icon

Nedostupnosť slovenských materských škôlok a škôl na južnom Slovensku

debhanny
12. júl 2026

Dobrý deň, hľadám rodičov z nášho regiónu, ktorí riešia rovnaký problém s neprijatím dieťaťa do materskej či základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským.

Naša obec aj napriek podaniu žiadosti a niekoľkých odvolaní odmieta vydať VZN, ktorým by určila deťom, ktoré sa chcú vzdelávať v štátnom jazyku, spádovú materskú školu s vyučovacím jazykom slovenským.

Všímam si, že podobné problémy majú aj niektoré okolité mestá a obce. Zároveň som si vsimla, že v materských školách s vyucovacim jazykom maďarským zostávajú voľné miesta, zatiaľ čo slovenské materské školy zápasia s nedostatkom kapacít. Ak máte podobnú skúsenosť, rada sa o nej dozviem.

Ak nás bude viac a podáme žiadosti o zabezpečenie predprimárneho a základného vzdelania v slovenskom jazyku, je väčšia šanca, že úrady a samosprávy budú konať. Verím, že spoločný postup bude mať väčšiu váhu.

Ak sa vás to týka, prosím, ozvite sa mi do súkromnej správy. Ďakujem.

bohom_milovana
12. júl 2026

Ak neprijmú dieťa do štátnej škôlky. Poziadaj o príspevok na súkromnú skolku

anonym_e44ba1
12. júl 2026

Aký región? Ja učím v MŠ na juhu. Slovenska MŠ. Mame kapacitu, vieme vziať ešte niekoľko deti.

debhanny
autor
13. júl 2026
@bohom_milovana

@bohom_milovana tam je asi podmienka že neprijmú do spádovej, spádova ma miesto ale je madarska, obec odmieta vydať VZN pre určenie spádovej slovenskej

debhanny
autor
Autor odpoveď zmazal
debhanny
autor
13. júl 2026
@anonym_e44ba1

Aký región? Ja učím v MŠ na juhu. Slovenska MŠ. Mame kapacitu, vieme vziať ešte niekoľko deti.

@debhanny
@anonym_e44ba1 Galanta

taktotedanie
14. júl 2026
@bohom_milovana

@bohom_milovana no vela stastia to je uz tak osetrene kedze sa to v minulosti zneuzivalo, ze dostat tento prispevok takmer nemozne ale za pokus a nervy to asi niekomu stoji
Je tam tolko podmienok, ze jednoducho nejaka skolka sa vzdy najde