icon

Môže fungovať vzdelávanie bez tradičného známkovania?

2. feb 2026

Vedeli by ste si predstaviť vzdelávací systém bez klasického známkovania? Existovali by napríklad slovne hodnotenia, úrovne zvládnutia, nejaké portfólia prac a projektov.

Strana
z2
autor
2. feb 2026
@biba_18

@anonym_autor chceli aby sedel s rukami za chrbtom, nezáležalo na tom čo vie ale ako si to doma napíše a nechceli aby sa vypytoval..

@biba_18 Nie je dôležité, čo vie. Dôležitejšie je predsa, aby svojím myslením nikoho neotravoval.

oriesocek
2. feb 2026
@yoginka231

Inak toto je veľmi škodlivé pre deti. Deti by mali vedieť že niečo im nejde, že v niečom zlyhali a musia sa lepšie pripravit. Úplne najhoršie sú aplikácie ktoré akože deti vzdelávajú. Ale v zásade nikdy im to neopakuje žiadne učivo, len pokračujú v ťukaní do aplikácie a nič sa neučia.

@yoginka231 no škola , kde chodí dcera nemajú známky a napriek tomu sa deti dobre učia, vyštudujú vs, maturity robia napr teraz mali AJ na percentil 100.

jenna9
Autor odpoveď zmazal
deedol
2. feb 2026
@oriesocek

@vulka prvý stupeň do 15, ale pár odišlo na iné osemročné, tak ich spojili a je ich 25. Avšak veľa predmetov majú delených, takže sú iba polovica…

@oriesocek nemame deti v tej istej skole? 🙂

autorka, u nas teraz menili hodnotenie, prisiel k tomu dlhy pdf subor a vo vysledku teda znamky nebudu, len nieco ako absovloval a neabsolvoval. (osvojene/neosvojene) sama som na to zvedava. zatial je syn taky, ze sa chce ucit sam od seba, bavi ho to, do skoly chodi rad a bez stresu a to nas tesi. uvidime, ako to bude vo vyssich rocnikoch (puberta a tak). a v triede je ich 12.

oriesocek
2. feb 2026
@deedol

@oriesocek nemame deti v tej istej skole? 🙂

autorka, u nas teraz menili hodnotenie, prisiel k tomu dlhy pdf subor a vo vysledku teda znamky nebudu, len nieco ako absovloval a neabsolvoval. (osvojene/neosvojene) sama som na to zvedava. zatial je syn taky, ze sa chce ucit sam od seba, bavi ho to, do skoly chodi rad a bez stresu a to nas tesi. uvidime, ako to bude vo vyssich rocnikoch (puberta a tak). a v triede je ich 12.

@deedol podla mňa áno 🙂

anonym_d6693f
3. feb 2026

@anonym_autor Moje deti mali na ZŠ slovné hodnotenie, bolo obšírne, vždy obsahovalo informáciu o tom, čo zvládli, resp. na čom ešte majú popracovať. Klasické vysvedčenia sme si po dohode nepreberali, prvýkrát som ich bola prevziať v siedmej triede a u mladšieho sme ich už dostali tuším v piatej. Ja si ten systém pochvaľujem, aj keď ho mnohí naši známi spochybňovali, deti sa dostali na jedno z najlepších gymnázií podľa ineko hodnotenia. Ale nemusí to vyhovovať každému, napríklad staršie dieťa je silne súťaživý typ a vyhovuje mu zbierať jednotky 🙂

ivanztt
3. feb 2026

Ano, znamkovanie je uplna blbost. Aj tak o vsetkom rozhoduje jedna skuska/test ci uz na konci zakladnej, alebo maturita, statnice,... . Chcelo by to kompletne prekopat aj to, co sa v skole ucia. Uplne zbytocnosti do zivota, neucia sa nic prakticke

Strana
z2