icon

Maďarská škola a slovenské dieťa

rea92
12. okt 2017

Dobrý deň mamičky.

Potrebujem radu. Už 3 roky bývame v Trhovej Hradskej, čo je obec s prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Máme 2 synov, ten starší začal teraz chodiť už tretí rok do tunajšej škôlky (ktorá je tiež maďarská), a chceli by sme aby tu chodil aj do školy, hoci je maďarská, aby nemusel cestovať inde do slovenskej školy. Problém však je, že nám ho nechcú zobrať do tunajšej školy, lebo vraj neovláda adekvátne maďarský jazyk. Ja v tom nevidím problém, veď do jeho triedy budú chodiť aj bilingválne deti, ktoré vedia aj slovensky aj maďarsky, takže sa dohovorí, prípadne odpozerá, že čo učiteľka od nich chce, a keď už ozaj nebude vedieť tak nevidím dôvod, prečo by mu učiteľka predsa len nemohla čo-to povedať (vysvetliť) aj po slovensky. Prenáramne ma to hnevá, hlavne keď môj muž veľmi nástojí na tom, aby naše deti hodili do školy/škôlky v našej dedine, aby zbytočne nedochádzali inde. Veď keď naše slovenské školy vedia prijať utečenecké deti a učiť ich, hoci tie deti nevedia po slovensky ani ceknúť, tak ako to, že na SLOVENSKU nechcú prijať SLOVENSKÉ dieťa do maďarskej školy? Veď to by mala byť pre nich pocta, že my Slováci chceme učiť deti maďarskému jazyku.

Prosím pekne Vaše názory a postoje, prípadne stretli Ste sa už niektorá s takouto situáciou? Ako Ste to vyriešili?

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 ano maju sj ako cudzi jazyk... Ale ucitelka jebpovinna vzdelavat sa a ucit sa slov jazyk.. Tie nase z toho robia testy... Som teraz pomahala ucitelke z bulh skoly zo slovencinou ak by nespravila test tak nemoze na slovensku ucit ani v bulharskej skole

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 ale je ine, ked tvoje dieta nastupilo do skoly s tym,ze sa zacianju ucit ten jazyk, kdezto v madarskej skole vsetci rozpravaju po madarsky, tam nikoho madarcinu nebudu ucit ako cudzi jazyk,ze ved sa an teba nalepi, ano mozno sa nalepi, ale preco trapit dieta? ved v tej skole fakt ani ti ucitelia nemusia vediet po slovensky

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 poviem ti ako to je, ja som mala na VS vela spoluziakov z týchto regiónov a sama som z pohranicnej oblasti, ale teda naozaj vela ludi slovencinu neovlada, resp len ako cudzi jazyk

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 skonkoz dietavtrapit tum, ze sabuci cudziu rec??? Cim viac jazukov vie, tym lepsie a najlepsiecsabnauci bud priamo v danej krajine alebo taktobdennodennoubkomunikaciou

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 mne v takej definke byva svokra... Chodime tsm malo, lebo sa nevefia k slovakom chovat a to tam nam chceli predat pozemok... Novto by som si dala

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 ano suhlasim, ale v tejto rodine sa po madarsky nerozprava, ak uz chcu, mali dieta ucit od malicka a potom davat do madarskej skoly a ze dieta musi dochadzat, zachvuilu sa budu rusit zakladne skoly a bude musiet dochadzat cim dalej tym viac deti, uz nebude skola v kazdej dedine

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 pravo na vzdelanie dokonca povinna skolska dochadzka... Osobne som proti a teraz toto... Ved to je na sud v strasburgu

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 ale ved jej dieta ma pravo na vzdelanie, ale tak ako sa robia napr prijimacie skusky an stredne skoly, co je teda tiez akoze diskriminacia, lebo na zaklade nejakých vyskledkov niekoho neprijmu, tak aj tuto neprijmu niekoho, kto neovlada jazyk, kedze sa ide od zaciatku po madarsky, akoze nechapem, co je na tom nepochopitelne

mrkvicka060
12. okt 2017

Tak neviem... aby bolo slovenske dieta diskrimimovane vo vlastnom state len preto, lebo v danej dedine zije viac madarov ako slovakov? ....okej...

zuzana76
12. okt 2017

madarske skoly existuju preto, aby bolo zachovane pravo na vzdelanie v materinskom jazyku a teda jazyku aj národnostných mensin, predpokladam, ze zakladatelkino dieta nie je dieta narodnostnej mensiny a predpokladam, ze taketo skoly navstevuju najmä deti s madarskou narodnostou

@mrkvicka060 tu skolu v takejto amlejd dedinke mozno zrusia uplne a potom co, ved deti stale ubuda, proste si bude treba zvyknut,ze bohuzial za skolou budeme cestovat

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 ptema vela, lebo som to zazila a msla nevedela aninn a uz vie a sme na svk... Subpovinny zobrat skov. dieta

mrkvicka060
12. okt 2017

@zuzana76 nerozumiem tejto odpovedi. Skolu mozno zrusia, lebo deti ubuda. To ako suvisi s danym problemom? Slovenske skoly tiez prijimaju mensinove deti. Ked deti ubuda, tak by mohli byt teda ustretovejsi, aby si skolu zachranili, a nemuseli ju zavriet. Aj ked tento tvoj "argument" je trochu odveci..

