icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

alaguema
24. sep 2016

@sisaka nesúhlasím, bola som tam, videla, zažila. Všeobecný prehľad priemerného američana je doslova úbohý. Aj niektorí vzdelaní ľudia sú prekvapivo obmedzení. Ich svet končí hranicami USA. Samozrejme, je to obrovský národ, takže je tam aj veľa inteligentných a rozhľadených ľudí, ale proporčne asi neporovnateľné s Európou. To je môj osobný dojem z americkej kultúry, ktorú, podotýkam, som nespoznávala prostredníctvom seriálov 😉 Ten prístup v školách je možno ok, ale niekde ďalej sa asi deje chyba, lebo to, akí sú, mne nepripadá ako pozitívny výsledok.
Školstvo v Kanade nepoznám a mýliš sa, nemyslím si, že je na....Nemyslím si nič, keďže ho nepoznám. To čo opisuješ, znie dobre.

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 mozno tam ucitelky mozu mat rovnake testy, mne sa to za 17 rokov nestalo tusim ani raz, ze by som pouzila rovnaky test, ale ucim CJ, to znamena,ze nase ucebnice sa stale updatuju, na jednej ucebnici fungujeme len par rokov a potom pride zase nieco ine, cize neustala priprava

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 my sme "elitna" skola, takze datumy tychto testov sa oznamuju. Vysledky predsa musia zodpovedat prezentovanej urovni. U nas sa dokonca oznamuje aj datum subtestu. Subtest si ja laicky predstavujem ako predtest, aby sa zistilo, co viem a co potrebujem dotiahnut. U nas sa uci aj na subtesty a ja som tam za martana. Pretoze pre mna ta znamka znamena to, ze nieco z toho co sa ucis este nevies, prip. uz vies vsetko. Nic viac. Vysledok, nie je trojka, ale to, ze nejak

jajka257
24. sep 2016

@homolova som rada, ze nas je viac.😀 Lebo ucitelia nikdy neprejavovali svoj nazor, az teraz a uz sme trnom v oku.
@moni73 a do strajku je zapojena cela nasa skola. Chceme, aby sa aj deti mali lepsie. Zacina mi vadit, ze ako zobrak stale skemrem od rodicov peniaze a pomcky.

moni73
24. sep 2016

@moni73 nejake vedomosti uz mas. Je to spatna vazba, pre mna nie vysledok. Blbe, ze vacsina to za vysledok povazuje a znamky su odrazovym mostikom na skoly. Dcera na tom nie je zle, ale ja som bola cista jednotkarka😊. Jednotkarka, co mala prvu pracu len so zakladnym vzdelanim. Asi idem podla svojich zivotnych skusenosti... Tie jednotky mi boli a su na prd.

moni73
24. sep 2016

@jajka257 ja zase pomozem celkom rada. Je mi luto v akych podmienkach (prostredi) zvacsa pracujete, v akom su decka 6 hodin. A tak poctivo prispievam od mš na zrps + vsetky obligatnosti (caj, mydlo, wc papier, vreckovky,...), v skole som prestala prispievat financne (dceru ale automaticky vyradujem z aktivit, ktore su mozno hradene z tohto) schvalne, "prkotinky" dalej kupujem.
Strajku sa skola zucastnuje tiez.

jajka257
24. sep 2016

@moni73 sme radi za kazdu podporu. A som presvedcena, ze keby bolo viac rodicov ako ty, ze nas podporia, podarilo by sa vsetko.

