icon

Mám problémy s 12 ročným synom

erikanezbedna
4. nov 2015

dobrý vecer mam problémi s dietatom má rokov 12 a nechce doma poslúchat odvráva svojmu otcovi.mne nie .nedá sa mu nic dat roskázat ked pride zo skoly tak sa naje ani sa neprezlecie a ide vonku a príde domov pozde vecer niekedy sa aj stalo ze len v noci prisiel domov obávam sa o mojho syna ..a som nestastna ze sa mu nedá roskazat nic aj v skole sú uz sním problémi aj tam sa uz stazuju na mojho syna ,,,ak vie niekto mi poradit tak dakujem ako si mám dat rady s mojím synom ...

katka1981
6. nov 2015

@erikanezbedna, rozpraval od 8 mesiacov a od 4 uz chodil a bez plienky bol uz ako polrocny, ze?

ikana30
6. nov 2015

@erikanezbedna vsetko ma svoju pricinu, nic sa nedeje len tak.

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@katka1981 moj syn sa neuci doma ale vie ..ja neviem ties ze ako sa nauci ked doma si vobec nesadne ...ale na ucenie sa nestazuju ucitelia prave to ze ho chvalia ze sa dobre uci ani to nevedia ze sa doma vobec neuci ..proste moj syn jemu staci ked pozre a uz vie ..no ma to po mne aj ja som taka bola ze len pozrela som a vedela som ..iba to ma po mne moj syn iba to ucenie sa ...a pojdem do skoli ked sa mi bude dat ...teras sa mi neda a nebudem to tu pisat ze preco sa mi neda ist aj v pondelok do skoli ...ale naozaj pojdem a chcem tam uz ist ..a to velmi.proste mi nevychadza ist do skoli momentalne...predstav si ze moj syn sa vynikajuco uci a velmi dobre..aj v matematike je uz profik ..to ho najviac bavi ta matematika ..ako bi bolo dobre kebi ze ide na strednu a potom na vysoku ak nepojde tak ho bude velka skoda a to velka stale mu poviem ze nech sa uci ze robi to len pre seba a nie pre mna ...on uz sniva o autoskole uz sniva to mi uz povedal a ja som mu povedala ked pojde dalej na skolu ze ja spravim abi spravil vodicky ....no uvidim ako sa mu zlepsi to spravanie to musi zmenit len to a netulat sa po nociach ...ma sen ale ten sen este musi na neho pockat pokial nevyrastie ...

lubkavargova1
6. nov 2015

No presla som si to..ako nehnevaj sa, ale aj ty sa musis zmenit. Viackrat v prispevkoch pises ze kricis nanho, tak jasne ze pubertalny vyraok ti radsej bude zdrhat. Vies v jeho reci je to "zase ziape. Co mi neda pokoja? Co chce?" A tak cim viac ho drzis nakratko tym sa od teba vzdialuje a robi ti napriek.
Videla som jeden film nedavno:
1. rodina - vsetko dovolila synovy - dopadlo to katastrofalne. presne ako u teba
2. rodina - naopak prisna kontrola syna, este aj PC/mobil kontrolovali. Citali jeho maily, FB, sms..- dopadlo to katastroflne...
takze asi nejaka zlata stredna cesta by bola fajn...dopriat mlademu panovy nejaku volnost, ales tym ze pokial porusi pravidla, tak bude niest dosledky.

lubkavargova1
6. nov 2015

@erikanezbedna vidiiiiis autoskola je dobra motivacia...uzavrite dohodu: ze pokial sa bude spravat slusne tak mu zacvakate vodicsky. ked nie cvaka si to sam. Podla mna hned sklopy usi.

