Negatíva učiteľského povolania - ako sa brániť?
Učitelia sú čoraz viac šikanovaní a urážaní rodičmi svojich žiakov. Dostávajú rôzne správy cez EduPage, príkazy, čo a ako majú robiť. Rodič je pán.
Ako sa brániť? Prosím o odpovede len učiteľky, nie koníkovské stálice, ktoré všade boli, všetko vedia. Len učiteľky.
@michaela329 nehádž všetkých rodičov do jedného vreca... to isté máš aj učiteľov ...normálny a premotivovaný učiteľ
čiže všetko je o ľuďoch.....
@irusa ja píšem reálne skúsenosti z praxe.
@irusa ja píšem reálne skúsenosti z praxe.
@michaela329 a ty si myslíš , že vo všetkých povolaniach je to ideálne ??? Trpia len učitelia ???? Chudáci....
@anonym_autor a kto povedal, že nie som učiteľka ??? Som ale nevykonávam to...Píšem aj z pohľadu rodiča. Čiže chápem aj tu druhú stranu a nefňukám.
@irusa Ty sama pises v prvom prispevku, ze nie si ucitelka. A zrazu uz pises, ze si.
@michaela329 a ty si myslíš , že vo všetkých povolaniach je to ideálne ??? Trpia len učitelia ???? Chudáci....
@irusa Prosím ešte raz veľmi slušne, nezahlcuj diskusiu príspevkami, ktoré s témou nesúvisia. Veľmi prosím. A o tomto píšem v úvode. Dupe, dupe, šikanuje, klame, atď.
@irusa téma je učiteľstvo, ak cítiš potreby sa vyjadriť k iným povolaniam - založ tému o nich. Ak Ťa obťažuje EduPage. Odinštaluj appku, informuj triednu, že Tvoje dieťa bude zadania písať do slovníka. Problém vyriešený. Nemáš za čo.
@anonym_dd3688 nám zatepľovanie robila partia s jedným učiteľom geografie a Inf a jedným Tsv .
@michaela329 odrobia si a majú svätý pokoj
Úprimne mi je učiteľov ľúto, dnešná mládež je iná, viac si dovoľuje, no je na nás rodičoch ako svoje deti vychováme. Moja dcérka má rešpekt voči starším a celkovo voči ľuďom, vediem ju k tomu. No žiaľ stretávam aj ja drzé deti a som z toho niekedy v šoku. No je to vizitka rodičov. Skláňam sa pred učiteľmi, ja by som nemala trpezlivosť na túto prácu
@anonym_autor vyhorela som, odišla som a už by som sa dobrovoľne nikdy nevrátila. Robím úplne inú prácu, kde je potrebné mať VS a niekedy je to nervy, ale keď sa rozhodnem, že toto dnes riešiť nebudem, tak to všetci rešpektujú.
Keď ti práca nevyhovuje chod robiť niečo iné..je to tak jednoduché
Keď ti práca nevyhovuje chod robiť niečo iné..je to tak jednoduché
@anonym_c90eac Si učiteľka?
@anonym_autor Ucim na VS, je to trochu ine, ale uz sa ten marazmus dostava aj tam. Skus si stanovit cas, po ktorom uz na skolske e-maily nebudes odpovedat. Ohladom znamok s rodicmi nediskutuj viac ako treba. Pisomka bola takato, bodovanie taketo, vase dieta to napisalo takto. Znamka je takato.
A samozrejme, ak mas napr. jazyky, alebo matematiku, informatiku, tak sa vies zamestnat aj inde. Bohuzial, dnes su socialne siete zahltene "odbornikmi" na vyuku a ti akurat stvu rodicov proti ucitelom. Vysledok je ten, ze nam mladez hlupne. Samozrejme, nie komplet vsetci, ale v znacnej miere isto.
@anonym_c90eac Si učiteľka?
@anonym_autor áno učím
Mam viacero znamych, ktori prave pre sikanu rodicmi, ziakmi, zo skolstva odisli. Vsetko to boli skuseni a dlhorocni ucitelia, ale nechceli po sebe nechat skakat. Jedna sa po 10 rokoch do skoly vratila, vydrzala tam rok. Ze este horsie, ako ked odchadzala a to ucila na strednej skole, predtym na roznych zakladnych skolach.
@anonym_dd3688 nám zatepľovanie robila partia s jedným učiteľom geografie a Inf a jedným Tsv .
@michaela329 nám v práci na stavbe cez letné prázdniny robil stredoškolský učiteľ fyziky
@anonym_autor je ti o ludoch, mam kamaratku ucitelku, uci rovnaky predmet ako ucitelka, ktora uci jej syna, ale na inej zš, a ma s nou problem, takze...
