icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

jajka257
25. sep 2016

@celasapremenim presne. Ale ten monitor je problem😀😀😀 ja mam pocit, ze tie priklady su trapne jednoduche a decka sa chytaju za hlavu😀😀😀 a na hroncovi beru na prijimackach aj postupy pri prikladoch, teraz si nepamatam , v ktorom roku to bolo, ale bolo tam napisane, ze vysledok nie je dolezity, zalezi na postupe. A monitor naopak, tam je jedno, ci dieta rozumie, ako a preco, dolezity je len vysledok. Velakrat sa mi stalo, ze vypocet bol dobry, vysledok dovry a zle to prepisali, zabudli minusko alebo zle opisali cislo a bolo vybavene😀😀😀

kenzom
25. sep 2016

Viaceré tu píšete o hodnotení učiteľov. .myslíte si že podľa výsledkov žiakov sa to spravodlivo ukáže~lenže skladba triedy sa z roka na rok mení~ mení sa kvalita učiteľa? Je rozdiel pracovať na výberovom gymnáziu ako v zš kde je väčšina neprispôsobivých a miesto výuky predmetov sa treba venovať chovaniu. Kto by ich mal hodnotiť~ objektívne? ...áno väčšina učiteľov je pred dôchodkom vyhorena/ môžu ísť do dôchodku tak ako policajti? Práca s deťmi je ťažká a nemožná ak sa rodičia vyjadrujú na adresu učiteľa~ tá krava a pod. ..~podobné hádzanie polienok a nespolupraca sa. vypomsti im samým. .....a čo sa týka vyučovania áno. .aj tu si predstavte že v triede je x detí na rôznej úrovni s x rodičmi a s ich x požiadavkami~ a to treba zladiť s osnovami. ..

katarinapekna
25. sep 2016

@jajka257 ty si učiteľka? A k čomu sú dobré také 5tacke monitory????? V 9.tke ok, môžu íst bez prijímačiek,aké v 5-tom načo? Okrem toho že si nucem vykazuje činnosť.

katarinapekna
25. sep 2016

@celasapremenim Chápem. Pomer 380/25 je na zasmiatie alebo skôr na zaplakanie...

esther03
25. sep 2016

@kenzom suhlasim so vsetkym akurat k tym policajtom mam vyhradu.... Ucitelia nemozu ist do vysluhoveho dochodku lebo idu podla ineho systemu ako policajti, neprispievaju do ich socialneho systemu, tak ako tam peprispievaju socialne pracovnicky, lekari, predavacky....Chyba zakonodarstva? Mozno...

jajka257
25. sep 2016

@katarinapekna tak to ja netusim. Treba skusit ministra a jeho poradcov. Moj osobny nazor? Aby sa niekto nabalil na produkcii testov, vystresoval deti aj ucitela a totalne zhodil ucitelov. Lebo vraj sa ma poton porovnavat uroven medzi piatackym a deviatackym monitorom v tej istej triede, teda o 5 rokov neskor, aby sa zistilo, ci ucitel deti nieco naucil a zlepsili sa alebo nie. No zabudli na dve pidstatne veci, odliv ziakov na 8 rocne gymnazia a na bilingvalne. Zabudli, ze zlozenie triedy sa men, ziaci prichadzaju a odchadzaju. Ale to nevasu, urobime si statistiky a povieme, ze ucitelia su neschopni a nic im nedame. Toto je prosim pekne realita, ale narodu to radsej politici nepovedia, potrebuju, aby ludia boli proti ucitelom.

alaguema
25. sep 2016

@jajka257 vôbec ma to neuráža. Prečo by malo? Mala som dojem, že sa sťažuješ...Preto som napísala, že teda máš možnosť to riešiť. Školu pre naše deti sme si vyberali. Áno, je dobre vybavená, aj keď to nebolo úplne prvoradé kritérium. Mohli sme si to zariadiť pohodlnejšie pre nás - rodičov a dať deti do dedinskej školy, ale obe, ktoré sú blízko, sú v katastrofálnom stave, asi v takom, ako opisuješ a bolo nám povedané viacerými ućiteľmi, že kvalita pedagógov tomu tiež obvykle zodpovedá (neviem, či je to pravda, určite sa nedá zovšeobecňovať), ale nemala som chuť robiť pokusy tohto druhu, tak sme si vybrali školu v meste.

