Negatíva učiteľského povolania - ako sa brániť?
Učitelia sú čoraz viac šikanovaní a urážaní rodičmi svojich žiakov. Dostávajú rôzne správy cez EduPage, príkazy, čo a ako majú robiť. Rodič je pán.
Ako sa brániť? Prosím o odpovede len učiteľky, nie koníkovské stálice, ktoré všade boli, všetko vedia. Len učiteľky.
@anonym_autor Ja osobne som sa takto zle v školstve necítila,ako tento rok. Učím 15-ty rok. Nie som žiadna bábovka, ale psychika akosi v zadku. Nepodpora u vedenia, stale sa ustupuje ziakom, len aby neboli sťažnosti alebo podnet pre inšpekciu. Ja mam pocit, ze system z nas urobil blbcov. Aj ja mam krizu, co a ako. Ci naozaj mam dat na stol vypoved?
Rozmyslam, keby som Rokefelerova dcera, nevaham!
@anonym_autor Musíš sa naučiť správne reagovať alebo vôbec nereagovať na urážlivé správy rodičov. Nejaká kolegyňa by ťa to nevedela naučiť? V zborovni sa nerozpravate o svojích problémoch? My áno, a veľmi sa podporujeme. Chodia za tebou rodičia aj osobne? Prečo? Ak sa niečo opýtajú cez EduPage, tak kratučké odpovede. Ak je otázka drzá a útočná, tak žiadna odpoveď.
Špecifikuj typ školy, lebo u nás na SŠ mi rodičia nevypisuju ani nechodia. Možno 5 správ ročne alebo 2 stretnutia ročne, ale slušne. Takým rada vyjdem v ústrety. Zažila som za celý život mozno 3 vyhrážajúcich sa, nikdy z toho nič nebolo - ponuknem komisionalnu skúšku.
Študenti píšu podľa potreby, ja im z mobilu odpíšem aj večer v posteli, pre mňa je hlavné, aby sa nikto netrápil.
Moje telefónne číslo nemá takmer žiadny žiak ani rodič. Ty si ho dala k dispozícii?
@anonym_autor Takže ti robia problémy hlavne rodičia detí s diagnózami? V takom prípade odporúčam držať sa odporúčaní od CPPPaP. A vydokladovať to rodičom - napr. ukázať test pre intaktných žiakov a upravený test pre deti s ŠVVP. Iné ti poradiť neviem, aj ja mám v škole deti s diagnózami, ale rodičia (zatiaľ) nerýpu. Mrzí ma tvoja skúsenosť. 🙁
@anonym_autor napisem ti jedine, cely Edupage by som zrusil a hotovo, ja som presiel skolami uplne bez neho na zositoch(aj som si okraje porobil) a som tu, dokazem citat s pochopenim, zit svoj vlastny zivot a jednoducho by som nezniesol aby moje dieta muselo mat a nasledne nielen jeho ale i mna ako rodica dennodenne otravovala nejaka pri-hlupa aplikacia len preto ze stat nedokazal uplne zakazat mobily na zakladnych skolach I a II stupna, ze nedokazal dodat vsetky potrebne knihy na vyucbu a preto si ich musia ucitelia a ziaci kopirovat a ze nedokazal nalozit poriadne s tymi co jednak ziakov cielene sikanuju, tak dovolil umiestnovanie jasne hendikepovanych deti do tried s normalnymi ziakmi kde ucivo len spomaluju, vyucbu narusaju a male deti same nechapu co sa to deje, jednoducho deti ktorym to mysli pomalsie alebo ze vôbec patria do specialnych skol a tam ma s nimi sediet osobny asistent a psychiater, za tymto nazorom si plne stojim, samozrejme slovenske skolstvo ako take narusa este jeden podstatny fakt a to ze sa neustale vykonavaju jeho reformy, ktore ho v skutocnosti iba cielene deformuju, pytam sa co je to dnes za vyucbu ked ma matka postihnute dieta a dalsie deti zdrave pricom jej zakon statu umoznuje ucit vsetky tie deti doma, to ake budu mat socialne zazemie / vyvinute styky? Ziadne, minimalne, budu sa spolocnosti iba bat, zdrave deti musia chodit do skoly a aj tie ktorym to situacia dovoli, niet nad ludsky kontakt!
Ucim anj a na zac.sk.r. ma mamicka novej ziacky poucovala, ako mam ucit, lebo ona par rokov zila v UK. Potom sa skludnila. Milujem svoju pracu, tie ciste duse, ale s rodicmi je tazka rec.. do vsetkeho vrtaju..
