Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?
Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@moni73 ja tiez budem musiet vyriesit, ze tie rozklady v ziadnom pripade. Ona uz pocita aj s prechodom cez 10, aj nasobilku do 30. A v skole pocitaju priklady typu 4+5 a tot vsjo. Ucitelka kuka na mna, ze ved sa bude nudit ....nuz sme vcera nabehli do obchodu a nakupili pracaky....
@kashina Nečítala som všetky príspevky, možno tu bude duplicitný názor. Školstvo je nastavené na zastaralý spôsob, nie je veľmi kompatibilné s požiadavkami dnešnej doby. Zabíja v deťoch tú iskru zvedavosti a jedinečnosti. Môžeš sa vyjadriť, môžeš diskutovať, ale staršie učiteľky si budú húsť svoje, lebo ich staršie spôsoby považujú za správne, budú točiť ako to bolo vtedy a vtedy a fungovalo to, ako sú dnešné deti také a onaké a podobne. Z tých málo mladých čo do školstva robiť ide stretneš nadšencov a inovátorov, pokiaľ sú krátko v procese. Po čase to začnú mať "v paži" a prestanú bojovať s veternými mlynmi. Prispôsobia sa systému, pretože za ten plat čo poberajú sa im navyše nič robiť ani neoplatí. Všetci sú radi že sú radi. Ryba smrdí od hlavy. Myslím, že kľudne môžeš zahájiť dialóg, oni s tebou diskutovať budú. Ale budú si hovoriť svoje.
Niekedy je to vážne ťažšie s rodičmi ako s deťmi. 😀
@celasapremenim tak som to myslela, po čase pochopí, že je zbytočné bojovať...
Vyskúšaj si to A potom mudruj 😉
@celasapremenim
@celasapremenim palt by im neostal!!! ucitelia su plateni od poctu oducenych hodin- od uvazku, dochodok sa vyratava z poslednych par rokov....myslis ze v spolocnosti ktora je nasrdena ze chcu o 100 e naviac je toto priechodne??? a k tomu ze s rodicmi je to niekedy tazsie ako s detmi sa pridavam....vies ucitel moze pohrozit akurat tak znamkou....bezne sa stava ze deti sikanuju ucitelov spolu s rodicmi...vela sa o tom nehovori ale je to tak...a coraz beznejsie...ked nebude jednotka tak ti....kedysi mala 2 zo spravnia dopad- take dieta sa nemohlo dostat na strednu...teraz moze mat aj 4 a zoberu ho aj na VS... a ked ucitelia hovoria o strate ucty /myslia tym obycajnu slusnost cloveka k cloveku nic viac....taka ktora by mala byt automaticka medzi vsetkymi ludmi...nejde o ziadne vynucovanie ucty....preco si rodicia myslia ze ucitel moze na vyucovani robit veci tak ako si oni myslia...ked za tebou chodia ludia s nesplnitelnymi poziadavkami...agresivne a nekompetentne...preco sa nestazuju zriadovatelom na poplatky...ale vynadaju ucitelke?tej to do vrecka nejde, v podstate by to ani robit nemala...preco sa nestazuju na ministerstve na osnovy? ale nadaju ucitelke...lebo predsa toto im v zivote netreba? vela maminiek sa tu ohana percentami pri integracii...aka je prax? Dodrazuje sa zakon? ano rodicia integrovanych chcu svoje dieta stoj co stoj integrovat ...lebo ma pravo na vzdelanie....a co ostatne deti, ktore su prevalcovane 3-4 detmi s integraciou...tie nemaju pravo na vzdelanie?...pretoze vacsinu casu ucitel nerobi nic ine...len ukludnuje taketo deti....ale yriadovatelia specialne skoly a triedy rusia... na to sa nestazuje nik...
@kenzom na tvoju otazku jednoducha odpoved - ludia vynadaju radsej ucitelke lebo je to jednoduchsie😀 preco by sa mali zaoberat niecim zlozitejsim ked to ide takto lahko?🙂
jednoducho vaecsina ludi je inteligencne tam kde je a este teraz vdaka netu maju aj pocit ze vsetko vedia ( pritom vela informacii este zdaleka neznamena ze vedia s tymi informaciami aj narabat, vyvadzat spravne dosledky etc. - len ze vedia citat - aj to mnohi maju problem s citanim s porozumenim:-/ ) - cize pred ministrom sme pos....ti tak nadavame na ucitelky, o tom ze nejaky zriadovatel existuje ani vaecsina nevie, ved to si ucitelky vsetko vymyslaju😉 ( na tejto stranke si najmenej 50% matiek mysli ze za prichod ich rodicaku su zodpovedne lenive postarky - to ti co to napovie o iq urovni obyvatelstva...)
co sa integracie tyka - velmi tazka tema - a suhlasim ze ludia s postihnutymi detmi zial velakrat nasilu tlacia svoje deti do triedy normalnej - aj ked to moze uskodit obom skupinam ( jasne ze je rozdiel medzi postihnutim telesnym a dusevnym... )
a aby to nebolo naklopene len na jednu stranu - obrovsky podiel na svojej povesti aktualne maju aj ucitelia sami - mna napr. vytacaju slovencinarky s tym vaecnym riesenim gramatiky tam kde sa to absolutne nehodi - vzdy mi to pride ze ked nema co povedat lebo hlava nestaci tak vytiahne ypsilon...:-/ a o ich nejednotnosti, nedostatku sebareflexie, odmietaniu zmien etc. ... ( mimo svetlych vynimiek samozrejme ) netreba ani pisat...
