Môžem byť asistentom svojmu dieťaťu v škole?
Syn má autizmus a najväčší problém má so sústredením, zmenami a hlukom v triede. Asistenta v škole mu ale nepridelili a úprimne mám obavu, ako to bez tej pomoci zvládne.
Napadlo mi, či by som s ním nemohla byť v škole ja ako osobný asistent. Len vôbec netuším, či to rodič môže robiť a či sa to dá nejako oficiálne vybaviť.
Riešil niekto niečo podobné? Dá sa vôbec byť asistentom vlastnému dieťaťu?
je to na rozhodnuti skoly, nakolko nebudes v pracovno pravnom vztahu a ak by sa ti nieco stalo kto bude zodpovedny za uraz?? nie je to osobny asistent ale proste ak to skola akceptuje, lebo s dietatom to nedaju je to jedna z moznosti ale osobne ako odbornik ti to neodpocum mozes vyhoriet z 24 hod. starostlivosti o dieta. ver ucitelom ze to zvladnu a ak by to nedavali ozvu sa. tak isto ver a hlavne uc svoje dieta samosattnosti ked pojde na strednu sa ti podakuje ze si ho to naucila a neskor si bude vediet najst snad aj pracu ked bude samostatny. pracujem v skole a mam aj doma deti s pas takze viem o com hovorim
Osobného asistenta väčšinou platí rodina, štát iba niečo prispieva. Ale myslím, že to musí aj niekto odporučiť, nedá sa to len tak….
osobny asistent je normalne zamestnanec skoly.
mas nato vzdelanie? prax? nie nemozes len tak byt v case vyucovania v triede.
lebo to nie je , ze je asistent v skole len pre jedno dieta.
jeden asistent ma na starosti viacere deti. nie len v jednej triede, ale vo viacerych. Napr. ked je matematika, slovencina tak je v jednej triede a potom na slovencinu a matematiku sa presunie aj do druhej triedy.....
skola si dava ziadost a je jej asistent prideleny.
detto, odporucam sa nad tymto byt vlastnemu dietatu asistent ani nezamyslat. radsej sa snaz vybavit niekoho cudzieho, tvoje dieta si k nemu vybuduje vztah, bude ho brat ako niekoho dospeleho cudzieho v skole, ale bude ho viac respektovat, ako teba, ty si jeho mama, k tebe si dovoli ovela viacej ako k cudziemu cloveku, nerobi to dobro v skole...... proste potrebuje sa naucit pravidlam v skole

@anonym_autor áno dá sa to ale neodporúčam ti to. Skus dieťaťu trochu veriť a daj mu trochu času v školke bez teba. Ak to nepôjde, potom to rieš ale popredu by som nerobila paniku.