icon

Môže učiteľka znížiť známku na vysvedčení?

20. jan 2026

Zdravim, dcera je deviatacka. Planovala si podat prihlasku na gymnazium. Ma same jednotky az na matematiku. Priemer ma 2,17. Ziadne poznamky. Na rodicovskom mi jej ucitelka vravela, ze sice nie je zrovna aktivna, ale pise si poznamky, nevyrusuje... Sustredi sa. A predsa uvazuje nad tym, ze jej da na vysvedceni 3. Dneska prisla dcera vytocena. Buduci tyzden ma pisat dalsiu pisomku, podla ktorej sa rozhodne. Budu s nou este pisat niektori spoluziaci. Podaktori maju priemer 2,20 a podobne. Nepoviem, keby to je 2,50 alebo 2,40. Ale do kelu 2,17? Ked idu pisat coskoro prijimacky?

Strana
z2
andrea_r016
20. jan 2026

No čo poviem...učiteľka si zasadla na Vašu dcéru a potrebuje si niečo dokázať...trojku a začo? Bože to je za učiteľku

maryetta
20. jan 2026

Tak priemer je aky je. Ale za co su tie pisomky?
Preto nasa ucitelka nie vsetko zapisuje na edupage. Lebo je ina znamka napr z pisomky a ina za aktivitu na hodine.

biba_18
20. jan 2026

ale ten priemer má z čoho? aké má váhy známok? a čo teda je zlé na tej písomke?

anonym_85f918
20. jan 2026

@anonym_autor Syn mal priemer z dejepisu 1,1 a 2 na vysvedceni. Moja byvala kolegyna. Odvtedu ju nazyvam iba pizdou, ine meno nema.

sisamisaaa
20. jan 2026

Ja si spomínam že som mala priemer 1,2 na matematike a učiteľka ma vyvolala na preskúšanie. Bolo to za 1, výsledná známka 2. Keď som sa ohradila, tak mi povedala že ona ma skúšala medzi 2/3 lebo to že som mala dobré známky bola náhoda a ona predsa vie ako som na tom aj bez známok. Hrozne som plakala ale mamina mi vtedy povedala že sa mám na ňu vykašľať, že za 10 rokov to bude aj tak úplne jedno akú známku mi dala, hlavne že ja viem že ten rok som mala na 1.
Na gymnázium som sa normálne dostala.

biba_18
20. jan 2026

ale učiteľky sú celkovo nejaké také prihamané, moje dieťa malo zo všetkých písomiek 1, zo všetkých úloh 5 - a dala mu 4 na 1/2 roka - že akože ho chce motivovať aby si aj úlohy robilo… hádajte ako to dopadlo 😂😂

mogaa
20. jan 2026

@anonym_autor nie každá známka má rovnakú váhu.....

anonym_d31b75
20. jan 2026

a reálne tej matike rozumie? lebo na gymnáziu je matika dosť náročná

anonym_ae3f6c
20. jan 2026

Keď učiteľka chce tak jej tu známku zhorší, ja som mala z ruštiny 1.15 priemer, ale dva dni pred mi povedala že budem písať písomku ako tí ktorý mali 1.5,2,5 proste medzi, lebo som čítala a zdalo sa jej že nemám na jednotku. Odmietla som aby tí ktorý na to mali týždeň a ja len dva dni, tak mi dala tri 5. Aby mi zhoršila priemer🤷🏼‍♀️mama bola veľmi nahnevaná, ešte jej aj napísala SMS tá učiteľka že ako som sa zhoršila v správaní a že mi dala 5.
Proste to sú učiteľky čo si chcú niečo dokázať proste ego. Bohužiaľ nič s tým človek neurobí ak riaditeľ za nimi bude stáť.

anonym_585a3f
20. jan 2026

Ako moze mat priemer 2.17, ak ma ostatne jednotky? Vci, co nechapem?

biba_18
20. jan 2026

@anonym_585a3f ostatné predmety má jednotky, áno nechápeš

anna777115
20. jan 2026
@anonym_585a3f

Ako moze mat priemer 2.17, ak ma ostatne jednotky? Vci, co nechapem?