@kashina ahoj... osobne som pre deti vybrala skolu ktora mi vyhovuje pristupom aj sposobom vyucovania - na toto ma pravo kazdy rodic...
Ak chces bezplatne skolstvo tak sa zial budes musiet prisposobit vaecsine - fakt je ze mnohi ucitelia nie su schopni ucit inak - tak boli oni nauceny a tak je to jednoduche - ja som tiez zazila ucitelov kde neverim tomu ze sa minutu pripravovali na vyucovanie ( ziaci zaskatulkovany, ucivo diktovane, skusane z ucebnice podla otazok... )... zazila som aj snazilcov ktori nieco chceli zmenit - ti vaecsinou na skolach klasickeho typu ( este pod vladou nejakeho despotickeho riaditela ) velmi rychlo koncili...
@kashina nechce sa mi citat celu diskusiu...ale aj v skole vedenie hodnoti ucitela, jeho sposoby vyucby, vyuzivanie takych a takych metod...tak ako pises, ze to robia aj u teba v praci... podla mna pokial nerobis v skolstve, tak neviem ake napady na zlepsovanie chces davat... myslim, ze ani triedna ucitelka tvojho dietata tiez nechodi komentovat k tebe do prace a nehodnoti ju, nenavrhuje ako ju mas zlepsit... ci vari ano? Nerozumiem potrebam montovat sa do roboty druhych, pokial o tom clovek nic nevie...
@kenzom no a čo sa dialo v česku s tou inkluziou som rada, ze tu nemame, zatial - pretlačanie do bezných škol detí s mentalnym postihom...ludia sa tam proti tomu velmi burili. A presne ako pišeš, učitel nema ziadne paky, nemoze si ,vynutiť,, ani zakladnu slušnost.
to co tu citam mi vyraza dych. neuveritelne vela ludi sa podla mna neprijemne vyjadrilo ze sa netreba montovat do roboty druhym. potom pridu s dietatom k lekarovi a pristup je vacsinou opacny.
to ze niekto nieco nestudoval neznamena ze na to nemoze mat nazor a vyjadrit ho. a naopak, to ze niekto nieco vystudoval a robi to hoci aj 30 rokov este neznamena ze je uplne kompetentny. alebo vam pride majster nieco namontovat, nebudete ho kontrolovat? a ked sa vam zda podlaha alebo kachlicky nakrivo tak sa uspokojite s tym ze on je profesional? ked sa vam nepozdava kvalita sluzieb, napr v restauracii ticho si poviete ze on tomu rozumie lepsie? porodnictvo na slovensku sa meni vdaka zenam ktore to nikdy nestudovali ale zaujimali sa o to a povedali ja to chcem inak.
prave preto je skolstvo v tak tragickej situacii lebo ludia to neriesia. a zaroven su sukromne skoly len miestom kde sa kupuju lepsie znamky aby deti ostali a rodicia platili (co mam skusenost) a nie miestom kde clovek najde kvalitu.
je to smutne ked rodicia maju taky pasivny postoj.
ja osobne by som sa zmierlivo vyjadrila na rodicovskom zdruzeni ako tu uz pisali, mozno sa zhodnete viaceri. okamzitu zmenu to asi neprinesie. najma by som dietatu vysvetlila ze v zivote sa bezne vyskytuju situacie ked clovek musi robit veci zbytocne a nie prilis prijemne a ze napr aj toto ho moze na to pripravit. ak by vdaka pristupu ucitela mal zle znamky skusila by som niekoho kto ho zaujme na doucovani. vlastna skusenost-pri jednej ucitelke na strednej som mala z chemie 3 a krce v zaludku, ked otehotnela a prisiel novy ucitel, postupoval podla osnov len vysvetloval ovela putavejsie, chemia ma zacala byavit a bez namahy som mala jednotky, este som z nej aj maturovala.
drzim autorke dalce. rodicia prilozme aj my ruku k dielu skvalitnovania skolstva 😉
@katka253111 s tymto nazorom, a objavil sa tu mnohokrat, vobec, ale vobec nemozem suhlasit
vzdelanie a prax v akejkolvek oblasti ti nedava automaticku predispoziciu na neomylnost a priam nadzemsku vynimocnost a dokonalost, ale tu sa to priam takto prezentuje, pokladam to za pychu a absenciu zakladnej ludskej sebareflexie
@celasapremenim samozrejme nema vyznam robit nejaku hysteriu, vsetko treba slusne. a co sa vychovavania inych tyka, podla toho ako sa to definuje, tak ako som pisala, ked vacsina pojde s davom, nic sa nikam nepohne..
este raz to zhrniem-mysli globalne, konaj lokalne, vyjadrit sa slusne treba ale samozrejme tazisko riesenia je v postoji k dietatu.
chcela som najma podporit autorku a kazdeho kto ma zdravy zaujem nieco zlepsit
a na druhej strane suhlasim s ucitelmi, niektori ludia sa fakt spravaju ako nenormalni,zial kazdy kto robi s ludmi sa tomu nevyhne.
drzim palce aj vsetkym vzacnym sikovnym a snazivym ucitelom.
