icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje joooj, len toto je ako utopia. Nadriadeny ta zglbe a vyuzije. Ja momentalne po profesionalnej stranke prechadzam obdobim frustracie. Spravovala som web stranku skoly, bolo mi slubene bud osobne alebo dohoda. A ze dostanem nejake peniaze. Vies, ako to skoncilo? Po 10 mesiacoch som nedostala nic. Riaditel si dovlekol zname, dostali plat, ktory je dvojnasobkom mojho a odo mna ocakava, ze budem pracovat dalej zadarmo. A to nehovorim o praci cez leto. Tiez za nic....nuz, asi v sukromnom sektore to funguje lepsie. Ci?

mima4
24. sep 2016

@loginexistuje to mas pravdu, len ten informatik donesie domov 1500 eur, obdobne lekar, a ucitel ledva 500 EUR...a preto 80 % ucitelov je realne nepouzitelnych pre vzdelavaci system, ktory ma viest k nejakym pozitivnym ucinkom pre spolocnost.
Za seba - ja som bola zo skoly (zs, strednej) iba frustrovana, potrebovala som iny typ ucenia, ... preto by som svoje dieta asi do klasickej skoly nedavala..lebo tam sa zabija prirodzena zvedavost, dravost dietata napredovat.

jajka257
24. sep 2016

@sam2 ale to je len sen . Rodicia pomajuci ucitelom presadit lepsie skolstvo ...

jajka257
24. sep 2016

@mima4 ja podporujem dravost, mam rada, ked sa snazia predrrat do predu a ukazat mi, ze su v niecom lepsi. Nenavidim memorovanie pouciek, kazdy vzorec ci postup vypoctu odvadzam s deckami. Robime vela nacrtov, odvodzujeme. To iste na geologii, nestaci ucivo odrapkat, ja chcem aby pouzili mozog a vysvetlili mi to vlastnymi slovami

malabiba
24. sep 2016

@loginexistuje v sukromnej sfere vas za dobru pracu zaplatia, v skolstve nie...a z poslania sa nikto este nenajedol...a neviem si predstavit tak nepriatelsky postoj akym je rodic- ucitel napr. v pripade klient- architekt a pod., nepriatelsky z oboch stran...ved aj rodic dietata je orientovany len na vysledok - stastne vzdelane dieta a malo roboty s nim doma...ale samotna cesta, proces ho nezaujima...ked je vsetko ok vobec o ucitela ani nezavadi...ozve sa vtedy ak sa zrazu nieco deje, inal ma vsetko v tahu...skuste povedat aechitektovi - tu mas pozemok a postav nejaky dom - no asi tazko a ak ano tak by si pekne zapytal...na to si dame sakra pozor..ale ved skolu plati stat z nasich dani, nie ja priamo a ucitelov uz vobec nie...my sme raz organizovali detom vylet nad ramec, pre deti a oslovili rodicov o pomoc, az traja sme sa nasli, co sme boli ochotny vsetko pomoct vybavit ucitelke...v Taliansku ucitel oduci 18 hodin tyzdene a zvysny cas sa venuje osobite detom v konkretnych odboroch a zdokonaluje ich, zarobi 3009 eur mesacne a ked s nim pojdete po ulici, vsetci ho uctovo zdravia a vazia si ho...preco, ked chcu ucitelia tu lepsie podmienky, cela slovac ich odsudi, co potom mozme od nich chciet?

mima4
24. sep 2016

@jajka257
ja osobne vidim tiez jeden problem, ze v triede su deti roznych mentalnych kapacit a cely vyucovaci proces sa prisposobuje slabsim detom a ty potrebujes napredovat, rast, chciet viac. Ja napr. vnimala som to vzdy tak, ze to, co ucitelia hovoria celu hodinu, dalo by sa zostrucnit na 10-15 minut a neobkecavat, ale skor ist do akcnych veci. No ale to je tazke, ked su v triede deti, co ledva prechadzaju na stvorky, nechapu kontextu veci, suvislostiam, logika nula bodov...

jedina vec, co je v tom pozitivna, ze silnejsi ziaci sa ucia komunikovat s tymi, ktorym to nebolo nadelene, cize socialna stranka.

sam2
24. sep 2016

@jajka257 ja viem, ze je to pravdepodobne utopia v nasom systeme, teda aspon pre najblizsie roky (alebo desatrocia?). Ale myslim, ze uz vznikaju prve lastovicky....

