Negatíva učiteľského povolania - ako sa brániť?
Učitelia sú čoraz viac šikanovaní a urážaní rodičmi svojich žiakov. Dostávajú rôzne správy cez EduPage, príkazy, čo a ako majú robiť. Rodič je pán.
Ako sa brániť? Prosím o odpovede len učiteľky, nie koníkovské stálice, ktoré všade boli, všetko vedia. Len učiteľky.
Aký postoj ma k tomu vedenie školy? Akúkoľvek debatu na túto tému, netreba riešiť cez edupage. Hneď je potrebné rodiča stopnúť, pozvať ho na osobnú konzultáciu, tam si ideálne pozvať niekoho z vedenia, prípadne metodika/supervizora/ špeciálneho pedagóga a pod.
@anonym_4bc88e tu je vidno, aký dôležitý je prístup vedenia. U nás by za to dvojka bola. Bez debaty.
@letfenixa u nas sa tiez vsetko tutle a nic sa neriesi. Studenti su velmi drzi, dovoluju si viac a viac. Ucim na gymku. Vedenie nechce konflikty s rodicmi, tak ucitelia musia ohybat chrbat…
Ja som učiteľka v MŠ a s rodičmi, ktorí vedia všetko najlepšie, sa potýkame tiež. Odporúčam školenie asertívneho správania a tiež špeciálne školenie na komunikáciu s rodičmi. Podľa môjho názoru veľmi nápomocné. Ak by nezabralo, je možnosť sa spojiť s príslušným centrom CPP a riešiť to tam, ako psychologickú pomoc pre seba. Treba si vedieť nastaviť hranice a zároveň dať rodičovi porozumenie. Niekedy tak jednajú zo strachu, z nevedomosti, z domýšľavosti a pod. Keď na to učiteľka príde, má polovicu vyhraté, lebo vtedy sa už dá pracovať s rodičom. Ale naozaj to treba riešiť, úplne rozumiem... Je to čoraz horšie v školstve. Nevzdávať sa a skúsiť to. Ak ani to nezaberie, tak obmedziť komunikáciu s rodičom na minimum a začať pracovať na tom, až keď nadobudne učiteľ naň kapacitu. Veľa síl a odhodlania a ďakujem, že stále učíte a máte ešte snahu niečo riešiť ❤️
Vlastne vďaka všetkým normálnym učiteľom, ktorí to ešte nevzdali, naozaj Vám touto cestou ďakujem❤️
@anonym_autor poradim vam jedno, chodte robit niekde za pas, asi nie ste vhodna na ucitelske povolanie. Preco rodic by nemohol prediskutovat nieco, ak ma pochybnost, samozrejme slusne. Ano za komunizmu rodicia cusali, ale chceme nadalej komunizmus? Rodicia maju byt ticho ak citia nejaku krivdu voci dietatu? Dieta sa velakrat nevie branit. Naozaj by ste mali zvat zmenu povolania.
@anonym_autor poradim vam jedno, chodte robit niekde za pas, asi nie ste vhodna na ucitelske povolanie. Preco rodic by nemohol prediskutovat nieco, ak ma pochybnost, samozrejme slusne. Ano za komunizmu rodicia cusali, ale chceme nadalej komunizmus? Rodicia maju byt ticho ak citia nejaku krivdu voci dietatu? Dieta sa velakrat nevie branit. Naozaj by ste mali zvat zmenu povolania.
@anonym_6e33a7 a presne kvôli takýmto ako si ty, ti učitelia odchádzajú. A ver tomu, že nie za pás.
Áno, rodičia vedia a očakávajú, že majú vždy pravdu... keby aspoň narovnako chceli, ale:
- prečo sa neučia všetci básničku, prečo iba vybraní
- keď sa učia všetci, prečo sa musia učiť všetci...
- prečo sa neučia vybrané slová naspamäť/prečo sa učia VS naspamäť. A prečo iné, ako ja...
- prečo sa neučia násobilku naspamäť/prečo sa učia násobilku naspamäť...
- prečo XY nezjedol desiatu, nevypil pitie, mali dostatok času?...
- prečo ste vo videu moju dcéru neoslovovali Veronička, ale Veronika, keď Katku voláte stále Katka...
- prečo nepíšu projekty ako tam a tam, a oni tam toto a toto...
- prečo píšu úlohy, resp. prečo nepíšu úlohy...
- prečo nemusia čítať knihy a viesť čitateľské denníky, lebo ...
- prečo im nedávate v 1. triede známky za diktáty...
- prečo nerada chodí do družiny? Zisti mi to psychologička?...