@anonym_autor momentálne mám skvelých rodičov, cez Edupage komunikujú slušne. Opisujem max.2x, potom riešim zoči voči. Osobné stretnutia sú vždy za prítomnosti ďalšej vyučujúcej. Skúste mentoring alebo motivačné videá z Edulabu.
@irusa Prosím ešte raz veľmi slušne, nezahlcuj diskusiu príspevkami, ktoré s témou nesúvisia. Veľmi prosím. A o tomto píšem v úvode. Dupe, dupe, šikanuje, klame, atď.
@anonym_autor Lenze irusa pise presne o takych uciteloch ako si ty.
JA som ucitelka a JA som povedala! ze do diskusie sa smu zapojit iba ucitelia.
Vies o tom, ze si na diskusom fore a zapojit sa moze kazdy? Tu nie si v triede.
@beata_k Ďakujem za prínosný komentár do diskusie. Presne o takýchto rodičoch je diskusia. Ako si mi pomohla? Nijako. Ja hľadám rovnako zmýšľajúce osoby, ktoré majú skúsenosti. Ty máš čo?
@beata_k Ďakujem za prínosný komentár do diskusie. Presne o takýchto rodičoch je diskusia. Ako si mi pomohla? Nijako. Ja hľadám rovnako zmýšľajúce osoby, ktoré majú skúsenosti. Ty máš čo?
@anonym_autor A opat len dupes, dupes a dupes...Malo ti to pomoct v tvojom uvedomeni si, ze nemozes na diskusom fore branit ludom aby sa zapojili. Pani, ucitelka.
@anonym_autor Lenze irusa pise presne o takych uciteloch ako si ty.
JA som ucitelka a JA som povedala! ze do diskusie sa smu zapojit iba ucitelia.
Vies o tom, ze si na diskusom fore a zapojit sa moze kazdy? Tu nie si v triede.
@beata_k nie nadarmo sa hovorí že učiteľka je diagnóza. A to si vážim učiteľov, ale normálnych, kde nie len oni sú pupok sveta. A ano, viem, tiež neprínosný a odveci komentár (ale diskusie sú o tom)
@irusa Ja som v úvodnom príspevku napísala, o čo pôjde v tejto diskusii 🤦 Nerozumiem, načo sa zapájaš. Príspevok mimo témy.
@anonym_autor príspevok nie je mimo témy.
Podstata príspevku je o tom, že problémom sú ľudia - jednotlivci.. a taký sú všade, v tomto prípade na oboch stranách - aj na strane učiteľov, aj na strane rodičov.
Podľa mňa problémom je primárne systém, v ňom sa ťažko pohybuje...
@anonym_autor Úplne Ťa chápem. Vedenie škôl má tendenciu zjednodušovať problémy, kryjú si svoje teplé miestečká (riaditeľky, riaditelia), nebodaj, aby neboli sťažnosti od rodičov, nebodaj,aby neprišla sťažnosť na mesto a netriasla sa im stolička pod zadkom! My učitelia,my sme nič. Ani u nás nie je podpora od vedenia,skôr potopenie.
Za mna je problem system. Rovnako mam kolegov, ktori baziruju na prkotinach a mat dieta v tej triede, tak sa stazujem. A su rodicia, ktori su schopni nakricat na ucitela a vedenie preto, lebo ich dieta sikanuje ine dieta, alebo inemu dietatu fyzicky ublizilo. A vinni sme vsetci okolo, len nie to dueta a rodic. Keby to nezazijem, tak tomu neverim, ze su rodicia v takychto situacia toho schopni. Za mna je jednym z faktorov slabe vedenie. To ma dat jasnu stopku rodicom, ked prekrocia hranicu. A rovnako ma dat jasnu stopku ucitelom, ked tie hranice prekrocia. Byt ucitelom je narocne. Ak by som vedela robit nieco ine, resp. viem, ale je to platene este menej, tak by som zi skolstva odisla. Radsej pojdem blokovat tovar, robila som to celu vysku. Toto robit xy rokov je na diagnozu. A bude horsie. Inkluzia bez navysenia financii a personalu prinasa mnohe problemy. Som za nu. Ale musi sa robit systemovo a nie tak, ako sa robi teraz. Teraz len platame to, co hori. Ale nepomahame nikomu. Ani detom, ani ucitelom.
@anonym_autor Vyštudovala som ťažkú 2-kombináciu. Ani žiadne výchovy. So školstvom to ide dole vodou. Žiaci nám už začali vulgárne nadávať. Pravidelne sedím u riaditeľky a riešim. Pravdy sa nedovolám. Čo mi vie poradiť, až uľavím z nárokov a z prísnosti. Ďakujem pekne!