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 aj bulharska je pte deti z bulharskej mensiny na svk.. A funguje to inak... V com su jej sliv deti horsie ako koja sliv dcwra?

zuzana76
12. okt 2017

@mrkvicka060 chcela som poukazat na to, ze niekto tu namietal, ze dieta musi cestovat za skolou, podla mna nebude daleka buducnost, ked sa skoly v malých dedinkach budu rusit, skoly jednoducho nepreziju, neuzivia sa a teda deti budu cestovat, ci uz madarske, ci slovenske, samzorejme neviem, ci ej to pripad aj tejto skoly, inak podla mna by to dieta prijat mali, ale nie ako nelinka pise, ze mu vsetko maju ucitelky povinnost tlmocit do slovenciny, ked je raz na madarskej skole, tak so vsetkym vsudy

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 ale skola je na SLOVEEEENSKUUUUUUUU to kde zijes? Ucka ma povinnost ovladat jazyk krajiny v ktorej uci

sisaka
12. okt 2017

@zuzana76 pravo na vzdelanie v materinskom jazyku? To vážne take právo existuje? Ak áno, tak prečo neplatí pre všetkých, ale len pre vyvolené menšiny?
A čo tak povinnosť ovládať štátny jazyk? Cely život žiť v štáte, mat jeho občianstvo a neovládať štátny jazyk to je OK.... Hanba by ma fackala ...

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 lebo bulharska skola vznikla este za cias socialzmu, ked tu bulharska mensina zila a bola urcena hlavne pre deti bulharskej narodnosti, inak tiez nechapem, ze sa takato skola uzivi, ale ked je zaujem, tak budiz, ono ano, kazdy jazyk sa rata, aj ked mna bulharcina nikdy nelakala a asi by som tuto moznost nevyuzila, ani keby som mala tu moznost, to uz radsej asi tu madarsku, ako tuna zakladatelka, ale ani tam by som teda svoje dieta nasilu netlacila

nelinka2009
12. okt 2017

@sisaka presne preto ucitel, ktory uci na svk musi ovladat uradny jazyk svk

zuzana76
12. okt 2017

@sisaka

Občanom patriacim k národnostným menšinám alebo etnickým skupinám sa za podmienok ustanovených zákonom zaručuje okrem práva na osvojenie si štátneho jazyka aj
a) právo na vzdelanie v ich jazyku,
b) právo používať ich jazyk v úradnom styku,
c) právo zúčastňovať sa na riešení vecí týkajúcich sa národnostných menšín a etnických skupín.

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 uzivi sa z penazi bulharskych danovych poplatnik pre bulharov je totiz statna pre slovakov sukromna co sa o madarskych skolach napisat neda... Ono ta bulharska naozaj nieje povinna prijat slov dieta totizto niejevpodporovana slov stat rozpoctom narozdiel id madardkych skol na svk

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 a???? To je ich pravo a maju sa ucit slovensky

sisaka
12. okt 2017

@zuzana76 takze ako píšem, nie každý občan, len vyvolené skupiny a žiadna povinnosť, ale právo na osvojenie si štátneho jazyka. Smutné

sisaka
12. okt 2017

@nelinka2009 no podľa zákona sa učiť po slovensky vôbec nemusia, lebo na to majú len právo, nie povinnosť.

nelinka2009
12. okt 2017

@sisaka nasevucitelky z toho robia skusky... Bola z toho hotova, ze ak bespravi test zo slovenciny v bulharsku, tak sa sem uz nemoze vratit ucit...

nelinka2009
12. okt 2017

AK V TEJTO KRAJINEVMOZEVUCITBNIEKTO, KTO NEMA V SEBE ANI TOLKO SLUSNOSTI, ABY SA NAUCIL JAZYK, KTORYBJE PREVVACSINOVEVOBYVATELSTVO MATERINSKYM, TAK SA ANI NEDIVIM, ZE NASE DETI PRECHOVAVAJUNK UCITELOM TAKU UCTU, AKO PRECHOVAVAJU, NIC INE SI TI UCITELIA ANI NEZASLUZIA .N

zuzana76
12. okt 2017

a zase mozu za vsetko ucitelia 😀

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 no bed toto... Ja neviem ako to robiiimmm, ale fakt za vsetko mozu ucitelia a neni tu jedneho co by sa ich zastal 😁

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 pozri tu som nasla narodnostne zastúpenie ziakov v jednej skole

https://zsvjmnesvady.edupage.org/stats/?file=gr...

aj ten jeden co tam mal slovensku narodnost podla mna vedel po madarsky

zuzana76
12. okt 2017

a inak ja by som to dieta prijala do tej skoly na mieste tej riaditelky, to fakt nechapem

ale nechapem ani pocinu rodicvo, teda moje deti by to nezvladli,ze doma necekneme ani po madarsky a ja ich zrazu dam do madarskej skoly, by mi tam teda vôbec nechceli chodit

kluska
12. okt 2017

ano ano slovensko 100 rokov za opicami a je zname o nas, ze si nechranime svoje tradicie, svoj jazyk a svoju kulturu, my zijeme v irsku a stava sa, ze pridu slovaci do irska aj s detmi co uz maju skolky vek a normalne idu do skoly v irsku, kde sa ako vieme rozprava normalne anglickym jazykom a ucia sa vsetko po anglicky. A nerobia sa ziadne testy ci to dieta vie nieco ceknut alebo ci vobec rozumie, ako jasne, ze je lepsie pre to dieta ked ten jazyk uz apson trochu vie, ale skola v tom nevidi problem a este pocas skolskeho roka vybavuje takym detom extra hodiny anglickeho jazyka zadarmo a trpo v ramci skolskeho casu, teda namiesto nejakych menej vaznych predmetov sa pozbieraju deticky co maju v jayzku problem nejaky a ucia sa tu anglinu a potom ked uz ucitel zisti, ze neni uz problem a dieta nepotrebuje extra hodiny, tak uz nemusi chodit na ten jazyk, takze asi tak. Zlate slovensko ;)