jajka257
25. sep 2016

@alaguema kvalita pedagogov nezodpoveda stavu skoly. Keby to tak bolo, tak nase decka nevyhraju olympiady. Nasi sa vzdy umiestnuju v chemickej olympiade, tromfli aj deti z skol pre mimoriadne nadanych, recitacne sutaze, slavik, nasa bola v Spanielsku a skoncila 2. Takze, nie vzhlad skoly urcuje kvalitu. A este nieco, ak by vsetci rozmyslali sposobom ,ze skareda skola, hlupi ucitelia, tak polovica skol na SR by musela byt zatvorena.

novana
25. sep 2016

@jajka257 Predbehla si ma. 🙂

kenzom
25. sep 2016

@esther03 ako to myslis neprispievaju? socialne poistenie im strhavaju tak ako kazdemu zamestnancovi...akurat ze- teraz moj pripad po 12 rokoch prace som nemala narok na davky v nezamestnanosti cez prazdniny - lebo ma zakazdym na leto nepotrebovali/ to ze je to teraz zakonnne podchytene/ neznamena ze sa to nedeje nadalej- si predstav ze k poziadavkam na vyssie platy by bol predcasny odchod do dochodku/ rodicia chcu mlade nevyhorene ucitelky/ samozrejme/ a tie starsie sa maju ist past? ved je uplne chore ako sa spolocnost ku skolstvu stavia...cudujete sa ze ucitelia nie su jednotni? vacsina je v dochodkovom alebo preddochodkovom veku, za 10 rokov nebude mat kto ucit, mozno vam policajti a vojaci budu strazit deti....

moni73
25. sep 2016

Ja by som na to isla takto... Co mi v skole vadi? Viem sa zatial vyjadrit iba k zs.
1/ nezmyselnost predpisanych zositov
2/ povinne domace ulohy
3/ povinnost zucastnit sa napr. Hviezdoslavovho kubina mi pripada obzvlast chora
4/ nemoznost vyberu predmetov, resp. urovni (matematika, sj, rozhlad + telesna, mozno cudzi jazyk povinne), ostatne moznost vyberu aj nic by sa ratalo za vyber
5/ hodnotenie ako ho pozname.
Nie v tomto poradi

Samozrejme mi vadi ucitel angliny, ktory je v aj mozno lekciu pre detmi, vybavenie, resp. nevybavenie skoly, potreba mat v dnesnej dobe ospravedlnenku na papieri (je to "stroj" dufam), .....

Lenze nielen ze vela ucitelov na tomto trva, ale z mojho okolia to tak chce aj vacsina rodicov. To znamena, ze aj ked vyvolas diskusiu, zaver bude podla mna taky, ze vacsina je spokojna. A tak nezostava nic ine len hladat, cakat alternativu.

Ti co zvycajne nieco ucitelom vytykaju nie su ti, ktorych deti nosia jednotky, dvojky. Su to ti, ktori ucitelom vytykaju styl vyucby, skusania, hodnotenia, ktorych deti nie su zrovna "dobri" ziaci. A aj ked niektori rodicia jednotkarov, nie su zrovna spokojni, su radi za jednotku a neriesia. U nas su znamky dobre a ja riesim. Ale takychto je minorita.
@kashina

alaguema
25. sep 2016

@moni73 rodičia by mali mať pri zmene silný hlas, ale realita je taká, že nemajú. Ja osobne by som profesiu učiteľa postavila znova tam, kam patrí. Medzi najváženejšie. Ale je mi zle, keď niektorých vidím a počúvam, nesprávne rozprávajú, hrubky v zrkadielkach, kultúra prejavu nulová. Je to začarovaný kruh. Učiteľstvo je jeden najmenej atraktívnych odborov, hlásia sa tam v podstate tí najslabší, s motiváciou mať nejaký titul. Celé zle. Dopriala by som im vyššie platy, ak by sa zlepšila kvalita. Otázne je, či by k tomu naozaj došlo. Ako naozaj je trápne, ak dieťa tretiak vidí, že učiteľ robí v texte hrubky. Je to des. Veď ich učí vybrané slová, známkuje diktáty.