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@katka1981 plenky uz nemal rok a tri mesiace bolo to dieta velmi sikovne aj moj syn prvi bol velmi sikovny ale tento posledny este viac sikovni bol viem za sa neda verit ze tak skoro rospraval ale je to tak ..tak mi uz rychlo rospraval a chitil sa do chodenia devet mesacni....velmi bol sikovni velmi..preco tak pises ze mi chodil syn len v 4 rokov ...no to milenie aj to sa stava ..moj vnuk tak pozde len zacal chodit..ale moj syn skoro chodil....

ikana30
6. nov 2015

@erikanezbedna neodpovedala si na moju otazku, ake je tvoje najvyssie dosiahnute vzdelanie?

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@ikana30 ano ma pricinu ale nevieme ze aku...to nevieme lebo od syna to nevieme zachitit...

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lubkavargova1 ano mas pravdu aj ja bi som sa mala zmenit a to uz rychlo viem anooo viem to. ze bi som mu mala nechat?ale ako ked len pride zo skoli a uz som nervozna ...aj teras neni doma predstav si neni doma ....

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lubkavargova1 ved tak som mu aj povedala ze ako pises .a otoci si hlavu moj syn ale velmi chce vodicki tuzi po tom anoooo dufam ze ta skola nejak bude ked uz nie doam u mna

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@ikana30 obchodna prevacka kuchar ciasnik to je moja profesia

worker_falcon
6. nov 2015

@ikana30 veď ju nechaj, vidíš, že je to jednoduchá žena. A je relatívne jedno, či má rodič základné, stredoškolské, či vysokoškolské vzdelanie. Záruka, že bude dobre vychovávať dieťa, nie je. Často skôr tí so základným vzdelaním pristupujú k výchove "normálnejšie" ako premúdrelé maminky, ktoré riešia, či plodu neublíži indukčná doska a či dieťaťu môžu niečo zakázať.
No a samozrejme, sú skupiny tých maminiek (vzdelaných i nevzdelaných, bohatých či chudobných), ktoré si nevedia dať rady s výchovou. A tuto kolegyňa erika je jedna z nich. Nebudeme ju predsa kategorizovať, že je to nevzdelaná spoluobčanka a preto má decko/decká také, aké má.

lubkavargova1
6. nov 2015

@erikanezbedna pozri ja ta chapem a neodsudzujem...to ze si madarka, chapem tiez. Predpokladam ze zijete aj v takej oblasti kde sa viac rozprava po madarsky a tak ti slovenscina ide tazsie. Celkovo sme vsetci pochopili oco ti ide...takze super.
No, pokial ma syn nejaky sen, tak bolo by fajn ho tym smrom viest. Ja viem, niekedy peniazky nepustia a je tazko. Ale zase pokial zijete na dedine, no to je trosku tazsie lebo v dedine mate menej moznosti. Mmozno keby ze zazil chlapcatko opak toho co mate doma tak by bol sok prenho. Chapes, ze ziadny krik, vycitky...o chvilocku zacnu diskotekove obdobia, to bude este peklo...ty ako mamina chces najlepsie preneho...aj ked ja osobne by som mu taku utala ze stena mu da druhu! Toto sa s rodicmi nerobi co robi s vami

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lubkavargova1 dakujem ze ma neotcudzujes ..ano u nas sa len madarsky rosprava len madarsky a ja som rada ze viem nejak po slovensky u nas nevedia ani pisat po slovensky ...ten sen co ma moj syn este ho neviem mu dat lebo ma len 12 rokov a vodicky sa este nada on ma sen mat vodicky dobre uz ked som pri tom uz vie aj jazdit moj syn ...ale mu nenahame ze jazdit .to nie len nam ukazal ze vie jazdit bola som celkom aj ja hotova ze vie jazdit 12 rocne dieta.ano v dedine byvame ano nemal bi to snami robit ani si to nezasluzime od neho nieee nezasluzime .napriklad ktore matky sa nestaraju o deti ako by malo byt tim sa to nestane ...ako nam .

lubkavargova1
6. nov 2015

@erikanezbedna no ja chapem ze je este skoro...ae predsa mozte ho tym smerom motivovat. Ono vodicsky je dost draha zalezitost. A co som pocula este aj bude drahsie. A co je jeho snom? Co chce robit ked bude velky??