jajka257
24. sep 2016

@moni73 a keby si videla moj kabinet, v ktorom je 50 rocny nabytok a tu podlahu, take klasicke linoleum este z obdobia vzniku skoly, pc, na ktorom nefunguje Shift a cisla, uplna parada. A to nehovorim, ze na geologiu mam jeden plagat, 10 mineralov a 10 hornin vo velkosti hracej kocky z clovece😵😵😵😀😀😀😀

mimkus
24. sep 2016

Ono zavisi vzdy od rozlicnych povah ucitelov. Niekto je viac otvoreny diskusii, niekto menej a zavisi aj na poziadavkach rodicova celkovom ich pristupe. Taktiez zavisi od veku dietata, resp. rocnika, zavisi od dotacie vyucovacich hodin do tyzdna, zavisi od toho, ci ucitel je odbornik na predmet, ktory prave uci... -zakon povoluje aj vynimky =cize nekvalifikovany ucitel v jednom predmete napr. moze ucit zopar hodin uvazku predmet, s ktorym ma pramalo spolocneho.

Napriklad ja ucim na 4-rocnom i 8-rocnom gympli anglictinu. Ci sa mi paci a ci nie a tiez, ci sa to detom paci a ci nie, v prime a sekunde to musi byt drilovacka. Na kruzku moze byt kazdu hodinu pesnicka a tajnicky a hry, ale na normalnej hodine je zial efektivnejsie pouzivanie a hovorenie a pisanie dokola, dokola, dokola. Tiez ucenie sa roznych fraz a replik jednoducho naspamat. Deti tak potom chytia cit pre stavbu anglickej vety a kedze to uz povedali milion krat, tak budu hovorit automaticky a nebudu uvazovat, ako to nejak zosmolit.

Mnohokrat sice decka rozumeju, ako to ma byt, ale pokym nieco nepovedia a nenapisu aspon 40x, tak robia chyby (napr. present simple miesaju s present continuous). Viem, ze vedia, ale v nestrazenej chvili za sebou viackrat povedia nieco celkom vazne zle.

Viackrat tomu akoze rozumeju, ale potom sa ukaze, ze nerozumeju... Snazim sa to zahalovat rozlicnymi pracovnymi materialmi, aby to napr. nebolo do oci bijuce, ale jednoducho jazyk treba pouzivat -ci uz hovorovo, ci pisomne... dokola. Tiez si viem predstavit, ze nie kazdy bude mat pocit, ci je to efektivne. Ja ale z praxe viem, ze to funguje najlepsie a na mojich tercianoch to celkom pekne vidno =skoda, ze ich uz teraz neucim.

Taktiez vo velkej miere zavisi na vystupe predmetu -napr.pri angline je konecnym vystupom maturita, kde sa preveruje 1) sloh -pisomna praca, 2) pocuvanie s porizumenim, 3) citanie s porozumenim, 4) chapanie struktu jazyka cez doplnanie spravnych tvarov do cviceni a napokon v maji 5) rozpravanie. Takze zaklad musi byt pevny a vydrilovany. Ale ked mas maturitu z GEO, kde je sakra mala dotacia hodin a ucitel musi zabezpecit prebrany isty obsah a rozsah, tak niekedy sa to robi nemoderne, zastaralo, lebo ucitela tlaci cas. Nema luxus 4 hodin do tyzdna vysperkovanim uloh, prezentacii a roznych kvizov... musi sprostredkovat co najvacsie mnozstvo faktov. Fakt im nezavidim.