Do edupage zapisujem vsetko, aby sa potom nik nemohol vyhovarat, ze nevedel o DU, bol chory-nemal nove slovicka,.. takto mam dokaz cierne na bielom a prinasa to ovocie-decka makaju, plnia ulohy, su kontrolovane rodicmi.. 🙂
@anonym_autor vieš, ja len nerozumiem, či ostatní ľudia sa nevedia brániť, nemajú dostatočne nastavené hranice, komunikačné schopnosti, nevedia efektívne riešiť konflikty, budovať si rešpekt, nestretávajú sa s osobnými útokmi, pasívnou agresiou..?
Ale inak ma to mrzí. Rodičia, ktorí si nevážia učiteľov alebo prácu kohokoľvek iného, nevedia normálne riešiť svoju nespokojnosť a komunikovať ako dospelí, sú určite záťažou pre okolie a nevhodným príkladom pre svoje deti.
@anonym_autor tvoj problém je presne ten, že sa chceš "brániť". Učitelia si množstvo problémov spôsobujú svojim celkovým prístupom. Akonáhle počujú iný názor, idú do opozície a bránia sa. Miesto spolupráce, idú bojovať. Akosi zabúdajú, že oni sú v tom celom jediní, ktorí sú tam dobrovoľne. Všetci ostatní účastníci sú tam nútení byť a často nemajú na výber. Takže len taká maličkosť, ako zmena postoja, môže vyriešiť x "problémov".
@akvi to by chcelo ale zmenu systému
@anonym_autor za mňa je prax v školstve veľký tréning asertivity. Učím v materskej škole a moja kolegyňa je na tom podstatne horšie s určovaním si hraníc a je na už na pohľad "krehkejšia". S väčšinou rodičov si tyká, z čoho ale vyplývajú neustále požiadavky všetkého druhu a je nimi priam zahltená. Mne sa toto nestane, pričom si nie som vedomá, že by ma vnímali negatívne, len som si vybudovala istý rešpekt a tým aj rešpektovanie pravidiel MŠ. Je to hlúpe, ale platí "silnejší vyhráva", hoci to myslím psychicky alebo vystupovaním.
Zároveň sa snažím, aby rodičia chápali, že každé dieťa vnímam ako jednotlivca a v maximálnej miere sa prispôsobím, ale materská škola učí deti niečo iné, ako rodinná výchova.
P.s. odchod ale zvažujem už aj ja. Pre za mňa nereálnu predstavu ohľadom inklúzie a všetkého, čo z toho vyplýva. Tento školský rok je pre mňa oddychovejšia aj predstava kopania v bani.
@anonym_autor Takže ti robia problémy hlavne rodičia detí s diagnózami? V takom prípade odporúčam držať sa odporúčaní od CPPPaP. A vydokladovať to rodičom - napr. ukázať test pre intaktných žiakov a upravený test pre deti s ŠVVP. Iné ti poradiť neviem, aj ja mám v škole deti s diagnózami, ale rodičia (zatiaľ) nerýpu. Mrzí ma tvoja skúsenosť. 🙁
@d_ivana To je predsa úplná samozrejmosť, čo píšeš.
@irusa vieš čo, hoci Tvoj príspevok absolútne nepatrí fo témy, odpoviem Ti zo svojej skúsenosti. Vieš prečo všetko vešajú učiteľky na EduPage? Lebo možno Teba to obťažuje, no ak by to tam nenapísala, tak sa ozve iných XY rodičov, čo začne učiteľku terorizovať, prečo to nezavesila na EduPage, lebo ich dieťa si to samozrejme nepoznacilo chudatko a nevedelo, čo má robiť. Vieš prečo posiela fotky, lebo sa nájde xy detí, čo vytlačené PL stratia a zase to bude chyba tej učiteľky. A vieš prečo ešte o ôsmej pracuje a posiela veci až vtedy? Lebo v práci pravdepodobne nemá notebook, dobrý internet a po príchode domov má na to čas až vtedy
@michaela329 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
@anonym_autor za mňa je prax v školstve veľký tréning asertivity. Učím v materskej škole a moja kolegyňa je na tom podstatne horšie s určovaním si hraníc a je na už na pohľad "krehkejšia". S väčšinou rodičov si tyká, z čoho ale vyplývajú neustále požiadavky všetkého druhu a je nimi priam zahltená. Mne sa toto nestane, pričom si nie som vedomá, že by ma vnímali negatívne, len som si vybudovala istý rešpekt a tým aj rešpektovanie pravidiel MŠ. Je to hlúpe, ale platí "silnejší vyhráva", hoci to myslím psychicky alebo vystupovaním.