jajka257
24. sep 2016

@malabiba lepsie si ani napisat nemohla. V sukromnej sfere su sice vsetci na teba mili, ale aj si za to vypytaju peniaze. Nic nie je zadarmo. Len v skolstve by malo byt. A to nehovorim o tom, ze nie su ani ucebnice a 90℅ veci do skoly si vyrabam doma na svojom pc a tlacim na svojej tlaciarni na svoj papier. Priprava jednej prezentacie s pracovnym listom trva cca 10 hodin, ak to ma byt kvalitne. A co za to? Povedia, ze je to moje poslanie a povinnost. Architekt si za navrh a prezentaciu vypyta kopu penazi.....ja mam akurat figu a este chcu, aby som to nechala v skole ako pomocku pre inych😵😵😵

denisekkk
24. sep 2016

@kashina podla mna ak nesuhlasis s tym ako ucitelka uci, daj dieta inde. Ty si sice rodic ale pokial nemas ped. vzdelanie a HLAVNE prax nemas pravo do toho zasahovat. Minimalne co sa tyka vyucby, vychova je uz o inom... Je super vyjadrit nazor ale skor vtedy ak sa nan niekto na tvoj nazor spyta. Predstav si ze by sa ucitelka napriklad slovenčiny zacala miesat do prace takemu stolarovi , nebolo by to zvlastne????

jajka257
24. sep 2016

@mima4 jaj, ja mam v jednej, tej najmensej tried 15 ziakov. A teraz 3 su nadpriemerne inteligentni, aby sa nenudili, musis im pripravit pracu navyse. 3 mam integrovanych, kazdy ma inu poruchu a psycholog mi napisal, ze individualny pristup, nuz a rob, co vies, specialnu pedagogiku na Prif ani na MMF neucili. Dalsi 5 su normalne bezne deti, sikovne a snazive a potom 4 su slabsi ziaci, tak na 3 -4. A teraz uc. Mas to vesele. Ti nadani chcu viac a viac. Ti slabsi maju problem. Ti integrovani niekedy ani netusia, co robime, lebo porucha nepusti . Ucim ich matiku uz 5 rok a po hodine som unavena. V tych ostatnych triedach je okolo 25 ziakov a zlozenie rovnake. Po 6 hodinach som ako citron. A to nehovorim o priprave pisomiek a oprave. Pre kazdu skupinu inac ....

moni73
24. sep 2016

@jajka257 teraz si na to kapla! Učiteľov neučia špeciálnej pedagogike. Mám pár známych učiteľov a každý mi potvrdil, že v skole-vs je málo pedagogiky, malo psychológie, malo didaktiky,.... Tak ako tu niekto spomínal, že zaviedli predmet finančná gramotnosť a ten je o histórii peňazí. Nie o tom, čo by si človek predstavil. Tak si viem podľa tohto predstaviť aj predmet pedagogika a pod. Je to zufale, že to takto funguje! Nikto sa predsa nekafre učiteľovi do vedomostí (aj keď som zažila u dcéry angličtinárku, ktorá sa ich snažila "nad" a "pod" naučiť naopak). Ja uznávam, že učiteľka zemepisu vie 100x viac ako ja a absolútne to nespochybňujem. Ja spochybňujem štýl, systém, prístup. Teda to, čo priznávajú aj sami učitelia, že toho bolo na škole malo. A keďže ti teória nikdy nedá to, čo prax, som náchylna veriť, že učiť dokáže aj vnímavý a intuitívne mysliaci človek bez pedagogického vzdelania.

mom311
24. sep 2016

@jajka257 doverne poznam. Ja som ucila na skole prr nepocujucich. V triede bolo 12 ziakov (pre niekoho LEN 12), aleti zlozenie. Aj nepocujuci,aj zrakovopostihnuti aj s kopec inymi poruchami. A ked som videla ako na mna niektori pozeraju ako na pero z gauca,tak som zacala este raz a inym sposobom a potom opat a opat. A bola som rada,ked sa na nich nalepilo aspon 20%. Nie je to take lahke ako si to predstavuju niektori rodicia. Mali by si to vyskusat.