Okrem ineho -kazdy ucitel je iny, mladi si zvykaju na to, s cim sa v skole stretavaju, hladaju system, este sa velmi snazia byt ustretovi a najst spravnu vestu, stredne starsi maju zvacsa overeny system a vedia ako na to, samozrejme, je vela vynimiek, niektori su natolko stari a neinovativni, ze by na skole uz ani nemuseli byt, okrem toho je strasne vela povah a ucitel je dost citlivy na kritiku. Zas nie je lahke obsadit miesto ucitela. U nas sa hladala jazykarka takmer mesiac. Malokto ma chut robit v skolstve - nechcem velmi otvarat tuto temu ani. Len ktovie, s akym ucitelom sa stretnete (a teda stretava cez tyzden Vase dieta). Mozno by bolo ok si s nim dohovorit stretnutie a skor sa neutralne spytat alebo povedat nieco. Kladiem doraz na neutralne a slovo ''informovat sa''. Mnohi ucitelia su velmi rozumni, velmi otvoreni a vitaju, ked za nimi pridu rodicia (napr. ja som rada, lebo vidim, ze im na vzdelani dietata zalezi) a vacsinou sa viete dohodnut, rozumne porozpravat a mozno to aj ucitel sam objasni. Ale nesla by som za nim s tym, ze je to nemoderne, biflovacka, nezazivne a dietatu to nic nedava :D to urcite nie. Nazor si mozno spravte az po rozhovore s ucitelom. Sla by som rovno za nim (teda by som sa dohodla na stretnuti), neriesila to s triednou. Triedna tiez len moze povedat, ze moze sprostredkovat stretnutie. A btw cokolvek by ste jej povedali zo svojho nazoru, povie aj dotycnej vyucujucej alebo vyucujucemu. Mala som jeden pripad, kde som dostala varovanie ale pri stretnuti som to vobec nedala najavo a myslim, ze dopadlo skvelo pre obe strany.

alaguema
24. sep 2016

@jajka257 tvoj opis by ale opäť mohol vyvolať skreslenú predstavu o našich školách. V škole kam chodia moje deti, je vybavenie veľmi dobré. V každej triede interaktívna tabuľa, dobré pomôcky, pekné triedy...závisí aj od školy, asi aj od lokality atď.

jajka257
24. sep 2016

@alaguema si predstav, ze ucim v bratislavskej skole. Sice je v kazdej triede dataprojektor a dajme tomu pc. Aj to nam kupili z rodicovskeho zdruzenie. Pomocky nam tiez kupuju z rodicovskeho, pekne postupne. Vies, Blavy sa totiz netyka modernizacia skol, nemame narok. Ale kabinety su z cias Marie Terezie, ja nemam ani pc v kabinete, je to stary notebook, ktory niekto doniesol, ak ho vypojim z elektriky, tak nic. Skrine su zatuchnute, na geologiu nemam nic, len to co som napisala. Stol je rovnako stary ako skrine. Dvere su este take, ako byvavali u babiek, ze hore sklo a mam pocit, ze mi pdne na hlavu. Triedu mi vybielili vlani, po 4 rokoch prosenia. Dlazky su linoleum. A na dolnej chodbe uz aj s dierami. A este si predstav, ze ked idem s detmi MHD v ramci BA nemam narok na preplatenie cestovneho, lebo sa pohybujem v meste. Kym ucitelia v inych oblastiach narok maju, staci, ak prejdu z dediny na dedinu. A vobec prid na exkurziu a uvidis. A ked ti poviem, ze uz treti tyzden ucim v jednej triede bez tabule a hladam, v ktorej triede maju ANJ aby som tam mohla ist? A ked som sa stazovala u riaditela, tak mi zadrel, ze sa mozem kludne potulovat dalej, a to ucim matiku. Fakt skvela uroven skolstva 😵

mimkus
24. sep 2016

@jajka257 zaujalo ma to. Je nejaky narok na preplatenie cestovneho? Ako to myslis s tym cestovanim dedina-dedina? Nieco sa pri dochadzani preplaca a pritom o tom neviem?