- prečo môj syn nevystupoval v scénke A, prečo v scénke B?...
- prečo tak veľa píšu, prečo tak málo píšu a stále si niečo lepia alebo sú online...
Našťastie ja mám vždy v triede vždy max. 1 - 2 takýchto rodičov. Ale fakt, takýto jeden, dvaja ma veľmi odradia. Prácu učiteľa milujem, ale každé štyri roky sa bojím, akí rodičia ma čakajú.
Áno, rodičia vedia a očakávajú, že majú vždy pravdu... keby aspoň narovnako chceli, ale:
- prečo sa neučia vybrané slová naspamäť/prečo sa učia VS naspamäť. A prečo iné, ako ja...
- prečo ste vo videu moju dcéru neoslovovali Veronička, ale Veronika, keď Katku voláte stále Katka...
- prečo tak veľa píšu, prečo tak málo píšu a stále si niečo lepia alebo sú online...
Našťastie ja mám vždy v triede vždy max. 1 - 2 takýchto rodičov. Ale fakt, takýto jeden, dvaja ma veľmi odradia. Prácu učiteľa milujem, ale každé štyri roky sa bojím, akí rodičia ma čakajú.
@anonym_45ed61 Presne toto som mala na mysli ... Takéto správanie.
@anonym_45ed61 a 20-30 rokov dozadu sa ti rodičia zhodli, mali rovnaký názor alebo ak niečo vyslovili, nemysleli si, že je to tak?
@anonym_6e33a7 a presne kvôli takýmto ako si ty, ti učitelia odchádzajú. A ver tomu, že nie za pás.
@anonym_887d9a my sme si potykali? Ja som sa nastastie nikdy nemusela chodit stazovat, ale chapem rodicov, ktori sa ozvu ak citia krivdu. A preco by sa nemohli ozvat? Kolkokrat sa stala v skole sikana a ucitelia sa iba prizerali a nezakrocili, kolkokrat sa stalo, ze si ucitel zasadol na nejake dieta? Netvarme sa, ze vsetci ucitelia su bezchybni a len rodicia su ti zli.
Učila som, už neučím, robím jazykové korektúry. Sesternica ešte učí, ale zvažuje odchod, kamarátka odišla učiť na inú ZŠ, kde riaditeľ nenadržiava rodičom, ďalšie dve kamarátky pracujú v Tescu, a posledná,o ktorej viem, že sa rozhodla seknúť s učením, pracuje v banke. Sestra môjho starého otca pred rokmi ale úspešne až do dôchodku učila vo vtedajšej "osobitnej škole"... Je to asi o tom, čo konkrétny pedagóg zvládne...
@anonym_887d9a my sme si potykali? Ja som sa nastastie nikdy nemusela chodit stazovat, ale chapem rodicov, ktori sa ozvu ak citia krivdu. A preco by sa nemohli ozvat? Kolkokrat sa stala v skole sikana a ucitelia sa iba prizerali a nezakrocili, kolkokrat sa stalo, ze si ucitel zasadol na nejake dieta? Netvarme sa, ze vsetci ucitelia su bezchybni a len rodicia su ti zli.
@janicabibica prečítaj si pravidlá komunikácie na Modrom koniku.
@irusa a ty si nevies nastavit notifikacie aby boli potichu? Uvidis ich aby si nic nezmeskala, ale nepipa to ... to je problem uzivatela, nie appky. Appka edupage je jedna z najlepsich veci co na mobile mozes mat 🙂 🙂
Ak si bola ucitelka a nevies tieto zakladne veci, tak lepsie, ze uz neucis
@anonym_c87cfb presne tak edupage je super vec

Odisla som. S DPS som zacala na strednej odbornej skole robit ucitelku ekonomie, po rokoch v sukromnej sfere sa mi to zdal ako super oddychovy napad. Neustale ospravedlnenky od rodicov, ze dieta malo “psychicky problem” sa pripravit, ma problem vstat a prist nacas na vyucovanie, drogy, zuvaci tabak, alkohol v triede, energetaky na desiatu. Po tom ako som nieco tretikrat zopakovala, sa zo zadnej lavice ozvalo “a to naco mame urobit” a z prednej vyletelo “lebo to henta pica povedala”. Tak som dotycnu navrhla na znizenu dvojku zo spravania, prisli rodicia, narobili bordel a riaditelka ma navrh donutila stiahnut a povedala, ze nemam byt precitlivena. Zas som v sukromnej sfere a skolstvo nikdy viac…
@anonym_4bc88e tu je vidno, aký dôležitý je prístup vedenia. U nás by za to dvojka bola. Bez debaty.