jajka257
24. sep 2016

@moni73 ale specialna pedagogika je pre specialne skoly, kde maju ucitelia za to priplatky a su v inej platovej triede. Nemiesaj hrusky s jablkami, ja som nechcela ucit na specialnej skole. To jedem zakon zmenil a chcu od ucitelm, aby ucili ako na specialnej skole ale za plat ucitela pre normalne skoly. Nerozpravaj mi tu, ze ucitela nenaucili ucit na VS. Ide o ine veci. Stat si ulahcuje pracu tym, ze to hodi na ucitelov, rodicia si myslia, ze ucitel je ich zamestnanec, lebo oni platia dane, aj my platime. A este je zle, ak ucitel povie, ze nema dostojne podmienky, lebo potom pidme ho porovnavat s robotnikom alebo predavackou. Uprimne mi povedzte, kolke z vas by boli nadsene, keby vase dieta ucil niekto, kto nema ani maturitu? A ak mas pocit, ze to zvladne vnimavy clovek bez vzdelania, tak podme zrusit povolanie ucitela a za katedru nechsa postavi hocikto. Uvedomte si, ze ani jeden z nepedagogov by to nevydrzal dlhsie ako tyzden. A este k tomu treba pripocitat administrativne ukony. A co bude so Slovenskom o 20 rokov, radsej ani vediet nechcem. Moje dieta je v takomto pripade uplne v pohode.....a aj preskusanie v zahranici zvladneme, ma ho kto pripravit a to sa nebavim o ZS, ale o SS a VS. Kym sa nezmenil zakon, moja skola peipravovala buducich SS aVS pedagogov.

jajka257
24. sep 2016

@mom311 jo, oni vedia najlepsie ako, co a kedy. A nech je v triede 35 ziakov, lebo aj nas bolo, ale nech sa ucitel venuje individualne. ....a ked nie, tak sme vsetci sprosti a neschopni....

mom311
24. sep 2016

@moni73 didaktiky k danemu predmetu az tak malo nie je. Ale neuci sa specialna pedagogika pre rozne postuhnutia,pretoze u nas je specualna pedagogika samostatny odbor. Cite vystudovany ucitel napr. matematiky nema vystudovanu spec. pedagogiku a naopak ten co ju ma zasa nema matiku,takze ju ucit nemoze. U nas musi mat ucitel vzdy 2predmaty vystudovane. Ale nedaju sa kombinovat len tak ako to system dovoli.

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 Monika, tiez suhlasim s jajkou, specialna pedagogika je nieco uplne ine, ale suhlasim s tym, ze je malo praxe na VS, ucitelia nevedia ako riesit niektore problemy, zatazuju sa zbytocnym papierovanim a pozornost sa nesmeruje tym smerom, ako by mala ist, ja napr nesuhlasim ani s tym, aby ucitelia mali uvazky 22-23 hodin, lebo to je realne niekolkonasobne viac, mali by mat znizene uvazky, aby sa mohli na kazdu hodinu pripravit tak, ze budu ziakov v triede diferencovat a pristupovat k nim individualne, to znamena, ze nachystat aj 3 typy uloh pre slabych ziakov, priemerných a nadanych. S tymto nikto nepocita,ze to nie je jedna hodina, ale 3x ta hodina inak oducena pre kazdeho ziaka specialne a individualne k jeho potrebam. Ak by mali takto ucitelia ucit, tak potom ziadam znizit uvazky, ja mam pocit,ze uz nezijem nicim inym iba skolou a moje vlastne deti doma zanedbavam. Dalsia vec, ano je kopec vnímavých ludi k potrebam deti , urcite aj mnohi co predcia ucitelov povolanim, ale teda kde su? preco sa tam nepostavia? lebo by to nezvladli z iných dovodov. Kazdy si mysli, ze je to take jednoduche a ucitel je luzer, ktory v skolstve zostava pre svoju neschopnost, lebo sa inde neuplatni? Vystudovat VS uz dnes nie je problem a pre takých skvelých ludi ako opisujes, by to bolo predsa lahke. Ale ludi niet a nielen ziaci ale aj ucitelia maju tazke podmienky.

