icon

Prečo domoškoláci vyvolávajú vášne?

9. jan 2026

Zaujímaloby ma, prečo v diskusiach na soc. sieťach vie téma domoškoláctva tsk rozvíriť debatu. Je to nevedomosťou k tom ako domoškoláctvo vyzerá? Alebo je to aj presvedčením, že moje deti v bežnej škole si musia známky vydrieť a poctivo obsedieť?
Čím to je, že nám druhé deti, rodiny a životy, ktoré sa nás netýkajú vedia tak zvýšiť žlč?

Strana
z2
anonym_7d9014
13. jan 2026

Veď keď vám tak vadí klasický školský systém, prečo nedáte deti do výberových súkromných škôl, bilingválnych, zahraničných, britských, waldorfských a pod? Keď tak veľmi chcete pre nich kvalitné vzdelanie, ktoré podľa vás absentuje v štátnych školách?

domak2
13. jan 2026

Ja si myslím, že domskolactvo je super pre pár detí pre ktore by bola bezna skola zataz a par rodicov co to naozaj vedia. Ja by som to napríklad určite nedala. Ale veľakrát sa nehľadí na potreby detí a vela rodicov ma namiesto vedomosti len kopu sebavedomia a tam to môže narobiť dosť veľa problémov. Ale v podstate mi to je jedno.

akvi
13. jan 2026
@anonym_7d9014

Veď keď vám tak vadí klasický školský systém, prečo nedáte deti do výberových súkromných škôl, bilingválnych, zahraničných, britských, waldorfských a pod? Keď tak veľmi chcete pre nich kvalitné vzdelanie, ktoré podľa vás absentuje v štátnych školách?

@anonym_7d9014 mnoho rodičov by chcelo mať deti v nejakej alternatívnej škole, ale prezradím ti tajomstvo - okrem troch škôl v BA a v KE na SK neexistuje žiadna iná alternatíva škola, aj tie "výberové" súkromné musia na 100% dodržiavať ten istý ŠVP, ako aj tie klasické štátne. Takže bohužiaľ, výber tu neexistuje.

mizoko
14. jan 2026
@akvi

@anonym_7d9014 mnoho rodičov by chcelo mať deti v nejakej alternatívnej škole, ale prezradím ti tajomstvo - okrem troch škôl v BA a v KE na SK neexistuje žiadna iná alternatíva škola, aj tie "výberové" súkromné musia na 100% dodržiavať ten istý ŠVP, ako aj tie klasické štátne. Takže bohužiaľ, výber tu neexistuje.

@akvi v BJ máš tiež jednu

anonym_524d39
14. jan 2026
@akvi

@anonym_524d39 maju komplexnejsie vedomosti v oblastiach, ktore ich bavia. A kedze im venuju gro casu, tak proste su predmety, ktorym nevenuju dost pozornosti na to, aby z nich mali 1-2-ky. Oni sa ucia pravidelne a neustale. Absolutne ti unika podstata DV.

A predpokladas nespravne, znamky z milosti som skor zazila ako ucitelka v skole, ked sa skola doslova snazila zbavit ziaka a nenechala ho prepadnut, ale ho posuvali dalej, len aby sa ho cim skor zbavili..
Pises, ze mas opacnu skusenost - skusala si domoskolakov? Alebo sa len domnievas z nejakych reci "jedna baba povedala"..

@akvi videli sme cez kovid, čo také "domoskolactvo" urobilo s deťmi. Nielenže sú vyslovene sprosté ročníky, co nevedia logicky myslieť- a to nevravím ja, ale učitelia na VŠ, ale este aj psychopati. Ako tu bolo napísané, domoskola by mala byť len pre tie deti, ktoré bežnú školu nezvládajú, aj to by sa malo zistiť prečo, a nie preto, že si to zmysli (z nudy, rozmaru..). rodic. Ono zase si tu neklamme, niektoré matky nie sú schopné pripraviť deti ani do skolky, tak co by to zvládli do školy.

akvi
14. jan 2026
@anonym_524d39

@akvi videli sme cez kovid, čo také "domoskolactvo" urobilo s deťmi. Nielenže sú vyslovene sprosté ročníky, co nevedia logicky myslieť- a to nevravím ja, ale učitelia na VŠ, ale este aj psychopati. Ako tu bolo napísané, domoskola by mala byť len pre tie deti, ktoré bežnú školu nezvládajú, aj to by sa malo zistiť prečo, a nie preto, že si to zmysli (z nudy, rozmaru..). rodic. Ono zase si tu neklamme, niektoré matky nie sú schopné pripraviť deti ani do skolky, tak co by to zvládli do školy.