Zároveň sa snažím, aby rodičia chápali, že každé dieťa vnímam ako jednotlivca a v maximálnej miere sa prispôsobím, ale materská škola učí deti niečo iné, ako rodinná výchova.
P.s. odchod ale zvažujem už aj ja. Pre za mňa nereálnu predstavu ohľadom inklúzie a všetkého, čo z toho vyplýva. Tento školský rok je pre mňa oddychovejšia aj predstava kopania v bani.
Najťažší školský rok- presne tak.
Ja mám pocit, že je úplne jedno, čo učíme, hlavne aby boli fotky na FB🤢🤢..akcia strieda akciu....
Rodičom som hneď vysvetlila, že preferujem komunikáciu cez EP, žiadne telefonáty "ako sa cítila ich Amélia počas previerky z FYZ"🫡
...mám podobný prístup ako opísala
@nominativ ...som prísna a držím si hranice, keď mi napr.nejaká mama vyvolávala v piatok o 21.00 (stalo sa to raz)- tak som nezdvihla telefón- ľahké.
A súhlasím s postrehmi- robit si alibi- odkladať písomky, napísat tézy čo bude na teste atď.
Ja dávam stupnice *občas* pri dôležitom učive 1 bod dole- dvojka, 2 body dole- trojka🤌....už čakám na NAKU💣....ale keď mám potom T9 so 100% ťákmi - žiadne kľúče od BMW- haaaaaha....
@anonym_autor ešte som sa s niečím takým nestretla. Ale viem si obhájiť moje konanie. A s rodičmi by som komunikovala len cez konzultačné hodiny, žiadne pismenkovanie na Edupage by nehrozilo.
@beata_k Ďakujem za prínosný komentár do diskusie. Presne o takýchto rodičoch je diskusia. Ako si mi pomohla? Nijako. Ja hľadám rovnako zmýšľajúce osoby, ktoré majú skúsenosti. Ty máš čo?
@anonym_autor to je v poriadku, že si niečo neprajes, niečo očakávaš. Skutočnosť je, že veľa veci nemôžeš mať pod kontrolou (podobne ako správanie deti a rodičov). Ovplyvniť môžeš len svoje reakcie na ne.
@irusa vieš čo, hoci Tvoj príspevok absolútne nepatrí fo témy, odpoviem Ti zo svojej skúsenosti. Vieš prečo všetko vešajú učiteľky na EduPage? Lebo možno Teba to obťažuje, no ak by to tam nenapísala, tak sa ozve iných XY rodičov, čo začne učiteľku terorizovať, prečo to nezavesila na EduPage, lebo ich dieťa si to samozrejme nepoznacilo chudatko a nevedelo, čo má robiť. Vieš prečo posiela fotky, lebo sa nájde xy detí, čo vytlačené PL stratia a zase to bude chyba tej učiteľky. A vieš prečo ešte o ôsmej pracuje a posiela veci až vtedy? Lebo v práci pravdepodobne nemá notebook, dobrý internet a po príchode domov má na to čas až vtedy
@michaela329 vieš, lenže to je rozhodnutie tej učiteľky, ak vyhovie tomu dieťatku chúďatku, či ustúpi rodičom, aby na ňu nezvalili vinu. Nepíšem, že to nemá robiť, pokiaľ chce. Ale nemá za to obviňovať ostatných, ak to robí napriek tomu, že nechce.
síce nie som učiteľka, no mňa skôr zabíja učiteľka. Nechápem na čo je dobrý ten edupage ( viem povinnosť v dnešnej dobe ) a napríklad v našom prípade povinná skupina na FB. Vkuse to pípa už to mám odstavené všetko, čo sa dá. Človek je v práci a vkuse nejaký odkaz. V minulosti stačila papierová žiacka knižka a poznačiť si úlohy v zošite... a teraz neustále nejaké zadania... a čo ma neskutočne vytáča tie úlohy prefotené a vložené na edupage, kde je problém to vôbec prečítať, či vytlačiť a zvlášť, ak učiteľ zadá úlohu o 20.00 večer aj to sa nám stáva. Nechápem na čo deti nosia 10 kg tašky do školy s knihami, keď si majú všetko nájsť na nete a vysvetlenie učiva na you tobe... a poznámky typu zabudol si pero, ceruzku... nabudúce poznámka špáral sa počas vyučovanie v nose.... čiže nemyslím, že bude chyba len v rodičoch - a nie nie som typ, čo rieši známky s učiteľom, alebo sa sťažuje
@irusa poznámky typu zabudol si pero, ceruzku. Nie je problém, že zabudol, to je úplne normálne a stane sa. Problém je, že si nebol schopný požičiať čiže sa na to totálne vykašľal, nie je pripravený na hodinu a učiteľ nemôže v hodine pokračovať pokým nevyrieši tento žiakov problém
@irusa poznámky typu zabudol si pero, ceruzku. Nie je problém, že zabudol, to je úplne normálne a stane sa. Problém je, že si nebol schopný požičiať čiže sa na to totálne vykašľal, nie je pripravený na hodinu a učiteľ nemôže v hodine pokračovať pokým nevyrieši tento žiakov problém
@anonym_2ce504 Tu sa zastanem žiakov. Povedať, "Maťko, požičaj si pero od suseda," nezaberie ani pol minúty zo 45-minútovej hodiny. Ja za zabudnuté pomôcky poznámku nedávam, a už vôbec nie, keď vidím, že na hodiny kašle. Lajdákov poznámka nijako nerozhodí.