moni244
24. sep 2016

ináč, väčšina z vás tu odsudzuje memorovanie poučiek, diktovanie do zošita, ja som vďaka tomu mala základnú aj strednú ľahko zvládnutú (okrem chémie a fyziky), pretože vďaka poznámkam, diktovaniu do zošitov, som to písala a zapamätala si to a už som sa to nemusela učiť, keď nediktovali a mali sme sa to sami naučiť, bolo to pre mňa horšie, čiže tento štýl by som nezatraťovala a zase, učiť dieťa robiť len to, čo chce, čo mu ide, mi príde zvláštne, pretože dieťa sa musí naučiť, že nie všetko bude podľa neho, ľahké a bude ho baviť

mom311
24. sep 2016

@jajka257 presne to ludia nechapu,ze spec.pedagogike je pre spec.skoly,ale deti tam nedaju,lebo kazdy sa chce integrovat a ako to,ze ucitel to nestudoval? Potom je zla VS? Treba si nastudovat system. Ako to funguje a potom vyzadovat pri integraciach aj nemozne. Matikar studoval matematiku a didaktiku matematiky. Spec. pedagog zasa svoj odbor. Ale tazko sa to vysvetluje,ked si to niekto neprestuduje. 🙃

loginexistuje
24. sep 2016

Tak fakt sa tu ukazuje ze rodicia ktori maju zaujem o vzdelavanie svojich deti maju casto krat vacsie vedomosti o specifikach ich vzdelavania ako ucitelia ktori to maju v popise prace..

Mile damy ... integrovane deti mozu mat poruchy ucenia alebo spravania ci ine zdravotne oslabenia a to nie je dovod na ich zaradenie do specialnej skoly. Podla nasich zakonov ich ani specialne skoly nemozu zobrat pokial nie je diagnostikovana MR co pri vacsine deti s poruchami ucenia diagnostikovana nie je.
Ucitel v sulade so zakonmi nasej krajiny ma vzdelavat v zakladnej skole aj deti integrovane a ma im poskytovat vzdelavanie v sulade s odporucaniami CPPP a metodikami pre vzdelavanie ziakov s poruchami ucenia .. ak o tom nic nevie alebo vie malo tak sa to ma doucit dostudovat vyuzit moznosti dovzdelavania ake mu ponukaju metodicke centra .... a nie vypisovat ze tie deti patria do specialnych skol, kam by ich aj tak nevzali ani keby rodic podpisal desat papierov.

Presne sa tu ukazuje marazmus nasho skolstva .. kde by hadam aj rodic v dobrej viere siel prediskutovat metody a postupy ktore platia na jeho dieta /ono totiz do tych x rokov nezije vo vakuu ale vzdelava sa / ale je unblok odmietany nasim ucitelskym stavom...

add platy v skolstve ... v regionoch ide o dost dobry plat a preto je taky problem sa tam vobec ako ucitel zamestnat.. na druhej strane ak ja chcem v sukromnej sfere zvysit plat musim si to obhajit a to povacsinou mojimi pracovnymi vysledkami.
Ja som za zvysovanie platov ale az po racionalizacii skolstva a po prehodnoteni vsetkych pracovnych uvazkov... a hodnoteni ucitelov.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76
@jajka257 ja predsa viem, že špeciálna pedagogika je niečo iné... Mala som možno na mysli "špeciálna", nebudem sa zbytočne zaplietat. Keď mám raz maturitu zo slovenčiny, mala by som ovládať učivo zs-ss. To znamená, že učivo zš by som mala byť schopná naučiť. Tj, pripadá mi, že by som mohla na VS venovať čas tomu ako učiť a nie samotnej slovenčine.
Podľa mňa sú v školstve 2 typy ľudí:
- Tí, pre ktorých je učenie poslanie (napriek platu)
- Ti, ktorým vyhovuje prac doba, tj väčšinou ženy s detmi (napriek Platu).
A preto ja učiteľov v štrajku od začiatku podporujem a požadovala by som zvýšiť im plat na 2-3 násobok. Nemyslím, žeby si to všetci zaslúžili, ale nevidím ani iný spôsob ako dostať top ľudí do školstva. O administratíve spojenej s učiteľstvom viem zväčša len tu s MK, a to je tragédia. Učiteľ má učiť!
Nikdy by som si nedovolila tvrdiť, že "nikto okrem mňa" nevydrží za katedrou viac ako týždeň. Mám hnusne náročnú robotu, aj dnes som už bola v práci, ale tvrdiť, že by to niekto druhý nezvladol... Neviem, nepoznám vás. A keďže to nerobím sama jediná na svete, znamená to, že to zvládnu aj iní.

