icon

Odklad školskej dochádzky pre citlivé dieťa

iva_ab
Včera o 20:23

Ahojte, dcérka má 6r v júli. Šikovná je, také tie predškolské veci vie - písmenka, počítať do 10, tvary, básničky,..ale v škôlke na depistáži jej vyšlo, že nie vhodná na zaškolenie, ideme do CPP. Ale sama nad tým dlho rozmýšľam. Či už vyjde výsledok v CPP akýkoľvek. Dcéra je veľmi citlivá, hanblivá, nie je veľmi priebojná. Keď chcem aby robila tie kadejaké pracovne listy, nebaví ju to. aj keď to vie, tak ju s tým netrapim. Má mladšieho súrodenca tak sa k nemu poslednú dobu viac ťahá. Keď zistila že by s ním mohla chodiť o rok do škôlky, tak bola z toho nadšená.
Teraz otázka na Vás, ja som sa pýtala a zisťovala som ako okolie a bola som prekvapená koľko deti má odklad a to aj keď nie sú letný. A nechcem aby dcérka bola v škole najmladšia. Je aj taká menšia, chudučká. Tie nároky sú dosť vysoké, radšej by som bola keby jej to ide ľahšie o rok neskôr ako dobiehať deti niektoré aj o rok a 1,5 starsie. Je to relevantné? Či keď je šikovná dať do školy, aj keď ako píšem hore,, no nemá zatiaľ záujem, má len 5r a do noci chce len na ihrisku byť. Koľko je teraz takých “čerstvo 6r” detí v škole? Ďakujem 🙂

Strana
z2
doriiis
Včera o 20:26

Nedávala by som. Vôbec ale vôbec nič jej neujde

anonym_985ff5
Včera o 20:27

dala by som odklad

anonym_582ea7
Včera o 20:32

Odklad by som nedala, keď je šikovná ako píšeš, o rok sa bude v škole nudiť

anonym_0017f2
Včera o 20:34

Zariadila by som sa podľa výsledkov z CPP.
To že je nadšená že mladší súrodenec bude chodiť tiež do skolky je irelevantne, veď spolu v triede nebudú

beata_k
Včera o 20:35

Odklad. To nie je sikovnosti, ale o ochote spolupravovat na hodine - pracovne zosity. Momentalne ju to vobec nabavi. Co bude robit v skole? Chodit tam s odporom?

mili2016
Včera o 20:40

Kľudne jej daj odklad. Reálne o čo príde? Veď do tej školy raz aj tak nastúpi. My sme synovi dali tiež odklad a vôbec neľutujem.

anonym_582ea7
Včera o 20:44
@beata_k

Odklad. To nie je sikovnosti, ale o ochote spolupravovat na hodine - pracovne zosity. Momentalne ju to vobec nabavi. Co bude robit v skole? Chodit tam s odporom?

@beata_k Nebaví ju to doma - keď jej pracovný list dáva mama, v škole je úplne iné prostredie.
Práve dieťa, ktoré už učivo ovláda väčšinou odmieta spolupracovať

beata_k
Včera o 20:55
@anonym_582ea7

@beata_k Nebaví ju to doma - keď jej pracovný list dáva mama, v škole je úplne iné prostredie.
Práve dieťa, ktoré už učivo ovláda väčšinou odmieta spolupracovať

@anonym_582ea7 Mam junove dieta, ktore ma odklad. Sikovne, tiez vie x veci ale co z toho? Pracaky ho zacali zavit az teraz. Ak by som ho dala do skoly min. rok, tak revem ja i dieta. Ja nepisem teoriu, ja pisem z praxe.

zuzka55555
Včera o 21:08

Ja mam júnové dievčatko. Vie pismenka už veľmi dlho, počítať, stále recituje, spieva, vie naozaj veľa vecí čo od prvakov chcu ale to nie je všetko. Pozornosť jej ešte uniká, výslovnosť tiež nie je úplne čistá. Je submisivny typ, keď je v spoločnosti dominantných hlucnych detí. Do skoly sa až tak veľmi nepyta, len by sa hrala. My dávame určite odklad. Za rok dozreje, bude staršia, nemusime sa trápiť ani my ako rodičia a hlavne ona. Ja si myslim že odkladom nič nepokazis ako keby si dala nepripravené dieťa do skoly. Počula som xy rodičov ktorí ľutuju že nedali odklad. Ty si ale svoje dieťa poznas najlepšie.

kivivi
Včera o 21:29

Mam augustovku, odklad nam nakoniec v CPPaP vobec neodporucali. Vobec nelutujem, ze sme ju dali do skoly. Skor je problem, ze jej ucenie ide lahko a teda sa na hodinach nudi. A kedze idu uz podla noveho, ulohy vobec nemaju a nie je problem travit cele poobedia na ihrisku.