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lubkavargova1 nebolo bi tak drahe pre sina stale robim co si ziada bola by som schopna mu velku radost spravit ano je este na to mali skoda ..ale aj on by sa mal uz konecne zmenit a ked sa nezmeni tak nebude vodicky ja som to uz mojmu muzovi povedala...aj ja mam tuzbu jednu aby nas spet mal rad a aby sa spraval ako dieta ..ako aj ostatne aj to je moja tuzba a nemam ju .tak ked ma nepozera ..tak aj ja budem musiet zakrocit aj ked moj syn neni na to nauceni ze bi som mu urobila povoli...este mi nepovedal ze co je jeho sen aj ked sa pitam ako sprosta..

lubkavargova1
6. nov 2015

@erikanezbedna ajajzena, on uz sa meni a uz rastie...uz nikdy nebude ako to male rozkosne babatko ktore bolo predtym. To je normalne a prirodzene.... a vies co bude tazke? Ajaj, ked si najde dievca. To sa pripav na to, ze to teda bude asi rana pre vas...ale uz sa to obdobie blizi ze sa bude po dievcatach obzerat a prve chodenia, prve randenie....vobec by som sa nedivila keby ze uz teraz pokukuje po nejakej a ten vzdor je aj v tom. Ze nieco dokazat aky je on velky uz....juuuuuuj zena, klidek zachovat! 🙂

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lubkavargova1 to viem ze nebude ako pred tim ze male babo ale ajtak by sa mal zmenit to jeho spravanie voci ludom a rodicom.ano aj na to som uz myslela ze kde bude mat dievca tak sa budem mat hej.mozno ze aj uz pokukuje kto vie aj to je mozne .ano mala by som sa aj stim zmierit ale sa to neda len tak ..chcem mu pomoct a to velmi...aj teras este neni doma ...asi ze je vysoki tak sa citi velkim panom asi aj to je to..kto vie ze co ho len tak zmenilo

jatulka
6. nov 2015

Liptovské Matiašovce, okres Liptovský Mikuláš je taká typická maďarská dedinka v horách 😀 😀 😀

dismonika
6. nov 2015

@erikanezbedna naozaj treba sprísniť, čo platí na jedno dieťa, nemusí platiť na to druhé... je povaha a povaha. Ako píšeš (budem Ti tykať ak môžem) s dvoma staršími deťmi si problém nemala a týmto áno. Proste sú deti, na ktoré stačí krivo pozrieť a už sú kľudné. A deti na ktoré treba prísnejšie. Chceli ste s manželom pre syna to najlepšie - a stali ste sa martýrmi vášho syna manipulátora. Váš syn si Vás oboch neváži... a čím viac mu dáte, tým viac to zneužíva.
Ja som pred materskou robila v školstve a poviem Ti tak, že s detmi prísnych rodičov neboli žiadne problémy. S deťmi rodičov "čo by im dali aj modré z neba, v živote na nich krivo nepozreli" - bol najväčší problém. Nekážem Ti mlátiť dieťa hlava, nehlava... no obsluhovať dieťa určite nie. Čajik do postele... ako si chlapec lúskne. Ak si nevstúpite s manželom do svedomia a nezačnete s tým niečo robiť - skončí zle Váš syn a možno aj vy. Poznáte toto: "Ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko..." Aj iné mamičky Ti tu radia dobre... buď psychológa, reedukačné zariadenie alebo na začiatok radikálne zmeny vo výchove. Veď na rodičko chodíte (dúfam), tak treba pozisťovať čo najviac, aj od spolužiakov, spolužiačok... Venovali ste sa mu dostatočne, keď bol mladši, či ste mu iba kúpili drahé hračky a chceli mať od neho pokoj? Žiadne také, že joooooooooooooooj ja syna neudriem, srdce mi pukne, lebo potom keď niečo strašné vyvedie - Ti pukne naozaj.
Aj mne je niekedy ľuto, keď na staršiu dcéru pokričím, alebo jej capnem po riti, no nikdy nie bez príčiny, o 5 minút príde, pritúli sa a už je dobre. Vy obaja ste ako rodičia vo výchove zlyhali. Syn si Vás vážiť nikdy nebude... nevážil si Vás ani doteraz, všetko dostal... je to pre neho všetko samozrejmosť a stále posúva hranice - čo si môže dovoliť.