Za mna je problem system. Rovnako mam kolegov, ktori baziruju na prkotinach a mat dieta v tej triede, tak sa stazujem. A su rodicia, ktori su schopni nakricat na ucitela a vedenie preto, lebo ich dieta sikanuje ine dieta, alebo inemu dietatu fyzicky ublizilo. A vinni sme vsetci okolo, len nie to dueta a rodic. Keby to nezazijem, tak tomu neverim, ze su rodicia v takychto situacia toho schopni. Za mna je jednym z faktorov slabe vedenie. To ma dat jasnu stopku rodicom, ked prekrocia hranicu. A rovnako ma dat jasnu stopku ucitelom, ked tie hranice prekrocia. Byt ucitelom je narocne. Ak by som vedela robit nieco ine, resp. viem, ale je to platene este menej, tak by som zi skolstva odisla. Radsej pojdem blokovat tovar, robila som to celu vysku. Toto robit xy rokov je na diagnozu. A bude horsie. Inkluzia bez navysenia financii a personalu prinasa mnohe problemy. Som za nu. Ale musi sa robit systemovo a nie tak, ako sa robi teraz. Teraz len platame to, co hori. Ale nepomahame nikomu. Ani detom, ani ucitelom.
@anonym_b28b38
@anonym_ba7316 Ďakujem za skúsenosti.
manžel je učiteľ ... on také situácie rieši minimálne, má veľmi férové a jasné hodnotenie, robí vysoko nad svoj pracovný čas a prípadne hroziace problémy komunikuje včas so žiakmi aj rodičmi ... ale už niekoľko raz riešil také spory, má všetko zdigitalizované (písomky, zadania), trpezlivo vysvetlí ... ale vravel mi, že u niektorých kolegov je to ozaj boj, bežne príde dokonca žaloba, alebo nakluše rodič s právnikom ... je to veľmi náročná doba ... a ako ja zvyknem hovoriť "žiaci a rodičia už dokonale poznajú svoje práva. Len občas zabúdajú, že ruka v ruke s právami prichádzajú aj záväzky a povinnosti." Ale nakoľko s manželom jeho prácu riešim aktívne (aj včítané administratívy, organizácie podujatí, prípravy aktivít a podobne) ... viem úprimne povedať, že učitelia sú rôzni ... a niektorí ozaj podporujú negatívne hodnotenie tejto profesie. Ale je množstvo tých , ktorí robia svoju prácu so srdcom, nasadením a vysoko nad povinnosti a očakávania, práve tých by malo v ich práci podporiť (a vlastne chrániť) vedenie ... ja snímam klobúk pred všetkými, ktorí do toho dávajú dušu a nevzdávajú to ... spoločnosť je veľmi polarizovaná a povolanie učiteľa veľmi zaznávané. Ale je to ťažký chlebík, ale vďaka tým, ktorí neodchádzajú. Vážim si vás všetkých
@anonym_autor tvoj problém je presne ten, že sa chceš "brániť". Učitelia si množstvo problémov spôsobujú svojim celkovým prístupom. Akonáhle počujú iný názor, idú do opozície a bránia sa. Miesto spolupráce, idú bojovať. Akosi zabúdajú, že oni sú v tom celom jediní, ktorí sú tam dobrovoľne. Všetci ostatní účastníci sú tam nútení byť a často nemajú na výber. Takže len taká maličkosť, ako zmena postoja, môže vyriešiť x "problémov".
Moja mama je učiteľka a otravných rodičov rieši úplne jednoducho. Keď sa chcú stretnúť môžu si dohodnúť termín a ukáže písomky dieťaťa, na správy odpovedá kedy sa chce jej a úplne stručne.
@anonym_autor Doplním. Po 2 rokoch v školstve (výsluchy na Polícii, anonymy, vyrážanie, ohováranie, ničenie majetku) ma zachránila plánovaná MD a chvalabohu zmena vedenia- rodinkárstvo, tutlanie problémov …. Zmizlo.

Manžel je učiteľ na ZŠ už pár rokov a uvažuje, že pôjde radšej robiť na stavbu….paradoxne má problémy skôr s kolegyňami, ktorým vadí jeho štýl učenia….kým “súdružky” zamrznuté v dobách minulých len nadiktujú poznámky počas hrobového ticha v triede, on sa snaží, aby sa decká aktívne zapájali, rozmýšľali, boli na hodinách kreatívne…..hádžu mu kvôli tomu polená pod nohy, lebo decká ho majú radi a súdružkám sa nechce meniť systém fungovania