marianarem
Včera o 21:52

@iva_ab Moja neterka je junova a nizka, introvertka. Nastupila v tych 6r a bolo to v pohode, hoci aj bola daleko najmensia z celej triedy. Ale sesternica augustova v skole trpela, tam jej mama lutovala, ze nedala odklad. Riadila by som sa vysledkami z CPPaP.

anonym_7502c5
Včera o 23:36

@iva_ab depistáž nie je povinná. Konečne rozhodnutie je na tebe.

euka210
Včera o 23:36

@iva_ab ked jej vyjde, ze ma mat odklad, ani chvilu by som nevahala. Niekedy letne deti mali odklad automaticky...ked este ucila moja mama 20r dozadu.
Mam syna 2.9., bol a je velmi mudry, vedel viac ako bolo treba, ale videla som, ze emocne nie je zrely. Tak som moju myslienku dat ho skor zavrhla.
Citlivost nezmenis ani vekom, to je povaha.
Svagrina je augustova a sla do skoly 6r a v pohode.

bebebi
Dnes o 01:01
@anonym_7502c5

@anonym_7502c5 ak chce rodič odklad, tak je depistáž povinná.

anonym_17e76f
Dnes o 01:22

Slovensko je asi jediná krajina, kde povaha dieťaťa,
Jeho výška, váha a niečo tak prirodzené ako hravosť má vplyv na to, či pôjde normálne do školy. Asi len na Slovensku si “odborníci” myslia, že z dieťaťa ktoré je od narodenia v 20 percentile výšky/váhy bude zrazu po odklade 7 ročné dieťa v 90 percentilach, že z introvertneho dieťaťa sa stane zrazu extrovert.
Hravosť je vo veku 6 rokov prirodzená a podľa toho by malo učenie v 1. triede vyzerať, nie robiť z hravych detí nejaké zaostalé jedince a z 1. triedy strašiaka, kde všetká zábava konči a nastupuje dril a učenie od rána do večera. Čo tak prehodnotiť prístup k deťom?
Keď sa niekde v Anglicku dokážu 4 ročné deti naučiť abecedu, počítať a písať tlačeným písmom, kde v 5. rokoch už deti čítajú jednoduché knihy, pričom učiť sa čítať je oveľa náročnejšie, lebo nestačí len poznať pismená, neverim, že naše slovenské deti to nezvládajú v 6. rokoch a potrebujú dozrieť, povyrásť, pribrať a zmeniť charakter osobnosti, aby sa to naučili.

beata_k
Dnes o 03:07

@anonym_17e76f Porovnavas uplne rozdielne systemy a polovicu informacii si vynechala. Aj u nas je povinna skolska chodadzka 5 rokoch, v skolke. Kde sa deti hravou formou uz ucia. A samozrejme nepises pravdu, ze len na Slovensku. Aj v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Španielsku, Taliansku…idu do skoly v 6 rokoch. V 7 rokoch nastupuju vo Finsku a Estonsku.

belllinka
Dnes o 03:23
@euka210

@iva_ab ked jej vyjde, ze ma mat odklad, ani chvilu by som nevahala. Niekedy letne deti mali odklad automaticky...ked este ucila moja mama 20r dozadu.
Mam syna 2.9., bol a je velmi mudry, vedel viac ako bolo treba, ale videla som, ze emocne nie je zrely. Tak som moju myslienku dat ho skor zavrhla.

@euka210 neviem o tom, zeby mali letne deti pred 20-timi rokmi automaticky odklad. Aj vtedy sa robila depistaz.

sara07
Dnes o 05:31

nedávala by som ju do školy
v škole bude musiet pracovat, robit pracovne listy či chce alebo nechce

sara07
Dnes o 05:34
@anonym_17e76f

Slovensko je asi jediná krajina, kde povaha dieťaťa,
Jeho výška, váha a niečo tak prirodzené ako hravosť má vplyv na to, či pôjde normálne do školy. Asi len na Slovensku si “odborníci” myslia, že z dieťaťa ktoré je od narodenia v 20 percentile výšky/váhy bude zrazu po odklade 7 ročné dieťa v 90 percentilach, že z introvertneho dieťaťa sa stane zrazu extrovert.
Hravosť je vo veku 6 rokov prirodzená a podľa toho by malo učenie v 1. triede vyzerať, nie robiť z hravych detí nejaké zaostalé jedince a z 1. triedy strašiaka, kde všetká zábava konči a nastupuje dril a učenie od rána do večera. Čo tak prehodnotiť prístup k deťom?
Keď sa niekde v Anglicku dokážu 4 ročné deti naučiť abecedu, počítať a písať tlačeným písmom, kde v 5. rokoch už deti čítajú jednoduché knihy, pričom učiť sa čítať je oveľa náročnejšie, lebo nestačí len poznať pismená, neverim, že naše slovenské deti to nezvládajú v 6. rokoch a potrebujú dozrieť, povyrásť, pribrať a zmeniť charakter osobnosti, aby sa to naučili.