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
24. sep 2016

@mimkus ale nie pri dochadzani do prace, ale ked cestujes s detmi ako doprovod

jajka257
Odpoveď bola odstránená
mimkus
24. sep 2016

@zuzana76 aha, tak nic. Vdaka za odpoved.
@celasapremenim ja som chodila svojho casu na 8-rocne a pre mna osobne to bolo vykupenim. "Profesori" na skolach mali autoritu, ale menej autoritativny pristup a spravali sa k nam viac ako k partnerom nez ako k detom. Ja za seba som mala s osemrockom velmi pozitivnu skusenost. Samozrejme, ma to zmysel pre tych, co odidu ale nezavidim atmosferu v triede po tom, co niektori odidu -ci uz z pohladu ucitela, ci z deciek. Za mna - malo to zmysel. Aj z praxe: uplne inac vyzeraju maturitne vysledky tych, co su na nasej skole 8 rokov a tych co 4 roky. Ti "osemrocni" su podchyteni a anglina kvartana je velakrat - a neprikraslujem - lepsia nez 3-tiaka zo 4-rocneho. Vsetkych ich mam rada a nemyslim si, ze je to sposobene tym, ze su ''sprostejsi''. Len na tej ZS, kde predtym "ostali" nejak... sa nerozvili ako mali a mohli. Mozete mat viaceri iny nazor, ale ja to denne vidim.

zuzana76
24. sep 2016

@jajka257 sa smejem , toto presne aj u nas, ze ci si aj ucitel zaplati cestu a ubytovanie, ked ide s nimi na vylet 😀 toto je ta realita

jajka257
24. sep 2016

@celasapremenim tie gymnazia nechapem ani ja. Podla mne decka, co idu z 9. triedy su priebojnejsie, vedia sa pobit o svoje miesto. Su nauceni makat, lebo monitor, prijimacky, priemr znamok, to vsetko musia oni. Ja tiez nebudem dceru tahat na 8 rocn
E gymnazium ani do skoly pre mimoriadne nadanych, hoci uz teraz pocita tretiacku a stvrtacku matiku, cita plynule a bezchybne a mame aj posudok o jej nadani a IQ, ktore ju zaradzuje medzi. 1℅ populacie. Pekne sa bude nudit v skole a ucit sa socialnym zrucnostiam. Ja ju potiahnem a potom na SS skusime aj prednasky na VS. Da sa to.

zuzana76
24. sep 2016

@jajka257 ja zase suhlasim s mimkus, ano na ZS je to potom katstrofa, ked tam zostanu len ti priemerní, ale naozaj na 8-rocnych sa maka viac a je to poznat

jajka257
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
24. sep 2016

@jajka257 ja neucim v BA a rozdiel vidim, tak ja zase len za seba

bluff
24. sep 2016

@alaguema tvoj prispevok o obmedzenosti nejakeho naroda znaci len o tvojej vlastnej obmedzenosti. Je to je take primitivno ubohe kritizovat zapad, hlavne Ameriku, vykrikovat ze priemerni Americania su "prekvapivo obmedzeni"... tak pozrime sa na Slovensku okolo seba na priemerneho Slovaka, pozrime sa na nasu ubohu ekonomiku, ako vyzeraju nase mesta, cesty, nemocnice, pozrime sa na uroven nasej vedy, naseho skolstva, nasej kultury, hudby, literatury, naseho sportu.. a potom kritizujme.

jajka257
24. sep 2016

@zuzana76 ved hadam nechces vylet zadarmo😀😀😀 nie si tak trosku drza😀😀😀

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
jajka257
24. sep 2016

@celasapremenim aj preto strajkujeme. Chceme, aby stat platil, aby sme nemuseli tahat z rodicov. Aby decka mali potrebne pomocky, ucebnice, pracaky, aby mali toaletak, mydlo. A aby mali aj spokojnych ucitelov, ktori nemusia riesit, z coho zaplatia nakup. Ja som tiez rodic a tiez musim platit vsetky tieto poplatky do skoly. Tiez platim prispevky , poplatky. Nikto mi nic neodpusti, ja viem kolko stoji mat skolaka. A z ucitelskeho platu to tiez nie je sranda.

jajka257
24. sep 2016

@celasapremenim mali kruzok so mnou. Inam nechodili😀😀😀 viem to, lebo asi dvakrat som im robila kruzok pred prijimackami navyse. A jeden z nich chodil sukromne ku mne domov.

jajka257
24. sep 2016

@celasapremenim ved nakoniec on prisiel sa ospravedlnit. Este ich potrapim a nabuduce ich vezmem.