@anonym_585a3f To je priemer konkretne z matiky. Čižr z jedneho predmetu.

anonym_585a3f
20. jan 2026
@anna777115

@anonym_585a3f To je priemer konkretne z matiky. Čižr z jedneho predmetu.

@anna777115 aha, som myslela, ze celkovo

anonym_ad3260
20. jan 2026

@anonym_autor "Ma same jednotky az na matematiku. Priemer ma 2,17." Toto mi nejako nevychádza, Ako môže mať priemer 2,17 zo samých jednotiek???

anonym_2492cf
20. jan 2026

Ja som mala na strednej škole z matematiky na konci školského roka 2 známky: 2 z veľkej polročnej písomky a 5 z malej 5-minútovky, ktorá obsahovala len 1 príklad. Takže priemer 3,5. Hlásila som sa dlhodobo, že si chcem známku opraviť, nedala mi šancu a na vysvedčení mi dala 4. Bola to jediná 4 na vysvedčení v mojom živote, nezaslúžila som si ju ,strašne ma to mrzelo a pamätám si to celý život. Súdružka Slančová z SOU spoločného stravovania v Hornom Smokovci.

adri266
20. jan 2026

@anonym_autor A co Ti brani v tom napisat ucitelke a informovat sa u nej namiesto toho, aby si sa vypytovala tu?
Normalne sa asertivne a slusne spytaj, preco to dcere povedala, ked zo znamok, ktore ma zapisane, je jasne, ze jej vychadza 2. Plus, teraz byvaju TA, chod tam za nou a pytaj sa, nech Ti to vysvetli.

anonym_cfabea
20. jan 2026

Mne piplo prave teraz na Edupage … znamka s pisomky D - podvadzal. Sice neviem z akej. Teraz 2 dni nebol v skole 🤷‍♀️ … este som rozmyslala, ci to nie je na mna, ze podvadzam… lebo som napisala, ze je chory … ale aj realne teplotuje…. Aj ked keby som potrebovala necham ho doma, ked mi to bude vyhovovat. Pre jeho dobry pocit mi to vadi, je citliva dusa … na rozdiel odo mna … mna by sice trapilo, ze ma chytili, ale podvadzala by som nadalej len s lepsou technikou …. Ucitelky su ake su, netreba to brat tak tragicky… dcere vysvetli, ze frustracia z toho, ze malo zarobi a celkova vyhoretost atd sa proste raz prejavi a ten, kto si to zlizne nema ziadnu vinu. Ak si odbojnejsi clovek … pohovor si s ucitelkou. Slusne ale dorazne. Na gympel sa dostane aj s 2 z matiky… tragedia to nie je. Musi urobit dobre prijmacky. Drzim palce.

anonym_863510
20. jan 2026
@anonym_ad3260

@anonym_autor "Ma same jednotky az na matematiku. Priemer ma 2,17." Toto mi nejako nevychádza, Ako môže mať priemer 2,17 zo samých jednotiek???

@anonym_d31b75 tak ked ma priemer na dvojku, asi rozumie, ved to neni za 4, preboha. Ja som bola vzdy na tom horsie z matiky, fyziky, chemie, na gymnaziu jasne dvojky, a nakoniec som sa dostala na aplikovanu biologiu, aj ju skoncila, mali sme matiku na Vs, tiez som to dala za 2 na skuske, anorganika, organika, biochemia, fyzika, tiez znamky zodpovedajuce dvojkam, moja profka zo strednej nechapala, ze jak ze to ja mozem davat 😅.
@anonym_ad3260 vsetky ostatne predmety ma priemery zodpovedajuce jednotke, iba matematika jej vychadza na dvojku. Comu nerozumies? To chcela tym povedat, ze naozaj nie je zla ziacka. Pre predstavu.

behulka
20. jan 2026

@anonym_autor ak by išlo o moje dieťa, zajtra volám učiteľke. Bez obáv sa jej ozvi - píš, telefonuj. Škoda, že si to neriešila skôr. Podľa toho čo píšeš komunikácia nefunguje úplne ideálne.