@anonym_524d39 opäť, vidno, že nemáš ani náhodou predstavu o DV, pretože to, čo prebiehalo cez kovid, nemá s DV absolútne nič spoločné.

akvi
14. jan 2026
@mizoko

@akvi v BJ máš tiež jednu

@mizoko súkromná škola nerovná sa alternatíva. Mám naozaj veľmi dobrý prehľad o tom, keďže som tých škôl pomáhala zakladať niekoľko.

natalka13
14. jan 2026
@anonym_autor

@belasy_motylik áno sme, práve preto ma to zaujíma.. Ľudia sú prekvapení, že deti do školy chodiy nemusia

@anonym_autor a co sa cudujes ze su prekvapeni? Mnoho ludi netusi ze nieco take existuje tak sa cuduju. Myslia si ze to nieje dobre tak sa cuduju preco to robis.
A? Nenaju narok na svoj nazor lebo je iny ako tvoj?

vevesh
14. jan 2026
@akvi

@mizoko súkromná škola nerovná sa alternatíva. Mám naozaj veľmi dobrý prehľad o tom, keďže som tých škôl pomáhala zakladať niekoľko.

@akvi suhlas, a hlavne sukromna/bilingvalna/britska etc. sa nerovna lepsia skola....

inaemre
14. jan 2026

Ja zasr spomeniem aj takuto stranku....citala som clanok o chlapcovi ktoreho doma rodicia bili, dokonca zneuzivali. Skola bola jedine miesto kde sa citil v bezpeci. Skola dokaze podobne pripady aj odhalit, zavolat pomoc.
Predstav si co by bolo kedy toho chlapca rodicia ucili doma.

Mne sa velmi pozdava, ze deti su konfrontovane roznymi nazormi. Mozeme sa potom doma o tom rozpravat. Nepocuju iba nazory nas rodicov, lebo dolezite je polarizovat, zamyslat sa...

anonym_b3dc82
14. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_07347a ved toto.. ale ked vyjde nejaka sprava, napr ked sa hlasovalo o školskom zákone, tak komentare boli veľmi kitické...

@anonym_autor mame v rodine dvoch domaskolakov a keď ma niekto skusenosti take ako vidime my, tak sa necudujem, ze su proti. Tie deti su síce doma, mama ma vyštudovanú pedagogiku, takze verim, ze ich uci dobre a po tejto stranke im nič nechyba, ale na druhej strane su tie deti nesocializovane. Mama nemôže ist ani k lekarovi, lebo bez nej nevydrzia a to su deti vekovo staré 10+.Bohuzial, este su v tom tie deti utvrdzovanie, ze svet je zlý, ze by im v skole robili spoluziaci zle, doma im je lepsie, proste jedna katastrofa. Môžem povedat, ze tým detom je ublížené, dokonca by som povedala, ze je to určitá forma psychického týrania a podobne ako unesené deti držané niekde v pivnici, tieto konkretne dve su na tom rovnako. Žiaľ, najbližšia rodina to nevidi, hovoria, ze tie deti su psychicke chore a nezvladli by skolu, ale keď este chodili do skolky, boli úplne normálne, vesele, nebáli sa ludi. Raz budú musiet do tej skoly nastúpiť, ale podľa mna to nedaju

mizoko
14. jan 2026
@akvi

@akvi nie je to súkromná škola,je to alternatívna škola. Takže nie nemáš dobrý prehlad

mizoko
14. jan 2026
@vevesh

@akvi suhlas, a hlavne sukromna/bilingvalna/britska etc. sa nerovna lepsia skola....

@vevesh ale v BJ je naozaj alternatívna škola. Takže páni nemá prehľad aj keď si myslí,že ma

mizoko
14. jan 2026
@akvi

mizoko
14. jan 2026
@akvi

@akvi ja som nenapísala že je to súkromná škola ale alternatívna škola. Zatiaľ stále viem čo píšem.

akvi
14. jan 2026
@mizoko

@mizoko toto vobec nie je skola, to je neziskova organizacia.