@kashina a kto hovori o neomylnosti? Ja som nic take nepovedala... v kazdej praci predsa vedenie kontroluje svojho zamestnanca...tak isto je to aj u vas... ci chces povedat, ze aj u teba v praci pride hocijaky clovek z ulice a "keca" ti do nej? Co a ako a kedy mas robit? Co robis zle? Pochybujem dost silno...
@kashina
vzdy sa da vybrat - prepac... je to len o tom kde ty si nadstavis latku pohodlia... niekto nie je ochotny cestovat, iny platit etc...
- netvrdim ze neplatis nejake zakladne poplatky, ale tak isto ako zdravotnictvo, to co dostavas ma totalne inu hodnotu ako to co ty platis a vlastne tie nizucke poplatky mas len vdaka solidarne nadstavenemu systemu - ak by si mala ty financovat platy ucitelov a prevadzkove naklady tak pri priemernej skole rataj mesacny poplatok cca. 700 - 800 euro - platis tolko? stale sa ti zda ze to nemas zadarmo?
@katka253111 v tomto kontexte, nie som hocijaky clovek z ulice, som vo vztahu s skolou ako rodic ziaka, jedna zo zainteresovanych stran, po kapitalisticky 🙂 som klient skoly, platca dani a tym padom aj slovenskeho skolstva
a naozaj som nemala v umysle 'kecat', ani nikomu vraviet, ze nieco robi zle, ani co, ako a kedy ma robit, zda sa, ze s mhohymi mame velmi rozdielne predstavy o komunikacii so skolou skrz ucitela, ci vedenie
dokonca mam pocit, a uz som to vcera spominala, ze predstavitelia skolstva sa uchyluju k vztahovacnosti
@kenzom prečo sa rodičia nesťažuju na ministerstve. Myslím, že sa sťažujú. Problém je ale v tom, že napíšete "nekecajte do toho učiteľom, lebo h viete...", rodič chce vydiskutovat s učiteľom, keďže ten je priamym účastníkom procesu a ďalej môžu spoločne meniť veci, kde príde ku konsenzu. Či sa stretne skupina rodičov a pôjde na ministerstvo s tým, že chcú týždenne 10 hodín TV namiesto matiky?! Tým, že rodič túto diskusiu s učiteľmi vyvolá, uznáva kompetenciu učiteľa a chce sa "poradiť". Alebo sa chce učiteľský stav uspokojiť s tým, čo im nadiktuje ministerstvo? Alebo s tým, čo "bezhlavo" presadia rodičia? Verím, že učitelia nestrajkuju len za plat ale aj za zmenu. Bolo by ideálne keby vznikla v kooperácii s rodicom.
@kashina myslím že sa tu debata míňa. ..konštruktívne pripomienky a návrhy rodičov sú podľa mňa väčšinou akceptované (tie sa riešia na rodičovskom slušne z očí do očí) neakceptovateľné požiadavky ~ako málo úloh, žiadne povinnosti~ všetko má naučiť učiteľ v škole~ atď.príliš prísny. .málo jednotiek ..to sa premietne do zbytočného napätia ....ak sa ti niečo nepozdáva máš právo to povedať na rodičovskom združení~ som aj matka aj učiteľka~ aj ja to robím....ale rodič nie je učiteľ~ a ako bolo spomenuté vyššie~ treba sa najprv informovať či sú vaše predstavy reálne. ....
@katka253111 ja skôr nerozumiem potrebe odmietnuť apriori všetko. Jasne, mám veľa nápadov zlepšiť/zmeniť prácu "kohokoľvek". Ako posledné som možno "pomohla" novootvorenemu detskému kaderníctvu/manikúre. Reklamoval na Facebooku, navrhla som im robiť detské oslavy (babské party) a čuduj sa svete stretlo sa to s pozitívnou odozvou. Napísali, že premýšľali a zaraďujú do ponuky. Nikdy som nerobila ani s vlasmi ani s detmi....

@jajka257 bude mať 8. Druhak-svedsko. Vidíš, matika. Ďalšia vec, čo mi lezie na nervy. Dcéra ako predškolacka počítala lepšie ako teraz. Niekde sa musela stať chyba. Je možné, že ešte v školke, kde počítali na prstoch a jej to išlo jedine z hlavy. A nenávisť k matike trvá. Pritom si myslím, že je úplne logicky mysliaca...