sorciera24
25. sep 2016

@alaguema to si len rodicia myslia, ze ekd je skvele vybavenie, tak musi byt super....oapt to nie ej len o tom.....kvalitny pedagog podla mna nepotrebuje ku tomu, aby motivoval ziaka a aby ho ziaci "zrali"....ani interaktivnu tabulu, ani dataprojektor, ani neviem co.....ak pedagog nema zaujem, nema schopnosti, kt. ma ako cuitel amt, nepomoze mu zaidna technika a ani ekd s abude na halve krutit.....mam vlastnu sksuensot, ze skola, kt. je top vybavena, fakt v kazdej triede pocitace, projektory, ale vo vnutri ...no...popravde, dieta by som tam nedala a skola obycajna, mestska.......nie uplne najhorsie, ale povedzme vybavenie len v par odbor. ucebniach, 1 pocitac an celu zborovnu, deti alebo ucitelia kupuju vsetko zo svojho.....ale kvalitou, pristupom pedagogov a vzdelavanim piodla mna daleko prevysuje tu predtym......nie je vsetko zlato, co sa blysti.....
samozrejme,nechcem zovseobecnovat, ale u ans v meste mam skusenost, ze obycajne "nevybavene" mestske skoly a skolky mali pristup a ucitelov, kt. sa snazili (asi rpeto, a sukromne drahe, vybavene......ani nekomentujem......mozno ta snaha az taka nebola, elbo technika, mnohe ulahcuje.....
nemusi to tak byt samozrejme vsade......aby nedoslo k omylu.....len, ze obraz skoly ozaj nehovori o jej kvalite.....to je len skrupina....

moni73
25. sep 2016

Ps preto si aj myslim, ze sa takto ucitelia stavaju ku kritike... lebo vychadza z nespravnych radoch

novana
25. sep 2016

@alaguema Výrok "učiteľov" tiež obvykle vypovedá veľa o nich samotných. Som sa ešte nestretla s policajtom, lekárom atď., ktorý by špinil do vlastných radov. Učila som na viacerých školách dedinských, posledné roky v okresnom meste. Staré skrine a deravá strecha nie sú kritériom práce učiteľa.

alaguema
25. sep 2016

@jajka257 Riaditeľka jednej zo ZŠ, ktoré sme si obehli, nám povedala, že kvalitnejší pedagógovia sa obvykle ťahajú do väčších škôl, kde majú perspektívu. Určitá logika v tom je, ale určite to nie je pravidlo. Konkrétne tie dve dedinské školy, ktoré sme si boli pozrieť, nám neodporučili ani v MŠ. Nie kvôli vzhľadu, ale práve kvôli kvalite pedagógov. Mala som možnosť vidieť program, ktorý si pripravili pri rôznych príležitostiach a zodpovedalo to presne tej fáme, ktorú škola má. Nemám dôvod škatuľkovať a nemám ani predsudky, sama som chodila do dedinskej (síce spádovej) školy, ktorá mala a stále má výborné výsledky. Ale ako som napísala - nemala som ani chuť, ani dôvod tie školy testovať, či sú naozaj také zlé. Nerozmýšľam spôsobom, ktorý si zjednodušila do jednej vety škaredá škola - hlúpi učitelia. Ako mama iba chcem pre svoje deti dobrú školu. As simple as that...

alaguema
25. sep 2016

@sorciera24 teraz to tu vytiahnete každá jedna z kontextu? Nie, nešla som len po kvalitnom vybavení. Napísala som to už niekoľko krát. Škola, kam chodia moje deti je dobre vybavená. Nie je to žiadny zázrak, ani nadštandard. Normálna škola, kde sa nemusím báť, že deckám spadne na hlavu plafón a čo sa týka technológií, tak interaktívna tabuľa nie je už nič z iného sveta. PC majú iba v učebni informatiky, čo je tiež úplne normálne.

alaguema
25. sep 2016

@novana nepokladám to za špinenie. Zrejme je to jej osobná skúsenosť, alebo pozorovanie. Ak zodpovedá realite, prečo by sa o tom nemohlo hovoriť?