lindussa12
6. nov 2015

3 slova ti napisem.a to su:PUBERTA a DETSKY PSYCHIATER...ten ti urcite pomoze hlavne synovi.

nikawero12
6. nov 2015

@jatulka bingoooo...konečne niekto, kto vie na MK rozmýšľať 🙂

lindussa12
6. nov 2015

vy ste niektore take kozy s prepacenim,a co ze nevie gramatiku?ved je madarka,skuste vy pisat po madarsky na madarsky portal,bola by som zvedava na vas pravopis...

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@jatulka nieeee nebyvame v liptovskom jane nieeee prepac tam nebyvame ..ani neviem kdde to je

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@dismonika ano mozes mi tikat este nie som takmstara aj ked ze som uz stara mama ja som mlada este ...ano prisnejsie bi som uz mala robit na mojho syna mas pravdu tak bi som chcela velmi ale sa pokusim uz ejako zaobstarat abi sa uz vedel moj syn zmenit na dobro.ja ho neopsluhujem to moj muz to robim a nemal bi to robit nemal ani moj muz ma neposluchne ze to nema robit ..nie mi sme nechceli mat od neho pokoj nieeee ja som stale snim bola spolu stale ..a hracki sme kupovali lebo mam rad spavat snima ..a stale nove chcel kamaratov tak sme mu kupovali stale nove hracki abi sa tesil ...a nie preto ze sa ho zbavit to nieee ...inak to bolo ..vsetko ..ked bol mali to sukromia co mam s muzom tak ma deti este ani nevideli ani len za ruku tak ze moje deti boli dobre vychovane ale ten posledny moj nezbedny syn on je tu ta chyba ktoru sa neda vyriesit len tak lahko.ano mas pravdu ano syn si nas nevazi ano ale ked umreme tak si nas bude vazit ale len vtedy a bude pozde ..deti alebo kto zle veci robi tak to ajtak obanujee ...aj ja som vela veciem obanovala az do dnesneho dna ..a uz som dospela tak isto aj bude moj syn ...

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@lindussa12 velmi pekne ti dakujem ze ma chapes ze som madarka presne tak oni by nevedeli mojou recou pisat ja aspon ze viem nejak pisat a to hlavne ze rozumiem co sa tu pise ...köszönöm neket nagyon.po madarski som sa ti podakovala.

lubkavargova1
6. nov 2015

je uplne suma fuk, hoc naj pise aj po tatarsky.... suma-sumarum s deckom trepe puberta! 😀

lindussa12
6. nov 2015

@erikanezbedna nemas za co,niektory ludia su proste nechapavy,nevsimaj si take kozy,ked nevedia pomoct alebo poradit,tak nech nepisuuu a nech si oni skusia madarsku gramatiku.nincs mit,aj ja sa ucim po madarsky a veru je to tazke.

jatulka
6. nov 2015

@erikanezbedna ??? o Liptovskom Jane rec nebola, na to , ze ani nevies kde to je, sa stale pohybujes po okrese 😀 v profile mas bydlisko Liptovske Matiasovce, si to aspon prepis na nejake Tesedikovo madarske 😀

erikanezbedna
autor
6. nov 2015

@jatulka prepisala bi som ale sa neda a neviem ako to mam vymenit naozaj neviem kde je ten mikulas neviem ale nevadi ved nezalez ze ine je mesto alebo zalezi?