@anonym_2ce504 Tu sa zastanem žiakov. Povedať, "Maťko, požičaj si pero od suseda," nezaberie ani pol minúty zo 45-minútovej hodiny. Ja za zabudnuté pomôcky poznámku nedávam, a už vôbec nie, keď vidím, že na hodiny kašle. Lajdákov poznámka nijako nerozhodí.
@d_ivana tiež za zabudnuté pomôcky nedávam poznámky no rozumiem, prečo niektorí učitelia áno v takých prípadoch, ako som písala. Tak, ako mne to nezaberie pol minúty počas hodiny, tak to jemu nezaberie pol minúty počas prestávky. A hlavne nevidím dôvod, prečo by si to žiak nemal vyriešiť sám.
@d_ivana a napíšem príklad, kedy som poznámky za pomôcky dala, aj keď mi bolo z toho snáď trápnejšie ako študentom (učím na SŠ). Učím matematiku, robili sme konštrukcie. Ak si študenti nepozháňali pomôcky z vedľajších tried, buď bolo úplne nemožné, aby na hodine pracovali alebo si požičiavali v lavici, čo zas veľmi zdržovalo hodinu aj ich spolužiaka. Skontrolovala som pomôcky na jednej hodine, na druhej a odvtedy pekne fičali sami a každý bol na začiatku hodiny pripravený pracovať. Myslím si, že škola je stále VÝCHOVNO- vzdelávacia inštitúcia a aj taká výchova k samostatnosti a zodpovednosti k tomu patrí
Odisla som. S DPS som zacala na strednej odbornej skole robit ucitelku ekonomie, po rokoch v sukromnej sfere sa mi to zdal ako super oddychovy napad. Neustale ospravedlnenky od rodicov, ze dieta malo “psychicky problem” sa pripravit, ma problem vstat a prist nacas na vyucovanie, drogy, zuvaci tabak, alkohol v triede, energetaky na desiatu. Po tom ako som nieco tretikrat zopakovala, sa zo zadnej lavice ozvalo “a to naco mame urobit” a z prednej vyletelo “lebo to henta pica povedala”. Tak som dotycnu navrhla na znizenu dvojku zo spravania, prisli rodicia, narobili bordel a riaditelka ma navrh donutila stiahnut a povedala, ze nemam byt precitlivena. Zas som v sukromnej sfere a skolstvo nikdy viac…
@d_ivana a napíšem príklad, kedy som poznámky za pomôcky dala, aj keď mi bolo z toho snáď trápnejšie ako študentom (učím na SŠ). Učím matematiku, robili sme konštrukcie. Ak si študenti nepozháňali pomôcky z vedľajších tried, buď bolo úplne nemožné, aby na hodine pracovali alebo si požičiavali v lavici, čo zas veľmi zdržovalo hodinu aj ich spolužiaka. Skontrolovala som pomôcky na jednej hodine, na druhej a odvtedy pekne fičali sami a každý bol na začiatku hodiny pripravený pracovať. Myslím si, že škola je stále VÝCHOVNO- vzdelávacia inštitúcia a aj taká výchova k samostatnosti a zodpovednosti k tomu patrí
@anonym_2ce504 Áno, pomôcky na matematiku sú iný prípad, tie spolužiaci nemajú navyše. Pero alebo papier sa pozháňa ľahšie.
@anonym_autor aby som odpovedala aj na tvoju otázku. Už tu bolo viac krát spomínané. Stojím si za všetkým, čo robím. Ak urobím chybu, priznám ju aj pred študentami. Nehovorím, že mi nie je nepríjemné, keď ma nejaký študent či rodič konfrontuje, no zatiaľ sme si veci vždy vysvetlili. Možno to mám ako matikárka o niečo jednoduchšie, pretože je celkom jednoduché kedykoľvek zistiť, nakoľko má študent učivo pochopené. Ak by mi niekto vynadal bez ochoty komunikácie, pomyslela by som si o ňom svoje a neriešila ďalej
Nie som učiteľka ale na sa terajšia učiteľka to má jasne definované.