moni73
25. sep 2016

@moni73 z nespravnych "radov" samozrejme. Uz sa nebudem opravovat, gramatiku ovladam. Len v tejto diskusii je to take "ozehave" 😊

sorciera24
25. sep 2016

@alaguema ved v poriadku, nerozculuj sa, ja som fakt envedal, co myslis pod pojmom "vybavenie"....len som napsiala svoju skusenost......ze ja ako rodic sa rozhodujem hlavne podla kvality vyucby, nie podla vybavenia.....to je vsetko... (myslela som, ze pises o nadstandarde......prepac, envycitala som to z textu)....potom je to normalna skola a beriem...... 🙂

jajka257
25. sep 2016

@moni73 k tej ospravedlnenke, mne rodicia posielaju na mail a len od lekara pisomne, lebo peciatka nepusti.

alaguema
25. sep 2016

@sorciera24 kvalita je rozhodujúca. Len sa dosť ťažko vopred zisťuje, pokiaľ nemáš osobnú skúsenosť, alebo niekto zo známych, ktorého úsudku veríš. Inak som pozerala rôzne zdroje a napr. na portáli škôl na prvých miestach v rebríčku sa veru dedinské školy vyskytujú skôr vzácne. Sú to takmer všetko mestské školy.

sorciera24
25. sep 2016

@alaguema moze byt....ja verim tomu, co som zazila, ako ucitelka SS som mohla porovnavat kvalitu v podstate vsetkych ZS v meste, ako k nam chodili odkial ziaci pripraveni a pod. + ine veci samozrejme....

mimkus
25. sep 2016

@celasapremenim ked som sa hlasila, brali kazdeho desiateho. Na bilingvalny sa hlasilo cez 300 ziakov, zobrali rovnych 30. Gjh bolo vzdy spickove a vzdy bol nanho napor. Mozno s vynimkou skolskych rokov tvojej svokry - tak daleko nesiaha ani moj zivot, ani pamat, ani moja znalost gjh.

kashina
autor
25. sep 2016

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn. ”

― Alvin Toffler

mimkus
25. sep 2016

@moni73

Tvoj opis idealnej skoly je velmi fajn. Presne popisovane systemove zmeny by boli vydanim sa do modernych vod (volitelnost, posilnenost hodinovej dotacie istych predmetov -v zavislosti od potrieb ziaka). Podla mna zakladnym problemom, na ktorom to vsetko stoji a pada je vela ziakov v triede. Vsimla som si, ze na diskusnom fore k materskym skolam sa mamkam nepaci, ked je nad 20 deticiek na jednu pani ucitelku. Ale rovnako by sa im to nemalo podla mna pacit ani na skolach.

Problem je, ze z pozicie rodica, ucitela a riaditela s tym nic nespravis, ak je zriadovatelom nejaka zlozka statu. Takuto zmenu moze urobit len ministerstvo. Ono rozhoduje o istom zaklade, kolko vyucovacich hodin sa musi oducit ktory predmet a potom zhruba 3 hodiny rozhodne samotna skola (riaditel), ktory predmet posilni (v tomto maju skoly istu autonomnost). V podstate aj sukromne skoly maju vela limitov, co sa tyka ramca, ktory urcuju zlozky statu. Na druhu stranu je tam iny problem -kedze rodicia platia nemale peniaze, pristupuje sa k nim ako k zakaznikom. Co je na jednu stranu dobre, ak je rodic rozumny, ale moze byt aj zle, lebo nie kazdy rodic je rozumny.

Problem je aj v tom, ze rodicia sa malo zaujimaju o to, ako vlastne skola funguje, nerozumeju systemu, tympadom ak robia tlak, tak len na skole a nie celkovy prave na tie miesta, kam by to bolo vhodne. Preto je dobre sa neutralne rozpravat s ucitelmi, chodit na rodicka, dohodnut si kludne schodzku... ak nepride vyslovene neprijemny, navrcany rodic, ktory si mysli, ze ma vzdy pravdu (lebo co povie syn doma je vzdy pravda), tak ucitel by to mal prijat uplne v pohode a dokonca sa moze aj potesit. Ale rovnako, ako nie je kazdy rodic rozumny, ani kazdy ucitel nemusi byt rozumny -rovnako, nie kazdy policajt, sudca ci politik je rozumny - vzdy to moze vypalit aj zle.