@anonym_17e76f lenže ako si anglicky a sk školsky systém je iny
osobnú skusenost s anglickym nemám len sprostredkovanie cez kamošky čo mi tam dlhodobo žijú
ale vnimam rozdiel v pristupe, systéme, metodickych pokynoch atd ...
v hodnotení učitelov atd .. v počte asistentov , celkovo ...

sara07
Dnes o 05:36
@euka210

@euka210 nebol automaticky, tiež sa robila depistaž v škôlke a potom vybrané deti hromadne v triede naraz pracovné listy bez rodiča v pionierksom dome - neviem či sa tak naozaj volal ale ten dom sa tak doterez vola - a skôr to hnali do škôl ako nechávali v škôlke
aspon moja skusenost

sara07
Dnes o 05:38
@anonym_7502c5

@anonym_7502c5 je povinna , potrebuješ papier od cpp na zápise ,prikladaš ho k žiadosti o odklad

letfenixa
Dnes o 06:16

@iva_ab presne toto som mala so synom. Všetky tie predškolské veci, čo píšeš, ovládal. Ale tichý, hanblivy, maličký, chudučky. Išiel o rok neskôr, zlepšil sa sociálne aj emocionálne. Telesne až po prvom ročníku, po operácii mandlí, ktoré mu silu uberali. A nenudil sa v škole.

ivonadusa
Dnes o 06:35

ak ju date teraz do skoly, moze sa trapit. ak jej date odklad, mozete byt vysmiati, nakolko za ten rok tak dozreje.. vlastna skusenost.
a nie, nebude sa v skolke nudit. vsak tam maju stale aktivity a ziadna ucitelka neuci to iste uplne rovnako. stale to “ucivo” poda inak .. ine basnicky, pesnicky, styl..

lenka.25
Dnes o 06:47

Dcéra je augustová, išla normálne do školy , jej naj kamoska je júlova. Tiež išla do školy v riadnom termíne . Nie , nedávala aby som odklad , sama píšeš , že je šikovná . Ale v dnešnej dobe , 7a pol ročný prvák nie je nič výnimočne … toto by som úplne zatrhla . Veď samozrejme , že medzi 6 ročným a 7a pol ročným dieťaťom je obrovský rozdiel . Toto je najväčší problémom, čo nás školský systém dovolí

mooonika1975
Dnes o 06:49

@iva_ab veľmi dôležité, ak nie najviac, je či je psychicky pripravená. Ak vidíš, že nie, tak ju nechaj kľudne. Po apríli narodené deti sa berú tak, že sa posúdi ich zrelosť psychická.

mooonika1975
Dnes o 06:52
@lenka.25

Dcéra je augustová, išla normálne do školy , jej naj kamoska je júlova. Tiež išla do školy v riadnom termíne . Nie , nedávala aby som odklad , sama píšeš , že je šikovná . Ale v dnešnej dobe , 7a pol ročný prvák nie je nič výnimočne … toto by som úplne zatrhla . Veď samozrejme , že medzi 6 ročným a 7a pol ročným dieťaťom je obrovský rozdiel . Toto je najväčší problémom, čo nás školský systém dovolí

@lenka.25 a keď je dieťa narodené v septembri a druhé v auguste, tak tiež je medzi nimi rok, to je ok?

anonym_1990cd
Dnes o 06:52

@iva_ab dcéra ide skoro až na 7 (ona je októbrová) a vidieť že je už viac vyspelejšia. syn je májový ale teda aj jemu by som dala kľudne odklad.. nič im neujde 🙂

anonym_92975d
Dnes o 07:10

Jedna dlhorocna ucitelka nam rozpravala, ze teraz sa davaju odklady, aj ked netreba. Casto naozaj jediny dovod - dieta je mensieho vzrastu, dieta je letne, dieta je hrave (!) Taketo deti, ked nejdu do skoly, ked by mali, tak zmeskaju svoj cas a ze je s nimi problem potom cely 1. stupen. Lenze toto rodicia nechcu vidiet a nepripustia to.

anonym_b65fbd
Dnes o 07:11

Moja dcéra bola práve ta, kde učiteľky povedali Kto iny by mal ist do skoly ak nie vasa dcera". ALE bola velmi hrava a dala som odklad.. ma 12 rokov a som rada, ze sla o rok neskôr. Co ss týka znalosti, bola ďaleko dopredu ale jednoducho este nebola pripravená sedieť v škole

lenka.25
Dnes o 07:17
@mooonika1975

@lenka.25 a keď je dieťa narodené v septembri a druhé v auguste, tak tiež je medzi nimi rok, to je ok?

@mooonika1975 no ale nejaké pravidla zas misia byt , vzd y ide nieto znevýhodnený / niekto nie . A ty ako matka , keď máš dieťa septembrové , kľudne ho môžeš dať do školy . Ale aby malo odklad februárové dieťa , ktoré je úplne zdrave , ale je menšie , hravé a neviem aké , potom sa nečudujem , že sú medzi deťmi takého priepastné rozdiely .

Strana
z2