danniiee8
20. jan 2026

Treba si to skonzultovat priamo s učiteľkou. Pretože ak má z 5minútoviek 1tky a zo štvrť a polročneho testu napr 3ky, tak tu priemer žiaľ nehrá žiadnu rolu, nie každá známka má rovnakú hodnotu

biba_18
20. jan 2026

@anonym_ad3260 same jednotky až na matiku znamená iné predmety za 1, matika iný priemer ako 1. akože vážne takéto otázky?

obrazkova
20. jan 2026

@anonym_autor ja tiež zareagujem, kedysi somals z matematiky priemer 1,2 a už sa mi "vyhrážala" že mi dá 2ku..Lebo že sa za najdôležitejšie berú známky z veľkých pisomiek...neviem či sa to aj teraz tak vola- ale že vstupná previerka, 1.stvrtrocna, 2.stvrtrocna...a keď má dieťa z týchto veľkých viac známok dvojok, prikláňa sa aj na vysvedceni

vikusjk
20. jan 2026

@anonym_autor ten priemer je vazeny? Ak ano, tak to by som s nou fakt riesila, ze preco akoze zvazuje jej tak velmi zhorsit znamku.

anonym_444115
20. jan 2026

@anonym_autor nám učiteľky stále hovorili, že známka na vysvedčení nie je iba premierom známok, ale aktivity počas celého polroka. Sama si napísala, že dcéra nie je veľmi aktívna na hodinách, tak asi aj podľa toho sa učiteľka rozhodla, dať ešte písomku.

anonym_7d0b06
20. jan 2026

@anonym_autor ja osobne to tiez povazujem za nefer, v edupage sa urcuje vaha znamok, takže ten priemer by mal byt v poriadku, ak si ucitelka nezabudla nastavit vahu. A preco ju ide skusat, to nepochopim. U mna ma jeden šikovný a snazivy ziak priemer 1.69 a davam mu 1. Niektoryn neviem, o co ide.

aurelia2000
20. jan 2026

@anonym_autor Odkiaľ vieš, že učiteľka uvažuje o 3? Kedy a kde ti to povedala? Má ona v Edupage zapísané vahy známok? Lebo sú staršie kolegyne, ktoré tam zapíšu všetky známky s váhou 1, a len ony vedia, ktorá známka je významnejšia a ktorá menej významná. Potom im nesedí priemer v Edupage so známkou na vysvedčení 🙄 čo teda nie je seriózne, ale ony si to odôvodnia. Vôbec v tom nemusí byť žiadna zákernosť. A písomka budúci týždeň je ok, keď ju stihne opraviť do klasifikacnej porady 🤔 ja už by som dala deťom aj sebe pokoj 💃

himedzi
20. jan 2026
@anonym_ad3260

@anonym_ad3260 ze z iných predmetov ma samé jednotky

mira0611
20. jan 2026

@anonym_autor synovi chybal 1b na fyzike, na jednotlu.
Syn sa ohradil, ze tu mal dobry priklad uvedeny preco nedostal bod.
Ano, to bol dobry priklad, ale nebolo to ani v knihe ani som to nediktovala. Syn, ale on chybal a dostudoval si ucivo z internetu. Odpoved to je jedno je ti to ajtak neuznam.
A potom luda kydaju na ucitelov, ale nie je ucitel ako ucitel.

anonym_673a1b
20. jan 2026

Mali sme tiež na gymnáziu učiteľky ktoré dali písať rozhodujúcu písomku aj keď priemer vychádzal ku lepšej známke. Mali na to aj dosť rozumné zdôvodnenie.

anonym_55360e
20. jan 2026
@biba_18

ale učiteľky sú celkovo nejaké také prihamané, moje dieťa malo zo všetkých písomiek 1, zo všetkých úloh 5 - a dala mu 4 na 1/2 roka - že akože ho chce motivovať aby si aj úlohy robilo… hádajte ako to dopadlo 😂😂

@biba_18 máme tiež obdobnu pani učitelku čo ma pocit že ked vysadže mu tam 5 tak pubertak otoči, ano dosiahla to že to zobral je jedno čo urobim aj tak budem mat 5 ,nejak prežijem ... dieta čo nemalo problem s učenim , proste ho znechutila

Strana
z2