kashina
autor
25. sep 2016

@moni73 v jednom z prispevkov si to dobre zhrnula, ano asi som ta minorita, deti maju jednotky, ja nie som lenivy, ukricany a neferovy rodic, ktory sa chce hrubo a nekultivovane miesat ucitelom do roboty, len mi jednoducho zalezi na vzdelani a to nielen mojich deti

sokovala ma davka predsudkov, utokov, urazok, urychlenych zaverov v tejto diskusii, bola ovela markantnejsia ako davka snahy kulturne sa bavit a diskutovat o tak sirokej teme akou je skolstvo a vzdelavanie

skolstvo a vzdelavanie ide naskrz celym spektrom spolocnosti, od vlady az po obcana, kazda uroven tam hra svoju rolu, vlade mozme prisit na jej triko vela, ale respekt, ten sa neda nikomu len tak dat skrz jeho profesiu, neziskava sa s diplomom z pedagogickej fakulty, ten si musi clovek vybudovat, prechovavam respekt a obdiv k mnohym ucitelom, k mnohym z mnohych dovodov, ale nie k ucitelskej profesii ako takej, to iste plati o lekaroch, predavackach, upratovackach.

respekt si u mna nikto neziska cez pychu, cez vztahovacnost, cez predstavu o neomylnosti, cez neustale stazovanie, cez lutovanie sa, cez neochotu rozsirovat si obzory a prijimat, ze su podnety aj za dverami kabinetu, zborovne a pedagogickej fakulty

https://www.youtube.com/watch?v=W4eYRPjfGYQ
alaguema
25. sep 2016

@sorciera24 no to je síce pekné, ja ale nie som učiteľka. Čím sa ma riadiť rodič, napr. ako my, ktorí sme v lokalite noví, nemáme žiadne osobné skúsenosti so školami v okolí, tak sme sa pýtali známych, učiteľov, hľadali kade tade po nete a obiehali školy. A to, ako je škola vybavená, je jeden z faktorov, ktorý si všíma asi každý rodič. Opakujem - nie je to prvoradé a nehľadali sme žiadny super duper nadštandard.

mimkus
25. sep 2016

@alguema:

Na ucitelstvo sa hlasia aj ludia, ktori naozaj chcu ucit. Cast z nich je odradena v priebehu studia, cast po tom, ako nastupi. Napr. ja som vzdy pocuvala, aky je plat ucitela zly, ale az ked som teda videla svoju prvu vyplatnu pasku, az vtedy mi to tak naozaj realne doslo, ake zle to je. Jedna spoluziacka, co tiez uci na dobrom gympli v BA musi mat druhu pracu. Inak by to s manzelom nezvladla.

Hovorila som aj s jednou byvalou ucitelkou, ktora mi vravelaa, ze prestala ucit, aj ked ju to velmi bavilo, lebo jej deti by nemali z coho zit (deti na rakuskych skolach).

Tych novych nadsenych na skoly za tie peniaze, co svietili na mojej prvej vyplatnej paske lahko nedostanes... teda na chvilu asi ano, potom, ked zaplatia najom si to po roku rozmyslia. Kazdy, kto so skolstvom zacina dostane najprv ten smiesny plat (v cistom to bolo cca 480 -a pozor, v tom je zaratany PRIPLATOK pre ''zacinajuceho ucitela''). No... a teraz ked si to hodite na 8-hodinovu pracovnu dobu (lebo min. tolko hodin denne stravim s pracou, ked chcem mat naplanovanu taku hodinu, aby som s nou bola spokojna), tak rozmyslajte, ako dlho to dobry namotivovany ucitel vydrzi.

alaguema
25. sep 2016

@mimkus áno, určité percento tú prácu naozaj chce robiť. Väčšina ale asi nie. Ako absolventka to musíš vedieť najlepšie. Ja som mala x spolužiakov/známych, ktorí sa rozhodli pre učiteľstvo, lebo inde ich nevzali.
Ohodnotenie učiteľov je smiešne, o tom niet pochýb. Ale - na druhej strane aj to, čo mnohí ponúkajú, je bieda. Česť vzácnym výnimkám. Tu sa dostávame k otázke, čo bolo skôr. Sliepka, alebo vajce. Vyriešili by vyššie platy fakt, že veľké percento učiteľov sa na učenie nehodí?