíšem, že to tebe vyhovuje, alebo sa ti páči, nejako to neviem nájsť. Ale to nevadí. Píšem opakovane, že podľa mňa, kés sa zatvoria školy na 2 týždne, mesiac, nič sa nezmení. Absolútne. Rovnako to bude kolovat medzi deťmi, pokiaľ sa nebude testovať... To vyradí pozitív eho aj bez príznakov skôr ako stihne nakaziť pol triedy

jana_eyre_2
28. nov 2021

@maciatkolulu ale ja som reagovala na to, že si mi vysvetľovala prečo je pre deti chodiť do školy dobre.. veď ja nikde nespochybňujem že naozaj je.. ale nie za každú cenu.. môžem to napísať aj 4x, malo by zmysel keby sa zatváralo a otváralo systematicky..a vôbec-môžeme sa tu o tom dohadovať, čomu to pomôže? Pokiaľ nie si grohling, tak aj tak su to tu zbytočne dookola vymienane rozdielne názory na jednu vec, nič tým nezmeníme.. ja si myslím že by bolo lepšie na CHVILU zavrieť školy (2t deťom nič nevezme) ty nie.. ja žijem na sk a nemôžem s tým nič urobiť, ty žiješ v AT a je to tak ako si predstavuješ.. tak je to jedno nie?

maciatkolulu
28. nov 2021

@jana_eyre_2 úplne jedno....

zooeynka
28. nov 2021

Hlavne ze omikron doniesli do europy ockovani, lebo treba lozit po dovolenkach....cele zle. Ale tlacia nam do hlav ze zdravi neockovani ohrozuju spolocnost.

Strana
z10