Edupage má zapnuté len počas pracovnej doby čo podľa nej je 7:30-15:30. Inokedy nereaguje.
Má proste odstup. Nezalozila žiadnu skupinu a keď niečo treba je tu edupage cez určené hodiny.
Podľa mňa toto je cesta.
Rodičia však aspoň čo hovorila to dodržiavajú a píšu len občas. Ak niečo má čo chce riešiť s rodičom zavolá ho na konzultačnú hodinu. A tam nikdy nie je sama.
A teda ja ju chválim. Predtým sme mali úplný opak až 2 skupiny v rámci jednej triedy.
Máme v rodine pani učiteľku, na strednej škole, zástupkyňa riaditeľa. Nie je vyhorená, nemá konflikty s deťmi ani rodičmi, nikto sa na ňu nikdy nesťažoval, chodia za ňou deti, čo sú už dospelé a ďakujú jej aká bol vždy na nich úžasná. Našla sa v tom, miluje tú prácu a je to jej náplň života (doslova). Nikdy sa nemusela brániť, hádať, zvažovať odchod. Je to o ľuďoch. Ty budeš presne TÁ “pančelka” pápežskejšia ako pápež. Treba začať od seba, väčšinou je problém v tej diagnóze “pani učiteľka”. Hnevať sa môžete všetky koľko chcete…
@anonym_040301 ani na mňa sa nikdy nikto nestazoval
Deti, teda už dospelí ľudia, ktorých som učila , pre tých som do teraz pani učiteľka. Odchovala som veľa generácií, za ten čas , dokopy cca20 rokov ich bolo veľa
A všetci hovorili, že som sa pre túto prácu narodila. Ale, veľké ale, zabudli, že je tu negatívum menom rodičia a nastavenie spoločnosti.
Odisla som. S DPS som zacala na strednej odbornej skole robit ucitelku ekonomie, po rokoch v sukromnej sfere sa mi to zdal ako super oddychovy napad. Neustale ospravedlnenky od rodicov, ze dieta malo “psychicky problem” sa pripravit, ma problem vstat a prist nacas na vyucovanie, drogy, zuvaci tabak, alkohol v triede, energetaky na desiatu. Po tom ako som nieco tretikrat zopakovala, sa zo zadnej lavice ozvalo “a to naco mame urobit” a z prednej vyletelo “lebo to henta pica povedala”. Tak som dotycnu navrhla na znizenu dvojku zo spravania, prisli rodicia, narobili bordel a riaditelka ma navrh donutila stiahnut a povedala, ze nemam byt precitlivena. Zas som v sukromnej sfere a skolstvo nikdy viac…
@anonym_4bc88e zazitok do TV, na vsetky plagaty po krajine- aby sme sa tu zobudili!!!
Ja mám podobnú skúsenosť, jedneho ziaka som zrusila, povedal mi jednu vetu- sice bez vylgarizmu- ale taky bordel som narobila, ze dostal tu 2jku, pri stretnuti bola matka, snazili sa to zamiest, ale som take argumenty hadzala že ustupila.Vsetci s nim mali problrm, ale cusali.....
Bol tam pritomny aj ten ziak, dnes vsak neviem neviem, 2 zo spravania sa takmer nedavajú.....tutle sa, vsak raz to vybuchne....
Inak mna desi to ze 80% zboru je makkych.....😡😡😡
Už sa citim ako v Bronxe😤
Prosto AMÉÉÉRIKA, kto bude chciet lepsie vzdelanie - sukromne skoly....
PS- stretla som toho chalana po rokoch za tmy u nas v meste a teda prebehla mi myslienka, ze hmmm.....pekne presiel a este sa aj pozdravil....nedajme sa!!!
@anonym_2ce504 nekecaj. Požičal si od spolužiaka, no učiteľka to videla.
@anonym_2ce504 nekecaj. Požičal si od spolužiaka, no učiteľka to videla.
@irusa 😄 nepoznám ťa, ani neučím tvojho syna. Napísala si všeobecne, tak som napísala aj ja. Nekecám 😁

@beata_k chcela vyslovene nazor pedagogov, ako to citia oni a co robili, vyslovene to v uvodnom texte spomenula.
@zuzana76 Mohla dostat viac pomoci, aj od inych profesii. Ale ak vyslovene, tak vyslovene. 🤷