moni73
24. sep 2016

@moni73 tu "z MK" opravujem s/z 😊

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje nuz, takze ked mas take poznatky, tak by si mala vedidt aj to, ze deti s poruchami ucenia sa vzdelavali zasadne v specialnych skolach, zmena nastala asi pred 6 rokmi, najskor to bolo regulovane predpisom, ze v jednej triede moze byt max 2 integrovane deti a tie sa pocitali jedno za tri. Momentalne je neobmedzdni pocdt, na tieto deti nie su ziadne osibitne priplatky pre skolu.
Ak ty musis podavat vysledky a mozes ziadat peniaze, ucitel ma smolu. Moze sa aj rozkrajat, vid moj prispevok pre teba vyssie, ktory si odignorovala. Mozem robit aj za 10 a vysledok je nulovy. Ale ty si mozes poziadat o zvysenie.
Co sa tyka dovzdelevania na specialnu pedagogiku, ano ucitel si moze dorobit, moze sa naucit. Vysledok v praxi? Vsetci budu povazovat za samozrejme, ze to vie a budd robit a zasa z

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje pokracujem, lebo nieco ma prerusilo, zasa zadarmo. Ak si myslis, ze v skolstve je dobry plat, preco neucis?

zuzana76
24. sep 2016

@loginexistuje to si naozaj myslíš že učitelia o tom nič nevedia? sú rôzne typy deti so špeciálnymi výchovno vzdelávacími potrebami a integrácia nie je jediným riešením, ďalšie spôsoby sú segregacia a inklúzia, na tie si zabudla? To ze dnes sa integruju aj deti so závažnými diagnozami je len plus

jajka257
24. sep 2016

@moni73 no vidis, ja tiez neposudzujem tvoju pracu, a nepisem , ze by to zvladol hocikto. Tak ty nemozes posudzovat nasu pracu. Taky vtip tohto skolskeho roka je internetova triedna kniha. Kym zapnem pocitac, prihlasim sa do nej a kym mi to cele nacita je to cca 5—10 minut. To znamena, ze mi ostava 35 minut na vzdelavanie. Ale to ma pokracovanie este doma. Musis ju dokoncit, kym predtym som vedela doplnit veci za 5 minut, teraz musim vy;isovat maily a dufat, ze si ich niekto precita a doplni. Takze fakt sranda.....

moni73
24. sep 2016

@jajka257 veľké priznanie😉: ja som prvýkrát skončila školskú dochádzku v 17tich. S ukončením základným vzdelaním. Nič viac, nič menej. Následne mám diaľkové maturitu. Dialkovu - veľmi z diaľky, nakoľko som plynulo prešla z denného na diaľkové studium, a poviem vám úprimne, že som ani nevedela, že maturujem.
Keď to teda skrátim, poctivo som navštevovala len zš. Nemám s tým žiadny problém, ani ľudia okolo. Nie som ani viac ani menej vseobecne rozhladena ako keby som ďalej študovala. Samozrejme odborné vedomosti mi chýbajú, nemám ale žiadny problém učiť sa ich za pochodu. A sama sebe by som dieťa učiť zverila aj v prípade mojej chýbajúcej maturity.☺

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 učiteľ učí asi 60 percent, zvyšných 40 percent rieši iné záležitosti

mom311
24. sep 2016

@loginexistuje ale ved nemusime pausalizovat,ze teraz strkame kazde dieta do spec. skoly. O tych,co pises ty nevravim. Samozrejme,ze ked ma dieta dysgrafiu a pod,tak nepojde do spec. skoly. Ale divila by si sa, s akymi inymi poruchami a postihnutiami rodicia integruju. A este k tomu. Je ine,krd mas v triede 1 take dieta. A je ine,ked ich tam mas uz 3. To musis uz at,ze sa neda vsetkym individualne venovat a este aj plnohodnotne nadanym a este aj tomu priemernemu zvysku. Ten pocet deti v triede to proste nepusti.

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 ale učiť dieťa čo by si sebe zverila? Gymnazialnu matematiku, alebo fyziku, či jazyk?

loginexistuje
24. sep 2016

@jajka257 tam kde zijem /dochadzam do BA cca 50 km/ volne ucitelske miesta nie su ... a ak su tak sa na ne hlasi 15 ludi a pod. a dochadzat a ucit sa mi nechce, v BA by sa asi miesto naslo.

@jajka257 nie je pravda co pises na integrovane dieta je stale zvyseny normativ a ani predtym nebolo mozne dieta bez MR umiestnit v specialnej skole /myslim obdobie pred siestimi rokmi/ dnes sa este aj variant A da integrovat do ZS.
Ja mam skusenosti z integracie uz v materskej skole u dietata a s IVP.