vevesh
14. jan 2026
@anonym_b3dc82

@anonym_autor mame v rodine dvoch domaskolakov a keď ma niekto skusenosti take ako vidime my, tak sa necudujem, ze su proti. Tie deti su síce doma, mama ma vyštudovanú pedagogiku, takze verim, ze ich uci dobre a po tejto stranke im nič nechyba, ale na druhej strane su tie deti nesocializovane. Mama nemôže ist ani k lekarovi, lebo bez nej nevydrzia a to su deti vekovo staré 10+.Bohuzial, este su v tom tie deti utvrdzovanie, ze svet je zlý, ze by im v skole robili spoluziaci zle, doma im je lepsie, proste jedna katastrofa. Môžem povedat, ze tým detom je ublížené, dokonca by som povedala, ze je to určitá forma psychického týrania a podobne ako unesené deti držané niekde v pivnici, tieto konkretne dve su na tom rovnako. Žiaľ, najbližšia rodina to nevidi, hovoria, ze tie deti su psychicke chore a nezvladli by skolu, ale keď este chodili do skolky, boli úplne normálne, vesele, nebáli sa ludi. Raz budú musiet do tej skoly nastúpiť, ale podľa mna to nedaju

@anonym_b3dc82 podla mna je najvacsi problem pri domskolactve ustriehnut tu mieru- kedy je to este prospesne a kedy to uz fakt hranici s tyranim (psychickym, fyzickym, ekonomickym atd.). Tak ako skola nie je pre kazde dieta idealny nastroj vzdelavania, tak ani domskolactvo nie je pre kazdeho.

vevesh
14. jan 2026
@mizoko

@vevesh ale v BJ je naozaj alternatívna škola. Takže páni nemá prehľad aj keď si myslí,že ma

@mizoko toto nie je skola. To je zdruzenie na pomoc tym, ktori su na domskolactve. To je dost rozdiel....

mizoko
14. jan 2026
@vevesh

@mizoko toto nie je skola. To je zdruzenie na pomoc tym, ktori su na domskolactve. To je dost rozdiel....

@vevesh majú aj školu. Omg,normálne vyučujú. Asi to viem keďže tých ľudí poznam

mizoko
14. jan 2026
@vevesh

@vevesh pohladaj si ich na nete. Poznám ľudí kt deti tam chodia do SKOLY. Poznám aj pani čo to vedie. Omg,presviedčať má že to nie je škola keď ja viem že je lebo tých ľudí poznam je dosť mimo.

mizoko
14. jan 2026
@akvi

@mizoko toto vobec nie je skola, to je neziskova organizacia.

@akvi je to škola! Omg,veď si pozri ich stránku na nete. Poznám tu pani čo to vedie. Aj rodičov čo tam majú deti. Takže asi viem,že to je škola. Presviedčať má o opaku je fakt mimo

anonym_e83c46
14. jan 2026
@anonym_7d9014

A inak teraz mi náhodou začali vyskakovať nejakí domškoláci na IG, ako napríklad Andrea Kvietková. Zaujímavé, že vždy keď sa blíži polročné alebo koncoročné preskúšanie v škole, pod ktorú patria, tak idú vyskočiť z kože, ako to nestíhajú všetko vypracovať a prichystať sa na skúšky. Veď jasné, keď na to celý polrok kašlú, potom príde čas skúšok a decko vlastne nič nevie. Takáto je úroveň vedomostí našich domškolákov. Chcú byt strašne alternatívni a v prírode a v komunite a blabla a reálne tie deti sú v podstate takmer negramotné. Hlavne že vedia rozoznať rastlinky a vyrobiť košík.

@anonym_7d9014 tak Kvietkova je podla mna kapitola sama o sebe 😀 nechcem nikoho urazit ale ona mi pride uplne mimo 🫣

vevesh
14. jan 2026
@mizoko

@vevesh pohladaj si ich na nete. Poznám ľudí kt deti tam chodia do SKOLY. Poznám aj pani čo to vedie. Omg,presviedčať má že to nie je škola keď ja viem že je lebo tých ľudí poznam je dosť mimo.

@mizoko praveze mne nenaslo skolu, iba OZ, ktore je registrovane ako poradny organ, nie skola.

akvi
14. jan 2026
@mizoko

@akvi je to škola! Omg,veď si pozri ich stránku na nete. Poznám tu pani čo to vedie. Aj rodičov čo tam majú deti. Takže asi viem,že to je škola. Presviedčať má o opaku je fakt mimo

@mizoko ak je to skola, daj sem presnu adresu, pozriem si to. To, co si dala, je neziskova organizacia, ktora si spravila komunitnu skolu pre domoskolakov.

Strana
z2